Freya Candles – Lumânări decorative la granița dintre artă și știință

Durata: 8 minute

Când ea își dorește de Crăciun o lumânare mai altfel decât tot ce era atunci pe piață, iar el, un inginer curios și ingenios, decide să accepte provocarea și să găsească o modalitate de a-i îndeplini visul. Așa a fost începutul Freya Candles, o poveste de antreprenoriat a doi tineri din Brașov care au dus lumânările decorative la un alt nivel.

Andreea Puchianu și Sergiu Lazăr au fondat Freya Candles în anul 2020 și formează un cuplu, atât în viață, cât și în business. Andreea este de profesie trainer, fiind licențiată în literatură germană și engleză la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și având un master în Comunicare interculturală la Philipps-Universität Marburg.

Sergiu este inginer proiectant mecanic, având la bază o bogată formație tehnică: este licențiat în Inginerie industrială și Mine, petrol și gaze, are un master în Inginerie industrială și, în prezent, urmează un doctorat în Inginerie industrială, toate în cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu.

Autodidacți, conduși de o pasiune comună pentru lumânări „mai altfel” și încurajați de feedback-ul bun primit din partea clienților, Andreea și Sergiu au dus micul business de la faza incipientă a învățării tehnicilor de lucru la colecții de lumânări la ranf de artă, inspirate de geometria formelor, dar și de elementul uman în formă clasică sau modernă.

Curioși să aflați mai multe despre lumânările Freya și creatorii lor? Citiți povestea lor interviul de mai jos.

lumânări
Andreea Puchianu & Sergiu Lazăr, fondatori Freya Candles

Curatorialist: Cum a început povestea Freya Candles? Când ați demarat proiectul antreprenorial și ce v-a motivat spre a face un business propriu?

Sergiu: Povestea noastră a început dintr-o combinație de curiozitate și pragmatism în anul 2020, în plină pandemie, când Andreea și-a dorit un cadou de Crăciun special: o lumânare cu o geometrie complexă, diferită de tot ce se putea găsi pe piață.

Fiind inginer, am văzut în acest proiect o provocare interesantă și o oportunitate de a ne îmbogăți timpul petrecut acasă. Reușita noastră în realizarea lumânării dorite ne-a încurajat să explorăm potențialul acestui proiect ca afacere. Astfel, Freya Candles a luat naștere din dorința de a crea ceva unic, aplicând cunoștințele mele de inginerie într-un mod creativ și inovativ.

lumânări

Și, înainte de Freya, ce a fost?

Înainte de a demara proiectul Freya Candles, Andreea și cu mine ne-am concentrat pe carierele noastre respective: eu, ca inginer proiectant și Andreea, ca trainer. Această afacere a marcat primul nostru pas semnificativ în antreprenoriat, reprezentând o schimbare de direcție spre urmărirea unei pasiuni comune și transformarea ei într-un business.

De ce lumânări și nu un alt tip de produs? Ce reprezintă lumânările pentru voi, ce rol le atribuiți în viața oamenilor?

Alegerea de a ne concentra pe producerea de lumânări a venit în mod natural, având în vedere că proiectul a început cu dorința specifică a Andreei pentru o lumânare unică.

Lumânările, pentru noi, sunt mai mult decât simple obiecte de iluminat sau decor. Ele reprezintă un mod de a aduce frumusețe, căldură și atmosferă în casele oamenilor. Le vedem ca pe un instrument de îmbunătățire a calității vieții, capabile să transforme orice spațiu într-unul mai primitor și relaxant.

Pentru mine, lumânările simbolizează o fuziune între artă și știință, permițându-mi să îmbin cunoștințele de inginerie cu creativitatea pentru a crea produse unice și personalizate.

Ce reprezintă Freya, ce simbolizează numele de brand pe care l-ați ales?

Numele brandului nostru, Freya, a fost ales pentru semnificațiile sale profunde și conotațiile sale cu frumusețea, magia și divinitatea. Freya, în mitologia nordică, este o zeiță asociată cu dragostea, frumusețea și fertilitatea, reprezentând idealurile pe care dorim să le reflectăm în produsele noastre.

Prin alegerea acestui nume, am dorit să subliniem calitatea excepțională, unicitatea și magia pe care lumânările noastre le aduc în viețile clienților. Pentru mine, Freya Candles simbolizează nu doar o afacere, ci o pasiune pentru frumos și un angajament de a oferi experiențe memorabile prin produsele noastre.

Cum ați învățat să faceți lumânările și cât timp v-a fost necesar pentru a stăpâni această tehnică?

Procesul de învățare pentru fabricarea lumânărilor a fost o aventură în sine. Inițial, am cercetat intens, studiind diferite tipuri de ceară, metode de turnare și tehnici de colorare. Am aplicat principii de inginerie pentru a înțelege cum diferite temperaturi afectează consistența și aspectul final al lumânării.

A fost un proces de trial and error, ajustând continuu proporțiile și tehnicile până când am obținut rezultatele dorite. Etapa inițială de învățare a durat aproximativ nouă-zece luni, timp în care am participat la ateliere, am citit foarte mult, am experimentat în micul nostru atelier. Totuși, fiecare model nou impută anumite provocări, astfel că zilnic învățăm diferite tehnici și le perfecționăm pe cele pe care ni le-am însușit în trecut.

Lumânările voastre impresionează prin designul creativ, ce vă inspiră în crearea acestor modele?

Inspiratia noastră vine dintr-o varietate de surse, reflectând complexitatea și diversitatea lumii înconjurătoare. Natură ne inspiră prin formele sale organice și simetria perfectă, în timp ce arhitectura ne oferă o perspectivă asupra echilibrului și structurii.

Arta, în toate formele ei, ne stimulează creativitatea și ne încurajează să experimentăm cu forme și culori. În plus, suntem pasionați de geometrie și matematică, fiind fascinați de frumusețea formelor complexe și de modul în care acestea pot fi reproduse în lumânări. Fiecare design este o reflecție a curiozității noastre și a dorinței de a explora noi posibilități, creând lumânări care sunt nu doar surse de lumină, ci și piese de artă.

lumânări

lumânări

Care a fost cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o ca antreprenori?

Cea mai valoroasă lecție învățată a fost importanța perseverenței în fața obstacolelor și capacitatea de a te adapta la schimbările din piață. Am învățat că succesul nu vine peste noapte și că este crucial să rămâi dedicat viziunii tale, chiar și când lucrurile nu merg conform planului.

Aceasta înseamnă să fii pregătit să îți reevaluezi strategiile, să înveți din feedback și să îți ajustezi oferta pentru a răspunde nevoilor clienților tăi. Această lecție ne-a ajutat să rămânem rezilienți și să ne păstrăm pasiunea vie, chiar și în cele mai provocatoare momente.

Cum v-a schimbat pe voi această nouă traiectorie profesională?

Trecerea la această nouă traiectorie profesională ne-a transformat în moduri pe care nu le-am anticipat. Ne-a oferit libertatea de a ne exprima creativitatea și de a urma o pasiune care ne aduce împlinire.

A fost o călătorie de autodescoperire, învățându-ne cât de mult putem realiza împreună și cât de important este să găsim un echilibru între muncă și viața personală.

Această experiență ne-a consolidat relația, ne-a testat abilitățile de rezolvare a problemelor și ne-a învățat valoarea muncii în echipă. A fost o schimbare care ne-a îmbogățit viața în toate aspectele.

Care a fost să faceți prima lumânare Freya? Cum ați descrie sentimentul de a ține în mână o creație proprie?

Să creăm prima lumânare Freya a fost ceva magic. După multe încercări și ajustări, ținând în mână produsul finit a fost o validare a muncii noastre și a potențialului nostru de a crea ceva unic.

A fost o combinație de mândrie, realizare și un sentiment profund de satisfacție, văzând cum o idee se materializează într-o formă atât de frumoasă și funcțională. Acest moment ne-a încurajat să continuăm, să explorăm noi designuri și să împărtășim creațiile noastre cu lumea.

Cum ați descrie clientul care iubește lumânările Freya?

Clientul nostru ideal este cineva care prețuiește meșteșugul, designul și calitatea. Este o persoană care caută să adauge o notă de unicitate și eleganță în spațiul său, apreciind produsele create cu pasiune și atenție la detalii.

Acest client valorizează poveștile din spatele obiectelor, dorind să înconjoare cu lucruri care au semnificație și care reflectă personalitatea sa.

Este cineva care înțelege și susține conceptul de sustenabilitate și dorește să investească în produse durabile și responsabile.

Cum decurge procesul de turnare a lumânărilor, care sunt principalele etape prin care ajunge pentru a obține o lumânare Freya?

Procesul de turnare a lumânărilor Freya este meticulos și necesită atenție la fiecare detaliu. Începe cu selecția atentă a materialelor, asigurându-ne că folosim ceară de cea mai bună calitate și pigmenți ecologici. Topirea cerii și amestecarea cu pigmentii se face la temperaturi precise pentru a obține culorile dorite.

Turnarea în matrițe este următoarea etapă critică, unde precizia este cheia pentru a asigura că designurile complexe sunt realizate perfect. După răcire, fiecare lumânare este finisată manual pentru a îndepărta orice imperfecțiuni și pentru a asigura că fiecare produs respectă standardele noastre stricte de calitate. Este un proces care combină arta cu știința, fiecare lumânare fiind o expresie a dedicării noastre pentru excelență.

lumânări

Care este povestea modelelor „umane” (colecțiile The Faces, Lovers, The Thought, The Hold etc)? Cum v-a venit această idee și de ce ați simțit nevoia să dați o latură umană lumânărilor Freya?

Colecțiile „umane” precum The Faces, Lovers, The Thought, The Hold au fost inspirate de dorința de a explora conexiunea dintre lumânări și experiențele umane. Această idee a venit din recunoașterea că lumânările pot fi mai mult decât obiecte decorative; ele pot fi martori silențioși ai momentelor intime, gândurilor profunde sau conexiunilor emoționale.

Am vrut să oferim lumânărilor noastre o dimensiune umană, creând forme care să evoce emoții, să stimuleze imaginația și să invite la reflecție.

Aceasta a fost o modalitate de a aduce arta mai aproape de oameni, de a crea o punte între obiectul funcțional și expresia artistică.

lumânări

Cum vedeți piața lumânărilor decorative din România?

Piața lumânărilor decorative din România este vibrantă și în creștere, cu o apreciere din ce în ce mai mare pentru designul unic și pentru produsele sustenabile. Consumatorii sunt în căutare de articole care să adauge valoare și personalitate spațiilor lor, iar acest lucru oferă oportunități ample pentru inovare și creativitate.

Este un moment interesant pentru antreprenori, care pot experimenta cu noi materiale, forme și povești, răspunzând dorinței consumatorilor de a avea produse care sunt nu doar frumoase, ci și pline de semnificație.

Ce diferențiază lumânările Freya de lumânările obișnuite pe care le poți găsi în magazine? Care este punctul lor forte?

Lumânările Freya se disting prin abordarea noastră unică față de design și producție. Fiecare lumânare este proiectată și fabricată cu grijă, folosind tehnici care permit realizarea de forme geometrice complexe și personalizări detaliate.

Calitatea materialelor este esențială pentru noi, asigurându-ne că fiecare lumânare este nu doar estetic plăcută, ci și durabilă și ecologică. Punctul nostru forte este capacitatea de a crea lumânări care sunt adevărate piese de artă, adăugând o notă de eleganță și originalitate oricărui spațiu.

Care a fost cel mai memorabil feedback primit de la un client?

Unul dintre cele mai impresionante feedback-uri pe care le-am primit a fost legat de prima noastră lumânare în formă de inimă anatomică, o creație de aproape 1 kg, cu dimensiuni considerabile. Clientul, care a primit această lumânare, ne-a împărtășit că a început să tremure de emoție și uimire când a deschis pachetul.

Ne-a spus că detaliile precise și mărimea impresionantă a lumânării au făcut-o să se simtă ca și cum ar deține o operă de artă, nu doar un simplu obiect decorativ.

Acest feedback ne-a emoționat profund și ne-a confirmat că munca noastră are capacitatea de a atinge corzi sensibile și de a trezi emoții autentice în inimile clienților noștri. Ne-a amintit de ce punem atât de multă pasiune și dedicare în fiecare lumânare pe care o producem și ne-a motivat să continuăm să explorăm și să inovăm în arta noastră.

Ce ai frumos astăzi?

Pentru mine, frumosul de astăzi este să văd cum o idee devine realitate în atelierul nostru. Este un proces magic, de la conceperea designului până la vederea produsului finit. Fiecare zi care ne aduce mai aproape de a împărtăși arta noastră cu lumea este o zi frumoasă. Acesta este un memento al puterii creativității și al impactului pe care îl poate avea munca noastră asupra altora.

Fotografii: arhivă Freya Candles

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.