În sătucul meu de apropiate, eu răspund întotdeauna la întrebările legate de “la ce restaurant să mergem?” și “de unde să mai comandăm?”.
Am experimentat destul de mult în timp și foarte variat, astfel încât am răspunsuri (părere personală, evident) la “unde este cel mai bun burger sau coaste” și “de ce să mănânc sau să nu mănânc la x loc”.
Tot din aceste experiențe, am dobândit și un anumit spirit critic și mă pot revolta (în sensul că a doua oară voi evita locul) când se servește o porție de creveți congelați, stârpituri mici, cu o mână de orez la 60 de lei. Chiar dacă ești dintre cele mai cool & kids friendly grădini din București – povestire din cea mai recentă experiență negativă.
Criterii pentru alegerile noastre:
- să fie kids & family friendly – adică distanța între mese să fie suficientă să se mai învârtă copilul, să aibă scaun de copil, să fie un staff prietenos, ideal la toaletă sa fie loc dedicat pentru schimbat bebelușul (singurul loc din Bucuresti în care am fost și unde am văzut este la Energiea)
- să fie curat, design plăcut și atmosferă caldă
- atenție pentru ingrediente de calitate și proaspete (aici ar trebui să se subînțeleagă și să fie normalitate, nu e așa?)
- în meniu să fie ceva ce adorăm să mâncăm și nu putem face acasă la fel de bun
să fie și ceva ce știm că va mânca Filip (5 ani jumătate). Iar pentru noi, șnițel cu cartofi prăjiți nu este o opțiune la restaurant.
Unico Vero
Este acel loc ce te transportă mental în Italia și te ține acolo preț de câteva ore cât stai în grădina și casa din Strada Viitorului.
Gradina mică, cochetă, nimic pretențios, aceiași oameni din staff de ani de zile ce lasă impresia de familiaritate. Te așteaptă pe masă cu o atenție, cu o măslină, la propriu – un pahar cu bețe de morcovi și un mic bol cu mix de măsline, cât să-ți deschidă apetitul pentru o băutură speciala. Un vin alb sau prosecco, de ce nu.
Mergem de ani de zile pentru atmosferă, pentru ca Filip să se deprindă cu un loc frumos în care trebuie să stai mai liniștit decât în alte părți. Pentru că gradina este superbă, dar și pentru FRITTO / GRIGLIATA MISTO – mix de fructe de mare pane, SCALOPPINE AL LIMONE mușchi de vită în sos de lămâie, dar și risotto cu șofran.
Încheiem divin cu o pavlova și trei lingurițe, a doua cea mai aerisită și delicată, după cea făcută de Andreea Mira.
Copiii mai măricei pot mânca o porție de SPAGHETTI ALLA CARBONARA – reteta clasica cu guanciale (falcă de porc afumată în crustă de piper), ou, parmezan – iar cei mai micuți o pizza margherita.
Musai cu rezervare, este destul de aglomerat căci au mese puține.
Edo Sushi
Mergem la sushi sau comandăm cu două ocazii: când avem ceva de sărbătorit și când nu avem ceva de sărbătorit.
Pe scurt, sunt fan și mi se face poftă și chef constant.
Alegem de ani buni Edo Sushi pentru că mi se pare cel mai bun în price range-ul pe care ni-l permitem (comparând aici cu Zen Sushi, Sushi Terra și Japanos).
Visul meu de premiu culinar, cu prima ocazie mai specială, este la Yoshi sau la Benihana.
Când nu comandăm pentru acasă – cu ridicare sau livrare – alegem să mergem la Edo Sushi & Garden, de pe Știrbei Vodă. Există o terasă-grădină cu verdeață și umbră, iar atracția este o piscină interioară cu pești mari și colorați. Totul este securizat și safe pentru copii, puteți cere bobițe să hrăniți peștii, lucru ce face așteptarea mai ușoară pentru cei mici, mai ales că poate dura aproximativ 45 de minute să primiți comanda.
Totul se face pe loc, ingredientele sunt întotdeauna proaspete și delicioase.
Noi alegem un Party Mix, cu 41 de piese, care se dovedește a fi mai mult decât suficient pentru doi adulți și o porție de edamame.
Lui Filip, din mixul ales, îi dăm bucățile de Nigiri de pe care îndepărtăm peștele (căci nu îi place) și rămâne orezul simplu, Hokkigai maki cu omletă japoneză, plus maki-urile cu somon și avocado din care scoatem somonul.
Câteodată, când îmi este foarte poftă sau când mai avem un invitat, suplimentăm cu un Chef’s Choice – o porție generoasă de tempura maki cu somon și ton.
La Tartine
Pentru că adorăm Cotroceniul și ne facem deseori drum pe acolo, ne nimerim și la ora mesei.
Poate fi extrem de aglomerat în weekend-uri, dar, cu o rezervare în prealabil, sunând chiar și cu jumătate de oră înainte, se rezolvă.
Aici alegem Carbonara, Risotto al Funghi, Spaghetti AOP cu creveți și, câteodată, când nu ne e foarte foame, o pizza la toți 3 și, eventual, o focaccia cu parmezan.
Este o mâncare foarte corectă pentru prețul cerut, cu gust și curată. Salvarea noastră pentru un prânz târziu.
Animaletto Pizza Bar
Este un loc în care revenim deseori pentru că bifează multe criterii. Este aproape de casă, atmosferă hipsterish și cozy, aceiași oameni prietenoși în staff ce ne cunosc deja și același meniu de ceva vreme din care avem preferate.
Întotdeauna o pizza în funcție de chef – Bufala sau Quattro Formaggi – și un (musai) Risotto nero di sepia și creveți. Alternând, din când în când, cu Risotto cu caracatiță și șofran.
Iar după, bucuria lui Filip, continuăm pe Visarion în jos, până în Povernei la Friddi pentru o înghețată el, tiramisu eu (cel mai bun tiramisu la borcan) și alergare prin grădina de la The Landmark.
Beca’s Kitchen
Cu Beca avem o relație specială. A descoperit-o soțul acum 7 ani când ne propusesem să facem turul Top 5 restaurante din București.
Am mâncat atunci cele mai bune paste cu creveți ever – concret: Paste cu creveți, sos de vin și unt/lapte de cocos, roșii cherry, busuioc, usturoi, capere și rucolă.
Atunci, la fel ca și acum, Beca îți servește o porție din rai.
A fost o perioadă în care le scosese din meniu pentru că, după cum ne-a spus la un moment dat în dulcele ei grai ardelenesc, “pastele țîn întotdeauna un ochi ocupat pe aragaz”.
Minunat că a revenit asupra deciziei căci Beca, dintre toate călătoriile și experiențele noastre culinare, încă are cele mai bune paste cu creveți, după gustul meu.
Unde mai pui că este mai mult decât bucuroasă să îți povestească cum le face.
Fun fact: Beca – Andreea pe numele său, din Brașov – a fost una dintre primele bloggerițe de food din România.
Vedeți și 5 localuri cu brunch din București
Împărtășiți cu noi experiențele voastre! Pe unde să mai mergem?
5 localuri din București cu brunch-uri pentru zile leneșe de weekend (și nu numai)