Desuet – brandul care te face să te simți bine în (propria) piele

Durata: 11 minute

Când mă gândesc la piele, ca material, am o senzație aproape fizică de atingere a ceva moale, neted, catifelat, maleabil. Ceva care se potrivește perfect pe corp. Care nu are nevoie de înfrumusețare pentru că frumusețea vine din sine. Și, poate, mai presus de orice, provocatoare. Cu siguranță, nu trece neobservată.

Andra Ilioan a descoperit jocul de a crea accesorii vestimentare feminine din piele și s-a îndrăgostit iremediabil de acest material. Și a pus bazele brandului Desuet pentru a-și îndeplini visul de a readuce în prezent un material vechi de când lumea.

Andra este din Fălticeni, micul oraș ce a dat țării multe personalități, după cum ne spune cu mândrie și ea: în Fălticeni s-au născut/au studiat/vizitat un număr mare de oameni de cultură și de știință. Istorici, filologi, critici literari, oameni de teatru (Matei Milo, Birlic) oameni de știință (prima femeie neurochirurg din lume – Sofia Ionescu-Ogrezeanu), artiști (sculptorul Ion Irimescu, pictorul Aurel Băeșu), scriitori (Sadoveanu a scris aici Dumbrava Minunată, Creangă, Lovinescu, Labiș). Cred că și Rondelul oraşului mic de Alexandru Macedonski – este cu și despre Fălticeni: „orașul mic te fura-ncet, cu ale lui tăcute strade”.

A urmat un profil filologic în liceu, iar mai departe a studiat Litere/Comunicare și Relații Publice la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, oraș în care a ales să se și stabilească.

Află mai jos povestea Andrei Ilioan, „o persoană care crează, descoperă și învață” și a brandului Desuet, care readuce pielea în lumea accesoriilor ce definesc feminitatea.

piele
Andra Ilioan – creatoarea brandului Desuet

Curatorialist: Cum ai descoperit pielea ca material creativ, din care să realizezi accesorii feminine? Și cum a început această mare iubire pentru piele?

Andra: Pielea este un material folosit din cele mai vechi timpuri. Mereu am avut sentimentul că e un material nobil, sacru, pe care ar trebui să-l onorăm. De la sacrificiu la a-l purta cu eleganță, e cu siguranță un element care devine personal, definitoriu.

Oamenii care lucrează cu piele au foarte multă iubire și atenție pentru acest material. Nimeni nu aruncă o coală de piele de ici-colo, sau fac risipă, sau aruncă la gunoi resturile nefolosite. Deci, în primă instanță, e grija cu care o atingi și o manevrezi.

M-am îndrăgostit de piele treptat. Ca de un om, ca de o persoană.

Cu cât am aflat mai multe despre ea (tipuri de tăbăcire, imprimat, pictat, desenat, sculptat în piele), cu cât am atins-o mai în detaliu, în mai multe forme și texturi, cu cât m-am familiarizat cu mirosul ei, cu atât mai mult mi-am dat seama că ne simțim, înțelegem și respectăm reciproc.

piele

Spune-ne 5 caracteristici definitorii pentru piele, în viziunea ta. Ce rol au ele în crearea de accesorii feminine?

Haide să facem un exercițiu de imaginație și să comparăm pielea cu o femeie. La fel ca o femeie, pielea este definită de: unicitate, naturalețe, suplețe, eleganță, fluiditate, consistență, finețe, maleabilitate, maturitate căpătată în timp (patină), imperfecțiune (pielea vine cu diferite defecte și vergeturi). Pielea este unică, durabilă și frumoasă și, la fel că pielea noastră, trebuie îngrijită, dată cu cremă, pusă în valoare, admirată etc.

Din piele poți crea absolut orice. De la obiecte mici (tăvițe, brelocuri, semne de carte, portofele) la obiecte mari (brâuri, cutii, valize de călătorie).

Eu am ales să mă focusez pe accesorii cum ar fi curele, brâuri, corsete, etc. Pentru asta, am ales să lucrez cu piele tăbăcită vegetal (deci natural hipoalergenică) – uneori o aleg gata vopsită, uneori o vopsesc eu în atelier.

Pielea vegetală este întruchiparea a ceea ce am descris mai sus, o consider regina pieleii, pentru modul în care se mulează la propriu și la figurat pe idei și pe siluete.

Când a apărut ideea lansării Desuet și cum a decurs nașterea proiectului? Cine te-a susținut? Cum au primit cei din jurul tău vestea lansării tale ca antreprenor în acest domeniu?

Pielea mereu a reprezentat un interes personal. Acum 2 ani, am cunoscut o persoană care lucra cu piele și am fost magnetic atrasă să aflu mai mult. I-am propus acelei persoane să lucram împreună, însă lucrurile nu s-au materializat. Am avut de ales între a începe ceva singura, de la zero, sau a abandona încă un proiect, din frica de a eșua.

Am avut mai multe idei și pasiuni de-a lungul timpului pe care le-am abandonat, însă de data asta m-am scuturat de gândiri limitative și am decis că da, o să fac asta singură, indiferent ce se va întâmpla.

Au urmat nenumărate ore petrecute vizionanad tutoriale pe youtube, căutat grupuri de pielari, artizani. Am urmat un curs fizic cu un artizan cunoscut din Iași, apoi am investit mult timp, bani și resurse, am căutat un atelier pentru că nu puteam face zgomot în sufragerie. Într-un final am decis să înființez și un SRL, ca să fiu sigură că sunt all in și că nu voi mai avea ” scăpare”, scuze sau infinite planuri B.

Inițial, prietenele mele au fost cele care m-au încurajat, li s-a părut o idee foarte bună, care pleacă din locul care trebuie și care are o intenție aliniata corect. Psihologul meu m-a încurajat și el în direcția asta, însă nu doar din perspectiva unui hobby, ci a unui business.

Suportul a venit mai apoi de la oameni pe care îi cunosc, dar la care nu am apelat niciodată. Pentru mine a fost rușinos să cer ajutor, însă am învățat să o fac. Mi s-au alăturat modelele – femei pe care le cunoșteam personal și admiram, fotografi, iar cel mai recent am primit sprijin de la o încă persoană – permisiunea de a face un shooting în unul din cele mai unice și mai cu personalitate baruri din Iași. Mai multe detalii, în curând.

Per total, toată lumea a îmbrățișat proiectul meu și asta mi-a adus foarte multă suprindere și recunoștință.

Ai ales un nume îndrăzneț și controversat pentru a denumi proiectul tău. Ce te-a determinat să faci această alegere? Ce semnificație are pentru tine?

Desuet înseamnă ieșit din uz, învechit. Realmente, pielea datează din cele mai vechi timpuri, cred că e printre primele materiale folosite de om pentru a se îmbrăca, proteja și încălzi. În modă, dispare și revine. Astăzi e actual, mâine e demodat. Eu vreau să țin „demodatul” în prezent.

Desuet – pentru că accesoriile vestimentare mele sunt reinterpretări ale unor obiecte vestimentare ieșite din uz. Elemente din lenjeria din trecut (ex portjartierele, sutienele anilor 40), elemente din corsetărie și nu numai. Vreau să aduc la viață elemente dintr-o modă apusă (peplum, brâuri, corsete, portjartiere, etc) – intenția fiind să dau un aer modern, combinat/adaptat femeii de astăzi.

Aș vrea să spun cate ceva despre logo-ul pe care l-am ales. Un cap de vulpe. Acesta este inspirat de vulpea din Micul Prinț, pentru mine fiind un fel de revelație faptul că vulpea aceasta era înțeleaptă și a contribuit în călătoria inițiatică. Atunci mi-am dat seama că de data asta vulpea nu mai este creionată ca fiind șireată, că nu păcălește urși sau că strugurii sunt acri dacă nu ajunge la ei.

Așadar, vulpea nu e necesar să fie un personaj negativ. În unele culturi este sacră și poate fi un totem pentru istețime, agilitate, frumusețe, pasiune, farmec, pasiune.

Pentru mine, desuet este și un alter ego. Mi-am reprimat mulți ani parti din feminitate, frumusețe, energie, sexualitate. Acum pot să exprim în loc să reprim. Mă pot folosi de un accesoriu pentru a transmite un mesaj. Oricare ar fi el.

Sentimentul pe care îl poți avea purtând piele este unul diferit. Așa că am dorit să ofer acest sentiment cât mai multor femei. O femeie care poartă piele ca accesoriu, nu mai are nevoie de nimic altceva. Am și testat asta: femeile care probau un brâu, o curea, își trăgeau umerii pe spate, își schimbau postura și aveau o încredere în sine aproape palpabilă.

Cum se lucrează pielea? Cum ajunge de la un material brut la un obiect vestimentar șic? Ne povestești un pic din culise?

În culise poate fi destul de surprinzător. Unele femei care au văzut pozele primului shooting erau clar convinse că lucrez cu pielea într-un mediu foarte drăguț. Dar în atelier tai cu tot felul de cuțite speciale, cuttere, uneori nu e ușor să tai la cuțit piele de 3-4 mm, alteori faci bătături la degete de la cusut.

Se folosesc plăci de tăiere, ciocane, preducele, clești, vopsea, etc, elemente care sunt destul de masculine și de greu de utilizat la început. Dar mie îmi place să combin aceste două energii, așa că merg la atelier îmbrăcată cum simt, nu în salopetă și nici în șort, ci îmbrăcată drăguț și cu manichiura făcută.

piele

piele

piele

Desi nu stiu să fac corect schițe/desen vestimentar, încerc să creionez ideea, apoi mă duc la manechin. Acolo se naște tiparul, exact ca la croitorie. Atașez tiparul pe bucata de piele din care am decis să fac obiectul, tai, ajustez, găuresc, cos, probez, ajustez iar dacă e nevoie, până sunt mulțumită de rezultat.

A fost destul de greu să înțeleg volumetria, am cumpărat câteva tipare la început pentru a înțelege cum vin bucățile legate una de cealaltă, practic. Sunt deprinderi noi, la care încă lucrez și pe care incerc să le stăpânesc cât mai bine posibil. Vreau să stiu să fac orice fel de obiect și orice fel de cusătură, pentru că sindromul impostorului mă pândește de după colț.

Ah, și totul este făcut 100% handmade.

Care sunt tipurile de accesorii din piele pe care le creezi la Desuet și ce te-a inspirat în crearea lor?

Desi poți crea o varietate de obiecte din piele, am știut de la bun început ce vreau. În mod curios, pentru că indecizia e o trăsătură de-a mea care mi-a pus destule bețe în roate.

Accesoriile pe care am ales să le fac sunt curele, brâuri, corsete, harness-uri. În mare, orice subliniază talia unei femei și dă un accent puternic personal.

Daca stăm să ne gândim, de exemplu, la modul în care a evoluat corsetul de-a lungul istoriei, de la a fi ceva impus femeilor, ceva ce idealiza o formă corporală, lipsindu-le de confort personal (de unde și expresia „m-am simțit încorsetată”) la a fi astăzi un accesoriu ales din proprie inițiativă, șic și confortabil.

Silueta feminină și schimbarea paradigmei mi s-au părut idei provocatoare.

piele

În fotografiile colecției Desuet ai apelat la femei obișnuite, nu modele 90-60-90. Este acesta un crez cu care ai plecat la drum? Că Desuet se potrivește oricărei femei? Povestește-ne cum vezi tu femeia care alege să poarte accesoriile Desuet.

E amuzant că în 1600 femeile plinuțe erau considerate frumoase, rubensienele. În era victoriană apare talia de viespe și soldurile late. Apoi această idee de femeie silfidă, înaltă, lipsită de forme, promovată intens în moda și reviste de profil. Astăzi iarăși revenim la talie de viespe și fund/șolduri mari, datorită unor personaje mondene din US.

Eu am considerat mereu că nu mă încadrez, că nu aparțin, că am alt fel de frumusețe. Și am trăit cu complexe ani întregi. Am prietene superbe care trăiesc cu complexe pentru că fac aceleași comparații pe care probabil le-am făcut și eu; și lupte interioare duse cu standarde impuse de societate.

În ultimii ani am văzut cu bucurie un trend ascendent în privința incluziunii diferitor tipologii de corpuri. Multe firme de haine sau lenjerie intimă care aleg să nu mai învelească totul într-un ambalaj frumos și atât. E stupid să publici fotografii cu piele fară pori sau femei retușate până la o închipuită perfecțiune.

Instagram, app-uri de modificare a trăsăturilor, beautify și altele – sunt exact ceea ce întrețin această relație toxica de comparație a femeilor cu alte femei sau a unor noi trenduri apărute din neant. Tocmai asta încurajează femeile să fie într-o competitie și invidie continua pentru… cine e mai…fuckable?

Suntem oglinzi una pentru cealaltă și dacă am putea să normalizăm faptul că suntem diferite și frumoase și că asta e în regulă, că nu avem nevoie de șablon, ar fi minunat.

Vreau să le mulțumesc modelelor care au pozat pentru mine la primul shooting. M-au investit cu multă încredere și mă bucur că au ales să pășească împreună cu mine, cu vulnerabilitate dar și cu putere, în acest început de poveste.

Nu stiu exact. Însă cred că femeia care va purta desuet e cea care rezonează cu ceea ce stă în spatele brandului. Eu nu vreau decât să stiu că cineva astăzi merge cu umerii mai trași pe spate decât de obicei pentru că se simte bine în pielea ei… și-n pielea mea.

piele

piele

piele

piele

Care ar fi femeile care te inspiră, care te-au influențat sau pe care le admiri pentru ce sunt/au făcut?

Sunt foarte multe femei dar și bărbați care ar putea fi figuri inspirationale pentru mine.

Mă inspira femeile din viața mea, prietenele mele, unele persoane pe care le urmăresc în online, etc.  Mă inspira fragilitatea, reziliența, bunătatea și puterea lor.

Am o fascinație față de Vivienne Westwood, care din profesoară a devenit reginal punk-ului și a redefinit moda. Am urmărit un interviu în care era ridiculizată într-o emisiune televizata. Și-a păstrat grația pe toată durata interviului. Ani după, ceea ce ea crease și implementase deja, era la modă.

Bineînțeles, de această dată cu o mare apreciere. Ea a fost o femeie liberă, vizionară, îndrăzneață, demnă, punk. A redefinit croiurile și silueta, a reintrodus în modă costumele teatrale, a glorificat într-un alt mod frumusețea și a transmis mesaje importante ce țin de activism, politică și consumerism.

Care este accesoriul Desuet pe care îl preferi sau de care te leagă o anume istorie?

Peplumul. Pentru că am început cu el că și prim item în colecție. M-am întrebat cu ce să încep. Cu niste curele, evident. Simple, subțiri, late, brâuri? Dar sunt atât de mulți oameni care fac asta deja, de mai mulți ani și mai bine decât mine.

Peplum-ul însă nu am văzut să fie în centrul creației cuiva sau să se fi insistat pe el că și item. Așa că m-am gândit să încep cu ceva îndrăzneț. Indiferent că oamenii nu cunoșteau termenul neapărat, recunoșteau itemul în sine.

Inițial, purtat în Grecia antică și adus pe marile podiumuri de moda prin Dior. Experimentat și re-interpretat de Thierry Mugler, Jill Sanders sau Alexander McQueen – în sacouri, rochii, corsete, curele. De atunci dispare și revine. Iar eu l-am (re)îmbrățișat.

Ai în plan să extinzi gama de produse din piele Desuet? Care ar fi alte obiecte vestimentare pe care ți-ar plăcea să le creezi?

Recunosc că direcția în care vreau eu să merg este îndrăzneață, pentru că, așa cum am zis, este un alter ego și vreau să exprim cât mai mult. Nu am început cu ceva mai îndrăzneț că să nu fiu asociată greșit. Dar, după colecția Peplum, urmează o colecție care aduce un aer mai sexy și mai fetișist.

De asemenea, nu aș vrea să am produse exclusiv pentru femei. De ce să neglijez partea masculină? Trebuie să mărturisesc că tatăl meu, care a fost cel mai mare critic și acum este cel mai mare suporter, a prins microbul pielăritului și vrea să mă ajute să dezvoltăm o linie bărbătească.

Doresc să aduc înapoi spiritul acela clasic bărbătesc, de gentelman, de masculin – care merge atât de bine cu pielea. Voi crea o linie bărbătească simplă dar la fel de în spiritul desuet, așa că, vă rog, să stați pe aproape.

Cum îți începi de obicei ziua? Care sunt ritualurile care îți dau aripi în fiecare zi?

Îmi aranjez patul, un obicei pe care l-am deprins abia în ultimul an. După cum e și zicala, cum îți așterni, așa dormi. Intenționez să încep ziua cu ceva bifat/rezolvat și să o închei cu pacea de a mă întoarce în același loc, pregătit cu grijă și respect față de propria mea persoană.

Dacă ai defini accesoriile Desuet într-un singur cuvânt, care ar fi acela?

Autentic.

Ce îți place să faci în timpul liber?

Îmi place să fac puzzle-uri după picturi celebre – îmi dă un confort extraordinar să potrivesc piesele acelea și e unul din lucrurile care mă ajuta să mă deconectez, să îmi fac mintea să și tacă.

Ce ai frumos astăzi?

Astăzi am recunoștință!

Fotografii: Andra Ilioan

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.