Romanian Fairy Tales | povești românești, scrise cu acul și ață, scrise în lemn sau scrise în ceramică

Durata: 8 minute

Meșteșuguri transmise din generație în generație, întoarcerea către natură, slow living, prețuirea valorilor tradiționale și realizarea, cu migală și dedicație, a unor obiecte din materiale sustenabile care să încânte sufletul – așa s-ar putea descrie pe scurt Romanian Fairy Tales, un mic business de familie din Brașov.

În spatele numelui ce duce imediat cu gândul la povești se află Nicoleta Claudia Toma, cea care a inițiat proiectul și a reușit să îi atragă și pe membrii familiei sale într-un demers care depășește granițele unei simple afaceri.

Nicoleta este de profesie specialist financiar și este o ecologistă convinsă, cu diplomă de Specialist în Arii Protejate, având o bogată experiență într-o organizație internațională de mediu. Acum 10 ani, a luat decizia să schimbe ceva în viața ei, mergând pe aceeași linie respectului față de natură și față de spiritul românesc.

A reaprins flacăra iubirii pentru artizanat în mama (Ecaterina Toma) și în soacra sa (Judit Csiszar) și l-a inspirat pe soțul său, Csiszar Barna, să-și descopere latura creativă (ca fotograf și artist al lemnului). Lor li se alătură Bogdan Socol (cumnat) – designer și inginer în tehnologia lemnului, stabilit în Suedia, și Edina Csiszar (nepoată) – model pentru prezentări, studentă în Cluj-Napoca.

Acum, Nicoleta este gata să ne povestească mai multe despre cum reușește, de 10 ani, să lucreze în atelierul Romanian Fairy Tales cu zâmbetul pe buze și cu inima împlinită.

Romanian Fairy Tales
Nicoleta Claudia Toma, fondatoare Romanian Fairy Tales

Curatorialist: Cum a început Romanian Fairy Tales, acest mic business de familie? Care au fost circumstanțele prin care ați luat calea antreprenoriatului?

Nicoleta: Împlinim anul acesta 10 ani de când primul nostru semn de carte cusut a pornit la drum pentru a arăta lumii cine suntem. Tot acum 10 ani m-am decis să fac o schimbare în viața mea.

Am decis să-mi folosesc întreaga experiență acumulată ca expert financiar în cadrul unei organizații internaționale de mediu pentru că simțeam încă de pe atunci cât de mare este nevoia de schimbare și implicare în acest domeniu, iar, în paralel, orice timp liber pe care îl aveam am ales să-l canalizez spre ceea ce avea să devină Romanian Fairy Tales astăzi.

Latura creativă a soțului meu a ieșit și ea la iveală, iar mamele noastre parcă abia au așteptat acel impuls, “curaj nebun” de a relua acul, croșeta, andrelele în mâini.

Momentul în care am ales să mă dedic “full time” businessului nostru a fost acela în care am realizat că această conștientizare în ceea ce privește mediul înconjurător, grija pentru resursele folosite, dar și dorința de păstrare a anumitor meșteșuguri sunt chiar esența a ceea ce facem noi la Romanian Fairy Tales.

Permanent am căutat să ne împrietenim clienții cu mediul înconjurător, oferindu-le produse care să dăinuie în timp, produse naturale și care să-i aducă mai aproape de natură și nu împotriva ei. Astfel nevoia mea de implicare, pe lângă aceea de frumos era complet satisfăcută de ceea ce am construit prin Romanian Fairy Tales și am ales să merg pe drumul pietruit de mine.

Cum ați deprins meșteșugurile prin care faceți produsele?

Suntem două generații care creează în Transilvania folosind diverse tehnici învățate de la înaintașii noștri. Două generații care avem în comun dorința de a promova un stil de viață simplu, autentic, care vibrează. Două generații care ne-am oferit uneia alteia libertatea de a-și alege mijloacele de exprimare potrivite viziunii sale estetice.

Am fost curioși, am respectat și am învățat. Am îmbinat vechiul cu noul si permanent ne-am dorit să ne perfecționăm, dar și să diversificăm atât prin prisma materialelor folosite, cât și a tehnicilor.

Care sunt provocările unui business de familie?

Având experiență în domeniul financiar, ai zice că răspunsul meu legat de provocări ar fi unul de altă natură. Dar, din păcate, ne lovim de lipsa de susținere, atât legislativă, cât și din punct de vedere fiscal a micilor producători.

Creșterea permanentă a impozitelor, imposibilitatea de a face previziuni de la un an la altul datorata deselor modificări legislative, acestea sunt marile provocări ale unui mic business de familie.

Cum împărțiți sarcinile și activitățile în cadrul Romanian Fairy Tales? Ce meșteșug vă este mai drag fiecăruia și îl stăpâniți cel mai bine?

Soțul meu îndrăgește lemnul și pe el îl modelează cel mai des. Corpurile de iluminat și diversele obiecte de decor le realizează folosind atât lemnul, cuprul și ceramica. Tot el realizează fotografiile produselor noastre fără de care tare greu ar fi să ne facem cunoscuți celor care nu pot călători până la atelierul nostru. Cu ajutorul lui, atelierul nostru călătorește către voi.

Mamele noastre iubesc mătasea, lâna, cânepa, inul, iar acestea se lasă transformate de mâinile lor. Frumoasele noastre semne de carte, cât și vibrantele bluze inspirate din cusăturile și portul nostru tradițional sunt rezultatul muncii lor.

Eu iubesc fiecare material menționat mai sus, dar cel mai des lucrez cu ceramica, hârtia și cânepa. Așa iau naștere piesele de decor (ceramică și lemn) inspirate de motivele transilvanene ce se regăsesc pe vechile sobe de teracotă, accesoriile din cânepă (perne, genți, potofele), dar și bijuterii și obiecte de decor avangardiste, plămădite din hârtie.

Partea administrativă, marketing-ul, etichetarea (realizată și ea manual din orice rest de material ramas în atelier), administrarea site-ului sunt și ele în sarcina mea.

Csiszar Barna, co-fondator

Romanian Fairy Tales

Cum arată o zi obișnuită în atelierul vostru?

Atelierul este un vis pe care ni l-am împlinit fix acum un an. Activitățile noastre se desfășoară pe strada Lungă, în centrul istoric al Brașovului, într-o căsuță magică, monument istoric.

De ce zic magică? Pentru că, în interiorul pereților ei, timpul se dilată, suntem fericiți. Aici noi zâmbim cel mai des. Așa ar trebui să arate orice zi obișnuită a oricărui om simplu.

Produsele voastre sunt realizate din materiale naturale: lemn, in, cânepă, rafie, ceramică. Ați reușit să găsiți furnizori autohtoni cu care să colaborați?

Cânepa pe care o folosim este veche de mai bine de 100 de ani. Am colecționat-o în famile de generații întregi, iar acum încercăm să-i dăm o viață nouă și să arătăm lumii întregi măiestria generațiilor trecute în ceea ce privește sustenabilitatea folosirii unui material precum cânepa, durabilitatea acestuia în timp, precum și arta țesutului.

Gențile pe care le realizăm te vor surprinde. Arată perfect. Nu ai zice, când le privești, că poartă cu ele mai bine de 100 de ani de istorie. Restul materialelor pe care le folosim sunt produse în Europa.

Romanian Fairy Tales

Ce ne puteți povesti despre conceperea produselor Romanian Fairy Tale, de unde provin ideile pentru produse noi, pentru design etc?

În primul rând, suntem inspirați de locul în care ne-am născut, trăim și creăm. Unele produse sunt inspirate de arhitectură, decorul caselor, a mobilierul și a sobelor transilvănene. Suntem complet fascinați de modul în care simbolurile universale au fost preluate în ornamentica noastră populară, au fost adaptate diferit de la o zonă la alta, îmbogățite și îmbinate atât de frumos.

Ideile altor produse provin de la materialele folosite în sine, din modul în care se simt la atingere, modul în care ne vorbesc.

Tot ceea ce este natural reprezintă pentru noi o sursă inepuizabilă de frumusețe, de armonie și vrem ca și clienții noștri să simtă, la rândul lor, acest lucru.

Și, nu în ultimul rând, ne inspiră arta contemporană, curajul de a lucra și a îmbina materiale neconvenționale, muzeele, albumele de artă etc.

Cu ce tip de produse ați început și cum ați ajuns să diversificați sortimentul până la oferta actuală?

Am început cu un semn de carte cusut care este și astăzi produsul nostru de suflet. El ne-a purtat peste tot în lume, fie că a fost oferit lui Sir David Attenborough chiar în Centrul de Conservare a Biodiversității din Cambridge care-i poartă numele, la o recepție în Japonia, o nuntă în India, invitaților unui cocktail la Paris, el este ambasadorul perfect prin care am reușit să aratăm lumii o bucățică din tradiția românească.

Astăzi, după 10 ani, în portofoliul nostru, îmbinând tehnicile de lucru tradiționale, simbolistică, materiale naturale și dorința de sustenabilitate și durabilitate, au prins viață: genți, perne și portofele din cânepă veche țesută, bluze de in cusute cu mătase naturală, bijuterii și elemente de decor din hârtie, elemente de decor realizate din lemn, îmbinate uneori cu ceramică și cupru și elemente de decor din ceramică inspirate în pricipal de cahlele transilvănene. Toate, dar absolut toate, realizate manual.

Romanian Fairy Tales

Romanian Fairy Tales

Romanian Fairy Tales

Romanian Fairy Tales

De ce ați ales acest nume pentru micul vostru business de familie?

Desenam tot felul de schițe pentru logo-ul Romanian Fairy Tales și, la un moment dat, cu gândul la povestea pe care vroiam să o spun și la faptul că doream să aibă aripi ca aceasta să poată zbura și ajunge la cât mai mulți oameni, am realizat că o pasăre ar putea cel mai bine stiliza gândurile mele.

Și am zis da, povești românești, scrise cu acul și ață, scrise în lemn, scrise în ceramică, acestora, pasărea desenată de mine le va da aripi. De aici numele, dar și legatura cu logo-ul.

Care ar fi primul argument pe care l-ați aduce cuiva care ar sta în cumpănă dacă să aleagă un produs Romanian Fairy Tale și unul standardizat, de „serie”?

Elemente încărcate cu istorie, dar și actuale, care nu ies din modă și care au fost create lent, atent, impecabil, de către un om pentru un alt om. Vibrația acestor elemente ar trebui să ne îmbogățească veșmintele, casele, dar și sufletele. Cred, cu tărie, că tot ceea ce este produs repede, industrial, este rece.

Ce vă aduce cea mai mare bucurie în acest demers antreprenorial?

Cea mai mare bucurie este aceea că ne putem manifesta liber. Nu ne îngrădește nimeni și nimic, ne putem juca și minuna de fiecare obiect care iese din mâinile noastre.

Cine se îndrăgostește de produsele Romanian Fairy Tales, cum l-ați descrie?

Străinul care descoperă România. Românul care redescoperă România. Oamenii care nu au nevoie de nimic în special, dar care au nevoie de ceva special pentru a-și bucura sufletele. Oamenii în căutare de emoție.

Cum credeți că am putea readuce iubirea pentru produsele și motivele tradiționale în rândul românilor?

Mi-aș dori din suflet să înțelegeți cu toți ca fiecare dintre noi trebuie să facă un efort, cel puțin în sensul de a ne respecta tradițiile și meșteșugurile și, mai departe, de a le sprijinii și a încerca a le face face cunoscute, altfel ele se vor pierde.

Noi alegem să vă prezentăm motivele tradiționale, meșteșugurile vechi și le dăm șansa să spună povești noi. M-aș bucura ca și voi, cei care citiți aceste rânduri să faceți acelasi lucru, ori prin a încerca să le practicați, ori prin a menține o cerere vie pentru acestea.

Ce aveți frumos astăzi?

Faptul că suntem o familie unită, creatoare de frumos și atelierul în care lucrăm și pe care vă invităm să-l vizitați.

Unde găsim produsele Romanian Fairy Tales

Dacă te-au fermecat și pe tine obiectele lucrate cu grijă și iubire de către unul dintre membrii familiei extinse ce se ocupă de proiectul Romanian Fairy Tales, le poți găsi în magazinul Inspiratio (lângă Biserica Neagră, Curtea Johannes Honterus nr. 8, Brașov), la My Romanian Store, (lângă Ateneul Roman, Episcopiei nr.6, București), online: www.romanianfairytales.ro și la atelier, unde îi poți vedea și lucrând (Brașov, str. Lungă, nr.175).

Fotografii: arhivă Nicoleta Claudia Toma

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.