Arta ascultării active și cum te poate ajuta ascultarea activă să îți îmbunătățești modul în care relaționezi cu ceilalți

Durata: 4 minute

Mereu am fost omul care preferă mai degrabă să asculte decât să vorbească. Și, astfel, de-a lungul vremii, am exersat și am deprins cu abilitate arta ascultării active. Iar pentru asta am lucrat îndeaproape la propriile mele capacități de empatie, conectare, deschidere, răbdare.

Căci este cu totul altceva să asculți cu adevărat pe cineva. Nu doar a te preface interesat, nu doar a sta de complezență în fața cuiva, cu mintea în cu totul altă parte decât ceea ce povestește interlocutorul, nu doar a auzi, ci și a înțelege.

Iată de ce ascultarea activă este un dar pentru cine o practică, dar și un obicei ce poate fi cultivat pentru a a-ți îmbunătăți modul în care relaționezi cu ceilalți.

Ce este ascultarea activă

A asculta este un act fundamental în comunicarea interumană și una dintre abilitățile esențiale pe care le poți cultiva și îmbunătăți de-a lungul vieții.

Ascultarea activă înseamnă a depune un efort conștient de a auzi, înțelege și reține informațiile care îți sunt transmise de un interlocutor în cadrul unei conversații.

Ea implică mai mult decât simpla ascultare a cuvintelor pe care le spune celălalt. În schimb, presupune să analizezi în mod conștient ceea ce auzi și să încerci să înțelegi intenția, conținutul și emoția vorbitorului.

ascultare activă

Tehnici de ascultare activă

#Fii pe deplin prezent în conversațiile pe care le ai cu ceilalți

Mulți oameni se lasă distrași cu ușurință atunci când se află într-o conversație. Ascultarea activă necesită în primul rând atenție. În timpul unei conversații, lasă deoparte grijile personale, pune telefonul pe modul silențios și evită să te lași distras de sunete ambientale sau de alte discuții din jur.

#Evită să îți întrerupi intelocutorul

Într-o conversație, a fi întrerupt este foarte frustrant pentru interlocutor deoarece îi dă impresia că nu acorzi prea mare importanță la ceea ce îți spune sau că nu merită să îi aloci din timpul tău.

#Pune întrebări deschise pentru a-i da interlocutorului posibilitatea de a detalia

Dacă vei pune doar întrebări închise, cu răspuns de tip da sau nu, nu vei dezvolta subiectul expus de interlocutor. În schimb, pune întrebări deschise pentru a arăta că ești interesat de ceea ce ți se comunică și, în general, de cealaltă persoană. De exemplu, „îmi poți spune mai multe despre…?”, „ce crezi despre…?” sau „cum ai reacționat la….?”.

#Fii atent la comunicarea non-verbală

Limbajul corpului se referă la gesturile și mișcările conștiente și inconștiente care exprimă sau transmit informații (mimică, gesturi, postură, mișcare, tonalitatea vocii etc). Când îl asculți pe celălalt, ia în considerare ce spune limbajul corpului. Înclinarea din cap, contactul vizual sau zâmbetul (dacă este cazul) sunt indicii excelente pentru a arăta că ești atent.

Totodată, fii atent și la ceea ce spun semnalele non-verbale despre interlocutorul tău pentru a completa mesajul pe care ți-l transmite.

#Încearcă să eviți judecățile de valoare și să tragi concluzii pripite

Ascultarea activă necesită o minte deschisă. Ca bun ascultător, fii deschis la noi idei, noi perspective și noi posibilități atunci când practici ascultarea activă. Chiar și atunci când ascultătorii buni au opinii puternice, ei își suspendă judecata, rețin orice critică și evită întreruperile.

#Oferă feedback

În urma ascultării active, atunci când apare ocazia, vei fi capabil să oferi feedback pertinent cu privire la ceea ce ați discutat. Acest lucru poate lua forma reflectării asupra a ceea ce s-a spus, a pune întrebări ulterioare sau a oferi propria perspectivă pe acel subiect fără a o impune ca soluție.

ascultare activă

De ce este importantă ascultarea activă

Chiar dacă la început ți se va părea greu să aplici ascultarea activă, trebuie doar să te convingi că merită. Nu după mult timp vei vedea că eforturile tale vor fi răsplătite și relațiile personale și profesionale cu cei din jurul tău se vor îmbunătăți considerabil.

În familie și cu prietenii

Ascultarea activă te ajută să înțelegi mai bine punctul de vedere al altei persoane și să îi răspunzi cu empatie. Acest lucru este important în toate tipurile de relații sănătoase, fie cu un soț, un părinte, un copil, un alt membru al familiei sau un prieten.

A fi un ascultător activ în relațiile tale implică să accepți că într-o conversație este mai mult despre cealaltă persoană decât despre tine și te ajută să nu oferi opinii și soluții atunci când cealaltă persoană vrea doar se fie ascultată.

La job

Ascultarea activă la job este foarte importantă dacă ești într-o poziție de leadership sau, pur și simplu, interacționezi frecvent cu colegii. Această abilitate a a asculta activ te ajută să înțelegi problemele și să colaborați pentru a găsi soluții. De asemenea, îți va pune în valoarea răbdarea și empatia, atuuri valoroase în relațiile profesionale.

În interacțiunile sociale de zi cu zi

Tehnicile de ascultare activă, cum ar fi reflectarea, adresarea întrebărilor deschise, căutarea de clarificări și urmărirea limbajului corpului te ajută să dezvolți mai ușor conexiuni atunci când întâlniți oameni noi. Oamenii care sunt ascultători activi și empatici sunt buni la inițierea și menținerea conversațiilor.

Fotografii: Unsplash

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.