Durata: 8 minuteAdelina și Sergiu Vladu sunt un cuplu atât în viață, cât și în business. Au pus împreună bazele ALTO Pasta, un proiect ambițios de producție de paste artizanale plecând de la o situație concretă la care trebuia găsită o soluție inovatoare și productivă, în același timp.
Cum să valorizeze surplusul de ouă proaspete de la ferma de găini a familiei într-un business care să fie și potrivit lor, și fezabil, și inedit?
Au analizat piața și au observat că nișa pastelor artizanale locale nu este suficient de bine reprezentată în România, pe piață dominând brandurile clasice italiene. Și, pentru că Adelina este o mare fană a pastelor, și-au spus, de ce nu? Pastele cu ouă proaspete sunt cele mai bune de pe piață, așa că zis și făcut!
Cei doi tineri antreprenori nu știau nimic despre cum se produc pastele. Adelina A absolvit Dreptul și s-a specializat ca practician în Insolvență, în vreme ce Sergiu avea experiență în domeniul ospitalier.
Dar, cu inițiativă, curaj și mult entuziasm, au pornit la drum și au învățat chiar de la maeștrii pastelor, în Italia.
Te-a captivat povestea și vrei să afli mai multe despre pastele artizanale românești care fac concurență celor italiene? Citește mai multe în interviul de mai jos!
Curatorialist: Când ați demarat proiectul antreprenorial ALTO Pasta și în ce etapă a vieții erați?
Adelina: Proiectul ALTO l-am demarat la sfârșitul anului 2019. Atunci, ca și acum, eram împărțiți între România și Austria și am încercat de la început să ne canalizam timpul și energia cât mai eficient între cele două țări și activitățile pe care le întreprindem.
Ce știați despre fabricarea pastelor înainte să aveți propria linie de paste artizanale?
Am luat-o de la zero în ceea ce privește fabricarea pastelor artizanale. Știam ce înseamnă industria alimentară atât din experiența mea anterioară cu ferma de găini, cât și din experiența lui Sergiu din domeniul ospitalier, lucru care ne-a ajutat într-o oarecare măsură, însă fabricarea pastelor artizanale a fost un domeniu total nou pentru noi.
Am aprofundat mult, ne-am documentat despre tot ce implică acest segment și am privit-o ca pe o provocare.
Știu că mai aveți un business în familie, mai precis o fermă de găini, al căror surplus de ouă v-a determinat să vă gândiți la o diversificare a activității. De ce ați ales să faceți paste și nu altceva?
Am ales să ne axam pe producția de paste artizanale fiindcă am considerat că acest segment este încă neexploatat în România. Cel puțin, nu la nivelul la care ar putea să fie.
Eu sunt mare fan paste și, pentru că arareori puteam să îmi satisfac pofta de paste de calitate din produsele locale, am ales să facem un produs artizanal premium, de calitate superioară.
Cum ați învățat rețeta pastelor tipic italiene? Ați mers în Italia pentru a aprofunda domeniul, ați urmat cursuri?
Putem să spunem că norocul ne-a scos în cale niște italieni minunați care ne-au îndrumat în tot parcursul nostru. Ne-au oferit sprijin și consultanță în achiziționarea echipamentelor și ne-au învățat ce înseamnă cu adevărat pastele artizanale și producția acestora.
Am fost la Roma împreună cu Sergiu și cu fratele meu unde am urmat un curs și unde am pus bazele rețetei noastre de paste artizanale. Noi am adaptat rețeta primită din Italia astfel încât să fie exact pe gustul nostru, deci putem spune că pastele noastre sunt un mix între România și Italia.
Care este diferența între pastele standard și cele artizanale ALTO Pasta?
„Inspirat de tradiție, făcut cu pasiune” e motto-ul care ne definește întreaga activitate.
Pastele Artizanale ALTO sunt făcute după o rețetă unică, personalizată. Pe lângă ingredientele de calitate superioară pe care le folosim, acest lucru le dă un farmec aparte.
Am testat mult până când am ajuns la gustul și textura pe care ni le doream pentru produsele noastre.
Pastele ALTO sunt produse din faină de cea mai bună calitate și din ouă proaspete de la ferma noastră de găini crescute la sol. Ouăle proaspete constituie un mare avantaj și potentează mult gustul și calitatea pastelor. De asemenea, toate pastele produse de noi sunt extrudate prin matrițe de bronz. Acest lucru conferă pastelor o suprafață poroasă la care sosurile adera mai bine.
Procesul de manufacturare și uscarea lentă la temperaturi blânde fac din pastele noastre un produs premium care fascinează prin simplitate și savoare.
Apă, făină, ou. Care este raportul optim al acestor ingrediente de bază pentru a obține pastele artizanale ALTO Pasta?
În fabricarea pastelor cu ou folosim doar faină și ouă. Apa o folosim numai în fabricarea pastelor vegane, fără ou.
Rețeta noastră e un secret bine păstrat până acum. Putem să spunem însă că în fabricarea pastelor cu ou folosim foarte multe ouă. După feedback-ul pe care îl avem până în prezent de la consumatori, consideram că am găsit raportul ideal între ingrediente și asta ne bucură foarte mult.
Cum a fost începutul antreprenorial? Cum ați făcut să fie cunoscute pastele ALTO Pasta din Zalău?
Începutul a fost fascinant, dar greu, chiar daca aveam o oarecare experiență în antreprenoriat atât eu, cât și Sergiu.
Am ieșit pe piață cu pastele ALTO în martie 2020, exact înainte de pandemie. Acest lucru ne-a îngreunat foarte mult activitatea și, oarecum, ne-a tăiat aripile la început de zbor.
Planul nostru inițial era sa începem livrarea pastelor în locațiile în care deja livram ouă și apoi să ne extindem și în alte orașe ale țării. Acest lucru a devenit imposibil însă ne-am reorientat rapid și ne-am dat seama că online-ul e singura cale prin care putem să ne lansam și să ne continuam activitatea. Așa a luat naștere www.altopasta.ro, magazinul nostru online.
De aici a început practic povestea noastră. Noi eram, și suntem în continuare, foarte siguri pe produsele noastre, însă fără expunere e dificil să ajungi la clienți. Așa că Dumnezeu ne-a scos în cale oameni minunați, oameni din domeniul de Food, care au apreciat povestea și pastele ALTO și care ne-au ajutat enorm prin expunerea produselor în online.
Câți oameni aveți în echipă? Câte paste produceți anual?
Momentan, suntem o echipă formată din 5 oameni. Avem 3 colege în producție, plus eu și Sergiu care ne ocupam de clienți, furnizori, comenzi, social media și tot ce mai apare zilnic.
Am ajuns să producem aproximativ 18 tone de paste anual și ne dorim sa mărim în curând capacitatea de producție.
La nivel global, sunt preferate spaghetele, italienii preferă penne. Ce tip de paste preferă românii?
Dintre sortimentele noastre, locul 1 este intens jucat între Fidea, Trottole și Couscous. Am lansat, însă, de curând, un sortiment nou, Mafaldine, care a avut cea mai rapida ascensiune în vânzări și credem că va ajunge, în curând, în topul preferințelor.
În zona noastră de Ardeal sunt foarte apreciate Lășcuțele și Tăițeii de casă.
Printre sortimentele de paste ALTO Pasta se numără și Mafaldine și Trotolle, tipuri de paste mai rar întâlnite, mai ales în România. De ce le-ați ales pe acestea? Care e povestea lor?
Ne-am dorit ca, pe lângă calitate, să oferim și varietate. Ținând cont că există câteva tipuri de paste foarte răspândite pe piața din România, am vrut să venim cu ceva nou și ambele sortimente s-au dovedit a fi un real succes. Pe noi ne-a atras de la început atât forma lor, care ține bine strâns tot sosul, cât si textura care oferă o experiență senzorială inedită. După prima degustare, am știut clar că vrem să le avem printre sortimentele noastre.
Vreau să menționez aici și couscousul nostru care e de tip israelian, cu bob mare. E un tip de couscous mai răspândit în zona Siciliei și e foarte diferit de couscousul cu bob mărunt care se găsește mai des și la noi în țară. La fel, ne bucurăm că l-am ales pe acesta pentru că am primit doar cuvinte de laudă la adresa lui.
Cum este să fiți parteneri de business și de viață? Este mai ușor/mai greu decât să fi fost doar una dintre ele?
Este o mare provocare! Sunt foarte multe părți bune în faptul că suntem și parteneri de business – faptul că ne cunoaștem atât de bine si interacționăm foarte ok, faptul că ne bucurăm de toate reușitele împreună, faptul că avem mare încredere că amândoi tragem în aceeași direcție și avem aceleași interese în cadrul companiei.
Sunt, de asemenea, și părți mai puțin plăcute – când avem idei diferite și vrem să ne convingem reciproc că propria idee e mai bună, când mai apar probleme și reproșuri, lucruri de genul acesta. Dar am învățat să trecem ușor peste toate și să ne bucurăm de faptul că avem șansa să facem multe lucruri frumoase împreună.
Care este cea mai amuzantă/inedită întâmplare legată de paste pe care ți-o amintești?
Cred că tot începutul nostru a fost amuzant și inedit, deopotrivă. Aș putea să menționez aici faptul că Sergiu nu era mare fan paste înainte să începem noi proiectul ALTO și consuma paste de la un singur producător artizanal din Italia. A
fost o adevărată provocare pentru noi să ajungem la o rețetă care să îi placă și lui, dar nu ne-am oprit până am făcut-o. Acum e cel mai mare fan ALTO.
Ce tip de paste preferi? Și care ar fi rețeta preferată?
Nu pot să aleg intre ele, cred că e un sentiment asemănător celui pe care îl au mamele cu mai mulți copii. De aceea, nici nu iese nimic pe piață care să nu ne placă, în primul rând, nouă. De exemplu, înainte să lansăm pastele integrale, am testat mai multe tipuri de făină și le-am scos în lume doar după multe încercări, când noi am fost pe deplin mulțumiți de ele.
Îmi plac rețetele simple, cu ingrediente bune. Sunt total de acord cu italienii, care spun că, într-o farfurie bună de paste, gustul acestora nu trebuie acoperit de sos.
Ce planuri aveți pentru brandul ALTO Pasta în viitorul apropiat?
Ne dorim să creștem frumos, ca până acum. Nu vrem să grăbim nimic, ne place să ne bucurăm de fiecare mică realizare. Ne dorim sa mărim capacitatea de producție pentru că sunt perioade când cu greu acoperim cererea, însă nu vrem să industrializam, vom urmări mereu să păstram farmecul artizanal în produsele noastre.
Tu ce ai frumos astăzi?
Chiar în acest moment sunt în Austria și în fața mea am niște munți superbi. Sunt recunoscătoare!
fotografii: Alto Pasta