Romanian Fashion Week revine grandios pe scena modei românești

Durata: 3 minute

După o pauză de 10 ani, Romanian Fashion Week a revenit anul acesta la Iași, în cadrul Romanian Creative Week – eveniment dedicat industriilor creative românești. Moda, arta și noile tehnologii au fost cele 3 direcții majore pe care s-a desfășurat Romanian Creative Week, între 2 și 6 iunie.

E o bună revenire a modei românești pe cea mai importantă scenă a ei, la Iași. Dar și o bună reluare a normalității, după această perioadă grea. Publicul s-a bucurat și a simțit vibe-ul celor care au oferit din creația lor din ultimul an”, a declarat Irina Schrotter, inițiatoarea Romanian Creative Week și a Romanian Fashion Week.

Cea de-a XIII-a ediție a Romanian Fashion Week a stat sub semnul grandorii: catwalk-ul uriaș, de 36 m lungime, a fost adus cu ajutorul a 6 tiruri, iar scena s-a desfășurat pe o suprafață de 1000 mp. Peste 30 de creatori, debutanți, dar și artiști consacrați și-au prezentat colecțiile sezonului toamnă-iarnă 2021/2022.

Romanian Fashion Week a fost curatoriat de stilistul Ovidiu Buta și a avut în acest an două componente: Romanian designers (designerii consacrați) și Innovative Future Platform (fosta secțiune Debut a devenit acum o selecție de creativi cu participări consistente la evenimente profesioniste, încununate cu diferite premii și/sau nominalizări).

Ovidiu Buta, curatorul Romanian Fashion Week a declarat: „Cel mai important lucru la Romanian Fashion Week este faptul că există. A demonstrat că poate să continue, indiferent de condițiile din jurul lui. Să nu uităm că scopul acestui mare eveniment dedicat modei este să facă o industrie să funcționeze, de aceea ne bucurăm de toți cei care au înțeles acest mesaj și au decis să facă un efort pentru a porni din nou această mașină.”

Smaranda Almășan, Venera Arapu, Lucian Broscățean, Ioana Ciolacu, Mihaela Glăvan, Jolidon, Murmur, Andrea Tincu și Irina Schrotter au fost artiștii consacrați prezenți la Romanian Fashion Week.

Pe lista tinerilor designeri care și-au prezentat creațiile la secțiunea Innovative Future Platform, s-au numărat: Arsene Lucian Alexandru, BOL Fashion of Nature, BORBALA, Inga Brăgaru, Crina Bulprich, Carmen Cherecheș, Chic Utility, Sandra Chira, Octavia Chiru, Alexandru Floarea, Tudor Halațiu, Andra Handaric Studio, i.f. powered by irina schrotter, LU:NE, Cristina Lazăr, MONOM Studio, Sabina Pop, Prosper Center, Vladimir Sîrbu, Vika Tonu, Wanderer Wearables.

O parte inedită a secțiunii dedicate tinerilor designeri este „i.f. powered by”, un proiect realizat în contextul Parteneriatului Instituțional de Practică inițiat de Irina Schrotter și Lucian Broscățean, în 2017, cu Departamentul Modă-Design Vestimentar al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca.

„La ediția din acest an, vedem colecții care se încadrează în direcția de responsabilitate, sustenabilitate și inovație, trei dintre conceptele esențiale pentru moda secolului XXI, a declarat designerul Lucian Broscățean, coordonatorul secțiunii Innovative Future Platform.

Despre Romanian Fashion Week

Romanian Fashion Week, cel mai cunoscut și longeviv festival dedicat industriei modei românești a avut loc la Iași, între 2 și 6 iunie, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești. Evenimentul, ajuns acum la cea de-a XIII-a ediție, este cunoscut drept o rampă de lansare pentru tinerii creatori de modă. De-a lungul celor 12 ediții anterioare, aici s-au lansat peste 40 de tineri designeri, unii dintre ei fiind prezenți la această ultimă ediție ca designeri consacrați.

Despre Romanian Creative Week

Romanian Creative Week este un eveniment aflat la prima ediție și a fost organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), Primăria Municipiului Iași și Palas. FEPIC este singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative. Înființată la Iași, în 2011, FEIPC a organizat până în prezent peste 50 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative românești.

fotografii: Raluca Ciornea, Amanda Maier

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.