Cine îți udă plantele atunci când nu le uzi?

Durata: 2 minute

Pentru mine, care de când mă știu am avut prin casă plante în ghiveci, plecarea în vacanță era legată de un stres: ce mă fac cu plantele, pe cine rog să treacă măcar de două ori pe la mine să aibă grijă să nu moară plantele de sete?

Nu e ușor de găsit, trebuie să fie cineva de încredere, dar, în același timp, din proximitate sau măcar să aibă disponibilitatea să bată drumul pentru….plante. Asta până când mama s-a mutat în București și totul a devenit mai simplu, deja mama știe din oficiu că, dacă plecăm în vacanță, trebuie să vină să le ude.

Dar problema rămâne pentru cei care, deși nu pleacă de acasă o perioadă mai lungă de timp, sunt atât de ocupați încât, pur și simplu, uită să ude plantele.

Pentru cei uituci și cei stresați de găsirea persoanelor care să le ude plantele pe timp de concediu, am o veste bună! Tehnologia a evoluat și au apărut diferite metode de udare a plantelor fără ajutor uman.

De exemplu, de curând am dat peste vasele de teracotă Lutoya, special create pentru irigarea plantelor. Ele sunt realizate manual în România, la meșteri cu tradiție îndelungată în olărit: Horezu, Marginea, Corund.

Cum funcționează Lutoya

Soluția este simplă și eco-friendly. Oalele de teracotă Lutoya sunt arse la o anumită temperatură încât să le rămână suprafața poroasă. Ele sunt umplute apoi cu apă care este reținută în acei pereți poroși și care lasă apa să se scurgă încet, udând treptat pământul plantei lângă care este pusă. Oala Lutoya are și un capac care trebuie pus pentru a împiedica evaporarea apei din interiorul ei.

Metoda este și prietenoasă cu mediul pentru că reduce consumul de apă pe care l-am fi folosit la o udare obișnuită – până la 70% mai puțină apă!

Unde găsești produsele Lutoya

Oalele de teracotă Lutoya le poți achiziționa direct din magazinul lor online sau de la unul din partenerii lor: Flower Time, Cărturești, Ototo, Kivi, Plantropic, Boutique d’ Emotion, Bio&Co, Flori de Lux.

Prețurile sunt între 40 și 60 de lei, în funcție de capacitatea vasului Lutoya. Poți alege vasele Lutoya din mai multe colecții: Lutoya Original, Lutoya Blue, Lutoya Cat Paws sau Lutoya Traditional.

Tu folosești vreun sistem de auto-irigare pentru plante? Împărtășește-ne în comentarii soluțiile tale.

Fotografii: pagina Facebook Lutoya

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.