Unde găsim cei mai buni cozonaci pentru Crăciun

Durata: 5 minute

Ce ar fi masa de Crăciun fără un cozonac pufos, plin cu cele mai bune ingrediente (nuci, ciocolată, stafide, rahat) care dau gustul inconfundabil al celui mai îndrăgit desert de sărbători?

Și, pentru că arta de a face cozonac cere mult timp și dibăcie, pentru cei dintre voi care nu vă încumetați să-i faceți in-house, am realizat pentru voi o selecție de 10 locații de unde îți poți comanda un cozonac de poveste.

Miez

cozonac
credit foto: Deers Photography

La Brutăria Artizanală Miez s-a deschis lista de comenzi pentru Crăciun, iar pentru iubitorii de cozonac va fi greu să aleagă între multele variante care mai de care mai apetisante:  cozonac cu cremă de nucă, cozonac cu cremă de nucă, stafide și rahat, babka cu ciocolată și Nutella, babka cu cremă de migdale, babka cu unt, scorțișoară, nucă și stafide sau babka cu cremă de mac.

În plus, poți asorta lângă cozonac turtă dulce și biscuiți, bunătăți coapte special de sărbători. Dacă vrei să îi și vizitezi, îi găsești în centru, pe strada Piața Amzei nr 10-22.

De Gulie

cozonac

De Gulie este o descoperire nouă, dar merită pus pe listă. Creator de deserturi artizanale care arată absolut wow (intră să le vezi), Radu (Gulie, de unde și numele proiectului) face cozonac exclusiv la comandă, așa că grăbește-te să te înscrii pe listă.

Poți alege din două tipuri de cozonac, cel clasic cu nucă și mac și, în premieră, cozonac cu (multă) scorțișoară. Mai multe detalii găsești pe pagina lui de Facebook.

Dulce Bun

cozonac

La atelierul de dulciuri artizanale Dulce Bun ai de ales între cozonacul bogat în unt și umplutură cu nucă, merișoare, coji de portocale confiate și ciocolată neagră și cozonacul de tip babka, însiropat cu Limoncello, varianta cu ciocolată, pralină și alune caramelizate sau varianta cu coacăze negre și fistic.

Babka însiropată cu Limoncello

Numărul de comenzi este limitat datorită timpului necesar de producție, iar livrarea se face în 3 tranșe, pe 17-18 decembrie,  21-24 decembrie sau 27-31 decembrie.

Poți asorta lângă cozonac și din selecția lor de biscuiți și cookies: biscuiți linzer cu gem, sables cu unt caramelizat, ciocolată și alune de pădure, turtă dulce,  mini-tarte pecan și mini-tarte ciocolată fondantă și pralină.

Choco Crush

Cu faimă de cozonaci delicioși și respectând rețeta tradițională învățată de la bunica, pe bază de aluat opărit, Choco Crush a pregătit mai multe sortimente din care să îți alegi preferatul (sau preferații). Ai la dispoziție cozonacul cu nucă și cacao, nucă, cu stafide și cacao sau varianta mai modernă, cu ciocolată belgiană Callebaut și nucă, decorați cu fulgi de migdale. Îi găsești în două variante de gramaj, la 1 kg sau la 500g.

Choco Crush are sediul pe strada Mărășești nr 12, iar în această perioadă îi poți vizita și la West Side Chrismtas Market, târgul de Crăciun din Drumul Taberei.

La Nea Mihai din Amzei

cozonaci

Are numele oficial Patiseria Comteia, dar toată lume o cunoaște ca fiind „La Nea Mihai din Amzei”, cu merdenele delicioase. Trebuie să știi însă că aici este unul din locurile preferate de luat cozonaci pentru cei ce stau în vecinătate, dar și pentru cunoscătorii care au luat în anii trecuți și s-au convins că sunt tare buni.

Cozonacul este de tip tradițional, cu cacao, nuci, stafide și rahat și arată delicios! Îi găsești pe strada Piața Amzei la numărul 10.

Cofetăria Zmeur

cozonac
Cozonac cu nucă și cacao

Recent deschisă, Cofetăria Zmeur îi reunește pe Cristina Mehedințeanu și pe Nicolae Grigore, ambii cu experiență în lumea deserturilor. Cristina a fost Pastry Chef în mai multe restaurante și cofetării din Londra, iar Nicolae a lucrat ca Pastry Chef în Norvegia.

În oferta de sărbători de la Cofetăria Zmeur găsești cozonac clasic cu nucă și cacao și cozonac de tip babka, însiropat cu coniac și umplut cu nucă și cacao, iar comenzile se fac pe email sau telefonic.

Dacă vrei și un pachet complet de bunătăți, poți alege între pachetul cu cozonac și sticlă de vina sau pachetul cozonac, sticlă de vin, cookies cu ciocolată, cornulețe cu unt și gem de caise și tabletă de ciocolată belgiană artizanală cu fructe confiate și alune de pădure.

cozonac
Babka însiropată, cu nucă și cacao
cozonac
Pachet de Crăciun

Ohlala Patisserie

cozonac
Babka

Alina de la Ohlala Patisserie ne-a pregătit un cozonac de tip babka, cu gianduja făcută în casă. Comenzile se pot face telefonic până pe 12 decembrie. Pe lângă cozonac, ai variante delicioase de platouri de prăjituri precum mini-choux, mini-pavlova, mini cookie framboise, dar și entremet-uri în variantele Exotique, Trois Chocolat și Framboise.

Rawmantic

cozonac
Cozonac raw-vegan cu coajă de portocală, ciocolată și nucă

Dacă ai o dietă vegană, atunci răspunsul este Rawmantic, cofetărie cu deserturi raw-vegane. În colecția lor intitulată „Dulciuri inocente de Crăciun”, vei găsi mai multe tipuri de cozonac, pentru toate gusturile: cozonac vegan copt, cu nucă și cacao, cozonac raw-vegan, cu coajă de portocală, nucă și ciocolată fără zahăr  și Panettone raw-vegan, îndulcit cu Green Sugar, în variantele cu fistic sau ciocolată neagră și portocale. Comenzile se fac  online.

cozonac
Cozonac vegan copt, cu nucă și cacao
Panettone raw-vegan cu ciocolată neagră și portocale

Brutăria Colț de Pâine

cozonac

La mine în cartier, Brutăria Colț de Pâine este renumită pentru cozonacii pe care îi face de sărbători și nu numai. Îi găsești pe strada Popan Nan nr 3A, în apropiere de Școala Iancului/Pache Protopopescu.

Din lista sortimentelor disponibile, cu greu te vei decide între cozonacul cu nucă și cacao, coconacul cu rahat, stafide și fructe confiate, cozonacul mixt cu cacao, nucă, rahat, stafide, fructe confiate sau cozonacul cu mac. Comenzile se fac direct în brutărie până pe 21 decembrie.

Băcănia Veche

cozonac

Băcănia Veche nu mai are nevoie de nicio prezentare. De ani de zile, de sărbători, sub organizarea atentă a lui Marius Tudosiei, se pregătesc cozonaci alături de multe alte bunătăți de luat acasă pentru masa de Crăciun.

Lista de comenzi pentru cozonacul clasic cu nucă și cacao este deja deschisă, așa că trebuie să te grăbești pentru a te înscrie. Dacă vrei să le faci o vizită, îi găsești pe Barbu Văcărescu nr 49.

fotografii: locațiile prezentate, Andreea Mira Photography (foto reprezentativă)

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.