Alexandra Caspruf este antreprenoarea din spatele brand-ului de bijuterii boeme care îi poartă numele, despre care spune că se adresează spiritelor libere. Însă, istoria ei profesională începe pe băncile Facultății de Administrație și Afaceri, din cadrul Universității din București și se dezvoltă în redacțiile revistelor de print, precum The One sau Glamour, unde a lucrat ca stilist.
Alexandra este plină de energie și are o poftă de viață debordantă. Iar dacă despre print spune că este „prima ei dragoste” și călătoriile sunt “hrană pentru suflet”, astăzi mi-am propus să descopăr mai multe despre călătoria vieții ei profesionale și ce planuri are cu Alexandra Caspruf Jewelry, un brand lansat în 2016.
“Când m-am înscris la ASE nu știam exact ce carieră vreau să urmez. Dar, nimic nu este întâmplător. Orice business implică și o parte serioasă, oricât de creativ ar fi.”
În cele ce urmează vei descoperi ce principii sustenabile pune în practică și ce lecții a învățat ca antreprenor.
CURATORIALIST: Crezi că mai este nevoie de o facultate în zilele noastre?
ALEXANDRA CASPRUF: Cu siguranță. Fără organizare, planning, marketing, PR și contabilitate nu poți transforma o idee într-un produs vandabil.
Cum își mai face loc styling-ul în viața ta?
Styling-ul a trecut oarecum pe planul doi. Acum, cea mai mare parte a timpului meu este investit în business-ul Alexandra Caspruf Jewelry. Dar, și aici este nevoie de styling, în campanii sau product stills.
Cum ți-ai descrie stilul personal care se reflectă în ceea ce creezi?
Îmi place să mă identific cu stilul bohemian chic.
Cum a luat naștere brand-ul de bijuterii boeme Alexandra Caspruf Jewelry?
Brand-ul s-a născut din pasiunea mea pentru călătorii și bijuterii artizanale. Povestea a început cu o colecție capsulă inspirată de spiritul liber al globe-trotterilor. Iubesc alăturările neconvenționale, asimetriile, imperfecțiunea pietrelor naturale și perlele.
Cine face parte din echipa ACJ, ai parte de ajutor sau te ocupi de tot de la achiziția materialelor, la producție, marketing și vânzări?
Am colaboratori pe partea de producție și magazin online, iar de restul mă ocup eu. Pandemia mi-a schimbat planurile și am decis să fiu foarte atentă cu cheltuielile.
Poți să ne spui de unde achiziționezi materialele, cât durează producerea unei piese și dacă pui în practică principii sustenabile?
Lucrez cu diferiți furnizori de pietre naturale, perle și elemente din argint.
Unele piese sunt mai elaborate, iar timpul de producție poate fi de câteva ore, altele sunt mai minimaliste. Cel mai mult se lucrează la o bijuterie în faza de prototip. Aici includem și alegerea materialelor și purtarea bijuteriei pentru a vedea dacă este confortabilă.
Încerc să minimizez pe cât posibil pierderile. De exemplu, bijuteriile care rămân pe stoc sunt descompuse iar pietrele sunt refolosite.
Care sunt trei lecții pe care le-ai învățat în primii ani ca antreprenor?
- Răbdarea | Proiectele trainice cresc încet și sigur. Succesul nu este definit de un număr de followers sau likes.
- Încrederea | În forțele proprii și produsul tău. Trebuie să fii cel mai mare susținător și promoter al muncii tale.
- Curajul | Uneori, trebuie să îți asumi riscuri care se pot rostogoli într-un succes sau un eșec. Învață din ele și mergi mai departe.
Cum ai descrie femeia ACJ?
Am cliente de toate vârstele, care apreciază bijuteriile cu poveste, lucrate manual.
Ce te inspiră când concepi o bijuterie nouă și poți să ne spui povestea din spatele piesei tale preferate?
Cel mai mult mă inspiră alăturările cromatice și texturile din natură, iar călătoriile în locuri speciale îmi alimentează întotdeauna ideile. Nu pot spune că am o piesă preferată, deoarece mă îndrăgostesc de o bijuterie nouă în fiecare lună.