Designul este menit să fie ergonomic și funcțional. Când concep o amenajare, designerii se gândesc la binele și la sănătatea persoanei sau persoanelor care vor locui într-un anumit spațiu.
Există mulți factori care trebuie luați în considerare atunci când amenajăm pentru sănătate, iar unul dintre cei mai importanți factori este lumina.
articol scris pentru Curatorialist de Diandra Agapie – licențiată la Univeritatea din Maastricht ca și curatoare în arte cu specialitatea în artă non-tradițională. Aceasta s-a concentrat pe cercetarea artei conceptuale și a relației dintre aceasta, artiști și public. O dată cu întoarcerea în România, autoarea și-a făcut tranziția profesională spre design interior.
Lumina este importantă pentru sănătatea mentală și combaterea dezechilibrelor pe care le simțim și influențează ritmul circadian, acesta fiind un proces intern al organismului uman, un ciclu biologic de 24 de ore.
Lumina și ritmul circadian
Ritmul circadian este responsabil de ritmul biologic, pentru buna funcționare a unor procese fiziologice în organismul nostru. Acestea includ ciclul de somn, temperatura corpului și secreția diverșilor hormoni.
Unul dintre cei mai importanți factori care îl afectează este ciclul de lumină și întuneric al soarelui. Integrarea luminii naturale și artificiale într-o amenajare într-un mod armonios care onorează ritmul circadian prin imitarea ciclului soarelui, ne poate ajuta să avem un somn mai bun, mai multă liniște și mai multă energie în timpul zilei.
Ritmul circadian este responsabil de producția naturală de melatonină la momentul corect al zilei. Acest hormon ne ajută să dormim, beneficiind de cantități mai mari seara și noaptea. În mod normal, aceste cantități scad dimineața, permițându-ne să ne trezim. Producția de melatonină și momentul în care aceasta este produsă este influențată de prezența luminii și a întunericului. Din acest motiv, un design (al luminilor, în acest caz) conceput pentru starea de bine ne poate amelioaraproblemele cu somnul și ne ajută să ne relaxăm și să ne odihnim adecvat seara. Un somn bun și consistent ne reglează starea de echilibru, reface celule și țesuturi și contribuie la întărirea sistemului imunitar.
Cum ne afectează lumina într-o amenajare de interior?
Imaginați-vă următoarele situații. Când vă întoarceți acasă vă întâmpină o lumină caldă, ambientală. Aceasta creează o atmosferă ideală de relaxare după o zi de lucru și oferă senzația de confort, de acasă. O cină la lumina lumânării creează o ambianță intimă și liniștitoare.
În schimb, o lumină rece și puternică în același context va fi obositoare și vă va agita. Nu va permite corpului să producă melatonina necesară pentru un somn odihnitor și ne va aminti de birou și conectarea la muncă.
Lumina dă tonul vieții!
Pentru o bună funcționare, aceasta trebuie gândită într-un mod care imită lumina zilei. Dimineața ne trebuie lumină albă, puternică pentru a ne putea trezi. Același tip de lumină este necesar în timpul zilei, pentru a avea energie în timp ce lucrăm și a ne crește productivitatea. Seara, imităm lumina caldă a apusului pentru a ne relaxa și pentru a ne pregăti de odihnă.
Din aceste exemple reiese cum lumina ne afectează în mod direct psihicul. Depresia sezonală poate să apară în urmaschimbării anotimpurilor și lipsei luminii. Din fericire, designul de interior este o unealtă excelentă pe care o putem folosi pentru a maximiza efectele pozitive asupra psihicului și sănătății, pe care toți ni le dorim și a le minimiza pe cele negative.
Pentru a face asta, trebuie să alegem lumini care îndeplinesc un anumit scop. Spațiile pentru dormit și relaxare au nevoie de o lumină caldă, în timp ce în zona de lucru are nevoie de o lumină neutră sau rece. Nu vrem să ne agităm seara în pat și nici să nu ne putem concentra în timpul zilei la birou. Pentru a decide ce sursa de lumină implementați într-o camera, stabiliți în primul rând ce activități se vor face în acel spațiu.
Lumina și punctele cardinale
Având în vedere că ne petrecem majoritatea timpul înăuntru, trebuie integrată cât mai multă lumină naturală cu putință. Când ne alegem o nouă locuință, sau dacă vrem să mai adăugăm o fereastră în cea pe care deja o avem, este recomandat să cercetăm cum este așezat spațiul în raport cu punctele cardinale.
Fiecare dintre acestea ne vor aduce o lumină diferită în casă. Estul ne oferă o lumină revigorantă, în timp ce vestul împarte cu noi lumina caldă și portocalie a apusului. Sudul aduce înăuntru o lumină albă, neutră. Nordul nu este un punct cardinal foarte ofertant când vine vorba de lumină, camerele așezate pe această latură fiind mai întunecate.
Dacă puteți, este ideal să vă organizați spațiul casei în raport cu punctele cardinale și activitățile pe care le veți susține în fiecare cameră. Mai exact, treziți-vă spre est în același timp cu răsăritul. În funcție de orele la care lucrați, așezați-vă zona de lucru în punctul în care primiți cea mai multă lumină naturală înăuntru la acele ore. Seara, luați cina și relaxați-vă spre vest, urmărind apusul.
Cum să alegem tipul de lumină în funcție de tipul de spațiu din casă
În birou, așa cum am mai menționat, avem nevoie să fim cât mai productivi cu putință, să ne putem concentra și să ne simțim plini de energie. În plus, trebuie să avem o vizibilitate bună. În zonele de lucru sau de studiu se recomandă o lumină albă, rece (> 5.300K) și puternică. Dacă sunteți ca mine și vă dor ochii ușor de la o astfel de lumină, puteți opta și pentru o lumină albă, neutră (5.000-5.300K). Se recomandă și plasarea mesei de lucru sau studiu fix lângă sau sub o fereastră, pentru a primi cât mai multă lumină naturală în timpul zilei.
Albul cald (2.000-4.500K) se recomandă în spațiile unde dorim să ne relaxăm și să ne odihnim, cum ar fi dormitorul sau living-ul. Se poate implementa și în zone de socializare, acestea creând o atmosferă caldă, intimă și foarte plăcută în care împărțim momente speciale alături de familie și prieteni.
În holuri, băi și bucătării se recomandă albul neutru (5.000-5.300K). În aceste zone trebuie să avem vizibilitate, dar putemadăuga și lumini ambientale cu o lumină caldă, pentru a crea o atmosferă plăcută. Când terminăm de gătit, de exemplu, putem stinge luminile neutru și le putem porni pe cele caldesau aprinde lumânări, pentru a servi masa.
În camera copiilor, trebuie să combinăm diversele tipuri de lumină: lumină rece pentru locul de studiu, lumină caldă sau neutră pentru locul de joacă (în funcție de momentul zilei) și lumină caldă pe care o putem porni seara, pentru a-i liniști și pregăti pentru culcare.
Tipuri de lumină artificială
Lumina artificială se clasifică în trei categorii: generală, ambientală și de accent. Cea generală are rolul de a ilumina un spațiu întreg. Gândiți-vă la acea lustră singuratică din living sau bucătărie, plasată în centrul tavanului. Cea ambientală dă un anumit ambient unei încăperi. De exemplu, benzile LED cu lumină caldă amplasate în scafe sau lămpi cu becuri colorate amplasate în spatele canapelei. Lumina de accent este o sursă de lumină directă care scoate în evidență un anumit element dintr-o încăpere. Imaginați-vă o sursă de lumină care scoate în valoare o operă de artă.
Pentru cei care nu sunt familiarizați cu alegerea becurilor, găsiți mai jos o listă cu detaliile necesare pentru a știi ce reprezintă simbolurile de pe pachetul acestora:
K: indicele de căldură
W: măsoară puterea
Wh: măsoară energia electrică
L: cantitatea de lumină pe care o emite becul
Corpurile de iluminat pot să ofere lumină directă, difuză sau indirectă. Lumina directă este folosită pentru a lumina o cameră întreagă sau pentru activități unde ne dorim să vedem bine și să ne concentrăm, cum ar fi cititul sau munca. Corpurile de iluminat cu lumină difuză sau indirectă sunt potrivite pentru decor, pentru atmosferă sau pentru a deschideun colț întunecat.
Folosiți 5-7 surse de lumină artificială într-o cameră și alternați între surse de lumină generale, de lucru, ambientale sau de accent (pentru a scoate o anumită piesă de mobilier sau o operă de artă în evidență).
Poziționarea corpurilor de iluminat
Nu în ultimul rând, trebuie să luăm în calccul poziționarea corpurilor de iluminat. Corpurile de iluminat amplasate deasupra unei mese trebuie să fie la 55-65 de cm de aceasta. Dacă le amplasăm prea jos este posibil să ne lovim de ele când ne ridicăm. Lustra de tavan se poziționează la cel puțin 200cm de la podea.
Țineți mine că un anumit corp de iluminat nu poate fi testat la adevărata sa valoare într-un showroom de lumini. Luați-l acasă sau cereți să vedeți fotografii cu corpul de iluminat pe care vi-l doriți într-un mediu rezidențial, mobilat.
…
Diandra Agapie este o tânără vizionară multidisciplinară. Plecată în Olanda la 14 ani, aceasta a studiat management în artă și patrimoniu cu specializare în curatorship la Maastricht University. A lucrat ca și asistent de galerie și curatoare la galeria PontArte din Maastricht, înainte să înceapă să simtă dorul față de țara în care s-a născut. Întoarsă după 9 ani din străinătate, aceasta s-a mutat la București unde a început să studieze o nouă profesie, designul de interior, pe care dorește să o practice.
Diandra își privește profesia dintr-o perspectivă multidisciplinară. Designul de interior nu este de sine stătător, iar pentru a obține rezultate maxime, aceasta îl combină în proiectele sale cu elemente din diverse domenii, ca și psihologia, artele vizuale, studii culturale, neuroștiința, fashion-ul și istoria.
O puteți găsi pe Diandra Agapie pe Instagram: @diandraagapie | Facebook: Diandra Agapie