Piața imobiliară s-a schimbat considerabil în ultimii ani. Raportul dintre prețuri și suprafața utilă a unei locuințe se află în proporție inversă, ceea ce aduce multe persoane în situația în care amenajarea spațiului limitat devine provocatoare pentru a ne satisface nevoile.
Scopul designul de interior este să ajute în ameliorarea acestei situații. Prin trucuri de design, putem deschide și mări senzația spațială, iar locuința devine mai aerisită și mai luminoasă. În amenajarea acestor spații luăm în considerare și aspectele practice, cum ar fi integrarea spațiilor de depozitare necesare.
…
articol scris pentru Curatorialist de Diandra Agapie – licențiată la Univeritatea din Maastricht ca și curatoare în arte cu specialitatea în artă non-tradițională. Aceasta s-a concentrat pe cercetarea artei conceptuale și a relației dintre aceasta, artiști și public. O dată cu întoarcerea în România, autoarea și-a făcut tranziția profesională spre design interior.
…
Ce face de fapt designul pentru a mări un spațiu?
Acesta creează și lucrează cu iluzii optice care ne induc senzația de spațialitate, chiar dacă suprafața locuinței rămâne neschimbată. Aceste senzații optice le folosim în mod primar pentru a crea o volumetrie potrivită spațiului limitat, dar și pentru a aduce luminozitate în casă și a crea o stare de bine celor care locuiesc acolo.
Când amenajăm spații mici trebuie să luăm în considerare în primul rând lumina. În mod ideal, spațiul ar trebui să beneficieze de cât mai multă lumină naturală. Puteți citi mai multe despre importanța luminii în design aici.
Dacă aveți posibilitatea, achiziționați o locuință orientată pe sud, cu cât mai multe ferestre, pentru a dispune de lumină naturală și caldă pe toată durata zilei.
Dacă nu puteți schimba construcția ferestrelor, atunci vă recomand să nu încărcați spațiul cu perdele grele, din materiale foarte texturate. Optați pentru ceva fin, transparent și fluid, sau chiar lăsați geamurile neacoperite, pentru a permite cât mai multă lumină să intre în casă. Pentru dormitoare, puteți opta pentru rulouri pe exteriorul geamurilor sau pentru căptușeală de tipul blackout pe o singură parte a perdelelor.
Materialele, texturile și culorile pe care le alegem trebuie să permită luminozității să pătrundă cât mai mult în spațiile mici. Jucați-vă în designul locuinței cu oglinzi, culori deschise, neutre sau pastelate, ideal cu o tentă caldă pentru a încălzi atmosfera și cu suprafețe lucioase sau semi-lucioase (marmură, piatră naturală, ceramică lucioasă, dar și lavabilă).
Acestea reflectă lumină care intră în casă și poziționate corect o ghidează în întregimea spațiului, ceea ce este foarte important pentru că un singur colț întunecat în care lumina nu ajunge poate să creeze impresia generală a unei camere înghesuite și posomorâte. Decorat cu oglinzi, culori deschise sau suprafețe lucioase, acesta se va integra armonios în restul spațiului.
De evitat: materiale foarte texturate, culori închise și suprafețe mate. Acestea absorb lumina și dau senzația de adâncime, creând impresia unui profunzimi pe care nu ne-o dorim în mod special într-o locuință cu dimensiuni limitate. Culorile închise trebuie evitate în mod special pe pereți sau tavane pentru că produc imediat iluzia unui spațiu mai mic.
Dacă vă plac în mod special culorile închise, folosiți-le ca și accente, în procent de 10%. Acestea vor ieși în evidență într-un mod frumos, fără a provoca un efect de micșorare.
Oglinzile sunt un instrument minunat pentru că dau senzația de spațiu instant și aduc și mai multă lumină într-o locuință. De asemenea sunt versatile, putând fi integrate în foarte multe moduri. Le puteți achiziționa în forme interesante, cu rame decorative (dar încercați să le evitați pe cele foarte încărcate) sau puteți crea un perete întreg de oglindă, ca un statement piece de design.
Mobilierul și decorațiunile trebuie și ele alese cu grijă. În general, se recomandă să optăm pentru un stil minimalist în spațiile mici, pentru a evita încărcarea acestuia. În plus, acest stil este caracterizat de folosirea materialelor și culorilor care dau senzația de aerisire.
Dacă nu sunteți fanii minimalism pur, acesta se poate combina foarte ușor cu alte stiluri. Ideea este doar să nu adăugăm mai mult decât este necesar, indiferent de ce stil de amenajare preferăm.
Indiferent de opinia față de minimalism, realitatea este că prezența a prea multor obiecte mici și a prea multor puncte de interes într-un spațiu limitat pot crea foarte ușor senzația de înghesuială și dezordine, chiar dacă spațiul este foarte ordonat.
Aici nu este vorba de curățenie, ci de atmosfera aerisită care este necesara când lucrăm cu spații mici. Folosirea pieselor mari, eventual de tip statement, dau impresia de spațialitate și de aerisire pentru că nu încarcă la fel spațiul.
Ați auzit de expresia less is more? Pentru camerele mici, mai puțin chiar este mai mult.
Este foarte folositor să creați în avans o paletă cromatică și o paletă de texturi (ideal ar fi să alegeți 3 din fiecare). Având deja o idee legată de acestea, ne permitem să ne limităm la piese pe care chiar ni le dorim, fără a aglomera vizual. Lucrați cu accente. Acestea vor ieși în evidență, dar nu vor acapara.
Când am de a face cu spații mici, primul lucru pe care îl fac este să definesc ce activități se vor face în acel spațiu. Încercați să le mențineți la un minim necesar și alegeți piesele de mobilier, corpurile de iluminat și decorațiunile în funcție de acestea. În acest fel vă asigurați că spațiul vă împlinește nevoile fără a fi aglomerat.
În funcție de activitățile alese, este posibil să trebuiască să vă gândiți cum delimitați diferite zone dintr-un spațiu. Folosiți plante, biblioteci joase, panouri de sticlă sau transparente, covoare și evitați piese grele, mari sau foarte înalte.
Puteți folosi și culorile. Alegeți o lavabilă diferită de cea folosită pe pereți pentru a delimita vizual o anumită zonă.
Spațiile se pot delimita vizual și prin gruparea a mai multor elemente dintr-un stil comun sau din aceeași paletă cromatică, ceea ce creează și interes din punct de vedere vizual.
Nu în ultimul rând, integrați cât mai multe spații de depozitare. Acestea vă permit să vă organizați lucrurile păstrând o atmosferă aerisită. Este recomand să le păstrați cât mai simple pentru a nu atrage prea multă atenție.
…
Diandra Agapie este o tânără vizionară multidisciplinară. Plecată în Olanda la 14 ani, aceasta a studiat management în artă și patrimoniu cu specializare în curatorship la Maastricht University. A lucrat ca și asistent de galerie și curatoare la galeria PontArte din Maastricht, înainte să înceapă să simtă dorul față de țara în care s-a născut. Întoarsă după 9 ani din străinătate, aceasta s-a mutat la București unde a început să studieze o nouă profesie, designul de interior, pe care dorește să o practice.
Diandra își privește profesia dintr-o perspectivă multidisciplinară. Designul de interior nu este de sine stătător, iar pentru a obține rezultate maxime, aceasta îl combină în proiectele sale cu elemente din diverse domenii, ca și psihologia, artele vizuale, studii culturale, neuroștiința, fashion-ul și istoria.
O puteți găsi pe Diandra Agapie pe Instagram: @diandraagapie | Facebook: Diandra Agapie