Cum să-ți organizezi mai bine frigiderul în 6 pași

Durata: 3 minute

Mereu mi-au plăcut frigiderele acelea perfecte din diverse cataloage sau borșuri în care totul este aliniat, sticle, borcane, legume și fructe curate și strălucind de prospețime, ouă albe ca neaua și bucăți de carne fără cusur. Pare ideal, dar, totuși, neverosimil în viața reală, după cum probabil cu toții știm.

Cine are în frigider 4 sticle de suc de portocale, sigilate, toate la fel și 3 ardei galbeni, de aceeași mărime? Și asta ca să dau doar un exemplu. Da, perfecțiunea aceea de revistă nu se transpune în real life, dar cu puțin efort putem face frigiderul nostru mai organizat și mai prezentabil.

  1. Înainte de toate, scoate toate produsele din frigider.

Știu că e minuțios, dar organizarea trebuie făcută de la zero. Și, cu această ocazie, evaluezi ce folosești și ce nu (mai) folosești: resturi de mâncare, borcane și sticle de sos începute și lăsate de prea multă vreme neutilizate, legume/fructe/verdețuri care s-au trecut sau s-au stricat.

  1. Șterge toate suprafețele frigiderului cu o soluție specială și poziționează rafturile în funcție de necesități.

O bună organizare începe pe o suprafață perfect curată și igienizată. Fiind vorba de alimente și de sănătatea noastră, curățarea frigiderului trebuie făcută periodic, cu strictețe.

Rafturile pot fi puse la diferite înălțimi, în funcție de cum știi ca vei folosi spațiul (inclusiv de tipul de vase care vor fi așezate acolo). La fel și cele de pe ușă, pune-le în așa fel încât să optimizezi cât mai bine spațiul.

  1. Aranjează alimentele în funcție de tipul acestora și de zonele de răcire ale frigiderului.

Frigiderul are mai multe zone de răcire, de regulă temperatura mai joasă este în partea inferioară, în vreme ce raftul de sus are o temperatură mai ridicată. De aceea, carnea crudă, peștele, laptele, ouăle trebuie ținute pe rafturile de jos, în vreme ce pe cele de mai de sus se pun mâncăruri deja gătite, alimente ready-to-eat precum iaurturile sau brânza, ori borcane cu sosuri/condimente/murături etc.

Nu poziționa pe ușă (unde temperatura este mai ridicată) ouăle și laptele. Deși din moși-strămoși eram obișnuiți să punem ouăle pe tăvița lor într-un raft pe ușa frigiderului, ei bine s-a demonstrat că nu este locul cel mai potrivit pentru ele. În lada frigiderului depozitează fructe, legume și verdețuri proaspete.

  1. Nu pune în frigider mâncarea direct în oala sau tigaia în care ai gătit-o.

Sunt mai multe motive pentru care nu este indicat să depozitezi mâncarea la rece direct în cratița/tigaia în care ai gătit-o. Capacul unei cratițe/tigăi nu este etanș, ceea ce duce la mai multe urmări: se emană miros în frigider, iar mâncarea rezistă mai puțin timp (bacteriile se înmulțesc mai ușor) astfel încât ajungi, de fapt, să arunci mai multă mâncare.

Materialul din care sunt fabricate oalele și tigăile pot afecta gustul mâncărurilor atunci când aceasta stă mult în contact cu suprafața respectivă (de exemplu, aluminiul). Cratițele pentru gătit sunt destinate…gătitului, nu și depozitării alimentelor, așa că ele însele se pot deteriora de la temperatura scăzută din frigider sau de la contactul prelungit cu unele alimente acide.

De aceea, cel mai bine este să folosești vase de ceramică sau de sticlă cu capac etanș (cele mai uzuale sunt caserolele) și să transferi mâncărurile în acestea. Astfel, eviți toate probelemele de mai sus și te bucuri mai mult timp de mâncare gustoasă și proaspătă.

  1. Păstrează locul alimentelor pe rafturi astfel încât să îți fie ușor să reperezi locul în care se află un anumit tip de aliment.

Dacă ții carnea pe ultimul raft de jos, atunci așază întotdeauna carnea acolo, la fel și cu iaurtul, dacă îl pui pe ultimul raft de sus, pune-l și data viitoare tot acolo. E ca o automatizare, dar mai umană :).

  1. Ține minte regula first in, first out și aplic-o la tot ce ții în frigider.

Mai pe înțeles, această regulă spune ca alimentele care sunt puse puse în frigider de mai multă vreme, trebuie să fie consummate (“să iasă” din frigider) mai repede. Asta pentru a evita risipa alimentară care poate interveni în momentul în care uităm de unele alimente și se deteriorează în vreme ce noi mâncăm alimente puse mai de curând în frigider.

Ca să te ții mai ușor de regula aceasta, fă periodic o revizie a ceea ce ai prin frigider și mută mai în față alimentele care stau de mai mult timp sau au termenul de valabilitate mai redus pentru a fi în raza vizuală și a le consuma cu întâietate.

Mai aplici și alte trucuri de organizare pentru frigiderul tău? Spune-ne și nouă în comentarii!

fotografii: Unsplash, Shutterstock

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.