Când mă gândesc la eclere, instant mi se face poftă (măcar) de unul. Acest desert simplu, dar care poate fi adus la rang de artă, prin multitudinea de arome și texturi pe care le poate avea. Și atunci, cum să nu le iubim?
Coaja ușor crocantă, crema fină, glazura care întregește experiența printr-o aromă complementară cremei sau cu mici ingrediente care dau textură (crocant, moale, zemos etc) – toate elementele contribuie la desăvârșirea unui ecler delicios. Și, bineînțeles, ingredientele de cea mai bună calitate.
Iată mai jos care sunt recomandările noastre de localuri din București unde vei găsi cele mai delicioase eclere.
#French Revolution
Probabil cel mai cunoscut brand de eclere de la noi, French Revolution a apărut pe piață în 2013, într-o nișă neexplorată până în acel moment: un local specializat exclusiv într-un singur produs, eclerul.
Din acel moment și până acum, French Revolution s-a dezvoltat constant, având cel mai mare sortiment de eclere și patru magazine în București: Piața Victoriei (Bd. Aviatorilor nr 8A), Ateneul Român (Str. Constantin Esarcu nr 1),Floreasca (Calea floreasca nr 169A) și Grozăvești (Str. Constantin Ghercu nr 1B).
Unul dintre punctele forte ale eclerelor de la French Revolution este prospețimea, fiind cunoscută filozofia brandului de a nu păstra eclerele de pe o zi pe alta, totul fiind pregătit în ziua respectivă (atât cojile de ecler, cât și crema și glazura). Sunt folosite fructe proaspete și piureuri naturale de fructe, iar ciocolata este de cea mai bună calitate (Cacao Barry sau Valrhona).
Când ajungi în fața vitrinei, cel mai greu lucru este să te decizi ce sortiment să îți alegi, toate arătând absolut delicios. Colecția permanentă numără nu mai puțin de 19 tipuri de eclere, la care se adaugă și colecția specială, cu arome sezoniere sau cu ocazia diferitelor sărbători (încă 13 sortimente).
Dacă dorești să deguști ceva de sezon, sunt perfecte eclerele cu ciocolată neagră și portocală, cele cu portocale și ghimbir, cele cu grapefruit sau cele cu rodie. Pentru un desert răcoritor, ar merge de minune eclerele cu lămâie verde și bucuioc, cele cu mango, vanilie și fructe de pădure sau ciocolată cu lapte și lămâie verde.
Eu aș spune mereu da eclerelor cu fistic, cafea, nucă de cocos, tiramisu sau caramel cu unt sărat 🙂
Și câte sortimente mai sunt… trebuie neapărat să faceți o vizită, iar dacă e greu să vă decideți, apelați la varianta mini ca să fie mai multe arome de degustat.
#Grace Couture Cakes
Simbol al cofetăriei de tip couture, Grace Couture Cakes ne încântă cu deserturi premium savuroase din 2012, când a fost înființată la inițiativa Alinei Sudriu (citește povestea de antreprenoriat feminin a Alinei).
Grace Couture Cakes are două magazine, unul în zona Dorobanți (Piața Dorobanți nr 5) și unul în Băneasa Shopping City, dar se pot comanda și online. Toate prăjiturile și torturile de la Grace Couture Cakes arată într-un mare fel, astfel că și eclerele sunt la rang de artă.
Colecția de eclere poartă numele de „Eclair Affair” și cuprinde 15 sortimente cu arome și gusturi delicioase, menite să satisfacă orice gurmand. Respectând rețeta tradițională franțuzească, eclerele au o coajă aurie, subțire și crocantă, cremă din abundență și o glazură artistică.
Musai de încercat Vanilla Pecan, Sugar&Spice, Chocolate Dream sau Mango Wish. Cele mai iubite eclere de la Grace Couture Cakes sunt Orangette au Chocolat, Coconut Dream și Salty Caramel. Cine se poate opri doar la unul?
#Ohlala Patisserie
Recent intrată pe piața deserturilor, Ohlala Patisserie este un local mic, specializat în produse franțuzești (de patiserie și cofetărie), dar cu o poveste foarte faină în spate. Este un proiect antreprenorial inițiat de Alina Petrea (citește și interviul nostru cu Alina pentru întreaga poveste), o româncă stabilită cu familia în Franța pe când avea 7 ani, educată și profesând o bună parte din carieră la Paris.
Îndrăgostită de patiseria și cofetăria franțuzească, Alina a lăsat jobul în televiziune, a învățat bazele patiseriei și cofetăriei și s-a perfecționat la Ritz-Escoffier. Apoi, s-a decis să se întoarcă în România și să deschidă aici un local așa cum a visat.
Ohlala Patisserie se află în zona Piața Amzei (deschis de miercuri până duminică, între orele 10-20). După succesul avut cu choux-urile care au fost în sortiment încă de la deschidere, Alina a decis de curând să întroducă și eclerele. Și bine a făcut, pentru că sunt minunate.
Vei găsi aici momentan trei tipuri de eclere: cu ciocolată, cu vanilie sau cu cafea. Ingredientele contribuie din plin la savoarea pe care ți-o oferă fiecare eler savurat aici, precum ciocolata Gran Cru.
Știai că pentru eclerele cu cafea, laptele folosit ca ingredient este infuzat o noapte întreagă cu boabe de cafea? Deci, musai de oprit la vitrina lor.
#Miez Brutărie Artizanală
Miez Brutărie Artizanală este, după cum îi spune și numele, specializată în pâine și alte produse de panificație. Mica brutărie artizanală se află în centru, pe strada Piața Amzei nr 10. Dar, pe lângă pâine, te așteaptă la vitrină și alte goodies, precum eclere, melci cu vanilie, alune de pădure și merișoare, cookies cu ciocolată și altele.
Deși cu un sortiment mic, Miez Brutărie Artizanală ne-a surprins tare plăcut cu cele două tipuri de eclere pe care le are la vitrină: cel cu ciocolată și cel cu dovleac (sezonier, de găsit în perioada toamnă-iarnă).
Eclerul cu ciocolată are cremă de ciocolată și este acoperit cu fondant de ciocolată, în vreme ce eclerul cu dovleac conține o cremă mousseline cu piure de dovleac copt, nuci prăjite și este acoperit de o crustă craquelin cu scorțișoară.
Eclerele sunt disponibile doar de vineri până duminică, pentru că echipa este mică, iar acest tip de desert necesită mai mult timp și atenție. Planul celor de la Miez este să aducă, în curând, eclerele în sortimentul zilnic.
Ingredientele folosite sunt de cea mai bună calitate: ciocolată Valrhona, unt franțuzesc și lapte de la Lăptăria cu caimac. Așa că, într-o plimbare de weekend prin zona centrală, treceți și pe la Miez pentru a degusta eclerele lor, veți fi plăcut surprinși!
#Pain Plaisir
Un alt loc în care găsim savoarea eclerelor este Pain Plaisir, magazinul în care găsim pâine artizanală și alte delicii de patiserie tipic franțuzești. Pain Plaisir a fost fondat, în 2013, de Tom Rees și Irina Stancescu, care au venit în România cu cunoștințele și experiența lucrului la Paris.
În acest moment, găsești magazinele Pain Plaisir în zona Kiseleff (str. Barbu Delavrancea nr 1), Floreasca (str. Puțul lui Zamfir nr 60), Romană (str George Enescu nr 25), Bucureștii Noi (str. Jiului nr 8) și, cel mai recent deschis, în Sema Parc (Splaiul Independenței nr 319 OB19).
Sortimentele eclerele Pain Plaisir îți vor încânta simțurile cu arome precum ciocolată, fistic, căpșuni sau caramel sărat. Sigur îți vei găsi preferatul.
fotografii: French Revolution (Facebook), Grace Couture Cakes, Ohlala Patisserie, Miez Brutărie Artizanală (Deers Photography), Pain Plaisir (Facebook)