Mulți dintre noi avem nostalgia cămărilor bunicilor, cu rafturi lungi de lemn, pe care se înșiră cuminți borcane cu tot felul de bunătăți meșteșugite când e sezonul plin de fructe și legume coapte și pline de arome.
Ce poate fi mai bun decât o felie de pâine proaspătă cu unt și dulceață de casă pe deasupra? Sau o pită pe care să o întingi direct într-un castron cu zacuscă aromată și delicioasă?
Pentru cei care nu au vreme sau știință de pregătit astfel de bunătăți, am o veste bună: le găsești la Răzvan Idicel, o prăvălie online cu produse artizanale care păstrează rețetele tradiționale și te ajută să regăsești gustul bun de odinioară.
Cine este Răzvan Idicel?
Răzvan Idicel este o afacere de familie, fondată de Răzvan Rusu în 2013, ca un proiect de redescoperire a unor produse gastronomice rurale tradiționale, cu rost, cum îi place lui Răzvan să le denumească: dulceață, zacuscă, salată de vinete, salată de ardei capia.
„Misiunea mea, rostul meu cum îmi place să îi spun, este să creez o experiență de gust, să ajungem la consumator cu produse traditionale, gătite incet și cu cadouri romanesti, bine primite, cu impact emoțional. Rostul e legat de gust bun, de tradiția de la sat și respectul față de comunitate. Fără comunitate, nu am fi reușit„, spune Răzvan.
Deși la prima vedere ai fi tentat să crezi că acesta este numele fondatorului, Răzvan Idicel este o combinație de nume (Răzvan Rusu este cel care a pus bazele proiectului) și de localitate (satul Idicel-Pădure, județul Mureș).
Să-l cunoaștem mai bine pe Răzvan
„Sunt foarte pasionat de produse gătite încet în general, îmi place tot procesul de creație – de la gust până la etichetă și prezentare. Am început acum noua ani la Idicel-Padure, un loc foarte pitoresc, să fac dulceață, după metode tradiționale, dar prezentate într-o formă modernă, ceea ce am menținut până astazi.
Sunt foarte atașat de natură și libertate, îmi place să pot crea ce vreau când vreau și am răbdare cu fiecare produs în parte, pentru ca în segmentul de piață în care activez, răbdarea e esențială (asta dacă nu ai bugete mari de marketing :)) . De curând, am ales să mă mut de la București la Idicel împreuna cu familia și să dezvoltăm și mai mult afacerea local”, povestește el.
Cum a început totul
Răzvan a ajuns din întâmplare în satul Idicel-Pădure, iar norocul i-a scos-o în cale pe tanti Veronica și au decis ca împreună să facă dulceață la ceaun. Așa a luat naștere mai întâi „Dulceața lu’ Răzvan„, după cum s-a numit inițial proiectul. Dulceața de cireșe și cea de zmeură și afine au fost primele sortimente. Treptat, s-au adăugat și alte sortimente de dulceață, dar și zacusca, acum unul dintre produsele emblematice Răzvan Idicel.
„Am pornit de la dorința de a face ceva gătit încet, făcut la sat și am început cu dulceață, iar de acolo am continuat cu ce mi-a placut. E musai să îmi placă ceva, ca să îl adaug în gama de produse”.
A urmat deschiderea unui magazin fizic, pe Calea Floreasca 64, cu numele de Prăvălia Idicel, „unde pe raft stăteau mândre borcanele noastre, alături de produse de la alți artizani români. Pandemia ne-a dat de furcă, așa că ne-am mutat online„, spune Răzvan.
În acest moment, magazinul a rămas doar online și întregul proiect a trecut printr-un proces de rebranding, alegând numele Răzvan Idicel care sugerează cel mai bine omul și locul, pilonii de bază ai acestui proiect. Au adăugat și alte sortimente de zacuscă, mai multe tipuri de ciocolată artizanală bean to bar și crema de alune de pădure.
Cum se fac produsele artizanale?
Produsele tradiționale Răzvan Idicel se fac la Idicel-Pădure, implicând forța de muncă locală. „Noi avem toată producția în satul Idicel din Mureș, unde avem amenajată o bucătărie cu cinci ceaune mari și o vatră la fiecare, unde facem focul cu lemne. Este, cred, unic în Europa ca cineva să mai gătească la o scară mare, folosind metode vechi și multă muncă manuală.
Asta ne diferențiază pe noi cel mai mult – totul se face de mână, încet, și eu cred că asta se reflectă în gust. Am început eu cu tanti Veronica, acum nouă ani, iar acum avem nouă gospodine din sat care vin zilnic la munca și pregătesc cu mare grijă, ca acasă, toate produsele noastre. Tanti Veronica este șefa de producție, iar eu mă ocup de creșterea business-ului”, mărturisește Răzvan.
Rețetele sunt cele tradiționale, ale locului, cât mai simple, astfel încât produsele să aibă un gust autentic și să îți trezească amintirea gustului de acasă.
„În orice produs folosim doar ingrediente pe care le cunoastem și cu care am crescut, legume, fructe, le ținem cât mai simplu. Mi-am dorit ca gospodinele să găteasca cum o fac și ele acasă. Țin mult la măiestria lucrului bine făcut și fiecare este specializat pe ceva în mica noastră bucătărie. De la managmentul focului, până la pus in borcan și lipit eticheta, totul este manual”.
Dacă până acum segmentul de clienți preponderent era cel al persoanelor fizice, din acest an, Răzvan a lansat o cutie de cadou pentru zoan corporate: „ Cutia îmi doresc să spună povestea locală de sustenbilitate și a mâncării gătite încet. Este o colaboare cu câțiva artizani aleși. Suntem foarte încântați de cum arată produsul final. Sper să ajungem la cât mai multe companii, să le convingem să cumpere local cadouri pentru angajați și parteneri și să ne susțină povestea și ambiția. Le puteți vedea pe www.razvanidicel.ro/gifting„.
Sunt inclusiv români din străinătate care se aprovizionează de câteva ori pe an pentru a se bucura de gustul de acasă chiar dacă sunt departe.
Ciocolată artizanală bean to bar
Ciocolata bean to bar este o altă componentă ambițioasă din proiectul lui Răzvan. Bean to bar înseamnă să realizezi ciocolata de la zero, adică de la bobul de cacao și până la tableta finală de ciocolată.
Pasionat de ciocolată, Răzvan a participat în 2016, la Londra, la o demonstrație de fabricare a ciocolatei bean to bar în cadrul shop-ului Mast Brothers. A continuat cu cercetări și încercări proprii, apoi a avut șansa să îl cunoască la Vilnius, în cadrul evenimentului Chocolate Naive, pe Domantas Uzpalis, unul din marii artizani ciocolatieri. Acesta i-a arătat lui Răzvan mica fabrică lui de ciocolată, utilajele, l-a ajutat cu instrucțiuni și furnizori.
Astfel, Răzvan a căpătat cunoștințele necesare pentru a demara propria producție artizanală de ciocolată. „Ciocolata bean to bar spune povestea de la ferma la cel care prăjește boabele, le macină și toarnă tableta efectiv. Este un proces aproape magic, unde este nevoie de multă implicare și teste astfel încât să poți obține un rezultat care te bucură și poți crea cu el o ciocolată de vis. Asta este ambiția mea, să facem cea mai bună ciocolată la Idicel Padure. Nu este greu să îti dai seama că are ceva special, simți că este ceva bun, pur și simplu”, afirmă Răzvan.
Planuri de viitor
Pentru anul viitor, Răzvan are în plan o nouă bucătărie, de dimensiuni mai mari, lansarea unor noi produse, dar și un spațiu dedicat vizitelor pentru ca oamenii să poată vedea exact procesul de producție.
„E important să crezi în ceea ce mănânci, iar noi la Idicel asta vrem să arătăm că tot ce facem este pe bune! E un proiect ambițios, dar mă bucur mult că am reușit să țin în sat dezvoltarea companiei și oamenii să ne fie alături„.
fotografii: Răzvan Idicel