Terarii artizanale pentru relaxare și well being – o experiență oferită de Greenarium

Durata: 5 minute

Un mini-univers vegetal cuprins într-o „căsuță” de sticlă. Aceasta este prima impresie pe care ți-o lasă un terariu. Deși nu am avut încă unul propriu, terariile mi se par fascinante prin dimensiunea miniaturală, formele surprinzătoare și senzația că privești un colț adevărat de natură.

Iar când aceste căsuțe de sticlă cu vegetație sunt făurite manual într-un atelier din Sibiu, atunci povestea devine demnă de aflat. Greenarium este numele proiectului de realizare artizanală de terarii, lansat acum 6 ani de doi tineri, soț și soție: Anton și Raluca Balint.

Raluca și Anton Balint

Începuturile

Anton este de profesie actor, iar Raluca – organizator de evenimente. Se cunosc încă din facultate, pe are au urmat-o amândoi tot în Sibiu. Totul a început în preajma Crăciunului în urmă cu 6 ani, când își doreau să găsescă o idee grozavă de cadouri pentru familie și prieteni, dincolo de darurile clasice.

Atunci am auzit prima oară de conceptul de terarii care, în România, era aproape necunoscut. După o documentare foarte bogată am realizat cam 20 de terarii cu suculente. Iar după acel Crăciun, văzând că i-am bucurat pe cei care le-au primit am zis că am putea să bucurăm și alți 200 de oameni. Sau 2000 de oameni… Între timp am depășit aceste numere și ne orientăm spre … 20 de milioane de oameni:)„, spune, glumind, Anton.

De ce terarii?

Pentru că era o nișă de explorat, la momentul respectiv – chiar și acum, terariile sunt destul de puțin populare în România. Dar și pentru experiența pe care o conferă terariul celui care îl cumpără/primește cadou.

Cumva pe noi nu pasionează terariul ca obiect, ci ceea ce îți oferă atunci când îl faci sau când îl ai. Relaxarea pe o ai atunci când lucrezi cu materialele sau atunci când ridici privirea din laptop și pentru câteva secunde te conectezi cu natura. Mai mult decât atât, ne place să observăm modificarea plantelor în timp. Și pentru că ne place am testat zeci de tipuri de plante, vase și modalități de a face terarii. Și am făcut multe greșeli… ca să nu trebuiască să le faci tu„, povestesc cei doi.

Ce semnificație au terariile pentru Anton și Raluca? „Relaxare și deconectare„, spun ei.

Ce este un terariu mai exact?

Dacă la noi e mai puțin cunoscut, terariul are de fapt în spate o istorie de aproape 180 de ani, primul terariu fiind realizat în 1842 de către botanistul englez Nathaniel Bagshaw Ward, care l-a folosit pentru a transporta plante din Anglia către Australia și viceversa.

Terariul este un ecosistem în care poți observa viața cum se dezvoltă. Dar cuvântul terariu este folosit atât pentru ecosistemele cu plante, dar și pentru cele cu animale. De aceea noi am găsit un cuvânt care să reprezinte doar terariile cu plante: greenariu (de la Green în engleză). În general, terariile sunt din sticlă tocmai ca planta să se bucure de lumină din toate parțile, iar tu poți observa dezvoltarea rădăcinilor (dacă are) în timp„, explică Anton.

Pentru ca un terariu să fie bine realizat, plantele trebuie să aibă aceleași tip de necesități în ceea ce privește umiditatea sau lumina, dar și să aibă un vas de sticlă bun în care să se dezvolte, cu suficient spațiu de dezvoltare pentru plante, atât pe înălțime, cât și pe lățime.

Cele mai indicate plante sunt cele ușor de întreținut, mai exact plantele suculente (care au nevoie de un pământ mai special, mai nisipos)și cele aeriene (care nu necesită sol deloc).

Întreținerea unui terariu nu este complicată și depinde de tipul de plante din interiorul său. Iată câteva sfaturi generale de la Anton: „dacă ai plante aeriene recomandăm ca vara să le scufunzi în apă o dată pe săptămână, iar iarna o dată la două săptămâni. Plantele suculente ar trebui udate foarte foarte puțin o dată pe săptămână vara, iar iarna o dată la două săptămâni. Dar desigur, depinde ce tipuri de suculente ai, câtă lumină este în cameră etc„.

Realizarea artizanală

Anton și Raluca produc ei înșiși vasele de sticlă în care se pun ulterior plantele. Ele sunt cu atât mai speciale cu cât au o formă geometrică și sunt de cele mai multe ori realizate din sticlă reciclată de la ferestre vechi.

Formele geometrice diferite ale terariilor au un rol decorativ și pot fi asociate, conform filosofului Platon, cu unul dintre cele 5 elemente ale naturii: „așadar dacă ești mai apropiat de elementul apă îți iei un Icosaedru, dacă ești mai apropiat de foc îți iei o piramidă și tot așa„, spune Anton.

Iată, pe scurt, care este procesul prin care din câteva bucăți de sticlă reciclată și un mix de plante și decoruri se obține un terariu Greenarium.

Primul pas la orice terariu este vasul de sticlă. Pe acesta îl producem în atelierul nostru prin tehnica de vitraliu, tehnica Tiffany. După ce tăiem bucățelele de sticlă, le înfoliem în cupru și lipim totul cu cositor. Este un proces migălos, iar în medie un terariu este realizat între 1 și 8 ore, în funcție de complexitate.

După vas îți alegi decorațiunile. Punem nisip la bază, apoi pământ (pentru suculente). Finalul este partea cea mai jucăușă când decorezi cu pietricele, licheni, felii de lemn sau orice decorațiune îți face cu ochiul.

Finalul trebuie să fie musai o poză pe care să o postezi ca să te mândrești„, povestește Anton.

Cum arată o zi din atelierul Greenarium?

Ne place să venim cât mai devreme la atelier. În primul rând pentru că vrem să onorăm comenzile clienților noștri cât mai repede. În general deschidem atelierul la 8, dar sunt și zile când începem la 7.

În primul rând, pregătim comenzile zilnice, sunăm clienții (vrem să vorbim personal cu fiecare), ambalăm pachetele și le trimitem prin curier. Apoi începe joaca la alte proiecte și provocări. Dacă avem un proiect nou, construim schițe, testăm, tăiem sticla și punem foiță de sticlă.

Dacă ne mai rămâne timp ne mai jucăm și cu proiecte individuale, experimente. Din păcate (sau din fericire) timpul acesta este tot mai rar„, povestesc inițiatorii.

Workshop-uri de realizat terarii

Nu doar că iubesc să realizeze terariile, dar le place să și împărtășească această artă cu ceilalți. Și asta pentru că, înainte de pandemie, Anton și Raluca au organizat zeci de workshop-uri pe tema realizării propriului terariu, la care au participat atât adulți, cât și copii.

În vremurile actuale, workshop-urile s-au mutat online, clienții fiind de cele mai multe ori, companii care doresc să ofere angajaților cursuri de dezvoltare personală și hobby.

Cum arată terariul ideal?

Ne gândim să construim un terariu cât mai mare, plin cu plante, în care să poți intra și să asculți muzica plantelor. Este un proiect de viitor pe care ne dorim să-l creem în cadrul unui festival. Practic terariu ideal ar fi cel pe care-l vezi/ simți/ miroși/ asculți/ guști din interior, nu din exterior„, declară Anton.

Te-ai gândit până acum să îți iei un terariu pentru acasă? Spune-ne părerea ta în comentarii.

fotografii: Greenarium

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.