5 scriitoare românce de făcut cadou de sărbători

Durata: 4 minute

Vremea de citit cuibărit sub pătură cu o cană de ceai e aici, chiar dacă poate zilele agitate de decembrie nu sunt chiar îndemnul la slowing down. Dar în goana după cadouri, brazi, decorațiuni, responsabilități la job, admirat luminițele și bilanțuri, nu uita să nu pui și mai multă presiune inutilă și să te concentrezi pe ce e important. 

Dacă ai nevoie de idei pentru cadourile de sărbători, aș spune că o carte este unul dintre cele mai inspirate cadouri, cu riscul să generalizez. Iar femeile au modul acela de a scrie frumos despre chestiuni mai puțin frumoase, într-un mod realist care să ne inspire.

 

Poți să iei această listă ca pe un ecou feminist sau pur și simplu ca pe niște recomandări care să-ți țină de cald emoțional.
Le-am citit, le-am iubit și sper să îi ofere și altcuiva senzația asta.

 

Nu te găsesc pe nicăieri de Laura Ionescu 

Cartea aceasta e brutal de sinceră și reală. Portretul unei mame care a lăsat în urmă un manual de instrucțiuni incomplet, dar bine conturat. Despre cancer și luptă, dar și despre viață și iubirea pentru a trăi. Am citit cartea pe repede înainte, absorbită de modul în care amintirile sunt descrise sub forma unor povești vindecătoare, fără înflorituri intutile. Da, e o carte tristă, dar modul frumos și plin de umor în care este scrisă nu dau senzația asta. Te zgândărește adânc, te face să-ți pui întrebări, să plângi, să râzi și să te regăsești în anumite repere din relația mamă – fiică. 

“Supraviețuirea nu înseamnă că zborul e lin, înseamnă doar că avionul nu se prăbușește.” 

“Durerea nu ține degetul mic sus când bea ceai, te ține pe tine jos. Durerea nu e elegantă.” 

“Găsea ușa deschisă din fiecare om și o deschidea, iar ei o primeau înăuntru pentru că o recunoșteau, așa cum și mama recunoștea binele din ei.” 

Puteți citi aici interviul pe care Laura Ionescu ni l-a acordat la puțin timp după lansarea cărții.

Cartea este disponibilă aici, pret 31lei


Fără instrucțiuni de folosire
de Ioana Burtea 

Cartea de eseuri a Ioanei Burtea este o radiografie “despre bagajele și căutările unei mileniale”. Când viața de adult te face să cazi în cap și să cauți cu disperare un sprijin, a cultiva reziliență este singura modalitate să depășești unele dintre cele mai grele provocări. Ioana scrie cu determinarea de a înțelege, a diseca, a face pace cu traume inimaginabile, într-un mod în care poți să empatizezi, să simți că și tu ai trăit unele dintre acele emoții.

E despre puterea de a-ți găsi resursele când ajungi singur pe lume, despre relația complicată cu părinții, despre muncă și burnout și prietenie, despre ce faci când ți s-a întâmplat ceva rău și vrei să mergi mai departe. 

“Poveștile personale pot fi o cheie către sufletele oamenilor, așa înțelegem lucruri despre lume, povestindu-ne viețile și experiențele.”

Cartea este la Editura Nemira | disponibilă aici, preț 49,90 lei

Interior zero de Lavinia Braniște 

În viața Cristinei, protagonista romanului, revezi felii de viață comună: emoții familiare, relații complicate pe care încerci să le înțelegi, zilele la birou, conversațiile cu mama. Într-un echilibru fragil în care îți cauți un sens, scriitura te surprinde mereu cu ce urmează la următoarea pagină, cu răsturnări de situație și introspecție. 

“Mă simt oribil că l-am analizat toată ziua şi am făcut mofturi, mă simt vinovată că nu-l accept aşa cum e, apoi îl urăsc că stârneşte în mine chestia asta. Că n-am fost niciodată liberă cu el, că tot timpul cealaltă voce din capul meu trebuie să intervină şi să-mi spună că e un tip OK. Cu el n-am avut niciodată creierul amorţit, ci, dimpotrivă, hiperactiv, pus pe luat decizii în fiecare secundă. Şi cred că iubirea asta trebuie să-ţi facă, să-ţi amorţească creierul. Deci nu e iubire.” 

În prezent se lucrează și la film.
Cartea este la Editura Polirom | disponibilă aici, pret aprox 20lei

Bonus: Orice carte scrisă de Lavinia Braniște e superbă și are acest stil de a povesti viața cotidiană într-un fel în care să simți că te regăsești. 

 

Oameni mari de Maria Orban 

În aparență o carte despre divorț, prezintă o felie de viață destul de normală. “Un (posibil) refren al generației 30+”, despre traume moștenite, familii disfuncționale, prietenie, mers la psiholog și dorințe simple. Și încercarea de a uni punctele și a înțelege de ce viața ta arată așa și cum să spargi tiparul care te înghite altfel. Pentru că sperăm că atunci când devenim oameni mari avem toate răspunsurile, dar poate că de fapt ne crește lista cu întrebări. 

“Nu pentru că eram eu sălbatică, nevrotică și deprimată ne despărțeam noi.”

“E o chestie vitală pentru mine să găsesc un spațiu care să-mi dea siguranță. Un culcuș moale, cum pregătesc animalele pentru puii lor încă nenăscuți.”

Cartea este acum disponibilă aici, pret 28 lei


Te iubesc, dar nu pe tine
de Raluca Feher 

Când tiparul relațional are la bază bărbați abuzivi și relații toxice, Mara învață să construiască un zid ca să se protejeze. Pune iubirea pe un piedestal, e perfecționistă și trăiește în triada victimă – agresor – salvator. Și mecanismele de supraviețuire o fac să nu trăiască pe bune, ci doar să simuleze. Dar oare poate să găsească o soluție? 

Acasă era iarnă și nimeni nu avea instrucțiuni de asamblare a unui suflet dezmembrat. Nici chiar IKEA.”

“Mara se întâlnise probabil cu dragostea, îi zâmbise, îi dăduse locul în troleibuz, dar habar nu avea cum arată, cine e și cât poartă la pantofi.”

Bonus: Aș adăuga aici și Să nu râzi, care te rostogolește prin toate stările. 

Cartea este disponibilă cu semnătura autoarei pe site-ul Libris aici | pret 39 lei

 

Beatrice Cretu
Beatrice Cretu
Full-time (copy)writer, cat mum & recovering overthinker. Scriu ca să-mi găsesc un sens și ca să mă las inspirată de povești frumoase. #BineLaCăpuț