Meșteșuguri de învățat la Muzeu-Atelier Școala de la Piscu

Durata: 3 minute

Mereu mi s-a părut minunată roata olarului, cum se învârte lutul și cum prinde viață un vas între mâinile dibace ale artizanului olar. Este o artă ale cărei taine mi-ar fi plăcut să le descifrez pe când eram copil, dar cred că și acum m-aș duce cu aceeași curiozitate și sete de cunoaștere.

Dacă și tu vrei, pentru tine sau copilul tău, să participi la un atelier de olărit sau poate unul de linogravură ori desen și pictură, atunci poți apela la cursurile de weekend organizate de Muzeu-Atelier Școala de la Piscu. Mai mult, quadrisfera multimedia din incinta muzeului este cu adevărat impresionantă atât pentru cei mari cât și pentru cei mici.


Despre ateliere

Atelierele au loc la doar 40 de km de București, într-o zonă pitorească, în satul Piscu, fostă vatră tradițională de olărit. Cursurile sunt accesibile, costul fiind de 35 lei de persoană. Poți participa fără o programare prealabilă și, după încheierea atelierului, poți lua acasă obiectele realizate. De exemplu, atelierul de olărit durează circa 3 ore și constă în următoarele activități: vei lucra la roată alături de meșteri olari, vei picta pe un vas de ceramică ars și vei asculta povestea meșteșugului.

Noi am fost acolo, cu cei mici și putem spune că este o opțiune bună de a petrece o după-amiază de vară într-un loc frumos, învățând un meșteșug, vizitând muzeul și conștientizând frumuseţea patrimoniului cultural românesc.

 “Dorinţa noastră? Să experimentezi, să prinzi curaj şi să te bucuri de lucrul mâinilor tale. Să capeţi drag de meşteşuguri şi să le susţii pe termen lung, printr-un sentiment pozitiv faţă de meşteri şi îndeletnicirile lor! În zielele noastre, meşteşugul nu poate trăi decât prin dragostea oamenilor!” – așa își rezumă ONG-ul misiunea culturală a atelierelor pe care le organizează.

ONG-ul Școala de la Piscu organizează, începând din 2006, ateliere, tabere de creaţie, şcoli de vară, întâlniri, editează cărţi despre patrimoniul cultural pe înţelesul tuturor, a inițiat o şcoală primară cu specific de patrimoniu, susține cercetarea antropologică și o platformă culturală on-line.

Ceea ce trebuie să afli înainte de a merge acolo:

– Veți face cam o ora pe drum, din București.
– Nu există posibilitatea de a lua masa. Nici la Muzeu, nici în sat. Există un magazinul-satului de unde puteți lua apă și ceva snacks. Așadar, dacă veniți pentru mai multe ore, veniți pregătiți de acasă.
– Dacă vă aduceți de acasă, este o grădină mare în spate și un foișor unde puteți întinde o pătură și face un picnic.
– Este, totuși, un muzeu. Astfel încât, este posibil ca cei mai gălăgioși dintre copii să primească observații.

Ție ce meșteșug ți-ar plăcea să stăpânești?

fotografii: pagina de Facebook Școala de la Piscu

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.