Antrepriza socială ONE.shirt – modă responsabilă și incluziune socială pentru persoane vulnerabile

Durata: 3 minute

ONE.shirt este mult mai mult decât un proiect de antreprenorial în domeniul creației vestimentare. Este, mai întâi de toate, o antrepriză socială, ce reușește să aducă laolaltă grija pentru mediul înconjurător (atelier cu zero deșeuri), moda sustenabilă și oameni vulnerabili care primesc o nouă șansă de a-și valorifica munca și talentul.

Prin intermediul ONE.shirt se colectează materiale textile, atât materiale rămase în urma proceselor de producție, dar și a unor piese de îmbrăcăminte donate de comunitate care apoi sunt transformate în creații vestimentare unice sau în obiecte decorative textile pentru casă.

Cum funcționează

La punctul de colectare din cadrul ONE.shirt se soretază hainele aduse de timișoreni și resturile de producție ale designerilor locali. Piesele de îmbrăcăminte funcționale sunt donate către cauze și organizații care le solicită. Grupul LOGS și Casa Deborah sunt cele mai active inițiative locale, sprijinind atât tinere în necesitate, cât și refugiați.

Hainele care nu pot fi purtate sau nu mai sunt dorite sunt transformate în triunghiuri. Fiecare triunghi este cusut cu migală în atelier, rezultând hanorace și rochii unicat, produse funcționale precum huse de laptop sau săculeți de depozitare.

Bucățile de material care nu pot fi folosite devin umplutură pentru tabureți sau pentru globuri decorative. Toate piesele sunt vândute pe site-ul www.oneshirt.eu, iar banii încasați din vânzări sunt folosiți pentru susținerea proiectului și creșterea echipei în viitor (salarii, utilități).

Dacă îți dorești un hanorac sau o rochie custom made, poți aduce sau trimite hainele nedorite care vor primi o nouă viață, alături de alte povești, într-o piesă ONE.shirt unicat.

Cum a demarat proiectul

ONE.shirt s-a materializat în cadrul celui mai nou demers al Centrului Cultural AMBASADA – building.a.community – un spațiu hibrid alcătuit din containere uzate, renovate și reutilizate să găzduiască branduri ale antreprenorilor creativi și sociali din Timișoara.

Povestea ONE a început în 2006, odată cu experiența festivalului PLAI, când s-au implicat mai multe ONG-uri care reprezintă drepturile persoanelor cu dizabilități și sunt avocații respectului pentru dizabilitate, precum cevadespus și UnLoc.

În timpul pandemiei, s-a creat atelierul de suport pentru primii adulți dezinstituționalizați de serviciul social UnLoc – 12 persoane – atelier care apoi a devenit permanent. Aici au apărut și primii angajați: Irina – cu experiență în croitorie, s-a alăturat echipei după disponibilizarea din perioada pandemică și este principalul mentor, Eli și Aurica – parte și din echipa UnLoc – care învață și cos cot-la-cot cu Irina, iar Simona și Andreea ca echipă de suport pentru partea educațională lărgită și dezvoltarea continuă a conceptului pentru a produce mai mult impact social.

Responsabilitate socială și incluziune

ONE.shirt își propune ca obiectiv ca prin acest fir al implicării sociale împletit cu moda și designul de obiect, să contribuie la mișcarea REUSE/RECYCLE/REPAIR și, în același timp, să aducă în discuție subiectul incluziunii și comunităților funcționale.

Este știut că industria textilă se află în topul poluatorilor. O persoană aruncă în medie 37 de kg de haine/an, din care 97% pot fi refolosite.

Dincolo de statistici, ONE.shirt înseamnă un brand creat de o mică familie de oameni care s-au ales, care crește și învață în fiecare zi, înseamnă frumusețea de a fi unic și imperfect, dar responsabil și cel mai mult face un apel la implicare și incluziune, respect și recunoștință pentru toți.

fotografii: ONE.shirt

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.