Takashi Murakami este unul dintre cei mai importanți artiști japonezi și contemporani ai momentului, fiind considerat parte din curentul de Pop Art, împreună cu artiști ca Andy Warhol, Damien Hirst și Jeff Koons. Acesta s-a născut în Tokyo și a studiat picturile tradiționale japoneze la Universitatea de Arte din Tokyo, unde a obținut diploma de licență, master și doctorat.
…
Diandra Agapie – licențiată la Universitatea din Maastricht ca și curatoare în arte cu specialitatea în artă non-tradițională. Aceasta s-a concentrat pe cercetarea artei conceptuale și a relației dintre aceasta, artiști și public. O dată cu întoarcerea în România, autoarea și-a făcut tranziția profesională spre design interior.
…
Acesta combină elemente neașteptate, care ar putea părea în opoziție în moduri inovative și creative. De exemplu, îmbină elemente din pictura tradițională japoneză cu aspecte din cultura vestică. În plus, artistul lucrează cu influențe și referințe din anime (un stil de animație original din Japonia), Science-Fiction, cultura populară japoneză și cea vestică, istorie și arte plastice. Murakami intersectează stiluri, perioade istorice și subiecte artistice în moduri originale, arătând că aceste categorii nu pot să existe în izolare.
Murakami creează picturi, sculpturi, artă video și instalații artistice caracterizate de motive repetitive și personaje create de el. Însă artistul nu s-a oprit aici. Arta lui transcende instituțiile clasice de artă și este prezentă în fashion, mass-media și domenii comerciale.
În 1996, Murakami a înființat Fabrica Hiropon, un studio de artă în compania Kaikai Kiki Co. Ltd, care produce și gestionează arta lui Murakami. La momentul actual, aceasta constă într-un studio care produce artă, film, jocuri video și animație, dar care este responsabil și de managementul, publicarea și comercializarea artei produse. Acest spațiu este folosit și ca galerie de artă.
De multe ori în arta sa, artistul a inventat diverse personaje. Acestea au fost inspirate de animațiile și desenele populare în Japonia, Statele Unite și Europa. Aceste personaje includ flori care zâmbesc, ciuperci, diverse animale și personaje de anime. Acestea sunt simboluri iconografice pentru diverse tematici complexe, care au legătură cu fantezia, tehnologia, critica socială și violența.
Așa cum am mai menționat, arta lui Murakami este regăsită și în fashion și spații comerciale. Acesta produce și obiecte produse industrial, cum ar fi jucării, brelocuri și tricouri. Artistul a colaborat și cu brand-ul Louis Vuitton, pentru care a refăcut monograma LV. Murakami a încorporat această monogramă și alte modele Louis Vuitton în arta sa. În 2007, Murakami a produs arta pentru coperta albumul Graduation al rapperului american Kanye West.
Murakami a fost și curator. În anul 2000, acesta a fost curatorul expoziției Superflat, în care au fost prezenți diverși artiști care lucrau cu o varietate de aspecte ale culturii japoneze, cum ar fi ukiyo-e (imprimeuri în lemn din perioada Edo) și anime-uri. În 2017, împreună cu istoricul de artă Nobuo Tsuji, Murakami a creat o expoziție cu lucrările din colecția Muzeului de Arte din Boston despre un grup de artiști japonezi numiți ‘excentricii perioadei Edo’. Acestea au fost prezentate împreună cu lucrările lui Murakami.
La momentul actual, Takashi Murakami este unul dintre cei mai cunoscuți artiști contemporani, lucrările acestuia fiind expuse în numeroase expoziții solo la cele mai prestigioase muzee, galerii și instituții artistice din lume, cum ar fi Guggenheim Museum din Bilbao, MoMA PS1 din New York, Mori Art Museum din Minato , Garage Museum of Contemporary Art din Moscova, Brooklyn Museum, Museum für Moderne Kunst din Frankfurt, Museum of Contemporary Art din Chicago, Versailles și galeriile de artă Gagosian și Perrotin. În plus, datorită prezenței lui în media, lucrările lui au devenit foarte cunoscute și în afara cercurilor specializate în artă.
…
Diandra Agapie este o tânără vizionară multidisciplinară. Plecată în Olanda la 14 ani, aceasta a studiat management în artă și patrimoniu cu specializare în curatorship la Maastricht University. În timpul programului, a cercetat tipurile de artă non-tradiționale (în special performance art și arta digitală) și experiența publicului cu accestea.
În plus, autoarea a lucrat ca și asistent de galerie și curatoare la galeria PontArte din Maastricht, înainte să înceapă să simtă dorul față de țara în care s-a născut. Întoarsă după 9 ani din străinătate, aceasta s-a mutat la București unde a început să studieze o nouă profesie, designul de interior, pe care dorește să o practice.
Diandra ține foarte mult la aspectul multidisciplinar în orice practică a sa, luând mereu în considerație individualul, întregul și relația dintre ceea ce este individual și întregul. Toate aceste cunoștințe dorește să le dea mai departe pentru a putea fi folosite în îmbunătățirea calității vieții.
Instagram: @diandraagapie / Facebook: Diandra Agapie