Pantone 2022: Very Peri | sau cui îi pasă de culoarea anului

Durata: 6 minute

17-3938 sau Very Peri, culoarea anului 2022 conform Pantone Color Institute. O nuanță de violet creată pentru prima dată de Pantone, având la bază un amestec de nuanțe de albastru și violet, cu subtonuri de roșu. Stimulează „inventivitatea şi creativitatea”, după cum spun creatorii săi.

Conceptul de „culoarea anului Pantone” nu este foarte vechi, a fost inițiat în anul 2000, ca un soi de trendsetter pentru branding, marketing, modă, design de produs și, în general, pentru industria creativă.

Dar cum și cât de mult ne influențează culoarea anului în viața profesională și cotidiană? Eu, personal, nu m-am simțit influențată de culoarea anului, nici în vestimentație, nici în amenajarea casei, nici în activitatea mea de fotograf de food.

Dar sunt convinsă că există multe persoane care adoră schimbarea și îmbrățișează tendințele, atât în viața personală, cât și în cea profesională.

Pentru a afla opinii din domenii creative care ar putea fi influețate de noua culoare a anului, Very-Peri, am organizat un interviu-fulger de 3 întrebări cu Alina Popa – artist floral la Atelierul NO NO NO, Alex Nimurad – ilustrator și art director și cu Raluca Dumitrică – Dress Addict și specialist în comunicare.

  1. Care sunt primele gânduri/sentimente pe care ți le trezește această culoare?

Alina Popa

Alina Popa: Primul gând a fost “Pff! Ce culoare bună de nunți!” Nuanțele de lavandă sunt în topul preferințelor mireselor. Să fie un semn bun? Avem liber la evenimente la anul? Să dea Domnul!

Alex Nimurad

Alex Nimurad: Am avut un pic de senzație de melancolie. Dar un sentiment pozitiv. Mi-a amintit de cuplul de culori ale anului 2016 (respectiv bleul “Serenity” și rozul stins “Rose Quartz”). M-a intrigat puțin descrierea pe care am citit-o ulterior, mai exact “Displaying a carefree confidence and a daring curiosity that animates our creative spirit, inquisitive and intriguing (…)Very Peri helps us to embrace this altered landscape of possibilities, opening us up to a new vision as we rewrite our lives”, deoarece percepția pe care o am eu despre culoare este că ar fi un gri colorat, spre violet lavandă, dar, în fond, tot un gri.

Astfel ca îl percep ușor moody ca un cer înnorat, ușor dreamy – fiind din gama de violeturi desaturate, culori asociate cu procese cognitive, dar, în egala măsura, și cu somnul sau pregătirea de somn. Cu alte cuvinte, eu îl văd ca fiind mai moale, mai fragil și ușor mai închistat decât e descris în prezentarea lor.

Raluca Dumitrică

Raluca Dumitrică: În ultimii ani, alegerile cromatice ale specialiștilor Institutului Pantone au fost înconjurate de o notă de prudență, culorile anunțate fiind destul de safe, fără a avea intenția de a te scoate prea mult din zona de confort: violet, albastru clasic, gri, galben. Deși experții nu au schimbat radical macazul și nu au aruncat în arenă nuanțe ultra-puternice, la care ar marșa doar anumite persoane, Very Peri este cu siguranță o culoare mult mai captivantă, care vine la pachet cu un je ne sais quoi al ei ce-ți poate suscita suplimentar interesul și care te va face să o alegi pentru articole vestimentare și chiar pentru obiecte de design interior.

Așadar, a fost mai mult decât refreshing să văd o astfel de alegere propulsată la rangul de culoarea anului 2022, căci e o nuanță versatilă, optimistă, elegantă și plină de vivacitate, care poate da, cu siguranță, un suflu nou oricărei ținute. Iar, pentru că atunci când am văzut minunata nuanță pe ecran, mintea mi-a fugit instant la decorurile din Frozen, dar și la un buchet gigantic de hortensii bleu-movulii, unele dintre florile mele preferate, sunt mari șanse ca Very Peri să fie acea culoare care se adaptează facil fiecărui anotimp și să devină un hit printre consumatori. În plus, se potrivește și în combinații elegante, dar și casual, fiind perfectă pentru o paletă extinsă de vârste. Era evident că va fi o dragoste la prima vedere cu ea

2. Ești foarte conectat(ă) la tendințe, la social media, la pulsul vieții așa cum se reflectă în artele vizuale. Did you see it coming? De ce crezi că a fost desemnată culoarea anului?

Alina Popa: Sinceră să fiu, nu am văzut-o venind, dar nu mă surprinde ținând cont de anii care au trecut. Pare un fel de a spune “Keep calm and carry on!”. Albastrul, prin natura lui, este static, te invită la răbdare și liniște și face ca lucrurile să pară mai depărtate. Sună familiar, nu? Este odihnitor, dar îi lipsește mișcarea. Trebuie să abunde ca să umple săli mari sau să fie aproape de oameni ca să poată atrage atenția.

Very Peri are însă un ton de violet, care e o culoare duală, cu o dinamică în antiteză, venită din roșul și albastrul care îl compun. Dacă albastrul e calm, roșul e la polul opus. E exploziv și vine spre tine, parcă mărindu-se cu cât te uiți mai mult la el. Dualitatea violetului energizează și plimbă ochiul în lucrare. Nu are stare. Se luptă cu sine. Prin asta adaugă adâncime și aduce o notă de joacă. Evident, semnifică schimbarea în cazul de față. Schimbarea necesită adaptare și creativitate.

Very Peri apare ca o reflexie a ce a trecut și ce sperăm să se întâmple. Dacă în anii din urmă am fost creativi în izolare, pentru anul acesta visăm ca lucrurile se vor încălzi și vor începe să se miște mai cu viață.

Alex Nimurad: Nu am anticipat. Din cate știu eu, alegerile pe care le fac sunt parțial marketing stunts, parțial bazate pe vânzările de pigmenți folosiți în producția materialelor (plastice, textile etc)… așa că e posibil să fie un strop de adevăr în direcția cromatică sugerată de Pantone. În orice caz, îmi place foarte-foarte mult și aș fi curios să aflu care e procesul creativ în alegerea denumirilor culorilor.

Raluca Dumitrică: În aceste timpuri nu prea senine era nevoie de o culoare proaspătă care să-ți insufle constant dinamism, dar și calm și speranță, chiar dacă în doze mici. Da, culorile chiar au acest efect asupra noastră.

Mai mult, intuiesc și faptul că, de când s-au reluat ușor-ușor evenimentele publice, iar celebritățile și influencerii au reapărut pe covorul roșu, au crescut și așteptările legate de culorile purtate de ei și s-a dorit o infuzie de noutate mult-așteptată în peisaj, care să pigmenteze un pic o pleiadă de ținute în culorile cu care eram obișnuiți. Sau poate că de la afișul sezonului 2 din ”Emily in Paris”, în care Lily Collins poartă o rochie Very Peri, a pornit totul.

3. Te inspiră Very Peri în domeniul tău creativ?

Alina Popa: Clar! Văd buchete minimaliste cu Clematis. Neconvenționale, boeme și delicate. Ar merge cu o reinterpretare a tematicii mele de nunți Aqua fresh, dar cu Delphinium lavandă, de data aceasta. Sau, dacă mergem pe accente, poate niște buchete cu baza din elicoptere lângă un Greenery accesorizat cu Very Peri, de ce nu?

Alex Nimurad: So and so. În general, când folosesc culori, abuzez de toată paleta :)) de la griuri la suprasaturate, trecând prin toate gamele, fără discriminări :)) Ce aș ilustra… hmm good question… Poate că aș face un lan de lavandă sau poate delfini, în mod clar aș duce culoarea într-o zonă care să mă poarte cu gândul la vacanță, un mic twist dat griului violaceu – cum ar zice o profă de-ale mele, să fac dintr-un defect un efect :))

Raluca Dumitrică: Când ai (și) adolescenți în familie, devine puțin dificil să mai alegi sau să propui piese vestimentare care crezi că li s-ar potrivi, oricât de multe cunoștințe în domeniu ai avea  Partea bună este că sunt și ele conectate la ce se întâmplă în lumea modei și la tendințe, pe care le încorporează smart în ținute, punându-și asupra lor, neașteptat de bine, amprenta personală. Cu pre-adolescenții e mai ușor, e clar, iar, dacă e să fiu foarte sinceră, am și ochit o rochie Very Peri pentru mezina mea, cu care sigur nu voi da greș.

Tu cum simți noua culoarea a anului Pantone? Spune-ne în comentarii!

fotografii: Alina Popa, Alex Nimurad, Raluca Dumitrică, Shutterstock

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.