Banksy a fost mereu unul dintre artiștii mei preferați din cauza unicității prin care își creează operele. Acesta este un artist de graffiti și artă stradală care abordează subiecte activiste, politice și anti-autoritate totalitară, exprimate de cele mai multe ori prin iconografie satirică.
Dar cel mai interesant aspect legat de acest artist este că nimeni nu știe cine este Banksy. Acesta ar putea proveni din Bristol, Mare Britanie, oraș care i-ar fi influențat și dezvoltarea artistică, dar nu există surse care să nege sau să confirme asta.
…
articol scris pentru Curatorialist de Diandra Agapie – licențiată la Univeritatea din Maastricht ca și curatoare în arte cu specialitatea în artă non-tradițională. Aceasta s-a concentrat pe cercetarea artei conceptuale și a relației dintre aceasta, artiști și public. O dată cu întoarcerea în România, autoarea și-a făcut tranziția profesională spre design interior.
…
Artistul este cunoscut în mass media ca și misterios, ascuns, un glumeț care produce artă ironică și satirică la adresa autorității și societății. Acest statut mistic i-a adus popularitatea la nivel global și l-a transformat într-o celebritate în social media, chiar dacă nimeni nu îi cunoaște identitatea.
Banksy a ajuns unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai secolul 21. Arta sa apare peste noapte în spații publice, accesibile tuturor, dar se vinde la casele de licitații din toată lumea, cu milioane de euro. În 2020 Game Changer a fost vândută cu 22 de milioane de dolari, iar în 2021, iar Love is in the Bin cu 25 de milioane de dolari.
Dar cum a ajuns un artist căruia nimeni nu îi cunoaște identitatea să devină o senzație a lumii artei?
În anii 1990, Banksy si-a dezvoltat o identitate vizuală și artistică ușor de recunoscut. Folosind șabloane și spray-uri cu vopsea, acesta își comunica viziunea politică, umanitară, împotriva autorității totalitare, prin imagini simple, reconoscibile și simbolice, amplasate în diverse locații ale orașului Bristol din Marea Britanie. De exemplu în 1999, acesta a produs un mural intitulat The Mild Mild West care reprezintă un ursuleț de pluș aruncând un Molotov spre 3 polițisti din departamentul anti-revoltă.
În anii 2000. faima acestuia creștea, iar lucrările sale deveneau mai mari în dimensiuni și începeau să apară în orașe din toată lumea. Cu fiecare lucrare nou apărută, faima din mass media a artistului creștea, aducându-i din ce în ce mai multă popularitate.
Modul său de a crea artă în spații publice, accesibile tuturor, este abordarea artistului de a critica galeriile și instituțiile de artă și modul în care acestea promovează și distribuie operele pe care le reprezintă.
Aceste lucrări provocatoare, dar și modul în care sunt prezentate i-au adus faima contemporană. Astăzi, aparția unei noi lucrări a artistului constituie de fiecare dată un subiect vast abordat de mass-media și un motiv de fericire pentru colecționarii și instituțiile de artă care doresc o piesă produsă de Banksy.
Chiar dacă acesta a devenit faimos, identitatea acestuia a rămas anonimă. Interviurile cu artistul au fost rare, iar de fiecare dată Banksy se folosea de e-mail sau programe de alterare ale vocii. În schimb, acesta este activ pe diverse rețele de socializare, Instagram fiind una dintre acestea (@banksy).
Deși este cunoscut pentru lucrările stradale și de tip graffitti, Banksy a lucrat și continuă să lucreze cu instalații artistice și performance art (mai multe despre arta non-tradițională găsiți aici: https://www.curatorialist.ro/ce-este-arta-non-traditionala-guest-editor-diandra-agapie-curatoare-in-arte-si-designer-de-interior/). În expoziția din 2003 intitulată Turf War acesta a pictat pe corpurilor unor purcei vii, iar în 2005 la vernisajul său Crude Oils, a eliberat 200 de șobolani în spațiul galeriei.
Una dintre cele mai cunoscute lucrări de tip performance ale artistului s-a desfășurat la o licitație din 2018. O versiune pe pânză a unei dintre cele mai populare lucrări ale sale Girl with Balloon a fost vândută la prețul de 1.4 millioane de dolari. Imediat după ce aceasta s-a vândut, un mecanism din interiorul ramei a fost activat, distrugând lucrare inițială prin tăierea sa parțială.
Ca și rezultat al postării online a acestei întâmplări, mii de dezbateri au început pe rețelele de socializare, oamenii întrebându-se care a fost motivul din spatele acestui eveniment. Banksy nu a oferit răspunsurile dorite, dar a postat un video în care dorea să facă cunoscut faptul că el este autorul acestei so-called farse. Mai târziu, acesta a postat un al doilea video în care explica ca mecanismul trebuia să taie pânza complet, dar acesta nu a funcționat corect, rezultând în tăierea parțială a lucrării.
Pest Control, organizația care autentifică lucrările artistului a emis un certificat în care au declarat o nouă operă de artă creată din cea distrusă, sub titlul de Love is in the Bin. Noua operă s-a vândut în 2021 pentru 25 de milioane de dolari, fiind lucrarea vândută cu prețul cel mai mare a artistului.
În afară de Pest Control, singura formă de autenticitate și legitimatizare a lucrărilor produse de Banksy este prin Instagram-ul acestuia. Din acest motiv, este foarte greu de a determina dacă o lucrare de artă este un Banksy autentic sau un fals.
…
Diandra Agapie este o tânără vizionară multidisciplinară. Plecată în Olanda la 14 ani, aceasta a studiat management în artă și patrimoniu cu specializare în curatorship la Maastricht University. A lucrat ca și asistent de galerie și curatoare la galeria PontArte din Maastricht, înainte să înceapă să simtă dorul față de țara în care s-a născut. Întoarsă după 9 ani din străinătate, aceasta s-a mutat la București unde a început să studieze o nouă profesie, designul de interior, pe care dorește să o practice.
Diandra își privește profesia dintr-o perspectivă multidisciplinară. Designul de interior nu este de sine stătător, iar pentru a obține rezultate maxime, aceasta îl combină în proiectele sale cu elemente din diverse domenii, ca și psihologia, artele vizuale, studii culturale, neuroștiința, fashion-ul și istoria.
O puteți găsi pe Diandra Agapie pe Instagram: @diandraagapie | Facebook: Diandra Agapie
Fotografii: Diandra Agapie