Fructe și legume deshidratate, ce pot fi folosite atât ca gustare sănătoasă, cât și ca ingredient gourmet pentru rețete fel de fel – așa se rezumă Grădina Bucuriei, o mică afacere locală inițiată de cuplul Eliza și Ștefan Rotaru și inspirată de băiețelul lor.
Până să înceapă acest proiect, cei doi soți au lucrat în domenii total diferite de cel în care au demarat ca antreprenori. Eliza a absolvit Facultatea de Limbi Străine și a lucrat în mai multe multinaționale, pe poziții diverse, de la analiză financiară la HR. „Sunt un om vesel, optimist, care vede uneori partea prea buna a lucrurilor, ușor naivă, dar feroce în a susține ceea ce cred„, se descrie Eliza.
Ștefan a terminat Geografia și, mai târziu, Facultatea de Finanțe-Bănci. Timp de 15 ani, el a profesat în domeniul bancar. „Ștefan este o fire pragmatică, tehnică. El încearcă să vadă o situație din mai multe perspective și are pregătit un plan B în cazul în care lucrurile nu merg așa cum și-ar dori. Eu zic că e negativist, dar el spune că speră spre ce e mai bine, dar se pregătește pentru ce e mai rău„, își caracterizează ea soțul.
Temperamente diferite, dar urmărind același obiectiv comun, cei doi soți au demarat Grădina Bucuriei în 2019. Până la începutul acestui an, Ștefan a continuat, în paralel, să aibă un job full time la bancă, dar din ianuarie și-a dat demisia pentru a se concentra șli el exclusiv pe mica lor afacere.
Ideea
În urmă cu 3 ani, Eliza și Ștefan se simțeau totuși neîmpliniți profesional: „ne doream mai mult decât ne putea oferi compania pentru care lucram, ne doream să construim ceva care să fie al nostru și pe care să îl putem crește prin puterile noastre fără să depindem de alți oameni, alte departamente, norme și proceduri sterile„, povestește Eliza.
Nu aveau efectiv o idee de business pe care să o încerce, ci totul a decurs de la sine, inspirați de băiețelul lor și de viața de zi cu zi. Au început cu un mic deshidrator, din dorința de a-i oferi copilului fructe sănătoase și în extrasezon.
„Pe măsură ce am dezvoltat și adaptată diverse rețete pe care copilul nostru nu doar să le mănânce, ci să le și dorească, am observat că prietenii noștri, privindu-l pe el cu câtă pofta le mănâncă au început să ne ceară din gustarea lui”.
Atunci, ne-am dat seama că aveam un produs, lipsea doar businessul din spatele acelui produs.
Nume și semnificații
Eliza mărturisește că atât numele de brand, Grădina Bucuriei, cât și numele firmei, Selo Novo (satul nou în limba rusă) au fost alese pentru că au o semnificație specială în viața lor și o poveste în spate.
„Grădina este locul de unde vine toată materia primă pentru produsele noastre și este genul de grădină deschisă tot timpul anului, nu doar în sezonul fructelor, prin intermediul procesului de deshidratare, prin care fructul este același, doar că nu conține apa.
Bucuriei vine de la expresia copiilor în momentul în care gustă pentru prima dată specialitățile din fructe. Soțul meu glumește și, de fiecare dată când vede acea privire, spune ‘Uite, bucurie în stare pură!”
Selo Novo a fost ideea lui Ștefan și se leagă de o istorie din copilăria sa: ca elev, se temea foarte tare de profesorul de limbă rusă. „Îi era atât de frică de el, încât chiulea până l-au prins părinții și, în loc să îl certe, tatăl lui a stat și l-a ajutat să învețe o lecție ce se numea Selo (satul). A învățat acea lecție și a doua zi a fost ascultat de profesor, a luat nota 10 și din ziua respectiva nu i-a mai fost frică de el. Ideea de “Satul nou” a fost în mintea lui o provocare de care e normal să te temi la început, dar dacă îți faci bine temele și ești pregătit, poți să o treci cu brio”, povestește Eliza.
Produsele Grădina Bucuriei
Cei doi soți au în portofoliu fructe deshidratate (căpșuni, pere, pepene roșu, prune, mere și mixuri), specialități din fructe deshidratate (role din caise, căpșuni, pepene galben, prune, mere cu scorțișoară, ananas cu banane, zmeură și un mix cu mai multe tipuri de role) și specialități din legume deshidratate (deliciu de ardei iute, deliciu de ardei dulce și deliciu de roșii).
„Feliile de pepene roșu deshidratat reprezintă o surpriză pe care am reușit să o realizăm anul acesta (noi suntem singurii care au încercat să facă așa ceva pentru ca suntem singurii care nu au știut că nu se poate face, așa că am încercat până am reușit„, spune amuzată Eliza.
Produsul-vedetă rămân rolele de fructe. Acestea sunt mixuri de fructe proaspete sub formă semisolidă, în rețete cu alte de fructe ce au note dominante de zmeură, căpșuni, ananas etc. Ele sunt tăiate în fâșii înguste și rulate. Cele mai solicitate de către clienți sunt rolele de căpșuni, zmeură și pepene galben.
Inițial, materia primă a provenit din grădina părinților lui Ștefan, care sunt producători în Vidra (județul Ilfov). Ulterior, când au diversificat produsele, au încheiat parteneriate cu mici producători locali cu care au avut o „chimie imediată„. Cu excepția bananelor și a ananasului, toate fructele și legumele provin de la producători din România.
Ne asigurăm mereu că fructele și legumele sunt de cea mai bună calitate, chiar dacă asta înseamnă să plătim un preț mai mare pentru ele.
Clienții care cumpără produse de la Gădina Bucuriei sunt, în general, persoane atente cu ceea ce mănâncă și care doresc să achiziționeze produse cu o eticheta curată (fără conservanți, fără zahăr și sare adăugate, fără arome, coloranți etc).
„Produsele noastre ajung la bunici ce își răsfață nepoții cu ceva gustos și, în același timp, sănătos, dar și la la oameni cu joburi stresante ce au nevoie de un boost de energie„.
Vitamine și minerale
Probabil că te întrebi, ca și mine, cum afectează procesul de deshidratare conținutul de vitamine și minerale existent în fructele și legumele proaspete.
Fructele uscate sunt obținute prin eliminarea conținutului de apă cu ajutorul unor sisteme speciale de deshidratare. În timpul procesului de deshidratare, elementele nutritive sunt păstrate și, totodată, concentrate. Astfel, fructele uscate sunt o sursă mai mare de potasiu, folați și magneziu.
Se poate spune că fructele deshidratate au, într-adevăr, un conținut puțin mai ridicat de zahăr decât cele proaspete. Însă procesul de deshidratare crește concentrația de nutrienți — inclusiv vitamine și minerale, ceea ce aduce beneficii până la urmă.
Fructele deshidratate devin o alternativă foarte bună pentru gustări și pentru suplimentarea aportului de fibre pe timpul iernii, precum și o sursă constantă de vitamine și antioxidanți.
„Ele pot fi adăugate cu ușurință în diverse feluri de mâncare, precum granola, iaurt cu cereale, salate și chiar în mâncăruri gătite. Astfel, constituie o opțiune potrivită pentru persoanele care nu consumă fructe în mod regulat. În plus, sunt ușor de depozitat, în cămară sau frigider, și au o valabilitate mult mai mare față de fructele proaspete, deci sunt o variantă mult mai convenabilă„, spune Eliza.
Planuri pentru 2022
Pentru acest an, Eliza și Ștefan intenționează să aducă și alte produse în portofoliu și să participe la mai multe târguri cu produse locale, care le-ar da posibilitatea să discute direct cu oamenii despre produsele lor, inclusiv să le ofere șansa de a le degusta.
„În fiecare an ne-am adaptat producția în funcție de vânzările din anul anterior. Același lucru vom face și anul acesta, planul nostru nu este să scalăm afacerea, ci să ne adaptăm pe măsură ce ea scalează singură”, este de părere Eliza.
fotografii: Grădina Bucuriei