Momsi | Aplicația care conectează mamele, creează comunități și susține ajutorul reciproc

Durata: 7 minute

Cine spune că momentul cel mai greu pentru o proaspătă mamă este cel în care ajunge acasă cu puiul ei, nu greșește. Deodată, te vezi copleșită de toate responabilitățile din lume, obosită și, de cele mai multe ori, singură în fața unui amalgam de întrebări la care trebuie să găsești grabnic răspuns.

Am trecut prin asta și știu cum este. Și mai știu că e minunat să poți găsi pe cineva – ideal tot mamă – cu care să poți schimba impresii, să povestești, să ceri ajutor sau un sfat. Atunci nu era aplicația Momsi, dar acum există și este o soluție foarte bună de a intra în comunități de mame cu care să poți discuta și chiar întâlni.

În spatele aplicației Momsi nu se află o mamă, după cum te-ai fi așteptat, poate, ci un tată! Ionuț Turlea este inițiatorul acestui start-up tehnologic, cu obiectiv profund uman, de a aduce laolaltă mamele care au nevoie de ajutor, fie că e vorba de consiliere, socializare sau acces la anumite produse/servicii.

Ionuț este născut și crescut în București. A studiat Științe Politice și Relații Internaționale și are un Master în Politici Publice. A lucrat încă de la 14 ani, inițial în domeniul horeca, în care profesa mama lui. După terminarea facultății, a schimbat domeniul către vânzări. Întotdeauna însă, și-a dorit să aibă un business al său, de aceea s-a implicat în proiecte aflate la început de drum, în diverse domenii.

Nașterea propriului copil l-a pus în fața unor mari decizii, precum aceea de a sta în concediu de îngrijire a copilului, dar i-a dat și ideea lansării Momsi și de aici, de a-și vedea împlinit visul de a avea propria afacere.

Citește mai jos interviul despre cum a lansat Ionuț Turlea aplicația Momsi și de ce ar fi bine să o ai și tu, dacă ești mamă.

Momsi
Ionuț Turlea – fondator Momsi

Curatorialist: Ai stat în concediu de paternitate 2 ani – cum ai luat această decizie? Cum era viața ta atunci din perspectivă profesională?

Ionuț: Undeva in the back of my head am cochetat cu ideea asta încă dinainte de a decide să o avem pe Aida. Dar cel mai mult a cântărit contextul: soția mea are Scleroză Multiplă, in cazul ei se manifestă prin dificultăți de mobilitate și echilibru în mod deosebit. Se deplasează îin baston / cadru, iar distanțe lungi nu le parcurge decât cu scaun cu rotile.

Din partea bunicilor mai e doar mama dar din cauza distantei si a faptului ca lucrează full-time, nu a putut fi alături constant sau așa cum am fi avut nevoie. Așa că decizia de a deveni stay-at-home dad a venit destul de firesc și mă bucur că avut ocazia asta.

Din punct de vedere profesional, background-ul meu este în Sales și Business Development. Mi-am petrecut ultimii 10-12 ani lucrând în Start-up-uri. Când a venit Aida, lucram într-o companie care era relativ la început, de 2.5 ani. Un job foarte solicitant (operations, sales, logistică) ca orice demers profesional la început de drum.

A fost foarte satisfăcător să creștem business-ul până în acel punct și, în același timp, începusem să simt că intrasem în burnout. Foarte nepotrivit moment, când aștepți un copil ?. Abia ulterior aveam să aflu ce înseamnă burnout cu adevărat.

Momsi

Cum a apărut Momsi? Povestește-ne cum a luat naștere acest proiect, de unde a pornit ideea și care au fost primii pași?

Ideea a venit după ce am devenit stay-at-home dad. Am fost în sala de nașteri când a venit fiica-noastră, aproape am leșinat și am fost alături de ea în fiecare moment de până acum, la 3 ani 7 luni.

Astfel, am fost aproape de provocările cu care se confruntă o mamă și familia odată cu venirea copilului,  spre deosebire de majoritatea taților care, din păcate și de obicei, trebuie să se întoarcă la job imediat după. Cred că am reușit în felul asta să înțeleg puțin mai bine problemele și să mi le însușesc cumva.

La trei luni de la naștere, soția mea a trebuit să urmeze un tratament și nu a mai putut alăpta pentru o scurtă perioadă. A fost reticentă să-i dea fiicei noastre lapte praf. Din fericire, cu puțin timp înainte de eveniment, am întâlnit o vecină, tot mamă, care a fost deschisă să împartă cu noi o parte din laptele ei matern pe care îl avea colectat și depozitat.

Atunci am început sa mă întreb: ce ar trebui să facă proaspetele mame atunci când au o urgență și nu este nimeni prin preajmă care să dea o mână de ajutor? La cine ar trebui sa apeleze? De la cine e mai probabil să primească ajutor dacă nu tot de la o mamă, din apropiere?

Așa a luat naștere Momsi, o soluție la care apelează atunci când au nevoie, indiferent de nevoie: să găsească alte mame din apropiere cu care să socializeze, să organizeze întâlniri de joacă pentru copii lor, să se sprijine în caz de urgențe sau nevoi specifice și să aibă posibilitatea de a cumpăra sau vinde articole pentru mame și bebeluși.

Momsi

Care a fost cel mai dificil lucru /situație cu care v-ați confruntat în calitate de părinți? Cum te-ar fi ajutat atunci să fi avut acces la aplicația Momsi?

Cea mai dificilă situație a fost de departe cea în care soția mea a trebuit să facă un tratament de o săptămână și a fost oarecum imobilizată, pe când Aida avea 4 luni. Din fericire, am avut prieteni care ne-au sprijinit, ne-au adus de mâncare, ne-au scos afara în parc, au petrecut timp cu noi. Unii împingeau căruciorul soției, eu pe al Aidei. Noi am avut noroc, dar ce se întâmplă în situații mai puțin norocoase? Sau cum putem de fapt să replicăm și multiplicăm norocul pe care l-am avut noi?

Ajutorul pe care l-am primit ”by accident” de la acea mamă care ne-a dat din laptele ei matern, l-am fi putut cere folosind Momsi, dacă ar fi existat.

Un alt exemplu este că am găsit, tot din întâmplare, un medicament ce ne trebuia urgent pentru Aida și care nu se găsea în farmacii, la o vecină pe care nu o cunoșteam, aflată la 3 blocuri distanță.

Cum funcționează mai exact aplicația Momsi? Căror nevoi ale mamelor le răspunde această aplicație?

Descarci aplicația, în onboarding oferi locația aproximativă și vârsta copiilor, iar la final, aplicația îți sugerează mame din apropiere, cu copii de vârstă apropiată, pe care le poți adaugă în ”satul tau”.

În felul acesta iau naștere micro-comunități în funcție de proximitate, grupuri de 5-30 mame, la care poți apela când ai o nevoie / urgență. Focusul aplicației este de a facilita interacțiunile în viața de zi cu zi (face to face) și sprijinul de care mamele au nevoie.

Cu ajutorul aplicației poți crea Întâlniri sau Playdate-uri pentru socializare, poți posta cereri de ajutor în caz de situații urgente, poți posta anonim și poți vinde sau cumpăra lucruri în Marketplace.

Nevoile principale pe care le adresăm sunt izolarea pe care mamele o resimt atunci când vine copilul, iar soțul se întoarce la job și lipsa de ajutor în viața de zi cu zi.

 

Care ar fi principalele milestones din evoluția acestui proiect?

Primul pas a fost să înțelegem problema pe care ne propunem să o rezolvam și ce e diferit la modul în care vrem să o rezolvăm. Mai apoi, să înțelegem dacă e o problemă suficient de mare, dacă există o piață. A

m participat la 2-3 acceleratoare care ne-au ajutat să ne concretizăm ideea și să-i dăm o structură. Ne-au ajutat să validăm ideea, produsul și piața, să intrăm în contact cu potențiali investitori, să ne construim un network puternic, să avem acces la know-how.

Am lansat o variantă beta a aplicației cu o săptămână înaintea lockdown-ului din 2020, apoi a urmat o perioadă foarte dificilă pentru că nu știam dacă mai avem un produs un contextul Covid. Nevoia a fost validată, prin urmare am fost norocoși să atragem, 10 luni mai târziu, un business angel.

După alte 10 luni de development, am reușit sa facem un soft-launch al versiunii curente a aplicației și să atragem alți câțiva business angels care au avut încredere în proiect.

Care a fost investiția inițială și câte persoane au lucrat efectiv pentru realizarea aplicației?

Investiția inițială a fost de 75.000 euro, o parte fonduri proprii, iar cea mai mare parte Angel Investment. La început, mobile development-ul a fost externalizat. Ulterior, s-au alăturat echipei oameni pe social media, mobile development, marketing, UX/UI Design.

Ai feedback direct de la utilizatoare? (chiar, există și tați – utilizatori de aplicație?) S-au legat relații de prietenie datorită Momsi? Știi vreo poveste interesantă pe care să ne-o împărtășești aici?

Discutăm constant cu mamele din aplicație. Deși când am făcut soft-launch-ul, în mai 2022, am avut o grămadă de probleme tehnice și bug-uri, în timp am reușit să le rezolvăm. Inițial, accesul taților nu era permis în aplicație, ulterior, în urma feedback-ului primit din partea mamelor, am decis să-i primim și pe tați. Sunt foarte puțini.

S-au legat relații de prietenie, mamele ne-au scris / împărtășit despre experiențele lor la Meetup-uri pe care le-au făcut doar cu alte mame la cafea sau întâlniri de joacă, în parc, pentru copii lor. Și care mai apoi au rămas în contact datorită experienței plăcute.
Sunt câteva povești în care mamele au avut nevoie urgentă de ajutor și pe care l-au găsit datorită Momsi și mamelor din apropiere. Dar și povesti de prietenie legate ca urmare a interacțiunilor facilitate de aplicație.

Momsi

Câți utilizatori aveți în aplicația Momsi până acum? Și, pentru că aplicația a depășit granițele României, spune-ne, în câte țări sunteți prezenți?

7000 mame folosesc aplicația. Avem un număr restrâns de mame din alte țări. Momentan, aplicația mai e disponibilă în Polonia, Cehia și Australia.

Care ar fi planurile pe termen mediu și lung pentru Momsi?

Ambițiile noastre sunt globale. Vrem să devenim the go-to pentru mame, atât în Europa, cât și în US.

Te-ai gândit până acum la vreo aplicație dedicată și taților?

Nu neapărat, dar m-am gândit cum am putea acomoda și nevoile taților în aplicația Momsi. De exemplu, să le găsim parteneri de ieșit la o partida de fotbal ?

Tu ce ai frumos astăzi?

Familia.

fotografii: Ionuț Turlea

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.