Mihaela Ciotea: „Boobie Love este călătoria pe care o faci către sine prin intermediul sânilor tăi”

Durata: 11 minute

Mihaela Ciotea a fondat un ONG în domeniul educației și sprijinului în lupta împotriva cancerului de sân, Moving On Breast Cancer și a inițiat proiectul  Boobie Love – un shop caritabil care promovează îngrijirea sânilor cu un produs cosmetic și terapeutic 100% natural, corelat cu prevenția afecțiunilor ce pot apărea la nivelul sânilor (prin automasaj și autopalpare).

Mihaela este din Timișoara și până la 7 ani a crescut „în sânul femeilor din Bucovina„, după cum povestește ea. Fiind pasionată de muzică, a urmat clasele primare în cadrul Liceului de Muzică Ion Vidu, apoi liceul în cadrul Colegiului National Bănățean.

Pentru studiile universitare, a ales  Facultatea de Psihologie în cadrul Universității de Vest din Timișoara. După absolvire, Mihaela a lucrat 10 ani într-un centru de oncologie, ca psiholog și, ulterior, ca fundraiser și director de dezvoltare.

Citește interviul cu Mihaela Ciotea despre Boobie Love, auto cunoaștere, iubire de sine și împrietenire cu propriul trup.

Curatorialist: Cum a început totul? Ce te-a determinat să demarezi proiectul Boobie Love?

Mihaela: Cât timp am lucrat în centrul de oncologie, am fost foarte apropiată de femeile care se confruntau cu diagnosticul de cancer mamar. Mereu m-am întrebat de ce mi-am îndreptat atenția către această patologie și cred că răspunsul are de-a face cu faptul că  profesoara mea de pian decedase cu ani în urmă din cauza acestei afecțiuni.

În calitate de consilier psihologic am avut ocazia să interacționez cu foarte multe femei cu cancer mamar, astfel că, în timp, s-a creat o relație strânsă de prietenie între mine și ele. În calitate de consilier psihologic am avut șansa să le ascult poveștile, să le simt emoțiile și să le însoțesc în călătoriile spre vindecare.

Femeia care se confrunta cu un cancer de sân este femeia care își sacrifică viața pentru bunăstarea celorlalți, care își lasă propriile nevoi pe ultimul loc și care uită cum să își hrănească sufletul. Observând acest patern în majoritatea cazurilor, am conștientizat, în timp, că dincolo de factorii de risc cunoscuți (poluare, alimentație, toxicitate etc.) un alt factor de risc important poate fi neglijarea nevoilor personale.

A fost pur si simplu un moment în care am înțeles foarte limpede, că noi, femeile din Romania, avem nevoie să ne facem o prioritate în viețile noastre prin îmbunătățirea relației cu propriile noastre trupuri, emoții și nevoi. Am simțit că lupta cu cancerul de sân nu trebuie să fie o luptă, ci o viață asumată și trăita pe deplin. Am simțit că prevenția este singura noastră armă și că ea înseamnă prioritizarea propriilor noastre nevoi fizice, emoționale, psihologice si spirituale.

Când am plecat din acel centru de oncologie, în urma cu vreo 6 ani, am știut că prevenția în ceea ce privește cancerul de sân începe cu mult înainte de porțile spitalului și că ea este cea mai bună formă de vindecare.

Boobie Love este ritualul de autocunoaștere, auto acceptare și auto îngrijire a sânilor tai. Este invitația prin care te încurajez să respiri adânc, să te privești în ochi în oglindă și să faci cunoștință cu adevaratul tău sine.

Boobie Love este pentru foarte multe dintre noi, primul pas pe care îl facem către sinele nostru autentic. Este cârligul prin care te invit sa te întrebi cine ești cu adevărat și cum poți fi prezenta în viața ta? Este calea prin care tu înveți să îți hrănești sufletul. Sau cum îmi place mie mult să spun: Boobie Love este călătoria pe care o faci către sine prin intermediul sânilor tăi.

Care a fost relația cu sânii tăi de-a lungul vremii? Love/hate/in between? Ai avut mereu grijă de sânii tăi, vreun ritual de îngrijire anume?

Țin minte că tot ce mi-am dorit ca adolescentă a fost să îmi crească sânii cât mai mari. Dar nu a fost să fie. Cel puțin, nu de la început. Și, după ce au început să fie cât de cât vizibili, experiența nu a fost precum mi-o imaginam eu. De la nevoia mea de a avea sâni si de a mă mândri cu ei, am aterizat în haine largi prin care îi ascundeam cât mai bine de bărbații care aveau chestii de comentat pe stradă la adresa lor. Dacă știam atunci ce știu acum…Dar, na, am fost un copil…

Când ajungi să ascunzi simbolul feminității tale, ani la rând, asta atrage după sine tot felul de somatizări la nivelul sânilor: dureri, senzații de arsură, înțepături, chisturi, noduli etc. Iar eu nu am fost ferită de ele.

Țin minte că primul control al sânilor a avut loc la vârsta de 18 ani. Mă dureau destul de des, așa că sânii au fost încă de pe atunci în atenția mea. Ritualul de auto îngrijire a sânilor prin masaj, comprese și alte mici trucuri fac parte din viața mea doar de vreo 3-4 ani.

De multe ori, sânii sunt asociați fie cu maternitatea, fie cu senzualitatea. Din această perspectivă, tu cum îi vezi, ce reprezintă pentru tine?

Chiar dacă nu am fost înzestrată cu sâni mari, am avut mereu sâni unici. Și au rămas așa chiar și după nașterea fiului meu. După ce am înțeles care e treaba cu bărbații ăia de pe stradă care aveau mereu câte ceva de comentat la adresa sânilor și fundului meu, m-am relaxat și am început să nu mă mai ascund. Dar asta a fost după 20 de ani.

Orișicât, în prezent, sânii mei sunt portalul inimii mele. Când inima mea suspină, sânii mei suspină. Odată ce am înțeles această legătură strânsă dintre emoțiile mele și sânii mei, m-am străduit să mă port în călătorii care îmi oferă echilibru, sa mă țin in relații hrănitoare si sa aleg cu mare grija tot ce aduc în viața mea.

Toxicitatea regăsita în mediul înconjurător, în casele noastre, în relațiile noastre, în joburile noastre, se vor resimți în primul rând la nivelul sânilor noștri. So, de ce ne-am ține în astfel de situații, dacă nu ne sunt benefice? Sânii adoră adevărul. Ei îți vor vorbi mereu despre ceea ce îți dorești tu cu adevărat și îți vor atrage atenția de fiecare dată când trăiești în minciună.

O femeie aliniată la adevăratele ei nevoi va avea o relație armonioasă cu sânii ei.

Așa că, dincolo de asocierile societății atribuite sânilor tai, contează ceea ce alegi tu ca sânii tăi să exprime. Multe decenii am dat vina pe societate, media, pentru relația deficitara cu sânii noștri. Mereu am arătat cu degetul în afara noastră. Dacă ne-am pus silicoane, am acuzat trendul, dacă am ajuns să facem toppless, am acuzat despuiatele, când ne-am rușinat cu feminitatea noastră, am acuzat libidinoșii de pe stradă pentru asta, dar e numai despre NOI!

Puterea este a noastră. Fiecare decizie ne aparține și este asumată. Fiecare decizie este luată în raport cu starea noastră psihoemoțională (complexele noastre, stima de sine scăzută etc.). Este timpul sa conștientizam că noi deținem controlul asupra corpului nostru și că a venit momentul să ne trezim din rolul de victimă și să ne reîmputernicim.

Câtă grijă de sânii lor crezi că au femeile din România?

Subiectul sâni este încă unul tabu în țara noastră. Asta înseamnă că nu avem suficient de mult acces la educație feminina. Educația nu trebuie să fie numai sexuală. Un ritual de auto îngrijire a sânilor care implică partea de explorare a propriului trup, nu înseamnă sexualitate, pentru că nu o faci doar ca să ai orgasm.

Majoritatea femeilor, când aud despre masajul sânilor, zâmbesc sau se crispează, pentru că îl asociază cu o practică sexuală. Ca și când plăcerea ar fi un păcat. Plăcerea este energie in viața unei femei. Plăcerea înseamnă echilibru, dar să revin la întrebarea ta. Din păcate, nu sunt suficient de multe femei în România care au grijă de sânii lor. Iar motivele pentru care nu fac asta sunt multiple. Nici nu știm că trebuie să facem, că putem, că e indicat și nici cum să facem asta. De aceea vă invit pe pagina noastră de instagram ca sa aflați mai multe detalii.

De ce ai ales denumirea în limba engleză pentru proiect?

În cei aproape 10 ani de muncă în domeniul oncologiei, am înțeles foarte multe lucruri despre femeile care ajung să dezvolte acest tip de cancer, desigur că e un feeling și că nu am ajuns la concluzia aceasta în urma unor studii, dar toate concluziile personale m-au făcut să privesc insistent în direcția educației.

Când vorbesc despre educație mă refer la prevenție. Femeia din România are nevoie să învețe că ea deține puterea supremă asupra propriei vieți, că a se face o prioritate în viața ei nu înseamnă egoism, că o alimentație sănătoasă și echilibrată plus emoții ventilate poate însemna o creștere considerabilă a calității vieții plus multe altele.

Boobie Love înseamnă iubire de sine. Apoi denumirea s-a născut dintr-o joacă de cuvinte: Self Love…Boobie Love! Am ales denumirea în engleza pentru că Boobie Love este un brand dedicat tuturor femeilor, nu doar româncelor, dar o luăm pas cu pas. Deocamdată avem foarte multă treabă în țară.

Cum ar trebui să avem grijă de sânii noștri pentru a ne bucura de sănătatea și vitalitatea lor pentru cât mai mult timp? Ne poți descrie un ritual de îngrijire?

Sunt femei care nu sunt pregătite să îmbrățișeze un astfel de ritual în viețile lor, poate pentru că nu sunt obișnuite încă să își privească cu interes anumite părți ale corpului, precum sânii, fie pentru că nu cred într-un astfel de ritual, fie pentru ca își urăsc sânii și existenta lor. Este în regulă! Toate se vor așeza la momentul potrivit. Pașii în aceasta direcție se fac cu multa răbdare și compasiune. Când spun compasiune, nu spun milă, ci spun multă înțelegere pentru tot ceea ce simțim sau nu simțim.

Am să las aici o foarte scurtă descriere a acestui minunat ritual de auto îngrijire a sânilor pentru cei care sunt încă la început de drum.

Înainte de toate, dacă cochetezi cu încercarea acestei practici, creează-ți pentru început intenția de a o face și dă-ți timp câteva zile să se așeze în tine. Respira adânc. Ritualul de auto îngrijire a sânilor nu înseamnă doar să îți smotocești sânii de câteva ori pe săptămâna cu serul Boobie Love, ci este un ritual de explorare, cunoaștere si conectare. Așa că dă-ți timp.

Când simți ca ești pregătită să îți îndrepți atenția către tine, poți începe să te gândești la ziua, momentul în care dorești să faci asta, la locul din casa cu cea mai bună energie pentru tine (eu aleg mereu baia mare a casei pentru ca este poziționată către răsărit, are culorile care mă echilibrează și pentru că am decorat-o la vremea ei cu multa dragoste) și la obiectele pe care dorești  să le ai în preajma ta pe parcursul ritualului: perne pufoase și moi, o pătura sau covoraș pe care să le pui sub tine (asta dacă alegi sa stai pe genunchi sau pe șezut), lumânări (daca sunt parfumate, să fie cu esențe naturale), pietre, un talisman, o fotografie etc. Simte-te liberă și creativă în construirea spațiului tău sacru și feminin.

După ce a fost creat spațiul sacru, poți începe ritualul de auto îngrijire a sânilor. Dacă nu te simți încă pregătită să începi de la prima întâlnire cu masajul sânilor, atunci poți rămâne cu textila pe tine și poți face fie o scurta meditație, fie o scurta rugăciune, fie îți poți stabili intenția cu privire la acest ritual. Dacă te simți pregătită să rămâi dezbrăcată și să avansezi în ritualul de auto îngrijire a sânilor atunci poți face acești pași fără haine.

Scopul acestui ritual este acela de a ne cunoaște sânii, de a ne conecta cu ei, de a ne înțelege nevoile și emoțiile și de a pune limfa și sângele in mișcare. Toate mișcările din timpul masajului sunt circulare și pornesc de la gât înspre sâni și axile. De ce? Pentru că, în timpul masajului, punem limfa în mișcare și ea trebuie să ajungă la ganglionii limfatici din axile.

Sunt mai multe tipuri de mișcări care pot fi făcute la nivelul sânilor. Uneori ele pot fi făcute intuitiv, deoarece fiecare trup este unic și dorește să fie atins într-un fel anume. Așa că ai mare încredere în atingerile tale. Nu exista mișcări greșite. Las aici linkul cu video-ul pregătit pentru tine în care exemplific aceste mișcări.

Descrie-ne cum ai ajuns să oferi produsele de îngrijire pentru sâni Boobie Love, cum au fost create, ce conțin, cum acționează, cum se aplică?

Am muncit un an ca să ajungem la rețeta actuală a serului Boobie Love și acest lucru se vede în toate feedbackurile pe care le primim zilnic de la femeile din comunitate. Folosim produse certificate, bio, de foarte bună calitate, care au ca scop stimularea circulației sângelui și limfei, eliminarea toxinelor, reducerea durerii și sensibilității provocate de fluctuațiile hormonale, îmbunătățirea stării psiho-emoționale și reducerea stresului, hidratarea și catifelarea pielii sânilor.

Și, cel mai important, acest ser creste auto-cunoașterea și conștientizarea propriului corp, propriei feminități si a eventualelor modificări fiziologice care pot să apară la nivelul sânilor. Chiar si cele mai reticente femei ne-au scris sa ne felicite pentru inițiativă și să ne spună cât de mult a însemnat pentru ele sa înceapă să integreze acest ritual de auto îngrijirea sânilor, în viața lor.

Cum ar trebui vorbit fetelor în adolescență pentru a le ajuta să aibă o relație ok cu sânii lor? Fără sentimente de rușine, de comparare permanentă cu alte fete, pentru acceptarea lor așa cum sunt?

Nu exista sâni mari, mici, urați sau frumoși. Exista doar SÂNI UNICI. Era o vorba printre artiști: Comparația omoară creația! Eu zic că, în ceea ce ne privește pe noi, femeile, comparația omoară unicitatea și originalitatea.

Cea mai mare durere pentru o femeie este să trăiască deconectată de trupul ei.

Când ceva nu îți place la tine, ai tendința să ascunzi asta sub preș. Dacă nu îți place faptul că ai sâni sau dacă crezi despre sânii tăi că sunt urați, vei alege să mergi cocoșată toata viața din dorința de a-i ascunde și vei ajunge în timp să te înstrăinezi de acea parte din tine care nu are nicio vină că există. Să îți spui ție NU, e ca și când ai spune creației divine NU. Fiecare sân și corp este unic.

Dincolo de codul genetic și modelele avute pe parcursul vieții, noi suntem cei care, prin alegerile noastre, reușim să influențam felul în care arătam și felul în care ne tratăm. Noi suntem cea mai mare responsabilitate a noastră. De aceea, este aproape vital să ne tratăm cu seriozitate și cu respect. Dacă ai crescut lângă o mamă care și-a sacrificat viața având mereu grijă de alții, care nu s-a hrănit trupește și sufletește în raport cu adevăratele ei nevoie, nici tu nu vei avea o atitudine prea bună față de propria ta persoană.

Adolescentele noastre trebuie să știe că a fi femeie este cel mai prețios dar pe care l-au putut primi de la univers.

Simbolurile feminității nu sunt o rușine! Corpurile noastre nu sunt o rușine. Trupurile noastre sunt o binecuvântare. O femeie conectată la sine este o femeie radiantă și puternică. Dacă tu nu te iubești, de ce ar face-o ceilalți? Totul pleacă de la felul în care ne percepem și ne tratăm.

În adolescența mea, cel mai bun model pentru mine au fost părinții și profesorii. Dar trăiam alte vremuri, în care singurul meu acces a fost la canalul de muzica MTV, unde artiștii nu arătau și nu se expuneau precum cei din prezent. Pe vremea aia simțeam că vreau să fiu o artistă desăvârșită, prin propriu talent, nu prin aspectul fizic. A-ți da voie să fii ca tine este cel mai minunat cadou pe care poți să ți-l oferi ca adolescent.

Ce planuri ai pentru acest an? Vor mai apărea și alte produse de îngrijire?

Îmi doresc foarte tare să ajung să creez o gamă completă pentru îngrijirea sânilor și să o lansez în cât mai multe țări, dar nu știu daca se va întâmpla chiar în acest an.

Iubirea de sine este o constantă în proiectul tău dedicat îngrijirii sânilor. Ce sfaturi ai da femeilor pentru a le ajuta să se iubească mai mult?

Iubirea de sine nu vine cu forța. Nu o poți simți doar prin a-ți propune să simți asta.

Iubirea de sine se învață din copilărie prin ceea ce observi la mama, tatăl, unchiul, bunica ta. Cel mai mare impact asupra noastră îl are ceea ce vedem la oamenii care însemna mult pentru noi.

Așadar, iubirea de sine este o călătorie care începe în primii ani de viața și care are o nevoie permanentă de hrană delicioasă. E un fel de never ending story.

Dacă ai ratat startul, ca mulți dintre noi, îți propun să-ti începi călătoria printr-un proces de autocunoaștere. Cine ești? Ce îți place? Ce nevoi ai? Apoi pasul următor este să înveți să fii acolo pentru tine. Să trăiești în adevărul tău. Să oferi sufletului și trupului tău, hrana de care are nevoie, din convingerea că meriți să îți oferi toate acestea. Nu te forța să te iubești dacă nu simți asta, dar nu te abandona. Pierzi călătoria vieții!

Ce ai frumos astăzi?

Liberul arbitru. Azi am făcut ceva foarte curajos! M-am ales pe mine! Am ales să îmi ofer șansa de a vindeca o parte din mine într-un mod diferit, nou, străin…Am ales să fac pași pe o cărare pe care nu am mai fost. Să-mi țineți pumnii. 🙂

fotografii: Mihaela Ciotea

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.