Cadoul ideal s-ar putea să nu existe. Există însă amintirea unui moment, amintirea unei clipe în care am simțit că cel de lângă noi ne-a citit gândurile. Amintirea unui moment în care cei dragi au despachetat cu înfrigurare cadourile ambalate cu grijă și s-au bucurat când au descoperit că au primit exact ce-și doreau. Pentru aceste amintiri ne pregătim, an de an, cu multă vreme înainte.
Și, tot în pregătirea sărbătorilor din acest an, dacă nu ați citit deja Crăciunul lui Poirot de Agatha Christie, vă promit că e fix genul acela de carte care o să vă facă să vă pierdeți în poveste și să uitați de orice griji ați avea, mai ales în această perioadă în care nu e obligatoriu să zâmbim continuu, să ne îmbrăcăm din cap până-n picioare în roșu sau să fim mai fericiți doar pentru că în dreapta și-n stânga se aude un clinchet neîntrerupt de zurgălăi. Sărbătorile vin cu multă presiune, cu multă zarvă, iar pentru unii dintre noi cele mai frumoase sărbători pot însemna liniște și atât.
în completarea acestui articol, ne reamintim de seria de articole Cadouri Curatorialist – GHIDUL CURATORIALIST PENTRU CADOURI DE SĂRBĂTORI 2021, cadouri pline cu sens, atunci și acum. Regăsiți listele aici.
În alte colțuri de lume, singura dorință de Crăciun e pacea, dar poate că dorința universală e să fim alături de cei dragi sau să simțim că ne suntem îndeajuns, că propria noastră persoană contează și că reușim să-l bucurăm pe copilul interior prin grija pe care i-o purtăm.
Iar dacă nu aveți apucături de Grinch și începeți, în schimb, să răscoliți cutiile de podoabe, decorațiuni și ornamente încă din luna septembrie, dacă primul nor pe cer vă face să visați cu ochii deschiși la troiene de zăpadă și la sania lui Moș Crăciun, atunci această aventură detectivistică e pentru voi, pentru aceia care nu pot dormi, din septembrie până în Ajun, dacă nu au găsit cadourile perfecte, ceea ce, trebuie să o recunoască și cei mai ursuzi dintre noi, este de apreciat, mai ales dacă primim cadoul ideal.
Cum descoperim însă care sunt cadourile perfecte pentru cei dragi de Crăciun? Ce investigații complicate și școli acreditate ar trebui să avem în palmares pentru a reuși să punem sub brad un vis devenit realitate, dar cu fundiță?
Am primit, de-a lungul anilor, multe cadouri care nu aveau legătură cu mine, cu nimeni cunoscut și, în general, cu niciun locuitor al acestei planete. Din bucuria de a dărui, uneori dăruim mai mult pentru noi, oferindu-ne această plăcere de a-l face pe cel din fața noastră să zâmbească. Cele mai potrivite cadouri rămân însă cele care sunt cu adevărat utile, au valoare sentimentală, impresionează prin ceva (nu trebuie să fie costisitoare, putem vorbi, de exemplu, de o ilustrație splendidă care ar cuceri orice privitor) sau sunt legate de pasiunile persoanei în cauză. Dacă nu sunteți convinși sau convinse de asta, e suficient să priviți spre colecția de globuri, cești, desfăcătoare de sticle, mănuși, fulare și ornamente de Crăciun primite în ultimii ani la petrecerea de Secret Santa. Astfel că, pentru cadoul ideal, cercetările și săpăturile arheologice ar trebui să înceapă cu mult timp înainte ca prima adiere de vânt să dea semne că vine toamna.
În timpul anului, să păstrăm urechile ciulite și să fim atenți la ceea ce oamenii dragi din viețile noastre spun că și-ar dori. Să fim atenți la ceea ce caută, la ceea ce le place, la ceea ce îi pasionează.
Poate că nu au găsit încă o carte anume pe care o vânează de ani de zile prin anticariate sau poate că, dimpotrivă, și-ar dori în raft întreaga colecție Harry Potter. Cine știe, poate că micuții prietenilor noștri sunt pasionați de puzzle-uri și nicidecum de o jucărie uriașă care să le ocupe jumătate de încăpere. Și pentru că tot a venit vorba de copii, niciodată, DAR niciodată nu oferiți unui copil un set de tobe fără să întrebați în prealabil părinții. Am primit un astfel de dar neinspirat. Din fericire, s-a dezmembrat suficient de repede încât să-l putem exila pe o insulă pustie fără urmă de regret.
Cred că, înainte de orice, ar trebui să ne pese. Să ne gândim suficient de mult la acea persoană încât să ne propunem să-i oferim un cadou care să demonstreze că am depus un minimum de efort pentru a i-l oferi. Da, în loc să oferim un cadou neinspirat, e întotdeauna bine să întrebăm persoana respectivă ce anume și-ar dori să primească. Dacă nu va dori să ne dezvăluie care e lista de dorințe, atunci începe munca noastră de detectivi sezonieri.
De peste mări și țări, se ivește dinspre tărâmul tuturor posibilităților, regula celor cinci cadouri, menită să ne ajute să ne descurcăm prin haosul din fiecare lună de decembrie când toate cadourile par să fie imposibil de găsit, iar cozile, interminabile.
Regula celor cinci daruri recomandă să oferim cadouri în funcție de câteva condiții bine stabilite:
1. Ceva ce își doresc.
2. Ceva ce le e necesar.
3. Ceva de purtat.
4. Ceva de citit.
5. Ceva ce ar avea nevoie sau își doresc, dar nu știu că există sau că le-ar fi de folos.
Bineînțeles, cea din urmă condiție e și lozul câștigător.
Pentru ca acest cadou perfect să devină realitate, să ne iasă în cale după ce adunăm toate indiciile necesare, e nevoie să-i ascultăm pe ceilalți, să fim cu adevărat atenți și prezenți când ne vorbesc, să-i cunoaștem, să știm ce îi preocupă și ce îi bucură, fie că vorbim de copii sau de adulți. Doar așa vom ajunge să identificăm, ușor-ușor, acele aspecte importante care să ne traseze, în cele din urmă, calea către cadoul ideal.
Uneori vom da greș, alteori ne va fi greu să ne dăm seama de ceea ce ar putea reprezenta cadoul ideal. Sigur că, în cele din urmă, gestul contează, faptul că ne-am gândit să îi bucurăm chiar dacă nu am știut să alegem cel mai bun cadou. Asta nu înseamnă că nu îi iubim, că nu îi apreciem.
Uneori se întâmplă să fim prea obosiți, să avem parte de haos în propria viață, să nu deslușim harta aceasta complicată a celuilalt.
În fond, de multe ori ne e greu să ne deslușim propriul sine sau să aflăm ce ne dorim chiar noi. E cu atât mai greu să ghicim sau să intuim ce își doresc ceilalți. Și ar trebui ca această căutare, această „anchetă” să nu vină la pachet cu presiune, ci să fie tratată cu amuzament și cu plăcere. La urma urmei, tot ce trebuie să facem e să ne propunem, în mod activ, să fim mai atenți la cei care contează cu adevărat pentru noi.
Nu e imposibil, e nevoie doar de exercițiu și, evident, de a fi mai prezenți în viețile noastre, de a conștientiza că atâta vreme cât ne lăsăm purtați de trecut sau de viitor riscăm să uităm cu totul de prezent. Aici e permisă o singură excepție: dacă se întâmplă să dați peste cadoul ideal în mijlocul lunii iunie, cumpărați-l fără să stați pe gânduri.
Mai mult, cu cât ne propunem să fim mai creativi, cu atât cresc șansele să găsim cadoul perfect, dincolo de cercetările care l-ar face pe Sherlock Holmes însuși să vrea să ia lecții de la noi. În 2022, puteți apela cu încredere la scotocirea și răsfoirea virtuală a conturilor de social media. Dacă zăriți câte o ceașcă de cafea în fiecare poză postată de o persoană dragă, dar pe care nu o cunoașteți foarte bine (să spunem că e cineva din mediul de lucru cu care colaborați, dar pe care nu aveți cum să-l întrebați ce și-ar dori de Crăciun), atunci practic puteți cumpăra un camion de cafea, o cafenea întreagă, o plantație sau două. Nu veți da greș. Marii cafegii nu se vor supăra.
Există, totuși, o alternativă cumpătată, sănătoasă și potrivită pentru acest timp al consumerismului exacerbat: cadourile vintage, cadourile cu un trecut al lor, cu un istoric care îmbie la povești aparte.
Fie că mergeți într-un showroom dedicat (Philocaly, Vintage Lady, fie că le luați dintr-un târg de vechituri sau din mediul online, un set de ceai de porțelan, pahare de cristal, sfeșnice de alamă, un sacou de catifea groasă, o bijuterie din 1920 ar putea reprezenta cadoul perfect și unic pentru cineva care apreciază valoarea acestor obiecte care poartă măiestria timpurilor trecute.
Mai apoi, aveți la îndemână obiectele create de designerii autohtoni sau manufacturate de antreprenorii locali. Aici aveți la dispoziție o gamă variată de opțiuni, de la magazinele care comercializează doar articole de designer precum AlbAlb shop, până la achiziționarea cadourilor direct de la creatorii lor (ilustrațiile Mădălinei Andronic, Alexiei Olteanu Udriște sau Nimurad, fotografiile printate ale Feliciei Simion sau bijuteriile de porțelan ale Danielei Cățoi sunt doar câteva exemple).
Nu uitați, desigur, că puteți dăruiți experiențe, cursuri, ateliere diverse. Dacă aveți prieteni pasionați de gătit, poate un curs culinar care să îi poarte spre lumea mâncărurilor exotice o să îi bucure cât se poate de tare.
Dacă, dimpotrivă, aveți oameni dragi în viețile voastre care nu-și mai scot nasul din cărți, un voucher cadou la librăria preferată s-ar putea să fie cel mai bun cadou care să le permită să-și ia cărțile mult dorite.
Iar pentru bookaholici lista aceasta e întotdeauna infinită sau în continuă completare.
Tot la capitolul experiențe intră, desigur, călătoriile, fie că vorbim de cele în țară sau de un city break într-un oraș în care persoana dragă și-ar dori să ajungă. Bineînțeles, e foarte posibil să nu dați greș nici dacă le oferiți un tur ghidat în propriul oraș, oferindu-le astfel posibilitatea de a cunoaște și din altă perspectivă un anumit cartier sau anumite clădiri.
Fără îndoială, cadoul ideal va trebui privit din mai multe unghiuri pentru ca rezultatul să fie cel scontat, iar Jennifer Rothschild, profesor universitar la catedra de filozofie în cadrul Universității Florida a ținut un discurs la TEDx despre cum să găsim cadoul perfect.
Atâta vreme cât exersăm ascultarea activă, cea în care suntem atenți la cealaltă persoană și nu la propriile gânduri sau la ce avem de povestit imediat ce termină de vorbit interlocutorul nostru, putem fi liniștiți: suntem mai aproape de găsirea cadoului perfect pentru că am găsit deja ingredientul-cheie. În fond, a-l asculta pe celălalt este un dar în sine.
Cum bine a spus scriitorul Haruki Murakami (și nu a fost singurul), timpul e cel mai neprețuit dar pentru că nu-l poți recupera niciodată.
A le oferi celorlalți din timpul nostru este, așadar, unul dintre cele mai valoroase cadouri, de o valoare inestimabilă și neprețuită. Cu atât mai mult ceea ce alegem să le dăruim cu ocazia Crăciunului de anul acesta va fi mai apreciat cu cât vor ști și vor simți că, atunci când au avut nevoie, am fost lângă ei, i-am ascultat, am fost cu adevărat prezenți.
Poate că, în fond, ceea ce ar trebui să ne propunem să oferim celorlalți, an de an, fără să mai așteptăm vreo ocazie specială, ar trebui să fie ceea ce nu se poate împacheta în hârtie frumos colorată, dar care e întotdeauna binevenit: bunăvoință, apreciere, prezență, empatie și, nu în ultimul rând, timp. Toate aceste cadouri îndeplinesc cea de-a cincea condiție din regulile de mai sus. E ceva ce vor, dar de care nu știu întotdeauna că au nevoie.