Meseria de barista a intrat abia în 2021 în Nomenclatorul Ocupațiilor din România. Iubitorii de cafea și cei ce lucrează în domeniul cafelei de specialitate știu ce presupune a fi barista, dar mulți dintre oamenii obișnuiți îi confundă cu barmanii și nu știu că a te ocupa cu pregătirea cafelei este o meserie în sine. Care se învață, de multe ori chiar la Barista School.
Silvia Maria Constantin, cunoscută în branșa internațională a cafelei mai degrabă ca Silvia Graham, este inițiatoarea proiectului Barista School, unde se poate învăța meseria de barista, de la nivel începător la avansați, certificatul de absolvire fiind recunoscut oriunde în lume.
Silvia a urmat un liceu de filologie, apoi a absolvit Facultatea de Psihologie „pentru că mi s-a părut cool, dar am realizat că sunt mult prea empatică pentru a fi psiholog”, după cum mărturisește ea.
Cafeaua este una dintre marile pasiuni ale Silviei, care s-a transformat treptat într-o profesie și o menire. În acest moment, Silvia este trainer autorizat de SCA (The Specialty Coffee Association) și organizează cursuri despre cafea și pregătirea cafelei în Romania, dar și în alte țări.
Începutul
În 2004, Silvia a deschis o revistă dedicată cafelei (Coffee Break – The Magazine) și apoi a pus bazele Asociației de Cafea de Specialitate din România, împreună cu încă doi parteneri. Astfel, a început să organizeze competiții și a realizat că există o nevoie de educație în acest domeniu.
„Școala am deschis-o pentru că am aplicat pentru un proiect European în care îmi doream să reintegrez social copii din centrele de plasament și tinerii fără ocupație, dar firma de consultanță mi-a tras o țeapă, si am câștigat proiectul, dar nu toți banii ca să pot face ce scria în proiect, așa că am făcut școala din banii mei si am început să fac cursuri acreditate de SCA”, povestește Silvia.
Astfel, în 2012, a apărut Barista School pentru a oferi celor pasionați de cafea șansa de a se instrui în acest domeniu și a învăța această meserie.
Meseria de barista
„Barista este profesionistul care prepară cafeaua, în traducere din italiană – preparator de cafea. Când am deschis școala, nimeni nu înțelegea ce este barista și de ce nu e barman, acum industria cafelei a evoluat și, dacă ai o cafenea, mai ales cu cafea de specialitate, barista trebuie sa fie antrenat, educat în prepararea cafelei”, explică Silvia.
Cursanții de la Barista School sunt foarte diferiți:oameni care fac cursurile doar ca hobby, companii care își trainuiesc oamenii și tineri care doresc să lucreze ca barista.
Ce calități are un bun barista? „Cred că cea mai importantă calitate este pasiunea pentru cafea, de aici crești alte calități: profesionalism, interacțiunea cu oamenii, să fie vesel, răbdător, deoarece clienții sunt speciali și diferiți”, consideră Silvia.
Cursurile Barista School
La Barista School, în acest moment, sunt 3 traineri: Silvia, Adrian Bularca și Arnold Ungureanu.
Toate cursurile (sub formă de module) sunt create și predate în conformitate cu programa SCA și sunt astfel împărțite pe specializări și niveluri:
- Introduction to coffee + Barista Skills (Foundation, Intermediate, Professional)
- Latte Art + Sensory Skills (Foundation, Intermediate, Professional)
- Brewing (Foundation, Intermediate, Professional)
- Green Coffee (Foundation, Intermediate, Professional).
De asemenea, la Barista School sunt organizate workshop-uri și cursuri personalizate pentru diferite companii de cafea.
„Școala mea de barista a fost locul de antrenament al multor generații de campioni naționali pentru diferite categorii, pentru că este singura, dar și pentru ca eu conduc de foarte mulți ani, ca și voluntar Asociația de Cafea de Specialitate din România, care este parte din SCA și întotdeauna am susținut toți competitorii din România, campionii naționali, mai ales că nu erau alte locuri unde să se pregătească.
Barista School a fost să spunem un hub, un spațiu unde a avut posibilitatea să-si dezvolte skill-urile, să se pregătească pentru competiții, să socializeze, a fost perceput ca acel loc, unde poți fi susținut în toate nebuniile personale legate de cafea”, spune Silvia.
Percepția românilor despre meseria de barista
„Am pornit în 2011 de la ideea că barista este barman și am ajuns la aceea că un barista trebuie să fie educat în acest domeniu pentru a lucra într-o cafenea. S-au schimbat multe, mai ales în ultimii 5 ani și azi este văzut foarte diferit”, spune Silvia.
Momentan, nu se poate face o estimare despre numărul celor care profesează ca barista România, pentru că abia anul trecut a fost inclusă această ocupație în nomenclatorul meseriilor.
fotografii: Barista School