Ghid pentru primul sau următorul tatuaj – partea 2

Durata: 5 minute

În articolul precedent pe care îl puteți găsi aici, am discutat despre cum alegem corect un artist, prețurile tatuajelor și senzația de durere sau disconfort care vine la pachet cu un tatuaj.

În acest articol ne îmbogățim cunoștințele legate de tatuaje și aflăm despre cum să ne distragem atenția în timpul programării pentru a minimiza senzația de durere, ce facem după un tatuaj, viitorul unui tatuaj și alți factori care trebuie luați în considerație.

Diandra Agapie – licențiată la Universitatea din Maastricht ca și curatoare în arte cu specialitatea în artă non-tradițională. Aceasta s-a concentrat pe cercetarea artei conceptuale și a relației dintre aceasta, artiști și public. O dată cu întoarcerea în România, autoarea și-a făcut tranziția profesională spre design interior.

Toată această informație vine de la o tipă iubitoare de tatuaje care în timp a ajuns să aibă 9 piese, 5 dintre acestea fiind cover-up-uri la modele mai vechi. Având această experiență, am vrut să o împărtășesc cu voi pentru a putea face decizii conștiente atunci când vrem să ne facem primul sau următorul tatuaj.

Distragerea atenției

În timpul procesului în care vi se face tatuajul este esențial să găsiți metode de a vă distrage atenția. Ascultați muzică, uitați-vă la un film sau un serial, sau vorbiți cu prietenii.

Puteți să folosiți tehnici de meditație sau de mindfulness și de integrare a durerii. Ideea este că trebuie să faceți un efort pentru a vă muta atenția către altceva, pentru că altfel mintea se va concentra doar pe durerea produsă, iar aceasta trebuie lăsată să treacă.

La început ascultam heavy metal și trebuia să mă uit la filme cu multă aventură pentru a mă concentra pe ceva mai intens decât senzația de durere. În timp și după mai multe tatuaje care durau în medie 3-4 ore, am învățat să mă gândesc în mod activ la altceva. Observ senzația neplăcută, dar nu mă agăț de ea, o las să treacă. Cu timpul acest proces devine din ce în ce mai ușor. Vă sfătuiesc să nu vorbiți cu artistul în timp ce vă tatuează pentru că îl puteți distrage.

tatuaj

După tatuaj

Artistul o să vă spună exact cum să aveți grijă de noul tatuaj. Mergeți direct acasă și odihniți-vă și ascultați recomandările acestuia. Faceți un duș cu apă călâie spre rece și spălați ușor și delicat zona, iar apoi aplicați cu bepanthen.

Folosiți prosoape foarte fine, haine și cearșafuri închise la culoare pentru că va curge din cerneală și este posibil să păteze. Și bepanthen-ul lasă niște pete, dar acestea se pot spăla ușor.

Este ideal să vă luați 1-3 zile libere, în funcție de dimensiunea și stilul tatuajului. În această perioadă corpul are nevoie de odihnă, iar zona tatuată are nevoie de protecție. Lucrați de acasă dacă puteți, iar dacă nu puteți, asigurați-vă ca tatuajul nu intră în contact cu praful.

În funcție de mărimea și poziția tatuajului, poate să fie foarte incomod să stați în anumite poziții sau să purtați anumite haine în timpul recuperării.

Nu purtați haine strâmte pe corp, alegeți ceva larg din materiale naturale și fine pentru a lăsa zona tatuată să respire.

Dacă simțiți nevoia, puteți lua un analgezic în primele două zile după ce v-ați făcut tatuajul, așa cum vă recomandă medicul vostru.

Recuperarea durează cam o săptămână, iar după primele 5 zile epiderma face o crustă care va cădea.

Dacă apar complicații, contactați imediat artistul și medicul vostru pentru a primi sfaturile potrivite.

tatuaj

Viitorul unui tatuaj

Când eram mai mică eram convinsă că nu voi regreta nici un tatuaj pe care mi l-am făcut. Adevărul este că nu le regret, dar faptul că am acoperit 5 dintre ele mi-a arătat că este foarte important să ne gândim de prima dată ce fel de tatuaje ne facem pentru că în viitor este posibil să vrem să ni le modificăm.

Dacă doriți să schimbați un tatuaj, aveți variantele de laser sau cover-up-uri. Eu nu am experiență cu laserul, dar am 5 cover-up-uri. Dacă luați următoarele sfaturi în considerare de la primul (sau următorul) tatuaj, o să vă fie mai ușor pe viitor în cazul în care doriți să îl acoperiți sau să îl scoateți.

Dacă optați pentru cover-up-uri, alegeți un artist care este specializat în asta și poate să producă un cover-up care arată la fel de frumos ca un tatuaj normal. Cum am mai spus și în articolul precedent, un artist nu poate să face orice.

Primele tatuaje pot să fie făcute din entuziasm, dar este bine să ne gândim la povestea/simbolismul unui tatuaj înainte să îl facem. Trendurile și gusturile se schimbă, dar pe pielea noastră rămâne un mesaj important pentru noi care are valoare și pe termen lung.

Din experiență proprie sugerez ca primele tatuaje să fie făcute luând în considerare că pe viitor este posibil să vrem să le acoperim sau să le scoatem. Urmăriți următorii pași:

  • Alegeți un design făcut din linii subțiri. Acestea sunt mult mai ușor de acoperit sau de scos
  • Evitați liniile foarte drepte, acestea făcând mai complicată alegerea unui design frumos de cover-up
  • Alegeți tatuaje de mărimi mici sau medii. Cu cât designul este mai mare cu atât cover-up va trebui să fie mai mare
  • Evitați modele tribale sau multe spații umplute cu negru pentru că sunt foarte greu de acoperit și se pot decolora în timp
  • Asigurați-vă că artistul nu intră foarte adânc cu acul în pielea voastră, pentru că acele zone vor fi foarte negre și greu de acoperit

 Alți factori de luat în considerație

Luați în considerație specificul anotimpurile atunci când doriți să vă tatuați. Cea mai bună perioadă este la începutul toamnei pentru că soarele începe să dispară, dar este încă destul de cald încât să puteți purta haine ușoare. Tatuajele trebuie protejate de soare. Perioadele foarte reci în schimb, cer mai multe straturi de haine, ceea ce nu lasă tatuajele să respire.

Dacă nu știți în ce loc al corpului să vă faceți primul tatuaj, vă sugerez să alegeți un loc unde să nu îl puteți vedea tot timpul pentru a vă obișnui cu ideea.

Sper ca acest ghid să vă fie de folos în alegerile pe care le veți face în viitor atât din punct de vedere estetic cât și practic!

Diandra Agapie este o tânără vizionară multidisciplinară. Plecată în Olanda la 14 ani, aceasta a studiat management în artă și patrimoniu cu specializare în curatorship la Maastricht University. În timpul programului, a cercetat tipurile de artă non-tradiționale (în special performance art și arta digitală) și experiența publicului cu accestea.

În plus, autoarea a lucrat ca și asistent de galerie și curatoare la galeria PontArte din Maastricht, înainte să înceapă să simtă dorul față de țara în care s-a născut. Întoarsă după 9 ani din străinătate, aceasta s-a mutat la București unde a început să studieze o nouă profesie, designul de interior, pe care dorește să o practice.

Diandra ține foarte mult la aspectul multidisciplinar în orice practică a sa, luând mereu în considerație individualul, întregul și relația dintre ceea ce este individual și întregul. Toate aceste cunoștințe dorește să le dea mai departe pentru a putea fi folosite în îmbunătățirea calității vieții.

Instagram: @diandraagapie / Facebook: Diandra Agapie

Curator
Curatorhttps://www.curatorialist.ro/
Oameni cu care împărtășim aceleași viziuni, oameni pe care îi admirăm și ale căror păreri și voce contează pentru noi. Oameni savvy în domeniul lor sau, pur și simplu, cu pasiuni și experiențe extraordinare, de dat mai departe.