Noua colecție Innovation de la H&M: viitorul este circular

Durata: 4 minute

H&M a lansat o nouă colecție care se înscrie în strategia de sustenabilitate asumată de companie: este vorba de colecția Innovation – Circular Design Story. Piesele propuse reprezintă un omagiu adus persoanelor cărora le place să se îmbrace elegant și o celebrare a design-ului circular.

Ceea ce diferențiază această colecție este modul în care a fost luat în considerare, încă de la începutul procesului de creație, ce se întâmplă cu fiecare articol vestimentar după ce a ajuns la finalul ciclului său de viață. Aceasta este soluția pentru tranziția către un viitor circular.

Ce este designul circular?

Conceptul de circularitate provine de la paradigma de economie circulară, care a apărut în anii ’80 și reprezintă un model de producție și consum bazat refolosirea, repararea, recondiționarea și reciclarea materialelor și produselor deja existente pentru a fi folosite cât mai mult timp posibil în detrimentul unora noi.

Designul circular se concentrează pe crearea de produse și servicii pentru economia circulară, de unde și legătura foarte strânsă între cele două concepte. Cheia constă în regândirea procesului de la început, astfel încât materia, ca și procesele biologice în sine, să aibă un ciclu de viață regenerativ pentru sustenabilitatea planetei, adică să devină utilă în mod repetat, putând fi reparată, reutilizată, reciclată sau transformată.

Piesele din colecția Innovation

În noua colecție Innovation by H&M, ideile progresiste, modalitățile de creație inovatoare și materialele inedite se află în prim-plan.

Create având în vedere circularitatea, piesele sunt destinate a fi prețuite, oferite altora, retușate și reciclate. Acestea sunt realizate prin noi procese de fabricație, din materiale inovatoare, concepute pentru a funcționa în moduri multiple.

Sacourile pot fi purtate ca rochii, curelele pot modifica croiala cămășilor sau a paltoanelor, pantalonii pot fi lărgiți datorită fermoarelor ajustabile, iar o rochie de ocazie poate fi separată într-o bluză și o fustă.

Procesul de trecere de la un articol de îmbrăcăminte la altul este central, evidențiind modul în care ne putem asuma responsabilitatea pentru resursele pe care le folosim, transformând produsele textile care ar fi fost oricum aruncate în noi materiale.

Materiale reciclate și reciclabile

Procesul de trecere de la un articol de îmbrăcăminte la altul este central, evidențiind modul în care ne putem asuma responsabilitatea pentru resursele pe care le folosim, transformând produsele textile care ar fi fost oricum aruncate în noi materiale.

De asemenea, se pune accentul pe utilizarea unui singur material, un monomaterial, pentru a facilita reciclarea. Pe lângă acesta, sunt utilizate fibrele REPREVE® Our Ocean®, obținute din sticle colectate de pe țărmuri și zone de coastă, și un fir de cusut solubil pentru aplicarea paietelor și a mărgelelor: resortecs®. Această cusătură inteligentă permite separarea facilă a diverselor elemente de la nivelul articolelor de îmbrăcăminte și reciclarea acestora la sfârșitul duratei de viață.

O selecție din piesele colecției H&M Innovation

Rochie tul – exteriorul, căptușeala, tulul și corsetul acestei vesele rochii galbene cu buline negre sunt realizate din poliester reciclat obținut din reciclarea textilelor în textile, ceea ce permite închiderea buclei prin transformarea hainelor și textilelor care altfel ar fi putut fi aruncate, în materiale noi.

Jachetă din blană artificială – o jachetă călduroasă, cu aspect luxos, atât partea exterioară cât și căptușeala fiind fabricate din poliester reciclat. Curelele manșetei sale sunt realizate din Vegea™, un material vegan inovator, provenit parțial din coji de struguri, codițe și semințe rezultate în urma producerii vinului și transformate într-o superbă alternativă la piele.

Capă – Învelișul și căptușeala acestei cape superbe sunt realizate din poliester reciclat. Este decorată cu paiete din poliester reciclat și mărgele din sticlă reciclată. Mărgelele din sticlă reciclată au fost cusute cu fire de ață biodegradabile resortecs®.

Sacou cu decupaje – este realizat folosind acetatul de celuloză Naia Renew Cellulosic Acetate. Este un proces prin care se reciclează deșeurile de plastic și fibrele din covoare, valorificându-se materiale dificil de reciclat, care altfel ar putea ajunge la groapa de gunoi.

Rochie cu fundă supradimensionată – exteriorul și căptușeala sunt realizate din poliester reciclat obținut din reciclarea textilelor în textile, ceea ce permite închiderea buclei, transformând haine și textile care altfel ar fi putut fi aruncate, într-un material nou.

Tricou cu imprimeu – este confecționat din 50% bumbac organic și 50% bumbac reciclat folosind Texloop™. Texloop™ procesează deșeurile textile din bumbac de înaltă valoare în bumbac reciclat RCOT™, creând țesături noi și păstrând calitatea fibrelor pentru generația următoare de materiale reciclate.

Rochie cu bretele și paiete – această rochie lungă de seară este realizată din poliester reciclat și este împodobită cu paiete din poliester reciclat. Paietele nu au înveliș metalic, pentru a permite reciclarea.

fotografii: H&M

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.