Design Wizard & Tech Whisperer | Interviu Maria Vieru

Durata: 10 minute

Cu ani în urmă, am văzut, total întâmplător, o fotografie cu Iris Apfel pe internet. Avea puțin peste 90 de ani. Am știut, fix atunci, că aceea este definiția bătrâneții ideale pentru mine.

Priveam la doamna asta cool, colorată, rock, cu ochelari (chiar mai) supradimensionați decât ai mei și cu strasuri, cu brațele doldora de brățări, ruj roșu și dantură impecabilă și mă vedeam peste vreo 6-7 decade, în apogeul unei vieți frumos trăite. Acum, Iris Apfel are 101 de ani și este la fel de fascinantă.

AI

Cel puțin la fel de fascinantă este Maria Vieru, artistă vizuală, în operele căreia am văzut reprezentații vibrante ale lui Iris care m-au făcut să îmi doresc să văd mai mult și mai mult. De fapt, acela fost doar începutul.

Cred că este imposibil să vezi o creație grafică de-a Mariei, care are la bază algoritmi inteligenți și tehnologii imersive și să nu te îndrăgostești pe loc. Chiar dacă nu știi ce semnificație are ce tocmai am zis, cum nu știam nici eu, până să îmi explice ea. 🙂

AI
Maria Vieru

Curatorialist: Bună, Maria. Încep prin a-ți spune că ești fascinantă. Că atunci când nu am o stare prea bună și simt nevoia să îmi umplu sufletul de frumos, intru pe pagina ta de Facebook, dau scroll de câteva ori și mi-e mai bine. Îți mulțumesc pentru asta! Te rog, spune-ne ceva despre tine, cine ești, ce ai studiat, cu ce te ocupi?

Maria: Buna, Rocs! Îmi pare bine să aud că pagina mea de Facebook are un impact pozitiv asupra ta și îți aduce o stare de bine. Asta este exact ceea ce îmi propun să realizez prin munca mea – să ofer o experiență captivantă și inspirațională prin arta generată de AI.

Înainte de a deveni designer și artist AI, am lucrat în domeniul marketingului, unde am dobândit o specializare și o experiență valoroasă în promovarea și comunicarea brandurilor.

Însă, pe măsură ce avansam în carieră, am simțit că mă lipsesc de libertatea creativă pe care o căutam. Am început să visez la o lume în care să pot crea în proprii mei termeni, fără constrângeri impuse de standardele și cerințele pieței. Am dorit să mă exprim într-un mod autentic și să explorez limitele creativității mele într-un mod inovator.

Atunci am descoperit designul parametric, o abordare fascinantă care se bazează pe utilizarea algoritmilor și parametrilor pentru a genera forme și structuri complexe. Această modalitate de a crea mi-a permis să mă eliberez de limitele convenționale ale designului și să explorez posibilități nelimitate.

AI

AIInteligență artificialăCe îți doreai să te faci când erai mică? Se potrivește realitatea ta de azi cu ceea ce te făcea fericită când erai copil?

Când eram mică, visam să devin medic pediatru sau „doftoriță  de copii”, cum aveam să aflu de la bunicul meu că se numesc cei care vin să-ți facă injecții când ești bolnav. Îmi plăcea să umblu cu stetoscopul și trusa medicală după mine în timpul vizitelor la rude sau la prieteni, să repar copiii imaginar și să încerc să stabilesc simptome pe care le tratam cu siropuri și pastile colorate.

Cu timpul, însă, am realizat că boala nu este ultima frontieră și că unele lucruri nu pot fi tratate cu siropuri si pastile. Deși visul meu din copilărie de a deveni doctor s-a schimbat, esența a ceea ce mă făcea fericită atunci rămâne în rezonanță cu realitatea mea de astăzi.

În centrul tuturor lucrurilor, am avut întotdeauna dorința de a aduce o schimbare pozitivă în viața oamenilor, de a aduce bucurie și de a rezolva probleme în mod creativ. Designul a devenit mijlocul prin care pot exprima aceste pasiuni într-un mod diferit și la fel de satisfăcător.

Ce te-a inspirat să devii un artist AI și să explorezi domeniul inteligenței artificiale în artă?

Pasiunea mea pentru tehnologie și design, integrarea inteligenței artificiale în procesul de creație artistică deschide noi orizonturi și permite experimentarea cu algoritmi și modele pentru a crea opere de artă unice și inovatoare.

Prin combinarea creativității umane cu puterea de calcul și învățarea automată a AI, pot crea lucrări artistice care transcend limitele tradiționale și care sunt capabile să surprindă și să inspire publicul.

Expozițiile de artă digitală create de inteligența artificială sunt tot mai populare în întreaga lume, iar utilizarea inteligenței artificiale în artă este o metodă interesantă și inovatoare de a explora noi moduri de exprimare artistică.

AI
Te rog, spune-ne ceva mai mult despre aceste expoziții de artă digitală, cu lucrări generate prin AI.

Expozițiile de artă AI în Metaverse reprezintă o oportunitate captivantă de a aduce arta digitală generată de algoritmi AI într-un mediu interactiv și accesibil. Aceste expoziții pot oferi utilizatorilor o experiență unică, în care pot explora și interacționa cu creații artistice într-un mod inovator și captivant.

Picturile AI pot fi generate în timp real, adaptându-se la interacțiunile utilizatorilor sau la contextul virtual în care se află.

Sculpturile și modelele 3D AI pot fi expuse în Metaverse, permițând utilizatorilor să le exploreze din toate unghiurile și să le observe în detaliu.

Această experiență imersivă oferă un sentiment de prezență și de interacțiune directă cu arta, creând o legătură mai profundă între utilizatori și creațiile artistice AI.

De asemenea, expozițiile pot include animații AI, în care personaje virtuale prind viață și se mișcă într-un mod realist. Utilizatorii pot interacționa cu aceste personaje, să le exploreze poveștile și să se implice în narativa creată de algoritmii AI.

AI

Wow, sună extraordinar! Ne poți da câteva exemple de astfel de expoziții la care ai participat și tu?

Desigur! „Imaginary Worlds”, „Future Visions”, „Virtual Sculpture Garden”, „Digital Dreams” – acestea sunt doar câteva exemple de expoziții digitale în Metaverse la care am avut plăcerea de a participa. Prin natura lor digitală, aceste expoziții permit accesul unei audiențe globale. Oameni din diferite regiuni ale lumii pot participa și se pot conecta la artă fără a fi limitați de locația geografică.

Cum crezi că va influența AI viitorul artei, în general?

AI are potențialul de a influența în mod semnificativ viitorul artei. Aceasta deschide noi orizonturi pentru artiști și utilizatori, aducând inovație, interactivitate și personalizare în lumea artistică. AI poate să fie un instrument puternic în mâinile artiștilor, contribuind la crearea de opere de artă unice și inovatoare, care explorează noi modalități de expresie și comunicare artistică. De asemenea, AI poate personaliza aceste experiențe în funcție de preferințele și interacțiunile utilizatorului, creând astfel o experiență unică pentru fiecare individ.

Ne poți da câteva exemple despre cum utilizarea tehnologiilor XR și a inteligenței artificiale schimbă modul în care experimentăm arta?

Prin intermediul realității augmentate, artiștii pot transforma spațiile obișnuite în adevărate scene de poveste. Cu ajutorul unei aplicații sau a unor ochelari speciali, vizualizatorii pot vedea proiecții artistice virtuale suprapuse peste lumea reală, completând-o și transformând-o într-un mediu plin de magie și surprize.

De exemplu, într-un muzeu, un tablou static poate prinde viață și povestea poate continua prin intermediul animațiilor și sunetelor care se activează când utilizatorul se apropie de el. Astfel, arta devine interactivă și personală, oferind posibilitatea de a explora și de a descoperi noi înțelesuri în funcție de interacțiunea cu aceasta.

Pe de altă parte, realitatea virtuală deschide porți către lumi complet imaginare și neexplorate. Artiștii pot crea medii virtuale complexe și detaliate, în care vizualizatorii pot pătrunde și se pot pierde cu totul. Această interacțiune directă cu mediul virtual permite o experiență de imersiune totală, în care limitele realității fizice sunt depășite.

De exemplu, un artist poate crea un peisaj digital uimitor, în care vizualizatorii pot călători și explora diferite locuri și perspective, ca și cum ar fi prezenți fizic în acele locuri. Această abordare deschide o nouă dimensiune pentru artă și poate fi folosită pentru a evoca emoții puternice și pentru a transmite mesaje profunde.

Ce tipuri de opere de artă pot fi create cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), realității augmentate (AR) și realității virtuale (VR)?

Exemple concrete de opere de artă create cu AI, AR și VR includ proiectul „The Next Rembrandt”, care a generat o pictură în stilul lui Rembrandt utilizând algoritmi AI, și inițiativa „Unseen Art”, care a transformat lucrări de artă celebre în modele 3D pentru a permite persoanelor cu deficiențe de vedere să le exploreze într-un mediu virtual.

De asemenea, există exemple precum „Inception”, o artă AR care adaugă proiecții virtuale peste mediul real, și aplicația „Tilt Brush”, care permite utilizatorilor să creeze opere de artă tridimensionale într-un mediu virtual. În plus, „Mandala for the Digital Age” combină VR și AR pentru a oferi o experiență meditativă interactivă.

Poți face un top 3 al creațiilor tale favorite, din tot ce ai realizat până acum?

Desigur! Este o întrebare provocatoare, dar voi încerca să selectez trei dintre creațiile mele favorite:

  1. „Ecouri ale Existentei” – prezintă o femeie cu mâinile ridicate în aer care simbolizează deschiderea și vulnerabilitatea, ilustrând curajul necesar pentru a împărtăși gândurile noastre, emoțiile și experiențele cu cei din jurul nostru.
  2. „Emoții Transparente” – Ce s-ar întâmpla dacă emoțiile noastre ar putea fi văzute de către ceilalți? Ar putea fi o creștere a empatiei și înțelegerii reciproce, dar și posibile presiuni și discriminări sociale.
  3. „Colivia de Aur: Prizonierii luxului” – Impunătoare și fermecătoare, Colivia de Aur ascunde sub fațada sa strălucitoare o realitate surprinzătoare. Odată intrat în această lume de opulență și prosperitate, ești captivat de iluzia paradisului. Totuși, în mijlocul tuturor acestor bogății materiale, sufletele se simt prizoniere. Fiecare dorință este îndeplinită, dar înăuntrul lor există o voce ce strigă după libertate și autenticitate. Căutarea aventurii și adevărului devine o luptă internă în această colivie aurită. Astfel, Colivia de Aur devine un simbol al captivității create de lux, un loc în care dorința de evadare devine tot mai puternică și unde adevăratul eliberator este găsirea sinelui.

Pe cine urmărești, cine te inspiră în munca ta?

Refik Anadol,  Hassan Ragab, Shail Patel, Tim Fu, Manas Bhatia sunt câțiva dintre artiștii AI remarcabili care mă inspiră în mod special. Lucrările lor inovatoare și explorarea creativă a potențialului inteligenței artificiale mă fascinează și mă motivează să caut și eu noi direcții în propria mea muncă.

Bănuiesc că folosești anumite programe pentru prelucrarea imaginilor și pentru editarea video în domeniul artei. Poți face ceva recomandări celor pasionați?

Există o varietate de programe AI disponibile pentru prelucrarea imaginilor și editarea video în domeniul artei. Printre cele pe care le folosesc eu frecvent se numără: Midjourney, Stable Diffusion, RunwayML, Kaiber, Genmo, Luma AI, EbSynth, GPT-4, Perplexity AI, Lovo AI, Tracksy AI, Murf AI.

Ce iubești tu cel mai mult din procesul ăsta creativ?

Ce iubesc cel mai mult în procesul creativ este libertatea de a explora și experimenta. Îmi place să pot transforma ideile și conceptele în realitate, să le aduc la viață prin intermediul designului și al tehnologiei. Fie că este vorba despre design parametric, printare 3D sau utilizarea inteligenței artificiale, am posibilitatea de a îmbina tehnologia cu creativitatea pentru a crea ceva unic și captivant.

În plus, procesul creativ îmi oferă ocazia de a mă exprima și de a comunica cu oamenii. Fie că este prin intermediul operei mele sau prin intermediul discuțiilor despre procesul creativ, mă pot conecta cu oameni care împărtășesc aceeași pasiune și interes pentru artă și tehnologie.

Cât de greu este să faci ce faci tu? De ce ar avea nevoie cineva care îți apreciază munca pentru a face asta? De unde ar putea începe și cu ce resurse?

Procesul creativ poate fi provocator pentru artiști în general. Pentru a se implica în domeniul artei AI, cineva ar avea nevoie de cunoștințe solide de prompt engineering, algoritmi de învățare automată și înțelegerea tehnicilor specifice utilizate în arta generativă. De asemenea, este important să aibă o viziune artistică clară și capacitatea de a aduce concepte creative în viață prin intermediul tehnologiilor AI.

În ceea ce privește resursele, există o gamă largă de materiale și cursuri online disponibile pentru a învăța despre algoritmi de învățare automată, rețele neuronale și prompt engineering. De asemenea, comunitatea AI și machine learning oferă oportunități de a învăța și a interacționa cu alți profesioniști din domeniu.

Ce crezi că urmează în domeniul acesta?

Noul val de tehnologii AI va aduce îmbunătățiri semnificative în domeniul artei imersive. Algoritmi avansați de învățare automată vor putea crea și adapta conținutul virtual sau augmentat pentru a se potrivi mai bine cu preferințele și nevoile utilizatorului. De exemplu, un algoritm AI ar putea să identifice și să răspundă în timp real la expresiile faciale și gesturile utilizatorului, generând astfel un conținut personalizat și captivant.

De asemenea, se preconizează că vor apărea noi tehnologii AI care să permită o interacțiune mai naturală și intuitivă în mediul virtual sau augmentat. De exemplu, dezvoltarea tehnologiei de recunoaștere vocală și înțelegere a limbajului natural va permite utilizatorilor să interacționeze cu mediul virtual sau augmentat prin intermediul vocii lor, deschizând astfel noi posibilități pentru creația artistică și experiențele imersive.

Unde îți putem urmări creațiile?

Mă puteți urmări pe Instagram; aici veți găsi lucrări selectate și veți putea fi la curent cu proiectele mele artistice. NAI9 este un spațiu dedicat explorării și dezvoltării conceptelor futuriste de inteligență artificială în arhitectură și design, pornind de  la clădiri inteligente și sustenabile pana la vehicule autonome și drone inteligente sau modele de roboți colaborativi și asistenți virtuali.

Lasă-ne cu un gând frumos pe care îl ai tu de fiecare dată când aduci magia mai aproape de realitate prin creațiile tale. Îți mulțumim!

Arta are puterea de a deschide porți către lumea imaginației și de a trezi emoții și sentimente profunde în inimile oamenilor. Îmi doresc ca prin lucrările mele să aduc o rază de lumină în viața celor din jur, să le ofere momente de evadare din cotidian și să le amintească că frumusețea și poezia se ascund în cele mai mici detalii. Sunt recunoscătoare că pot împărtăși această călătorie artistică cu voi și vă mulțumesc pentru susținerea și aprecierea constantă!

Fotografii: arhivă Maria Vieru

Swit Rocs
Swit Rocshttps://haihuicuswitrocs.com/
Călătoresc, fotografiez și țes povești sub pseudonimul de HAIHUI cu Swit Rocs. Iubesc natura, munții, picioarele obosite în bocanci, răsăriturile și apusurile, culturile diverse, oamenii colorați, bătrânii care îmi amintesc de bunica, locurile care îmi încearcă toate simțurile simultan, slănina cu usturoi, berea și muzica rock. Nu sunt eu fără ochelarii de Harry Potter, fără brățări și fără cățelușa mea montaniardă, Joy. Și nici nu vreau să devin vreodată.