Tehnologia a ajuns mai departe decât ne-am fi putut închipui cu ceva vreme în urmă. Tehnologia a depășit deja statutul de simplu instrument pe care îl folosim pentru a ne ușura activitățile de zi cu zi. Tehnologia este, pentru mulți dintre noi, un mod de a deveni cineva. Și, astfel, a ajuns parte din noi.
La fel cum noi evoluăm permanent, și tehnologia este în permanentă evoluție. Orange 5G+ este în acest moment punctul culminant al accesului rapid la internet și deschide poarta către o lume a posibilităților infinite. Ține doar de noi să profităm de ele pentru a ne urma visul.
Pentru a celebra aducerea rețelei#1 5G+ în tot mai multe orașe din România, Orange România și Samsung au inițiat proiectul #self-made artist, menit să ne arate cum tehnologia la cel mai înalt nivel ne oferă șansa de a ne explora aspirațiile și creativitatea și de a ajunge acolo unde ne dorim, de a ne auto-depăși în permanență pentru a deveni cea mai bună versiune a noastră.
Acest proiect inspirațional a adus în fața noastră două echipe creative formate dintr-un influencer și un creator video. Misiunea fiecărei echipe a fost de a realiza un scurt-metraj în care protagonistele au avut libertatea de a-și prezenta, în stilul propriu, povestea și calea către a deveni cine sunt astăzi cu ajutorul tehnologiei de top: vitezele rețelei Orange și filmarea aproape integrală cu telefonul Samsung Galaxy Z Fold5.
#self-made artist
Cele două echipe au fost formate din influenceri și videografi talentați și cunoscuți în mediul online:
1. Christina One (protagonistă) și Iuliana Cristina Popescu (creatoare video)
și
2. Sânziana Maria Iacob aka Sânziana Sooper – (protagonistă) și Raul Jichici (creator video).
Poveștile realizate de ambele echipe sunt remarcabile din punct de vedere al mesajului, cât și al realizării. Ore întregi de muncă, nenumărate locații, creativitate, momente de reflecție și destăinuiri.
Un periplu în lumea interioară a protagonistelor, exprimat vizual monumental cu ajutorul videografilor, cu o tehnologie performantă, dar atât de ușor de folosit, care poate ajunge la noi printr-un simplu click de a intra pe internet.
Clipul creat de Christina și Iuliana:
Clipul realizat de Sânziana și Raul:
…
Cei patru creativi de la „#self-made artist” au răspuns și provocării noastre de a ne povesti ce resorturi interioare i-au condus la această vocație artistică și cum au folosit tehnologia în devenirea lor.
…
#Ce visai să te faci “când vei fi mare”?
Christina One: M-am proiectat în tot felul de scenarii când eram mică. Eram un copil talentat la desen, căruia îi plăcea și îi venea cu ușurință să deseneze, dar până să încep să mă conturez ca adolescent și să demareze formarea mea artistică, o bună perioadă eram sigură că voi ajunge avocat.
Probabil, mulți s-ar aștepta, prin prisma domeniului de activitate, să fiu această fire extrem de visătoare, inclinată spre a acționa preponderent emoțional. Doar c-am fost educată să iau decizii bazate pe fapte și date obiective, accentul a fost întotdeauna pus pe dezvoltarea unei gândiri analitice și sistematice, dominată de logică. Am fost, nu de puține ori, acuzată că-s rece și tranșantă. Și acum, luați un individ creionat în maniera asta și plasați-l într-un univers creativ. Veți obține contrastul vieții mele.
Întotdeauna, partea mea rațională a încercat să controleze procesul creativ conform unor principii logice, în timp ce partea mea creativă, nu de puține ori, s-a simțit blocată și împiedicată de-o abordare instinctiv restrictivă și calculată. În mod normal, o minte predominant creativă zburdă nestingherit pe câmpiile imaginației și poate, uneori, există șanse să fie supusă și unor raționamente logice.
La mine lucrurile stau puțin invers. Trebuie să fie luat totul şi analizat, disecat și orânduit logic, emoțiile picând automat într-un con de umbră, în plan secundar. Și abia apoi, după ce sistemul meu de operare îşi rulează programul, deschid și fereastra creativității. Cam așa descifrez eu lumea. Și, ca să revin la întrebare, inițial visam că voi deveni avocat, mi-a trecut prin minte și cuvântul arhitect, dar a fost extrem de fugitiv, iar odată cu liceul de arte, am știut că voi rămâne în domeniul artistic.
Iuliana Cristina Popescu: La mine a fost simplu, pentru că, încă din școala generală, am știut că o să mă fac operator de imagine, așa cum se numea pe atunci. Nu exista, desigur, ideea de creator de conținut sau alte principii de genul acesta, dar am știut foarte clar, încă de la 10 ani, că eu am să filmez. Atunci, la vârsta aceea, s-a produs un click în mintea mea, când fratele meu a primit o cameră video digitală și am început să filmez pe ascuns tot felul de interviuri cu verișoara mea.
Sânziana Maria Iacob: Psiholog sau actriță.
Raul Jichici: Întotdeauna am fost pasionat de frumos, de simetrie, de a captura și de a transmite emoții la rândul meu, așa că a deveni un fotograf profesionist este un răspuns bun. Practic, mi-am cam dorit să fiu “livrator de emoții”, însă cum acest lucru nu a devenit încă un job în sine, am ales fotografia, iar apoi, în timp, acest job a ajuns să îmi fie chiar un stil de viață și am devenit creator de conținut.
#Acum, că ești mare, simți că visul tău s-a împlinit într-o oarecare măsură?
Christina One: Chiar și cu lupta mea perpetuă între rațiune și creativitate, nu mă văd în peisajul altui domeniu în afară de cel artistic.
Iuliana Cristina Popescu: Visul s-a împlinit total! Poate doar denumirea meseriei se tot schimbă, dar, în prezent, fac fix ce și-a dorit copilul de la 10 ani. Desigur că au fost tot felul de perioade în care fotografiam sau filmam obiecte și îmi era rușine să mă exprim așa cum trebuie, însă aceste aspecte s-au schimbat odată cu trecerea timpului și cu evoluția mea, iar acum nu aș mai putea să lucrez fără oameni.
Sânziana Maria Iacob: Daaa. Acum nu sunt doar actriță, sunt și regizor, scenograf, producător, dansator sau coregraf pentru clipurile pe care mi le gândesc și le realizez singură.
Raul Jichici: Fără doar și poate, DA. Am momente în care privesc în retrospectivă și realizez că în prezent am toate lucrurile pentru care în trecut mă rugam. Am șansa să fiu creativ, să arăt viziunea mea despre lume, să lucrez cu oameni extraordinari, de la care încă am de învățat la rândul meu. Pot spune sincer că sunt unul dintre norocoșii care chiar își trăiesc visul și sunt foarte recunoscător pentru asta.
#Video-urile realizate vorbesc despre transformarea parcursurilor voastre datorită tehnologiei. Cine și ce ai fi fost dacă aceasta nu ar fi existat în viața noastră?
Christina One: E greu să îmi închipui viața fără tehnologie. Undeva în jurului vârstei de 14 ani aveam primul meu aparat foto digital, care mi-a deschis drumul către meseria de fotograf, la fel cum la aceeași vârstă mă pierdeam printre tutoriale pe Youtube despre ce înseamnă tot felul de tehnici de editare și fotomanipulare în Photoshop. Erau pași timizi, dar erau primii pași către următorii 20 de ani de lucru digital cu imaginea.
Mai mult ca sigur, aș fi rămas în fața șevaletului și m-aș fi dedicat picturii tradiționale – o continuare naturală în urma pregătirii mele în cadrul Universității de Arte. Și, foarte probabil, aș fi fotografiat pe film, căci mă gândesc că întrebarea face referire la tehnologia pe care o avem la dispoziție acum, în prezent, în era digitală.
Iuliana Cristina Popescu: Chiar mă gândeam tare mult pe perioada proiectului că suntem generația care a prins acea perioadă în care tot ce era legat de tehnologie, evolua extrem de rapid. Îmi amintesc perfect când ai mei mi-au cumpărat primul calculator și foarte puțini din grupul meu aveau la vremea aceea. Apoi internetul, primul telefon, primele jocuri pe calculator. În fiecare an apărea câte ceva nou.
Cu siguranță că un rol major în viața mea l-a avut internetul și această libertate aproape gratis de a găsi oricând informațiile ce-mi erau necesare, atât pentru școală, pe vremea când eram mică și îmi căutăm anumite lecții online, dar și mai târziu când deja mă interesa montajul video.
Menționez asta pentru că, deși am urmat o facultate în domeniu, eu am învățat să editez aproape singură, căutând materiale și tutoriale pe internet. Îmi amintesc în primul an de facultate, mă urcam în metrou să merg spre prima oră de curs și îmi puneam pe drum în căști câte un tutorial să mai învăț ceva nou.
Probabil că fără aceste unelte ce au accelerat evoluția mea nu mai eram fix în acest punct, dar știu sigur că tot într-un domeniu creativ exploram.
Sânziana Maria Iacob: Dacă nu existau tehnologia și internetul care să-mi creioneze parcursul pe care sunt acum, cel mai probabil, după masterul în publicitate și comunicare, dădeam admitere la actorie.
Raul Jichici: Clipul realizat vorbește despre căutarea și descoperirea de sine, un drum pe care, până la urmă, îl avem cu toții de parcurs. Cred că de aceea ne este și atât de ușor să ne regăsim cu toții. Ceea ce a fost diferit la noi, a fost faptul că, atât tehnologia, cât și internetul în sine, ne-au devenit extensii pentru a ne putea transmite vocea și viziunea mai departe.
Cu siguranță nu știu ce aș fi fost dacă nu aș fi devenit fotograf, apoi videograf, apoi creator de conținut. Mi se pare că ține doar de Dumnezeu/de un alt Univers, drept pentru care, îl las pe acel Raul să se caute pe sine, timp în care eu mă bucur că am șansa să fac fix lucrul de care sunt pasionat: să creez.
#Content creator – tindem să minimalizam eforturile necesare îndeplinirii acestei meserii. Numește 3 dintre calitățile tale care te ajută să fii un content creator de top.
Christina One: Există și unele cazuri în care campanii publicitare, care au o echipă și o desfășurare enormă de forțe în spate, pot să nu fie la fel de inspirate pe cât sunt unele materiale care au un singur sau poate doar doi-trei oameni în spate, care nu dispun nici pe departe de resursele acelei echipe.
Cei care nu sunt familiarizați cu ce presupune un proces creativ, indiferent de nișă, tind să subestimeze complexitatea procesului și efortul necesar pentru a produce acel rezultat. Tind să pună semn de egal între o simplă declanșare sau un click, care se întâmplă în cazul multor oameni care activează în online ca și creatori de conținut, și produsul ce rezultă în urma unor cunoștințe, a talentului și a muncii. De aici, deduc eu, și minimizarea generală a eforturilor.
Cred că m-aș putea număra printre creatorii relevanți din mediul online datorită pregătirii mele în domeniul artistic, cultivării talentului meu în domeniul vizual și munca depusă.
Iuliana Cristina Popescu: Ceea ce am observat de-a lungul timpului a fost că oamenii apreciază mult seriozitatea cu care se tratează proiectele și dacă se promite ziua X pentru deadline, contează mult să se respecte. Nu știu dacă este neapărat un skill, dar știu că sunt AS la predat în timp.
Un skill real este rapiditatea mea de a edita si cred sigur că ține de experiența și practica mea de-a lungul anilor. Explorând cu diverse proiecte, îmi este mult mai ușor acum, după 10, 11 ani de muncă în domeniu să știu ce își dorește clientul, deci prin urmare pot să pun mult mai rapid cap la cap rezultatul final.
Iar ultimul skill pe care pot să-l menționez, dar asta a venit cumva natural, nu cred că am lucrat la el; este că-i fac pe oameni să se simtă foarte bine în fața camerei. Fie că este vorba de o filmare sau un shooting, adesea mi se menționează că: „m-am simțit în largul meu”.
Sânziana Maria Iacob: Perseverenta, nu există nicio zi din viața mea in care sa nu creez conținut sau să fac research, să găsesc idei interesante pe care sa le folosesc în materialele mele.
Creativitate: fac de la zero spoturi publicitare pe care unele branduri le creează, de obicei, cu echipe imense de oameni în spate. Gândesc singură povestea, scenariul, îmi cumpăr recuzita, mă ocup singură de machiaj, păr, costumație, închirieri spații etc. E foarte multă logistică. Și nu de puține ori mi se spune în comentarii că am reușit să creez un reel care ar putea fi ușor difuzat ca reclamă tv.
Seriozitate: dau materialele la timp, deși uneori avem extrem de puțin timp la dispoziție să le realizăm.
Raul Jichici: Clipul realizat vorbește despre căutarea și descoperirea de sine, un drum pe care, până la urmă, îl avem cu toții de parcurs. Cred că de aceea ne este și atât de ușor să ne regăsim cu toții. Ceea ce a fost diferit la noi, a fost faptul că, atât tehnologia, cât și internetul în sine, ne-au devenit extensii pentru a ne putea transmite vocea și viziunea mai departe.
Cu siguranță nu știu ce aș fi fost dacă nu aș fi devenit fotograf, apoi videograf, apoi creator de conținut. Mi se pare că ține doar de Dumnezeu/de un alt Univers, drept pentru care, îl las pe acel Raul să se caute pe sine, timp în care eu mă bucur că am șansa să fac fix lucrul de care sunt pasionat: să creez.
Fotografii: Orange România
Articol realizat cu sprijinul Orange si Samsung.