Cum ne putem implica și cum putem ajuta CONCRET în cazul animalelor de pe stradă?

Durata: 4 minute

Recent și în mod regretabil, tragica moarte a Anei Oros a împărțit internetul în două tabere. Oamenii s-au întrecut în păreri și comentarii care mai de care mai pline de furie. Ceea ce s-a întâmplat este trist, dureros și este, încă o dată un semnal de alarmă asupra situației animalelor fără stăpân, a soluțiilor pe care, prea des, autoritățile nu le iau, dar și a abuzurilor asupra animalelor care sunt și ele, la ordinea zilei.

Iar în fața unei situații atât de complexe, nu e nevoie de încă o părere strigată sus și tare pe wall-uri de social media, ci de fapte.

Experiența pe care am acumulat-o lucrând cu animale ale străzii, dar și animale sălbatice, în Emiratele Arabe Unite și contactul zilnic cu situații și cazuri care mai de care mai violente, triste, tragice m-a învățat că fiecare din noi poate ajuta.

Important e să ne dorim să ajutăm. Și am mai învățat și că atunci când suntem mânați de intenții bune, iubire și grijă pentru animale, se întâmplă minuni și animalele își recâștigă încrederea în oameni.

Dar pentru a reuși, e nevoie de acțiune.

Care acțiune?

Aceea pe care o putem face fiecare dintre noi, o picătură într-un ocean, pentru a ajuta. Asta dacă ne pasă, evident, și dacă reușim să discernem din multitudinea de informații cu care suntem bombardați. Și mai apoi, trezirea la realitate este simplă, o plimbre prin oraș sau cu mașina dintr-o localitate într-alta, ne arată cât de profundă e problema animalelor fără stăpân și câtă nevoie au ei de ajutor, compasiune și implicare din partea noastră.

Cum ne putem implica și cum putem ajuta, concret?

Research
Implicare

Donații
Informare
Educare
Voluntariat
Foster/adopție

 

Research: Prin a căuta organizațiile care au ca activitate protecția animalelor, acestea sunt cu sutele la noi în țară.
Și, deși majoritare sunt cele care se ocupă de câini și pisici, există organizații care salvează și cai agresați sau chiar luptă pentru protecția urșilor bruni. Asociațiile au întotdeuna nevoie de ajutor.
Protecția Animalelor CJ Ilfov sunt cei mai activi, desfășoară campanii – precum celebra colaborare cu echipele de fotbal pentru sprijinirea adopților, numită Umple golul din viața ta. Adoptă un câine!, Asociația Save the Horses – are grijă de 130 de cai salvați și aduși într-un sanctuar unde sunt îngrijiți de oameni care nu au putut fi indiferenți la suferința lor. Asociația Kola Kariola sau Arca lui Norocel sunt alte exemple de asociații care luptă să salveze și să proteje animale.

Implicare: odată găsită o asociație cu care rezonăm, pasul următor este să luăm legătura cu ei, să ne oferim sprijinul, să vedem ce au nevoie, ce campanii desfășoară, unde mai au nevoie de susținere.

Donații: majoritatea asociaților ce au grijă de animale vor avea nevoie, întotdeauna, de ajutor. Fie că e vorba de obiecte: pături, prosoape, saltele de mici dimensiuni pentru adăposturile de câini, obiecte medicale de unică folosință etc, răspunsul este la un telefon sau un click distanță. Donațiile în bani sunt necesare pentru ca cei implicați în asociație să își poată continua activitatea.

Informare: problema câinilor fără stăpân se rezolvă în timp prin măsuri concrete: sterilizări gratuite puse la dispoziție de asociații, informarea și educarea oamenilor despre nevoia sterilizării, beneficiile medicale și sociale ale acesteia.

Educare: cel mai greu e să schimbi mentalități, iar acest prerogativ ia generații întregi; cum să te comporți cu un câine, cum să i te apropii, cum să îl lași în pace dacă nu îl poți trata cu blândețe – toate acestea par foarte simple, însă sunt cele mai grele învătățuri într-o societate bolnavă care își bate animalele. Iar săracile necuvântătoare, doar se apără după ce au fost brutalizate și traumatizate. Ce putem face? Să ne auto-educăm și să ne învătăm copii să respecte animalele, înainte de orice.

Voluntariat: orice fel de activitate este de ajutor – a vizita centrele de adăpost de animale, a le cumpăra o pungă de mâncare, a petrece timp cu un câine abandonat sau care nu a cunoscut căldura și blândețea umană. Orice susținere, cât de mică, are un efect foarte mare pentru asociație și, mai ales, pentru ființa nevinovată care a fost salvată. Sigur, orice contact cu animalele trebuie făcut sub supravegherea profesioniștilor, pentru a reduce riscurile unui incident neplăcut.

Foster/adopție: atunci când e posibil, a adopta permanent sau a lua în îngrijire temporară un câine sau o pisică (foster) este ajutor cel mai de preț oferit asociațiilor, iar angajamentul de a avea grijă și a-i oferi o familie animăluțului este cel mai nobil gest. O informare și o documentare temeinice, înțelegerea angajamentului și crearea unui mediu de viață propice dezvoltării animalului de companie sunt teme obligatorii înainte de foster sau adopție.

Oricare dintre acești pași ajută la a face o schimbare în beneficiul animalelor, la protecția acelor suflete care depin de noi pentru a putea trăi în siguranță. Animalele atacă atunci când este frică, când sunt traumatizate sever sau când răspund la o amenințare în care se regăsesc și doar prin informare, implicare și abordare corecte, le putem înțelege, îngriji și ajuta să se vindece și să ducă o viață mai bună, în siguranță. Iubirea necondiționată pe care ei o oferă, recunoștința, bucuria de a fi ajutați, transcede imposibilitatea comunicării prin cuvinte.

Raluca Mureșan
Raluca Mureșan
Călătoare, visătoare, iubitoare de frumos. Consultant în turism și marketing, specialistă în călătorii și vacanțe, mereu în căutarea celor mai interesante locuri și a celor mai frumoase povești. Scrie de pe plajă, din Dubai.