Interviu | Claudia Nicolau-Penda de la Nu Mai Port: când timpul petrecut pe Facebook chiar contează

Durata: 6 minute

Sunt pe internet de suficient timp încât să zic că am prins și am fost prinsă în toate valurile. De la bloguri la content creators, de la bloggeri la influenceri, de la key opinion leaders la oricine poate spune orice în social media,
Rar se mai întâmplă să se creeze ceva ce are impact și mișcă acul într-o comunitate, fie și online.

Schimbare a adus grupul Nu Mai Port.
Schema ar fi fost simplă: ai o haină de vândut, pune-o pe grup și succes!

Numai că lucrurile au început să se nuanțeze, să capete suflet și voce. Grupul a crescut rapid, câteva femei au început a fi o Comunitate. Iar persoanele din spate au început să capete o față si o voce. Vocea lor vorbea despre respect, empatie, corectitudine. Și, repetate suficient de des, prin postările și comentariile ce le invocau, au reușit să creeze un spațiu safe de joacă pentru mii de femei ce vând zilnic acolo piesele pe care nu le mai poartă.

Am discutat cu Claudia Nicolau-Penda, fondatoarea grupului. Despre pasiune și misiune, în primul rând.
Despre a-ți dedica o bună bucată din timpul tău unui lucru ce nu îți aduce beneficii financiare ci alte mulțumiri, emoții și bucurii, dar și frustrări.

Nu ești influencer (nu erai), nu ești persoană publică (nu erai), cine este Claudia când nu se uită nimeni?

Sunt un om al timpului meu. Nu trăiesc nici în trecut și nici nu mă proiectez prea des în viitor. Savurez clipa. Sunt un om asumat, tot ce avem nevoie să ne recomande se află în noi. Faptele noastre ne definesc cel mai bine, dincolo de cuvinte. Am citit undeva aceste cuvinte: nu-ți crea o imagine falsă, căci e tare obositor de întreținut! Foarte greu, te încurci în multe roluri și chiar că e obositor. Cine sunt eu? Sunt un om NORMAL!

Cum a înflorit gândul unui grup de haine pe Facebook, ținând cont că nu este o modalitate prin care poți monetiza?

Exact, asta e foarte important de reținut! Un grup de Facebook este o adunare virtuală de oameni, care aderă sau nu la o idee dirijată de cel care l-a inițiat. Oricine poate să înființeze un grup de Facebook. Important este ce se întâmplă acolo, ce transmite grupul oamenilor care fac parte din el.

În cazul meu, a fost o pură întâmplare: am pornit de la o nevoie de a vinde ce are preț, din garderoba personală. Nu aveam timp să mă duc la târguri și mă rodea ideea că lucrurile superbe pe care nu le mai purtam chiar merită o nouă șansă, în ideea că deja au fost consumate ceva resurse pentru producția lor.

Pe mine m-a preocupat întotdeauna risipa inutilă și mereu am fost atentă să minimizez cât pot toată această risipă și nu mă gândesc neapărat la haine și încălțăminte, e vorba de atenția pe care o acord la tot ce consumăm.

Dacă îți poți imagina, la restaurant, nu înțeleg de ce trebuie să smulgi mai mult decât maxim 2 pătrățele de hârtie ca să te ștergi pe mâini după ce te-ai spălat la chiuvetă cu apă și săpun!
Prea mult și prea des cumpărăm și irosim lucruri de care chiar nu avem nevoie, iar, dacă stăm să cugetăm o clipă la gesturile noastre, putem cu adevărat să schimbăm lumea.

Cât de mult e pasiune, misiune, nebunie, responsabilitate?

Tot ce faci în viața asta are un sens.
Și toate sunt legate exact așa cum le-ai enumerat.

Să pornești un proiect fără să ai așteptări, să nu ai un plan, este o nebunie. Știi vorba aceea că orice faptă bună nu rămâne nepedepsită? Hahhaha. La început părea simplu, credeam că vindem și gata, ne liniștim.
Dar abia atunci mi-am dat seama că, în spatele hainelor, sunt oamenii cu poveștile lor.

Acela a fost momentul când grupul a devenit o responsabilitate cu adevărat, după ce am început să ne dăm măștile jos, să prindem curaj în puterea exemplului pe care fiecare îl poate oferi în viața reală. În grup, învățăm în fiecare zi unii de la ceilalți ce înseamnă să fii mai responsabil, dar și cum putem să ne întărim încrederea în noi înșine.

Dacă acorzi credit unui om, dacă îi dai încredere în propriile lui puteri, observi cum acel om se transformă într-un mic magician care poate schimba… lumea.

Așa percep eu responsabilitatea pe care conjuctura mi-a atribuit-o. Să susțin cât mai mulți oameni să devină magicieni! Am început cu iubirea față de natură? Continuăm cu iubirea față de oameni pentru că da, și iubirea asta e un exercițiu pe care ar trebui să-l practicăm zilnic. Nu ne iese azi? Ne străduim să ne iasă mâine, e mereu vorba despre alegeri, nu?
Că doar ce avem de ales: să fie bine ca să nu fie rău, vorba aceea înțeleaptă!

Ce te face sa continui zi de zi, ținând cont de volumul foarte mare de implicare?

Pasiunea? Ba nu, nebunia. Hahaha. Glumesc, desigur. Cred că, la final de zi, trebuie să adormim fericiți.
Fericirea aia simplă că ești acolo. Ce-i drept, de când cu grupul, nu prea mai pot să adorm… repede. Că am de închis ziua altfel, ziua de luni, ziua de vineri etc. Eu și fetele mele din echipă. Avem un minigrup unde ne susținem, ne consultăm, gândim situațiile altfel. Sincer, fără ele alături de mine, nu aș fi făcut față. De fapt, aș fi închis grupul, recunosc!

Vorbind de comunități de impact în social media, lăsând deoparte câștigul financiar al celor ce vând pe grup, NMP contribuie activ la fenomenul modei circulare și are, implicit, un impact pozitiv asupra mediului. Cât de mult crezi că aderă comunitatea NMP la acest crez?

Sincer sper să fie în proporție de 99%. Adică de ce să fie altfel? Nu ar trebui să vândă nimeni în câștig, pentru că, să ai câștig, ar trebui să funcționezi ca un business, să ai facturi și să plătești taxe.

Aici, în grup, oamenii ar trebui să vândă doar ce nu mai poartă, pentru aceste postări noi ne dedicăm timpul: eu, împreună cu fetele din echipa din spatele grupului. Nu ar fi corect ca cineva să facă profit pe timpul nostru.

Ah, desigur, oferim sprijinul nostru cu dragă inimă dacă cineva este interesat de o promovare, fiind o comunitate atât de mare este firesc să ne sprijin unii pe ceilalți, prin urmare micile business-uri ne sprijină să ne continuăm misiunea și noi le oferim spațiul de promovare. Fiecare membru ar trebui să fie conștient că suntem o echipă cu toții, astfel vor beneficia mereu de acest spațiu frumos în care se simt în siguranță și se pot desfășura.

Ceea ce ne dorim cel mai mult este să cultivăm empatia și să înlăturăm individualismul. Pentru că totul aici se desfășoară sub semnul emoției: reacționezi la postările celor din grup pentru că îți pasă, astfel și ceilalți vor reacționa la postările tale. Frumusețea unei comunități la asta se rezumă, nu?

De la #CupidoniadaNMP la diferite anunțuri umanitare aprobate, care îți este cea mai dragă inițiativă NMP și ce impact pozitiv a avut?

CupidoniadaNMP este o idee originală, proprie și specifică grupului. O idee care a stârnit și multe controverse, dar așa îți dai seama că este the best, când ieși din zona de confort și se întâmplă ALTFEL!

Vai, cum, pe un grup de haine să se întâmple să te îndrăgostești!? Ei bine, cu mare bucurie spun Daaaaaa!

Tocmai că nu este deloc un “grup de haine”, este un grup despre oameni și poveștile lor! Mereu am simțit asta și mă bucur că mi-am asumat riscurile și i-am provocat pe cei din grup să-și prezinte poveștile de viață și, de ce nu, să îndrăznească să viseze că sufletul lor pereche se află prin jur.

Mai exact, sigur toți avem o prietenă, un văr, o bunică chiar sau un bunic, singuri, care își doresc o relație serioasă, doar că, în ziua de azi, e cam greu cu încrederea și cu întâlnirile. Așa că… au intrat mulți în hora propusă și ce a ieșit e absolut uimitor!
Avem deja vreo 4 cupluri formate în grup și am aflat de curând că se va naște și un bebe în unul dintre cuplurile formate aici!

O altă campanie pe care o susținem necondiționat este aceea prin care ne mobilizăm să donăm sânge. Oamenii care donează sânge sunt adevărații eroi pentru că ei chiar salvează vieți! Nu trebuie să ni se întâmple nouă sau cunoscuților o tragedie ca să donăm, trebuie să mergem să donăm mereu. Sângele nu este niciodată prea mult sau destul! Mai mult de atât, cine poate dona ar trebui să se simtă fericit că, pe lângă fapta bună pe care o face, este SĂNĂTOS! Sunt foarte mulți oameni care nu pot dona pe motive medicale! Așa că… ce poate fi mai important decât sănătatea?

Cum vine pentru tine personal nominalizarea la Digital Diva?

Vine cu o mare emoție. Știți, probabil, că nu se câștigă practic nimic material, este doar o recunoaștere a muncii pe care fiecare om nominalizat o realizează în online. Pare că, dacă nu dai cu sapa sau nu te duci la un job cu program fix, eh, e o joacă, nu e muncă.
De fapt, situația este tocmai invers! În social media este o activitate intensă, fără pauze, fără vacanțe, poate, de cele mai multe ori, îi neglijezi pe cei cu care stai la masă că trebuie să te uiți în… telefon.

Digital Divas este un eveniment tare frumos, nu mai spun cât este de important!
(update: Claudia a câștigat locul 2 la categoria Best Women Communities)

Care este pasul următor pentru NMP, acum că a devenit un grup puternic ca comunitate?

Vom vedea! Ne continuăm misiunea.

Crezi în puterea comunităților? A oamenilor? Ce schimbări putem face – în ideea sustenabilității – dacă lucrăm împreună?

Dacă nu aș crede în forța care se ascunde în fiecare dintre noi și nu aș acorda credit energiei care se naște din puterea lui “împreună”, nu mă cunoșteai și nu aveam prilejul să discutăm așa frumos. ❤️

credit foto main: Alina Raluca Florescu

Andreea Cartu
Andreea Cartuhttps://curatorialist.ro/
Part time digital talent, full time mom, wife and human being. Am infiintat ALOMODA in 2008, CURATORIALIST venind acum ca un gand de refresh. Al meu, al tau, al timpului dedicat unui scroll cu scop.