Pentru că ne plac cafenelele și cafeaua, nu se putea să nu aducem în fața voastră povestea Butter, o cafenea pe care e musai de pus pe listă atunci când ai chef de o cafea bună, dar și un desert delicios. Totul vine la pachet cu un design interior fain și aranjamente florale de sezon, pentru o atmosferă cozy și tare plăcută.
Introducerea fiind făcută, parcă ar fi momentul să aflăm cine stă în spatele acestui concept fain de cafenea, nu-i așa? Ei bine, este vorba despre Miruna Mihălcescu și Mihail Șerban, parteneri în business și de viață.
După câțiva ani de muncă de birou, inspirați de ceea ce au văzut în periplurile din afara țării și pasionați de cafea, au luat decizia că nu există idee mai bună decât să deschidă o cafenea. O cafenea cu cafea de specialitate, dar și ceva bun de pus lângă. La care se adaugă un standard înalt de calitate și o relație apropiată cu clienții. Totul într-un cocktail devenit câștigător.
Butter are acum două locații, Butter Domenii – strada Alexandru Constantinescu nr 43 și Butter Dorobanți – Calea Dorobanți nr 32.
Citește povestea celor doi tineri care au creat Butter și de ce ar trebui să le calci și tu pragul.
Curatorialist: Cum a început povestea Butter, cum ați ajuns la concluzia că a avea o cafenea este ceea ce vreți să faceți mai departe?
Miruna: Povestea Butter a început în momentul în care eu, împreună cu Mihail, ne-am dat seama că ne dorim foarte mult să avem ceva împreună. Nu ne vedeam îmbătrânind la birou și nu eram cu adevărat satisfăcuți de rutina pe care o aveam zi de zi.
Știam bine că avem încredere unul în celălalt și că orice s-ar întâmplă, nimeni nu va abandona planul. Am vrut să începem un business despre oameni, un business care să aducă oameni aproape și printre care să se creeze relații. Așa încât am decis să punem bazele unei cafenele mici, de cartier.
De ce o cafenea și nu un alt tip de local?
Am vrut o cafenea pentru că ne petreceam foarte mult timp în astfel de localuri și eram inspirați de ce vedeam în alte țări. Ni s-a părut și un safe bet și foarte ușor de început. Ei bine, nu a fost chiar așa, dar asta aveam să aflăm mai târziu.
Cum ați gândit conceptul cafenelei voastre încât să aducă ceva nou față de ceea ce exista deja pe piața cafenelor din București?
Ne luăm inspirația mereu din ce există în afara hotarelor. Am văzut ce primează în diferite orașe și am realizat ce ne place și nouă să primim din postura de client.
Vorbim despre calitate, autenticitate și, la sfârșit de zi, umanitate.
Dacă pui pe masă aceste concepte, nu are cum să nu iasă ceva frumos și de lungă durată. Ne-am dat seama că vrem să avem în localurile noastre produse pe care și noi le folosim acasă și în care credem cu adevărat.
Numele „Butter” te duce cu gândul la bunătăți pe bază de unt și mai puțin la cafea. De ce ați ales acest nume?
Tocmai asta a fost ideea – să alegem un nume care să nu te ducă direct la ideea de cafea de specialitate. Am vrut un nume simplu, ușor de reținut, ușor de transmis. Și a venit Butter și ne-a plăcut extraordinar de mult. De la început, am vrut mult sa îmbinăm partea de cafea de specialitate cu o patiserie de excepție. Așa încât totul s-a legat.
Cum este să fiți parteneri de viață, dar și de business? Care sunt avantajele, dar lși provocările unui astfel de parteneriat dublu?
Este un rollercoaster, nu avem de ce să mințim. Eu am știut de la început că pot face asta împreună cu Mihail pentru că mă pot baza pe el, indiferent de ce apare. Și asta poate face și el. E ceva necondiționat la mijloc și este o încredere care a ajutat atât de mult să construim ceva trainic.Provocările sunt mari, într-adevăr.
În fiecare zi trebuie să nu lăsăm ca ceva din Butter să ne afecteze ce avem acasă.
Cumva asta e regula de bază al acestui parteneriat de business, dar și personal. Uneori poți, alteori nu. It’s a learning curve.
Cum ați ales locația din zona Domenii? Dar pe cea din zona Dorobanți? Cât de mult ați căutat și ce ați avut în vedere când ați stabilit că aici sunt locurile perfecte pentru cafeneaua visurilor voastre?
Locația din Domenii a fost găsită random, de către un amic. Dar, în decurs de câteva ore, am decis să o luam, fără vreun plan de ce vom face mai departe. Pur și simplu, am luat spațiu și am zis “vedem noi mai încolo”.
A ajutat enorm această doză de inconștiență – pentru că am fost puși în fața faptului și a trebuit să make it work. And we did.
Cu locația din Dorobanți, a fost cu totul altă poveste. Am simțit că ne împinge nevoia să mai deschidem un spațiu, mai mare și in alt cartier. Nu am căutat mult, am știu că, dacă ceva e menit să fie al nostru, o să vină. Știam spațiul de la Institutul Goethe și am simțit că acolo urmează să facem ceva frumos.
Care sunt principalii parteneri pe care i-ați atras în proiectul vostru? De unde provin cafeaua, dulciurile, florile?
Partenerii cu care lucrăm sunt echipe 10/10. Principiul de bază al meu și al lui Mihail este că, în cadrul localurilor noastre, nu o să avem lucruri de care nu suntem mândri, produse pe care noi la rândul nostru nu am da banii din postura de client. Așa încât am decis că vom lucra cu cei mai buni parteneri din București.
Cafeaua este de la Origo, oameni care ne ajută indiferent de oră și care ne-au demonstrat, în repetate rânduri, de ce au reputația pe care o au.
Partea de pastry o luam de la Grain Trip cu care avem o relație foarte apropiata și ai căror clienți eram și înainte de Butter. Au, fără absolut nicio exagerare, cea mai bună patiserie din București, dacă nu din România.
Pe partea de flori, lucram cu fetele de la Atelier Interesart care ne livrează săptămânal aranjamente in ambele locații și care ne fac mereu cele mai superbe decoruri sezoniere. Decorul de anul trecut de Crăciun a fost un vis.
Câți oameni aveți în echipă? Cât de greu este să găsești oameni pe care să te poți baza?
În acest moment avem 12 oameni în echipă și se simte ușor, ireal. Ne-am triplat în ultimul an și suntem foarte recunoscători pentru colegii noștri și de colaborarea pe care o avem.
Este ușor să găsești angajați, mai ales după ce lumea afla de tine și de business-ul tău, dar este foarte greu să găsești oameni.
Noi am preferat să lucrăm zi și noapte până am fost convinși că am găsit oamenii buni pentru Butter. Și i-am găsit și ei ne ajută în fiecare zi să creștem.
Ce fel de experiență vreți să oferiți clienților voștri?
Vrem să oferim o experiență umană, completă și mereu la fel de bună.
Care ar fi tipologia clienților care vă calcă pragul?
Putem spune că nu avem o tipologie clară, dar știm cu siguranță că sunt oameni care vin din capătul Bucureștiului să se bucure de experiența oferită de noi.
Sunt oameni care știu că oferim calitate și că facem tot ce ne stă în putință să fie fericiți în puținul timp pe care îl petrec la noi.
Ce alte cafenele din București sau din țară vă plac?
Sunt multe cafenele de excepție in București. Mergem mult la Trofic, Origo Dorobanti și Two Minutes. În țară, mergem mereu cu drag la Nola, în Brașov.
Cum decurge o zi tipică din viața voastră?
Aș fi putut spune că avem un program, dar e o minciună. De când avem două locații, nicio zi nu arată ca cealaltă și încercăm să ne acomodam cu această nouă realitate. Cert este că ne facem timp să avem grijă de noi, dar și să fim în ambele locații zilnic, lângă oamenii dragi din fiecare cartier.
Dacă la un moment dat nu v-ați mai ocupa de cafenea, ce altceva ați alege să faceți?
Nu cred că am face nimic altceva; asta era o întrebare bună pentru vremea când lucram la birou și mă întrebam ce vis aș avea. Să am un business pe care să îl conturez așa cum vreau eu. Nu aș face nimic altceva în acest moment.
Care este ritualul vostru preferat de a bea cafeaua?
Cafeaua o bem mereu în oraș. Suntem foarte matinali și, printre lucrurile noastre preferate, este să ne trezim foarte devreme și să ne bem cafeaua undeva aproape de casă, până orașul se aglomerează. Când încă toată lumea doarme.
Ce aveți frumos astăzi?
Ne avem unul pe altul și a ieșit ceva de care se bucură mii de oameni. Și pare cel mai frumos lucru.
Fotografii: Butter