Smoosh – brandul de modă sustenabilă care vrea să îi facă pe oameni fericiți

Durata: 7 minute

Am descoperit brandul Smoosh de curând, cucerită de stilul minimalist, confortabil, atemporal ce respiră din fiecare piesă vestimentară creată. La care se adaugă folosirea materialelor naturale și multă grijă și respect pentru natură. Un brand de modă sustenabilă care vrea să îi facă pe oameni fericiți.

Iar în spatele brandului Smoosh, un brand tânăr, se află o antreprenoare, la fel de tânără, dar plină de o energie creatoare: Ana Maria Bumbu.

Ana are 24 de ani, s-a născut în Bocșa – un orășel din Caraș-Severin, iar acum locuiește în Timișoara. Pe când avea 6 ani, s-a mutat în Italia cu părinții săi. Educația în școala de acolo a pus accent pe creativitate și pe descoperirea vocației fiecărui copil, ceea ce a ajutat-o pe Ana să își canalizeze atenția către pictură și desen. În perioada aceea, visa să devină pictoriță.

Revenind în România chiar în vremea liceului, a ales să continue pe filiera artistică și s-a înscris la Liceul de Arte plastice “Sabin Păuța” din Reșita. Educația primită aici nu a mulțumit-o pe Ana, așa că a renunțat o perioadă la artă și a urmat 2 ani la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Dar pasiunea este pasiune, iar Ana a decis să renunțe la psihologie pentru a se înscrie la Facultatea de Arte și Design, secția de Modă-Design Vestimentar. Așa că Ana și-a urmat calea și a lansat anul trecut Smoosh.

Citește mai jos interviul cu Ana Maria Bumbu despre cum este să fii la început de drum în creația vestimentară, ce dificultăți a întâmpinat și cum le-a depășit, de ce a numit brandul Smoosh și cum va face să devină un business zero waste.

Smoosh

Ana Maria Bumbu

Curatorialist: Când și cum a intrat moda în viața ta?

Ana: Moda cred că a fost mereu în viața mea, copilă fiind voiam să îmi aleg eu hainele și, dacă nu eram lăsată să fac asta, se lăsa cu scandal, cel puțin așa mi s-a povestit.

Am început însă să văd moda ca pe ceva mult mai amplu atunci când mi-am scris lucrarea de licență, am abordat în lucrare tema sustenabilității deoarece începusem să simt o conexiune tot mai puternică cu natura și voiam neaparat să aflu mai multe despre ce înseamnă sustenabilitate, despre cum putem proteja mediul în care trăim.

Cum a pornit povestea Smoosh? Ce te-a determinat să pornești pe acest drum antreprenorial?

Povestea Smoosh pot spune că a pornit de la o încărcătura imensa de emoții și trăiri pe care am vrut să le transpun în ceva frumos, mi-am dorit să arăt și celorlalți cum văd eu viața și, fiind o fire introvertită, care nu vorbește prea mult despre sine, aceasta mi s-a părut modalitatea cea mai potrivită pentru a-mi materializa gândurile și idealurile despre viață și frumos.

Smoosh

Sincer, la început nu m-am gândit nici o clipă că va deveni atât de real totul, nu aveam absolut nici o idee despre ce înseamnă a fi antreprenor (nu știu prea multe nici în momentul de față).

În sinea mea mă gândeam mereu că e ceva trecător și că oricum eu sunt prea introvertită și neîncrezătoare să pot face așa ceva, am avut însă norocul să primesc foarte multă susținere din partea celor dragi iar asta m-a făcut să continui pe acest drum.

Ai pornit în 2021 proiectul Smoosh. Cum a fost primul an? Ce dificultăți ai întâmpinat și cum le-ai făcut față?

Am pornit proiectul Smoosh în martie 2021, fără să am habar cu ce “se mănâncă” acest domeniu.

Inițial, credeam că a fi designer e ca în filme, stau și desenez și croitoreasa reproduce ceea ce visez eu, din păcate nu e așa.

Cel mai greu a fost să găsesc pe cineva pentru producție. Neavând fonduri suficiente pentru a-mi putea deschide propriul atelier am încercat să găsesc un atelier de croitorie care să fie potrivit pentru ceea ce îmi doream eu însă fără succes. După mai multe încercări eșuate, mi-am luat inima în dinți si m-am pus eu sa fac primele piese care, spre surprinderea mea, ieșiseră chiar frumoase, apoi le-am făcut si pe următoarele si a fost din ce in ce mai bine.

Smoosh

A fost foarte greu, am lansat magazinul online in decembrie 2021, iar timp de aproximativ 4 luni nu s-a întâmplat absolut nimic și dezamăgirea devenea tot mai mare, dar odată cu florile de primăvară “a înflorit” și Smoosh, iar acum este mai bine.

Ce reprezintă pentru tine moda sustenabilă și cum reușești să aplici asta în creațiile vestimentare Smoosh?

Pentru mine, moda sustenabilă reprezintă felul în care respectam natura și cel în care ne respectam unii pe alții, este mult mai mult decât folosirea țesăturilor naturale.

Sustenabilitate înseamnă responsabilitate, respect, devotament și iubire față de munca depusă. Prin Smoosh îmi doresc să fac oameni fericiți, să ofer o mică bucurie fiecărui cumpărător.

Fiecare piesă este realizată cu răbdare multă și dragoste, iar din resturile de țesături rămase în urma croiului am creat o colecție de jucării pe care le ofer cumpărătorilor în schimbul unei donații care va merge către o asociație din Romania.

Îmi doresc mult ca într-un viitor apropiat Smoosh să devină zero waste, ar fi un vis împlinit, mi-ar plăcea tare mult ca oamenii să susțină aceasta inițiativă.

De ce ai ales numele Smoosh pentru proiectul tău? Ce semnificație are pentru tine?

Numele Smoosh mi-a venit în minte într-o noapte, a fost destul de spontan, mă tot gândeam cum pot spune într-un singur cuvânt că ceva este iubibil și delicat.

Apoi mi-a venit în minte acest cuvânt care defapt este mai mult o expresie, un fel de I love you so much that I could just smoosh you! Pot spune că mă reprezintă într-un fel sau altul, cam așa îmi exprim iubirea.

Care este pentru tine outfit-ul perfect? La ce piesă vestimentară nu ai putea renunța niciodată?

Outfit-ul perfect pentru mine.. cred că este compus din pantaloni super lejeri și un kimono, deșii sunt mică de înălțime și știu că nu mă avantajează neapărat ținutele lejere/oversized. Așa îmi place cel mai mult să mă îmbrac și nu aș putea renunța vreodată la aceste două piese vestimentare.

Ce tip de materiale folosești pentru hainele create? De unde provin acestea, ai găsit producători locali sau a trebuit să apelezi la materiale din afară?

Momentan folosesc doar in prespălat, este un in extrem de moale și delicat cu pielea, potrivit mai ales pentru pielea sensibilă.

Din păcate, încă nu am găsit la noi în țară așa ceva și a trebuit să apelez la producători externi, dar încă sunt în căutare, mi-ar plăcea tare mult ca la următoarea colecție să am țesături produse local.

Cum arată femeia care poartă Smoosh? Cum ai descrie-o?

Femeia care poartă Smoosh arată cum vrea ea, are curajul să facă ceea ce își dorește și își permite să fie visătoare, se îmbracă lejer, iubește viața, este puțin boemă și degajată.

Este o femeie puternică și nu îi este frică să fie diferită, iubește arta, este interesată de modă, dar totuși nu renunță la propriul stil.

Smoosh

Smoosh

Smoosh

Colaborezi cu un atelier pentru realizarea efectivă a hainelor?

Momentan nu colaborez cu un atelier, eu fac totul, am amenajat acasă un spațiu unde să-mi pot desfășura activitatea.

Ce te inspiră în creațiile tale vestimentare?

Atunci când crez o piesă vestimentară mă gândesc în special la ce aș purta eu, în ce m-aș simți eu bine și confortabil, pentru că acesta este cel mai important lucru pentru mine, ca hainele pe care le creez să fie confortabile.

Un alt aspect important este documentarea, mă documentez mult ca să-mi pot face o idee despre ceea ce se caută iar apoi încerc să combin acest lucru cu ceea ce îmi doresc eu, pentru a crea piese vestimentare cât mai versatile care să poată fi purtate pentru diferite activități/ evenimente, și nu în ultimul rând mă inspira femininitatea, natura, delicatețea și reziliența acesteia.

Dacă ai folosi un singur cuvânt pentru a defini hainele Smoosh, care ar fi acela?

Confort.

Care a fost cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de când ai pornit acest proiect antreprenorial?

Cea mai importantă lecție a fost aceea de a nu asculta părerile altora, nimeni nu știe mai bine decât mine ceea ce vreau să fac.

Cum arată o zi obișnuită din viața ta?

O zi din viața mea haotică… Mă trezesc de obicei pe la 09:30 pentru că nu sunt cea mai matinală personă (din păcate), de obicei beau un ceai negru să ma pot trezi de tot iar apoi îmi încep activitatea.

Când am comenzi îmi încep ziua cu ele, croiesc piesele apoi le cos, pregătesc coletul etc, în zilele în care nu am de cusut mă ocup de partea de social media, desenez, mai alerg câte un pisic care se urcă pe unde apucă, merg la sală și cam atât. În perioada aceasta am avut destul de mult de lucru cu Smoosh, sper sa fie așa și pe viitor.

Dacă nu ai face modă, ce ți-ar plăcea să faci?

Dacă nu as face modă, probabil că aș reveni la visul meu din copilărie de a fi pictoriță sau veterinar, iubesc animalele atât de mult, am 3 căței și 5 pisici.

Ce planuri ai pentru acest an? Ce surprize pregătești cu Smoosh?

Pentru acest an care pare că zboară nu am prea multe planuri, de obicei las lucrurile să vină de la sine, plănuiesc doar sa merg în concediu hahaha, glumesc, anul acesta îmi voi susține proiectul de disertație pe care sper să îl termin în timp util.

Cu Smoosh am în plan doua colecții diferite care vor fi realizate în colaborare cu doi artiști români, una din ele va fi cu o ilustratoare iar cealaltă cu o pictorița super talentată, dar mai multe voi spune la momentul potrivit. Abia aștept!

fotografii: Ana Maria Bumbu (fotograf: Gabriela Molnar)

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.