Idei și recomandări pentru decorarea mesei de Paști

Durata: 4 minute

Îmi e drag Paștele, mai mult ca orice sărbatoare deoarece este primăvara și, din copilărie, l-am asociat cu prospețimea specifică acestui anotimp, cu copacii înfloriți și înverziți, cu ținute noi și cu un coș plin de bunătăți.

Petra David – atelier FOLIAGE

Un articol scris și ilustrat de invitata noastră de azi, Petra David, designer floral la atelier FOLIAGE.


Cu tradiții, cu rețete moștenite și cu masa festivă alături de familie. Mereu ne facem timp să vopsim ouăle cu coji de ceapă – așa am învățat de la bunici, să ajutăm la prepararea bunătăților, să decorăm masa sau să facem un picnic pe sufletul nostru.

Azi vă propun trei setup-uri pentru masa de Paști și sper să vă inspire și să vă ofere acea prospețime de care vă vorbeam.

Green Love

Un set-up plin de prospețime, tonic și vibrant, realizat cu ajutorul câtorva elemente principale: flori, fructe, legume, șervete din in, lumânări din ceară naturală și farfurii din ceramică.

Armonizate perfect împreună, fructele și legumele în aceleași nuanțe (sau în nuanțe și tonuri apropiate) completează cu stil un aranjament floral și un decor pentru orice masă în familie, alături de cei dragi și chiar la evenimentele importante din viața ta.

Recomand să asortați culoarea șervetelor cu culorile care se regăsesc în aranjamentul floral, pentru o notă elegantă și armonioasă și să păstrați o cromatică simplă și curată. În acest fel, micile elemente (cum sunt florile sau crenguțele de foliage puse pe șervet sau pe farfuria suport, lumânările colorate, decorul prăjiturilor și al băuturilor) păstrând cromatica aleasă, vor face orice invitat să savureze o experiență, nu doar o masă festivă.

Compoziție: Concept Table Stories

Aranjament floral – atelier FOLIAGE

Șervete din in – INLIN

Farfurii ceramice – INLIN_GARAGE

Lumânări – INLIN_GARAGE

Purple Love

Un set-up ce pune accent pe nuanțele puternice care se pot regăsi atât în culorile farfuriilor, ale sfeșnicelor, ale feței de masă, cât și în nuanțele mobilierului, ale scaunelor sau ale altor elemente în culori puternice din casa voastră.

Pornind de la nuanța preferată și integrând culorile care se regăsesc în zona de luat masa, puteți să asortați și să creați un styling fabulos cu doar câteva elemente-cheie.

Avem șervete din in asortate cu nuanțele florilor și cu lumânările. Apoi, avem scaunele din fier negru asortate perfect cu farfuriile și cu sfeșnicele. Și, pentru a păstra o notă elegantă, am ales să folosim oua de prepeliță.

Aranjamentul floral este vedeta, iar recomandarea mea, dacă alegeți să faceți un astfel de aranjament, este să vă imaginati că vă creați propria gradina ~ wild and beautiful ~ unde fiecare floare are personalitatea ei și “crește” liberă. Este important să vă jucați cu texturi diferite și să existe o asimetrie pentru a realiza acest aranjament. Este la fel de important să găsiți un vas potrivit, care să susțină linia unei grădini și să nu faceți un aranjament foarte înalt pentru a avea lejeritate în conversațiile de la masă.

Cu puțină atentie la aceste detalii este easy-peasy să creați ceva spectaculos.

Compoziție: Concept Table Stories

Aranjament floral – atelier FOLIAGE

Șervete din in – INLIN

Farfurii ceramice – INLIN_GARAGE

Lumânări din ceară naturală – INLIN_GARAGE

Vaze din lemn – INLIN_GARAGE

Less is more

Mereu o să mă fascineze frumusețea care se regăsește în cele mai simple lucruri, dar care, combinate cu gust și rafinament, creează un decor de poveste. Așa că, pornind cu aceste cuvinte în minte, vă propunem un set-up modern, minimalist, cu flori de sezon, cu rămurele verzi și câteva detalii ușor de realizat, pentru a vă decora masa de Paști și nu numai.

Sunt multe modalități de a împături un șervet, dar mi se pare adorabil să formăm aceste urechiușe de iepuraș (vezi un tutorial aici) și să le așezăm pe farfuria suport alături de ouăle decorate cu flori naturale sau cu rămurele și frunze, pentru fiecare musafir.

Pentru o notă de prospețime și culoare, recomandăm florile de sezon în vaze ceramice albe sau în sticluțe transparente. Ne mai plac tare și ghivecele cu plante aromatice așezate fie pe colțul mesei, fie în centrul mesei, într-o tăviță de lemn plus câteva lumânări de diferite înălțimi. Și, bineînțeles, coronițele de sezon.

Compoziție: atelier FOLIAGE

Aranjament floral – atelier FOLIAGE

În încheiere

Câteva sfaturi importante: să păstrați masa aerisită, să aveți flori naturale sau crenguțe de eucalipt, măslin, să fie lumină – și cum altfel dacă nu și cu ajutorul lumânărilor din ceară naturală, să vă bucurați de șervete de in colorate și brodate.

Să vă bucurați de voi, de moment și de ai voștri dragi. Să mâncați ce vă place și, cel mai important, să apreciați micile detalii din amenajarea unei mese. Fie că este o simplă rămurică, o pană sau un ou vopsit, cineva s-a gândit cu drag la tine.

Sărbători frumoase!

Set-up-urile si recomandările au fost realizate și stilizate de atelier FOLIAGE, alături de Andrada de la INLIN și fotografiate de Ana Georgescu.

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.