Iubești scrisul și scrisorile? Vino la Festivalul Scrisorilor!

Durata: 5 minute

Între 17 și 19 septembrie, Asociația Hearth organizează prima ediție a Festivalului Scrisorilor, un eveniment  cultural-educațional multidisciplinar care aduce în atenția publicului importanța culturală a scrisorii.

Totodată, demersul Asociației Hearth este și o încercare de a crea o punte între generațiile care cunosc emoția scrierii și așteptării unei scrisori și curiozitatea celor pentru care comunicarea instantanee este singura normalitate.

Cum a apărut ideea?

Natalia Cebanu (by Cristi Mirica)

Natalia Cebanu, Director artistic al Festivalului, povestește cum s-a născut ideea acestui eveniment inedit: „Proiectul s-a născut în urma unui sondaj realizat de Asociația Hearth printre adolescenți și tineri, în care ne împărtășeau dorințele si problemele cu care se confruntă. Ne-au atras atenția în special răspunsurile cu mesajul în care ei spuneau că nu simt că ar avea un scop. Tot atunci o colegă imi zicea că citește scrisorile lui VanGogh și că este profund mișcată de ele, de cât de autentice sunt. Atunci mi s-au legat lucrurile. Am realizat că scrisorile pot fi un instrument foarte puternic, și cultural, și educațional, dar mai ales terapeutic dacă ne gândim la înșiruirea gândurilor pe o hârtie în urma cărora mintea se liniștește măcar un pic. Am ținut neapărat să vedem și ce formă a căpătat scrisoarea în prezent, dar și cum se manifestă ea și în ce formă este prezentă în diverse arii culturale și artistice„.

Despre Festivalul Scrisorilor

Festivalul Scrisorilor reunește o multitudine de evenimente din sfera artelor vizuale, artelor spectacolului, filosofiei, istoriei și literaturii, desfășurate pe parcursul a trei zile, astfel că pasionații de cultură se pot bucura de o gamă variată de activități în cadrul festivalului. Printre acestea se numără: conferințe, expoziții de pictură, fotografie și texte, proiecții video și video-scrisori, dezbateri, trasee creative & treasure hunt, precum și atelierele de scriere creativă special organizate pentru liceeni.

Iată câțiva dintre invitații speciali pe care publicul îi poate întâlni pe parcursul celor trei zile: Nicolae Comănescu, Andrei Crăciun, Ada Galeș, Sebastian Grama, Nora Iuga, Cornel Moraru, Monica Neațu, Darie Nemeș Bota, Mihaela Popa, Victoria Răileanu, Ana Maria Sandu, și actorii:  Pavel Bârsan, Alma Boiangiu, Cătălin Coșarcă, Ana Donosa, Oana Dragnea, Florina Gleznea, Denis Imbrescu și Cristina Casian.

Participarea la evenimente este gratuită.

Am selectat mai jos câteva dintre evenimentele care fac parte din Festivalul Scrisorilor, lista completă o regăsești aici.

Conferința Istoria culturală a scrisorii

Acest eveniment deschide Festivalul Scrisorilor și oferă o incursiune în istoria scrisorii ca instrument de comunicare. Invitatul special, Sebastian Grama, pleacă de la analiza unor scrisori celebre oferind participanților un bagaj de perspective istorice și culturale pe tema scrisorilor. Conferința se va desfășura pe 17 septembrie, ora 18.00, la Muzeul Național al Literaturii Române (Mansardă).

Video-scrisori: Omagiu Nora Iuga

Nora Iuga

Eveniment de celebrare  a 90 de ani de Nora Iuga, sub forma unui set de video-scrisori care are la bază o selecție de texte din cartea sa – Scrisori neexpediate, inclusiv o discuție despre scris și scrisoare cu celebra autoare care va fi și ea prezentă. Acest eveniment va avea loc pe 19 septembrie, ora 13.00, la Muzeul Național al Literaturii Române (Mansardă).

Atelier Capsula Timpului

Un atelier-exercițiu în care ești invitat să îți scrii ție însuți o scrisoare (din aceea clasică, pe hârtie, cu pixul :)), alegând cu înțelepciune și sinceritate cuvintele și ideile, sub îndrumarea Nataliei Cebanu. Experiența va fi mai grozavă cu cât scrisoarea va fi sigilată și o vei primi acasă, peste un an, ceea ce te va face să (re)simți plăcerea primirii și deschiderii unei scrisori. Atelierul se va desfăsura pe 19 septembrie, ora 11, la Muzeul Municipiului București (Palatul Șuțu).

Traseu creativ: Clădiri din București în scrisori

Este o invitație la un traseu imaginar prin cartierul vechi din zona străzii Parfumului.  Pornind de la o selecție de fragmente autobiografice din cartea Silviei Kerim – „Vedere din parfumerie”, actrița Cristina Casian, prin intermediul unui happening, va imersa publicul în istoria cartierului, interpretând textele sub forma unor scrisori. Evenimentul se va desfășura pe 18 septembrie, ora 13.30, la sediul Asociației Hearth (str, Parfumului nr 19).

Dezbaterea Cât de mult ar trebui să conteze imagine?

O dezbatere moderată de Ada Galeș și Victoria Răileanu pe tema Body positivity, de acceptare a propriului corp, în contextul stereotipurilor de imagine care ne înconjoară permanent. Moderatoarele îi invită pe participanți să scrie o scrisoare despre felul în care își văd și își acceptă corpul, scrisoare pe care să o aducă la eveniment. Dezbaterea se va desfășura pe 19 septembrie, ora 15.00, la Muzeul Național al Literaturii Române (Grădină).

Conferința Steganografia anamorfotică – scrisori secrete

Invitatul special, Sebastian Grama oferă o introducere în arta steganografiei (arta de a ascunde mesaje secrete în comunicări) și discută relevanța acesteia pentru istoria culturală a scrisorii. Evenimentul se va desfășura pe 18 septembrie, ora 17.00, la Muzeul Național al Literaturii Române (Grădină).

Expoziția Ironii pandemice

Ironii pandemice

Ironii Pandemice reprezintă un set de „scrisori” moderne colective (sau, altfel spus, fragmente din conversații online) pe care artiști vizuali, actori, scriitori, regizori și dramaturgi le-au „aruncat” în lumea online pentru a-și exprima în cuvinte simple trăirile autentice resimțite la începutul pandemiei. Expoziția se poate vedea la Casa Filipescu Cesianu (expuse direct pe gard) începând cu 13 septembrie și până pe 26 septembrie.

Conferința Corespondență feminină

Pornind de la analiza unor scrisori celebre, conferința susținută de Monica Neațu urmărește să aducă în atenția publicului universul feminin din secolele XIX-XX. Evenimentul va avea loc pe 19 septembrie, ora 18.00, la Muzeul Literaturii Române (grădină).

Tu când ai scris ultima oară o scrisoare?

fotografii: Festivalul Scrisorilor

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.