Romanian Jewelry Week 5.0 | 12 designeri de bijuterie contemporană ne povestesc ce i-a adus pe acest drum, al fǎuririi de bijuterii

Durata: 10 minute

Romanian Jewelry Week (ROJW) deschide porțile celei de-a cincea ediții, în perioada 2-6 octombrie 2024, la Biblioteca Națională a României. Cu peste 230 de designeri și colective din 40 de țări, evenimentul aduce împreună cele mai inovative și talentate minți din lumea bijuteriilor contemporane.

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere creații unice și să interacționeze cu artiști de renume național și internațional. Cu expoziții captivante, conferințe educative și târguri de bijuterie, ediția din acest an promite să fie un punct de referință pentru iubitorii și creatorii de bijuterie.

Evenimentul din acest an va cuprinde și patru colaborări speciale: Diploma Show 2024, Institutul Goethe, Casa de Bijuterii Malvensky și AlbAlb.

Juriul ROJW 5.0

Juriul acestei ediții include personalități de prestigiu la nivel internațional din domeniul bijuteriilor și al artelor:

● David Sandu, curator și fondator al ROJW
● Byron Vafeiadis, curator al Muzeului de Bijuterii Ilias Lalaounis din Atena
● Justyna Teodorczyk, director al Galeriei de Artă din Legnica, Polonia
● Irina Probst, manager expoziție Inhorgenta Munich
● Magdalena Velez, Președinte AdOC și organizator MUESTRA-ORFEBRERIA CONTEMPORANEA, Madrid
● Charon Kransen, Charon Kransen Arts New York
● Lisa Balasso, fondator Venice Design Week.

Cu ocazia acestei ediții aniversare, va fi lansat și catalogul ROJW 2020-2024, o colecție ce cuprinde cele mai impresionante și reprezentative lucrări ale ultimilor cinci ani, reflectând evoluția și diversitatea bijuteriilor contemporane prezentate la Romanian Jewelry Week.

Program de vizitare – 2 octombrie 18.00 – 20.00, 3-6 octombrie 11.00 – 20.00.
Intrarea în primele 3 zile de eveniment este liberă, iar biletele de intrare pentru târgul de bijuterie contemporană din 5 și 6 octombrie sunt disponibile în rețeaua Iabilet.ro.

12 designeri de bijuterie contemporană prezenți la ROJW răspund întrebarii Curatorialist: ce te-a adus pe acest drum, al făuririi de bijuterii?

Amanda Stumpf:

bijuterii

bijuterii

“Drumul meu către confecționarea de bijuterii a fost unul plin de cotituri. Încă de mică am iubit arta, însă, când a venit momentul să merg la universitate, am decis să aleg biologia. Totuși, după un an de studii, am realizat că biologia nu era pentru mine și am decis să urmez câteva dintre cursurile de artă oferite de școală.

După ce am participat la cursuri de desen, ceramică, sticlă și altele, am descoperit bijuteriile și de atunci nu m-am mai uitat înapoi.”

Anli Hou:

bijuterii

„Urmarea unei cariere în designul de bijuterii nu a fost o alegere întâmplătoare pentru mine, ci rezultatul multor ani de muncă și pasiune, dar și al oportunităților apărute. Încă din copilărie, am avut mereu o atracție și o curiozitate față de lucrurile frumoase, în special față de pietrele prețioase strălucitoare și piesele de bijuterii intricate.

Interesul meu profund pentru bijuterii a început în timpul unei călătorii de neuitat din copilărie. A fost prima mea călătorie în străinătate, cu destinația Austria. În timpul acestei călătorii, am vizitat sediul Swarovski.

Piesele strălucitoare de cristal, care evidențiau o măiestrie și o frumusețe a designului fără egal, m-au fascinat. Fiecare obiect radia o strălucire unică, trezind în mine un puternic sentiment de curiozitate și dorință. În acel moment, am realizat, pentru prima dată, că bijuteriile nu sunt doar simple accesorii; ele întruchipează inspirația și creativitatea designerului și transmit emoții și povești unice.

După acea călătorie, dragostea mea pentru bijuterii a crescut și mai mult. Am început să învăț activ despre designul de bijuterii. Pe parcursul studiilor mele de licență și masterat, am continuat să explorez diferite stiluri și materiale de design, învățând cum să îmbin creativitatea cu măiestria.

De-a lungul timpului, acest interes s-a transformat într-o pasiune, care m-a determinat să urmez o carieră în designul de bijuterii și am descoperit, în cele din urmă, un adevărat sens și scop.”

Aseem Gioelli:

bijuterii

bijuterii

“Fiind un copil curios, am fost mereu preocupat să creez sau, mai bine zis, să stric gadgeturi din casă, cum ar fi soneria de la ușă, telefonul sau casetofonul. Obișnuiam să colecționez rotițe și butoane la întâmplare și să-mi fac propriile jucării și brelocuri.

Am fost mereu influențat de meșterii în prelucrarea lemnului și mecanică, dar și de tradițiile indiene de „jugaad”, care înseamnă a fi ingenios și creativ cu resurse minime.

Pe măsură ce am crescut, am devenit interesat de gătit și am aspirat să devin patiser. Familia nu a apreciat foarte mult această idee, așa că, la un moment dat, am renunțat și am decis să urmez un curs de design și confecționare de bijuterii la Lorenzo de Medici din Florența, Italia. Acolo am participat la competiții și am fost premiat pentru două dintre ele într-un singur an – „Art Is In The Street” și „Re-jewel”.

Această inițiativă din partea institutului a reprezentat pentru mine o experiență extraordinară și o mare motivație, pentru că am învățat tehnici și abilități diverse de la maeștri și am fost inspirat de orașul magic, care mi-a hrănit și dezvoltat spiritul de artizan.

La scurt timp după ce m-am întors în India, m-am alăturat afacerii noastre de familie, unde tatăl meu m-a motivat să îmi dezvolt această abilitate și să înființez un mic atelier, iar asta m-a ajutat să devin un profesionist.

Lucrând alături de artizani locali și învățând de la ei, m-am inspirat din arhitectura indiană, explorând tehnici și texturi diferite, fiind foarte ingenios în utilizarea materialelor potrivite pentru bijuteriile mele, dar redescoperind, în același timp, diversele forme de artă pe care India ni le-a oferit ca moștenire culturală.”

Aysa Posthuma:

bijuterii

„Ceea ce m-a condus pe calea confecționării de bijuterii a fost dorința de a purta piese pe care nu le puteam găsi sau cumpăra pe vremea aceea.

M-am născut în anii ’80 și am crescut în anii ’90, într-un oraș mic, cu mult înainte de miracolul internetului și al cumpărăturilor online. Acest lucru nu însemna doar un acces limitat la bijuterii pentru mine, ci și o lipsă de materiale și unelte pentru a le crea. Totuși, limitele stimulează, adesea, creativitatea!

Am adunat mărgele și alte componente de peste tot. Cumpăram bijuterii fantezie la reducere sau de la magazinul local de second-hand, le demontam și foloseam materialele în propriile mele creații. Cu un clește vechi de sârmă din atelierul tatălui meu și un clește cu vârf rotund împrumutat (pe care, sincer, ar fi trebuit să-l returnez proprietarului de drept până acum), puneam totul cap la cap.

În scurt timp, familia și prietenii au început să poarte și ei creațiile mele și îmi cereau din ce în ce mai des să le fac piese personalizate. Privind în urmă, aceștia au fost primii mei pași în a lucra la comandă!

Deși aveam talent pentru domeniile creative, după liceu am ales să merg la universitate. Ciudat, niciodată nu mi-a trecut prin minte să urmez o pregătire tehnică completă și să transform acest hobby într-o profesie – până când am început să lucrez part-time într-un magazin de mărgele, în timpul studiilor. La scurt timp după aceea, am început să urmez un curs scurt de creare de bijuterii din aur la un centru de artă și, atunci, o lume plină de posibilități s-a deschis pentru mine!

După ce am obținut licența în Istoria Artei, am decis să urmez un alt fel de masterat, nu în mediul academic, ci alături de maeștrii artizani de la Academia de Bijuterii din Aur din Schoonhoven/Amsterdam. Aici mi-am dezvoltat abilități care au mi-au dus designul de bijuterii la un alt nivel. Încă păstrez cu drag amintirea anilor în care, fiind mai tânăr, deschideam drumuri în lumea bijuteriilor folosind doar doi clești. Și mă străduiesc să aduc aceeași deschidere și spirit de explorare în creațiile mele actuale, cu bijuteriile drept pânza mea!”

Eric Ardeleanu:

bijuterii

“Cred că pasiunea de a realiza bijuterii s-a tras din dorința mea de a purta piese unice, care să reprezinte stilul și personalitatea mea.

Fiecare bijuterie are vârsta la care am realizat-o gravată pe suprafața ei, iar odată cu schimbarea cifrelor, piesele se alterează și ele, din argint spre aur, din forme organice spre cele nefinisate și, din suprafețe netede, în unele pline de pietre prețioase și detalii.”

Hiromi Suter:

bijuterii

“Când am venit în SUA, în 2006, am întâlnit pe cineva care m-a introdus în lumea confecționării de bijuterii printr-un curs part-time. Inițial, nu mă puteam imagina ca fiind o persoană care să folosească ciocane și fierăstraie, dar am decis să încerc.

Mi-au trebuit câteva luni bune, dar, după un timp, am devenit captivat de această lume nouă. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la început a fost să creez ceva interesant și unic pentru mine, pe care să-l pot purta. Totuși, pe măsură ce interesul și abilitățile mele au crescut, am simțit că acesta era canalul perfect pentru creativitatea pe care o căutam toată viața.

Designul și crearea de bijuterii unice de artă au devenit o modalitate minunată de a mă exprima și de a da viață ideilor mele, iar faptul că pot împărtăși munca mea cu ceilalți, pentru a o aprecia, îmi aduce o mare satisfacție.”

Jasiri:

bijuterii

bijuterii

“Drumul meu către crearea de bijuterii a fost mai degrabă o chemare interioară decât o alegere conștientă. Încă din adolescență, am fost fascinată de bijuterii, dar abia la 25 de ani am început să creez primele mele piese din metale neprețioase și mărgele. Momentul decisiv care a transformat această pasiune într-o vocație autentică a fost o călătorie la Florența, unde am descoperit lucrările artistului Alessandro Dari.

În mijlocul sculpturilor din metale prețioase, m-am îndrăgostit de arta sa și am simțit o dorință profundă de a învăța bijuteria tradițională.

Imediat după această călătorie, m-am înscris la Școala de bijuterie contemporană Assamblage, care m-a ajutat să-mi descopăr limbajul artistic. Piesele unice, pline de emoție și semnificație sunt modul meu de a exprima vocea sufletului.

De trei ani, creez bijuterii în atelierul meu din Vatra Dornei, continuând, fără să intenționez, o poveste începută cu mulți ani în urmă de nașii mei de botez, care au fost bijutierii orașului.”

Mădălina Radulea:

bijuterii

“Drumul spre crearea de bijuterii a fost o călătorie naturală pentru mine, o extensie firească a pasiunii mele pentru design, care a început să prindă contur în timpul anilor de studiu la Facultatea de Arhitectură.

Arhitectura m-a învățat să privesc cu atenție detaliile, să înțeleg proporțiile și să împletesc funcționalitatea cu estetica. Aceste principii s-au transpus perfect în bijuteriile pe care le creez în prezent, unde fiecare piesă este însoțită nu doar de utilitate, ci și de un concept specific de design.

Făurirea bijuteriilor este pentru mine un mod de a îmbina structura și sensibilitatea, de a da viață ideilor, dar la o scară mai intimă, aproape de sufletul fiecăruia.”

Maria Giulia:

bijuterii

„Meseria familiei mele este crearea de bijuterii din aur, așa că am crescut înconjurată de bijuterii și artizani de bijuterii.

Deși a fost mereu parte din viața mea și ceva ce m-a interesat, abia atunci când am început să explorez mai în profunzime poveștile, tradițiile și simbolurile din spatele acestora, am ajuns cu adevărat să mă îndrăgostesc de această artă.

Fiind mereu o persoană tăcută și rezervată, bijuteriile mi-au oferit o modalitate de a-mi exprima interesele și pasiunile într-un mod mai indirect.

De-a lungul anilor, mi-am găsit stilul la intersecția dintre abilitățile tehnice învățate lucrând alături de tatăl meu și poveștile pe care încerc să le spun sau să le reprezint prin piesele mele.”

Maria Paltin:

bijuterii

“Am făcut bijuterie dintotdeauna, în copilărie cu mărgeluțe furate de la mama și diverse sârme fine de cupru, pe care le găseam în cutia de unelte a tatălui meu. M-am apucat mai serios în 2009, când am terminat Facultatea de Arhitectură și, cu ce îmi rămăsese din materialele folosite la macheta de diploma, am început să fac bijuterii și am avut succes cu ele.

Apoi, după o pauză de câțiva ani, în care am rupt legătura cu bijuteria și cu lumea aceasta fascinantă ce o înconjoară, am descoperit porțelanul și mi-am amintit câtă bucurie îmi oferă crearea de bijuterie, așa că am lăsat proiectarea de arhitectură și acum mă dedic întru totul bijuteriilor.

A fost un drum ușor și lin, tot ce am învățat în facultate se poate aplica și în conceperea unei colecții ce transmite un mesaj, o colecție în care piesele se completează una pe cealaltă, într-o manieră coerentă.”

Ștefan Mocanu:

bijuterii

“Am fost atras de ideea de a combina știința cu meșteșugul, de a crea obiecte care să fie nu doar estetice, ci și pline de semnificație. Fiecare piesă de bijuterie este pentru mine o oportunitate de a transforma frumusețea intangibilă în opere de artă purtabile.

Prin piesele create îmi place să explorez detalii fine, să experimentez cu texturi și forme complexe, care, în tandem cu lumina, insuflă viață unor bijuterii menite sa rezoneze cu cei care le poartă.

Datorită bijuteriei de autor am oportunitatea de a îmbina creativitatea cu tehnologia, oferind astfel o expresie unică a conexiunii dintre artă si știință, reflectând complexitatea și eleganța lumii naturale în forme tangibile și durabile.”

Vlad Coman:

bijuterii

”Consider că, dintotdeauna, am fost o persoană creativă. Mi-a plăcut să transform ideile pe care le-am avut în obiecte tangibile, prin diferite medii. La un moment dat am simțit dorința de a face obiecte care pot fi împărtășite cu oamenii din jurul meu mai ușor, așa că am început să fac din orice materiale găseam bijuterii fie ele inele sau pandantive sau brățări.

După ce am mers puțin pe drumul acesta, am realizat că este mediul perfect de creație pentru mine deoarece îmi permite să îmi folosesc toate cunoștințele adunate din experimentarea mea cu diferite materiale, iar, în același timp, domeniul bijuteriei fiind unul vast, rezultatul final nu trebuie să fie rezumat la ceva simplu, cum ar fi un inel de metal cu o anume piatră, așa că îmi permite să mă exprim, fără limite, în procesul meu creativ.”

Fotografii: ROJW

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.