Oana Hagiescu este co-fondator al start-up-ului Parentropolis, lansat în primăvara acestui an, cu dorința de a ajuta mamele și tații care își doresc să învețe cum să fie părinți moderni. Platforma online pune la dispoziția lor diferite cursuri pentru a deprinde abilități de comunicare cu noua generație, eBook-uri și chiar resurse gratuite pentru umplut zilele în mod distractiv.
Eu o cunosc pe Oana de pe vremea când pe buletin scria Oproiu la numele de familie. Ne-am întâlnit acum zece ani, când urmam cursurile Masteratului de Jurnalism Tematic din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, parte a Universității din București sau, pe scurt, faimosul FJSC de la etajul șase.
Astăzi mi-am propus să descopăr mai multe despre cum a ajuns la PRO TV în 1995, cum a rămas acolo 20 de ani și ce a inspirat schimbarea de carieră, de la freelancer la antreprenor.
CURATORIALIST: Cum ai ajuns la PRO TV?
Oana Hagiescu: Am ajuns la PRO TV înainte de PRO TV, la canal 31. Dădusem la facultate, eu și trei sferturi din clasa mea de la Școala Centrală, la Științe Politice. Era o concurența foarte mare și…am picat.
Mama lucra la Televiziunea Publică și auzise că se caută oameni pentru o televiziune nouă. Am zis să nu stau degeaba un an. Așa am ajuns la ceea ce avea să devină PRO TV. Iar „anul” acela s-a transformat în…peste 20 de ani.
Cum a fost evoluția ta în interiorul unei companii timp de peste două decenii?
PRO TV a fost o lungă perioadă ca o familie pentru mine. Am început la grafică, apoi am fost reporter de noapte, producător de știri și producătorul emisiunii „Omul care aduce cartea”.
Am crescut în PRO TV, am făcut facultate și alte școli tot în PRO TV. Prietenii erau tot legați de serviciu, probabil și pentru că ne simțeam foarte bine împreună, dar și pentru că stăteam mult la muncă.
Am văzut oameni venind și plecând, dar mie mi se părea minunat că sunt parte din mașinăria aceasta care revoluționa audiovizualul românesc.
Ce te-a motivat să pornești pe cont propriu?
Am devenit mamă și prioritățile mele s-au schimbat. În televiziune nu există weekenduri sau sărbători; în schimb, există ore lungi, viață contracronometru și foarte mult stres. Când a apărut Alexa mi-am dat seama că vreau să o văd mai mult de câteva ore seara, obosită și stresată. Și mi-am mai dat seama că știrile cu pedofili, crime și alte grozăvii mă afectau acum și le „trăiam” altfel. Așa că am făcut un curs de social media cu Monica Jitariuc și mi s-a deschis o nouă lume.
Ce lecții ai învățat de la viața de corporație versus viața de freelancer?
Freelancer nu poate fi oricine, cred eu. Trebuie să ai nervii tari să NU primești salariul fix în fiecare lună. Să lucrezi pe cont propriu înseamnă mai multă flexibilitate, pentru că îți faci programul cum vrei, dar și destul de multă instabilitate, cel puțin la început.
Eu am avut susținerea soțului meu, Dragoș. Am avut posibilitatea să explorez acest drum și să o fac în ritmul meu. Întâi cu un client, apoi cu încă unul și încet-încet oamenii veneau singuri să le scriu diverse lucruri și mă recomandau și altora.
Crezi că mai este necesar ca un tânăr să urmeze cursurile unei facultăți?
Sunt foarte multe exemple de oameni care fac lucruri extraordinare fără să fi mers la vreo universitate. Probabil sunt excepțiile care confirmă regula, cred eu. Eu sunt genul “șoarece de bibliotecă” și cred că facultatea are rolul ei și că poate fi o experiență în sine. Însă, este esențial să alegi bine și să nu o faci facultatea numai pentru diplomă.
Cum a luat naștere cel mai recent proiect în care ești implicată, Parentropolis, și ce poți să ne spui despre el?
Parentropolis este o platformă de învățare pentru părinți, un loc în care aceștia găsesc susținere și informații de la experți. Ideea a apărut când prietenele mele, Laura Ion și Andreea Georgescu, au intrat în acceleratorul de business Founder Institute, fiecare pentru afacerea ei.
Laura avea un site unde avea cursuri orientate spre tehnologie, Smart Mums, iar Andreea avea un site pentru bone, Nanny Institute. Mentorii de la FI au văzut că ele se adresau de fapt aceluiași public, părinții, și au întrebat de ce nu se unesc. Eu scriam pentru diverse site-uri, în general despre “mămicie” și creșterea copiilor, așa că am demarat acest proiect împreună.
Ce provocări întâmpini ca antreprenor în primul an de lansare?
Un antreprenor la început de drum nu duce lipsă de provocări. Două săptămâni ne-a luat numai alegerea numelui. De la crearea site-ului, la chestii contabilicești, la strategii de produs și de lansare, este enorm de muncă. Din fericire, această muncă se împarte la trei, așa că este cumva mai ușor. Noi ne completăm destul de bine, venim fiecare cu informații și cunoștințe și alcătuim un mix bun.
Ce ți-ai spune ție de acum zece ani?
Poți face orice, doar dă-ți voie!
Familia…
Familia este foarte importantă pentru mine. Suntem echipă sudată și ne completăm. Funcționăm eficient, comunicăm foarte bine, fără momente tensionate. Iar Alexa este cel mai minunat copil. Nu așa spun toate mamele?!
În 5 ani vreau…
Ca Parentropolis să fie o platformă internațională cu foarte mulți abonați. Iar eu să mă bucur de rezultate și de familia mea!
fotografii via UNSPLASH și arhiva personală a Oanei.