În 2018 mi-am început studiile la Facultatea de Arte și Științe Sociale din cadrul Universității din Maastricht. Deși eram deja de 3 ani în Olanda, multe lucruri au fost noi pentru mine, până atunci trăind la internat. Așadar înțeleg că poate fi intimidant la început pentru cei care doresc să studieze în străinătate. Pentru a ușura posibilele greutăți și emoții simțite de viitorii studenți și de părinții lor, vă prezint ceea ce aș fi vrut să știu înainte de a îmi începe studiile în Olanda.
Deși multe aspecte din acest articol se pot aplica și în cazul altor orașe din Țările de Jos, mă voi concentra pe orașul universitar unde am studiat, în sudul Olandei, la granița cu Belgia.
Maastricht este capitala provinciei Limburg și cel mai mare oraș din această zonă. Acesta este împărțit în două de fluviul Maas și mărginit de muntele Sint-Pietersberg (sau dealul, în funcție de persoana pe care o întrebi, olandezii sunt foarte mândrii de singurul lor munte). Maastricht este un centru academic vibrant, care oferă puțin din tot.
Indiferent dacă sunteți pasionați de natură, cultură, muzee, sporturi, concerte, arhitectură sau vintage markets, Maastricht va avea ceva de oferit pentru fiecare dintre voi.
articol scris pentru Curatorialist de Diandra Agapie – licențiată la Univeritatea din Maastricht ca și curatoare în arte dar făcându-și tranziția profesională spre design interior. Autoarea este o tânără proactivă care
se centrează pe aspectul multidisciplinar al meseriei. Ea combină elemente din neuroștiință, psihologie, fashion, arte vizuale, studii culturale, de patrimoniu și istorie pentru a crea un design al spațiului care îmbunătățește calitatea vieții, sănătatea fizică, emoțională, mentală și chiar spirituală.
Cazarea
Cazarea în Olanda, implicit și în Maastricht, este greu de găsit și poate să fie costisitoare financiar, în special după Brexit și pandemie. Începeți căutările cât mai repede cu putință, la începutul verii, când studenții curenți încep să plece. Veți găsi locuri mai avantajoase ca și locație și preț, cu cât începeți mai repede căutările.
O locație bună poate face diferența pentru viitori studenți. Facultățile sunt răspândite prin tot orașul, așa că locația aleasă va fi unul dintre factorii principali legați de cât de ușor se poate ajunge la facultate, în special când vremea nu este favorabilă. Cu excepția celor amplasate înafara centrului, facultățile nu sunt concentrate într-un campus, ci sunt răspândite prin tot centrul vechi, în clădiri istorice.
Puteți opta pentru multe tipuri de cazare: de la studiouri, la apartamente pentru o persoană sau mai multe sau la o cameră într-o casă de studenți.
Personal, recomand prima sau a doua variantă.
Am avut mulți colegi și prieteni care au stat în case de studenți și deși această variantă este foarte populară, nu am auzit vreodată ceva bun despre acest tip de cazare. Problema de bază este că nu poți să îți alegi colegii și cât timp vei împărți cazarea cu ei.
Mulți ajung în situații în care trebuie să împartă bucătăria și baia cu persoane care nu au un anumit nivel de bun-simț când vine vorba de grija față de spațiile comune și respectul față de alții.
Să aveți în vedere că la începutul contractului de închiriere vi se pot cere garanții.
Puteți opta să lucrați cu o agenție. Vă recomand cu încredere City Housing Maastricht, cu care noi am colaborat 5 ani. Ron și Mir vă vor ajuta nu doar să găsiți cazarea perfectă, dar și să vă acomodați în noul oraș.
Puteți găsi site-ul lor aici https://www.cityhousingmaastricht.nl/
Universitatea din Maastricht oferă camere și studiouri la UM Guesthouse.
Mai multe informații aici, pe site.
Iar aici sunt găsiți site-uri unde puteți căuta cazări: 1 // 2 // 3
Dacă nu puteți să găsiți cazare în oraș, vă recomand să căutați în localitățile din împrejurimi, cum ar fi Bunde, Meerssen, Valkenburg, Eijsden, Cadier en Keer, Gulpen sau Heerlen.
Puteți să vă interesați și de cazări peste graniță. Acestea sunt mai ieftine în Belgia sau în Germania, dar trebuie plasate lângă un punct de transport în comun.
Administrația
Când ajungeți în Maastricht, există câteva lucruri care trebuie făcute cât mai repede:
- BRP (Personal Records Database/Basisregistratie Personen) și BSN (Citizen Service Number/burgerservicenummer)
BSN-ul, echivalentul olandez al CNP-ului, este un criteriu obligatoriu prevăzut prin lege pentru oricine dorește să trăiască în Olanda. Acesta este necesar pentru aproape orice, de la obținerea unei asigurări de sănătate, la chirie, la accesul paginilor guvernamentale, la deschiderea unui cont bancar olandez.
Pentru a afla mai multe informații click aici.
Puteți merge direct la primărie sau puteți apela la Centrul pentru Studenți (SSC) din cadrul universitații. Informații aici.
- Asigurare de sănătate
Chiar dacă aveți deja o asigurare de sănătate în România, legea vă cere și o asigurare de sănătate olandeză. Fără aceasta, veți primi o amendă, iar amenzile în Olanda sunt foarte mari.
Mai multe informații despre asigurarea de sănătate găsiți aici și aici
Deși mulți spun că sistemul de sănătate olandez este bun, eu nu am această părere.
În primul rând, este foarte scump.
În al doilea rând, nu poți să mergi la ce doctor dorești.
Mai exact, indiferent de ce problemă ai avea, trebuie mai întâi să îți faci programare la doctorul de familie și prin acesta se face recomandarea la un specialist, care necesită o altă programare, aprobată de primul doctor. Tot acest proces durează mult timp, iar de multe ori te trimit acasă doar cu paracetamol, până te simți mai bine.
Eu am venit de fiecare dată în țară când am avut nevoie de orice fel de servicii medicale. Luați în considerare acest aspect când vă faceți asigurarea obligatorie de sănătate.
- Cont bancar olandez
Acest aspect nu este obligatoriu prin lege, dar este foarte folositor și uneori te poate scoate din multe situații neplăcute. De-a lungul Olandei sunt foarte multe locuri care nu acceptă carduri din străinătate. Nu este o situație la modul de magazinul X nu acceptă cardul Y. Mai degrabă, fiecare magazin are o politică specifică.
Pe scurt, nu știi niciodată dacă cardul tău va fi acceptat într-un anumit loc sau nu. Iar asta include supermarket-uri, cafenele, restaurante, muzee, etc.
Câteva opțiuni includ următoarele bănci: ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS Bank, ASN Bank, Triodos.
- Scutiri de la taxele locale
Aplicați pentru scutiri de la taxele locale. Puteți face asta cu ajutorul SSC (student service center) sau, dacă colaborați cu o agenție, împreună cu cei de acolo.
Mai multe informații despre taxele locale și aplicarea pentru excepție găsiți aici.
Aplicați cât mai repede pentru că altfel o să se mărească sumele de plată. Iar în Olanda de închisoare mai scapi, dar de fisc nici vorbă, glumește un prieten de-al nostru olandez.
Transportul și deplasarea
Pentru olandezi, principalul mijloc de transport este bicicleta și veți fi încurajați să o folosiți și voi în același fel. Olandezii nu au nici o problemă să pedaleze pe ploaie, vânt sau vreme rea și o să îi vedeți făcând asta și în lunile friguroase.
Facultățile au locuri speciale pentru biciclete (bike shed), care pot să fie accesate cu cardul de student. În oraș aveți posibilitatea de a închiria biciclete, oferite de sistemele olandeze de transport în comun.
Mai multe informații legate de închirierea unei biciclete găsiți aici.
Dacă folosirea bicicletei nu este o idee care vă surâde, Maastricht are o rețea foarte bună de transport în comun. Descărcați aplicația 9292, care vă permite să aflați programul mijloacelor de transport și să cumpărați bilete electronice pentru acestea.
Trenurile olandeze merg bine, dar au foarte des întârzieri. Atât de des încât la facultatea de artă, fie că erai profesor sau student, toată lumea te scuza dacă întârziai din cauza trenurilor. Nu știu dacă asta se aplică tuturor facultăților din Maastricht, dar dacă veți depinde des de tren, este bine să rețineți acest aspect.
Trenurile olandeze se clasifică în 3 categorii:
Sprinter: pentru distanțe scurte, oprește la toate stațiile de pe rută. Se recunosc după exteriorul cu alb și albastru
Intercity: distanțe (mai) lungi, oprește numai în stațiile mari, au compartimente de vorbit și liniște pe două etaje. Se recunosc după exteriorul cu albastru și galben
Trenuri internaționale: IC direct, Thalys, ICE, IC Brussel, IC Berlin.
NS este echivalentul olandez al Mersului Trenurilor.
Site-ul lor este acesta – click aici.
Pentru a putea călători cu orice mijloc de transport în comun în orice oraș din Olanda, tot ce vă trebuie este un card OV. Mai multe detalii despre acest card găsiți aici.
Diferențe culturale
Una dintre diferențele pe care o veți întâlni imediat constă în orele de deschidere și închidere a locațiilor comerciale. Deși fiecare magazin are programul propriu, mai jos găsiți programul general al acestora.
Magazinele se deschid în general la ora 09:00, excepție făcând ziua de luni când deschid la 11:00 și se închid la ora 18:00. Joi este singura zi în care sunt deschise până mai târziu, mai exact 21:00. Luni (în special) și duminică, multe locuri sunt închise.
Barurile, pub-urile, dance café-urile și cluburile se închid undeva între 02:00 și 03:00.
Olandezii sunt foarte punctuali și au aceeași așteptare și de la cealaltă persoană. În Olanda am învățat cu adevărat să fiu punctuală.
În plus, trebuie să stabiliți o dată pentru a vă vedea cu mult timp înainte, pentru că olandezii au calendarele pline, planificate în avans pentru următoarele săptămâni.
Iar când ieșiți fie cu prietenii, fie cu un interes romantic, olandezii își vor plăti mereu doar propria lor consumație.
În cadrul universității (sau mai târziu în locul de muncă), o să dați de o atmosferă foarte informală, diferită de cea din România. Elevii sunt la același nivel cu profesorii. Cei din urmă chiar preferă să le spui pe numele mic, dar asta nu afectează respectul reciproc dintre părți.
Olanda este o țară caracterizată de dorința de inovație. Din acest motiv, toate universitățile din Maastricht și din țară, indiferent de domeniul ales, încurajează evoluția și oferă aparatură și moduri de a gândi, de ultimă oră.
Nu în ultimul rând, rețineți că apa de la robinet este potabilă și considerată una dintre cele mai bune ape din Europa. La restaurante și cafenele puteți cere apă de la robinet, free of charge.
Gastronomia olandeză
Olandezii nu au o gastronomie culturală bine definită, cum au de exemplu francezii sau italienii. Ea consistă într-un mix eclectic cu influențe provenite din diverse alte culturi.
Un olandez obișnuit mănâncă în general sandwich-uri la micul dejun și prânz, cina fiind singura masă caldă a zilei. La prânz, o să vedeți mulți olandezi care mănâncă și lucrează în același timp, fără să își ia pauza de masă.
Totuși, Olanda are câteva specialități pe care le puteți încerca în timpul studiilor voastre!
Cașcaval este un must. Este unul dintre cele mai bune din Europa. Vă recomand să nu îl cumpărați de la supermarket, ci de la producători locali. În cartierul Wyck, în piața de lângă podul Hoge Brug, găsiți în fiecare joi piața organică. În Markt, piața de lângă primărie, găsiți miercuri și vineri o combinație de târg și piață, în care chiar puteți găsi orice vă doriți.
Olandezii fac cei mai buni cartofi prăjiți din lume. În cornete de hârtie, vă puteți delecta cu o porție de patat cu maioneză. Desigur, puteți alege orice sos doriți, dar aceasta este modul în care olandezii îi mănâncă.
Alte gustări includ:
- Hutspot/stampot: piure de cartofi cu diverse legume și cârnat
- Haring: herring crud, mâncat cu bucățele de ceapă, simplu sau cu pâine
- Kroket: crochete prăjite din carne de vită și cartofi (le găsiți și cu alte umpluturi, dar așa este tradițional)
- Frikandel: cârnat prăjit
Pentru iubitorii de dulce, Olanda vă oferă multe delicii pe care vă recomand să le încercați:
- Pannenkoeken: pancakes
- Poffertjes: pancakes foarte pufoase în miniatură, tăvălite prin zahăr pudrat
- Appelbeignets: gogoși cu măr
- Oliebollen: gogoșele cu stafide macerate în rom
- Stroopwafel: foi subțiri de vafă, umplute cu caramel (tip: puneți stroopwafel-ul deasupra unei cești calde de ceai sau cafea pentru a îl încălzi și topi caramelul)
- Vlaai: un tip de tartă umplută, specifică zonei Limburg
- Pepernoten: biscuiței cu scorțișoară și condimente (disponibili în decembrie, de Sinterklaas)
- Drop: lemn dulce olandez, pentru cei care vor să încerce ceva nou și diferit
- De ziua regelui se mănâncă oranje tompouce, un fel de mille-feuille cu o glazură portocalie în cinstea regelui!
Olanda este o țară multiculturală, iar expați din toate colțurile lumii trăiesc în Maastricht. Puteți găsi restaurante cu gastronomii specifice și pregătite în mod tradițional de persoanele din acele țări. Nu ezitați să experimentați!
Vremea
Una dintre activitățile preferate ale olandezilor este să se plângă legat de vreme. Clima este maritimă moderată. Iernile și verile sunt răcoroase, deși în ultima perioadă verile în Maastricht au început să fie foarte calde.
De-a lungul anului este foarte înnorat, soarele ieșind rar dintre nori. Primăvara este însorit ocazional, dar vara soarele este pe cer în fiecare zi. Plouă relativ des, iar vântul este puternic și rece. Vara pot să fie furtuni cu tunete, fulgere, vânt puternic și ploaie torențială, care uneori duc la inundații.
Vremea olandeză este foarte imprevizibilă. În special primăvara și iarna, aceasta se poate schimba de multe ori, de la ploaie, la cer înnorat, la soare.
Limba
Dacă mergeți doar pentru studii și nu planificați să rămâneți acolo, nu este nevoie să învățați limba. Aproape toți olandezii vorbesc foarte bine engleză.
În schimb, dacă vă gândiți să rămâneți pe termen lung, vă sugerez să vă apucați de olandeză cât mai repede cu putință pentru că este foarte cerută la locurile de muncă. În plus, după finalizarea studiilor unde toată lumea vorbește engleză, este mai greu să vă integrați dacă nu le vorbiți limba.
Ca și limbă, olandeza este destul de grea, așa că cel mai bine ar fi să găsiți cursuri sau un profesor.
Slujbele
Dacă vreți să trăiți și să lucrați în Olanda, începeți cât mai repede să căpătați experiență. Toate job-urile bune o cer, iar fără ea vă scad șansele de a fi acceptat în postul pe care vi-l doriți.
Dacă nu o să lucrați înt-un context în care se vorbește engleză (de exemplu, în universități), trebuie să învățați olandeză, acesta fiind unul dintre cei mai importanți factori pe care se bazează angajatorii.
Sărbători olandeze
În funcție de zonă și anotimp, olandezii organizează constant diverse evenimente, cum ar fi festivaluri urbane, parade sau piețe cu de toate, de la legume, la porțelan sau la vechituri.
Cea mai importantă sărbătoare, un motiv de petrecere la nivel național este Koningsdag (ziua regelui). Pe 27 aprilie, Olanda devine portocalie (culoarea regelui) și se sărbătorește cu muzică, parade, târguri de distracții și festivaluri. Cu această ocazie în fiecare an, regele vizitează un oraș din țară. Iar în 2022, acesta a fost chiar în Maastricht.
La nivel local, în Maastricht, se organizează cel mai mare carnaval din Limburg. Acesta durează în jur de 3 zile, dar în acea perioadă, studenții au o mini-vacanță de o săptămână. Orașul se umple de lume, culori, costume, muzică, petreceri și desigur bere. Unii olandezi lucrează cu lunile la costumele lor, făcându-le unice și impresionante, fiind foarte mândrii de rezultat.
Cu siguranță vă veți distra la carnaval. Dacă sunteți genul de persoană care preferă liniștea și nu suportă aglomerația, vă sugerez să faceți o călătorie pe gustul propriu în acea perioadă.
În fiecare an, în luna iulie, piața Vrijthof, este animată de multiplele concerte ale faimosului violonist André Rieu, alături de invitații săi. Acestea oferă o atmosferă unică, pe care o veți găsi doar în Maastricht.
În perioada Sinterklaas-ului (Sfântul Nicolae) și a Crăciunului, orașul se umple de piețe și evenimente specifice perioadei și arată ca într-o carte cu povești, plin de decorațiuni și lumini.
Diandra Agapie este o tânără vizionară multidisciplinară. Plecată în Olanda la 14 ani, aceasta a studiat management în artă și patrimoniu cu specializare în curatorship la Maastricht University. A lucrat ca și asistent de galerie și curatoare la galeria PontArte din Maastricht, înainte să înceapă să simtă dorul față de țara în care s-a născut. Întoarsă după 9 ani din străinătate, aceasta s-a mutat la București unde a început să studieze o nouă profesie, designul de interior, pe care dorește să o practice.
Diandra ține foarte mult la aspectul multidisciplinar în orice practică a sa, luând mereu în considerație individualul, întregul și relația dintre ceea ce este individual și întregul. Toate aceste cunoștințe dorește să le dea mai departe pentru putea fi folosite în îmbunătățirea calității vieții.
O puteți găsi pe Diandra Agapie pe Instagram: @diandraagapie