Cele mai populare 7 trend-uri în amenajări interioare în 2024

Durata: 7 minute

Pentru a fi fericiți și liniștiți în propria casă, trebuie să o amenajăm în așa fel încât să ne ofere un sentiment de plăcere, căldură și confort, dar care să ne permită în același timp să ne exprimăm necondiționat. Designul de interior este foarte ofertant în acest context, oferind o sumedenie de stiluri de amenajare și combinații eclectice între acestea.

Mai jos găsiți cele mai populare trend-uri în amenajări interioare în 2024 și cum puteți să le reproduceți în locuințele voastre.

articol scris pentru Curatorialist de Diandra Agapie – licențiată la Univeritatea din Maastricht ca și curatoare în arte, dar făcându-și tranziția profesională spre design interior. Autoarea este o tânără proactivă care se centrează pe aspectul multidisciplinar al meseriei. Ea combină elemente din neuroștiință, psihologie, fashion, arte vizuale, studii culturale, de patrimoniu și istorie pentru a crea un design al spațiului care îmbunătățește calitatea vieții, sănătatea fizică, emoțională, mentală și chiar spirituală. 

Contemporan

amenajări interioare

Stilul contemporan sau neo-clasic îmbină modernul cu elemente clasice, creând un ansamblu armonios și eclectic. Putem spune că este definit de o simplitate luxoasă.

În plus, acesta este un stil senin, sofisticat, atent la detaliu, care dorește să creeze o atmosferă plăcută și primitoare.

Culorile predominante ale stilului sunt cele neutre. Acestea se folosesc împreună cu accente expresive de culoare, pentru a putea pune în valoare personalitatea individului. Puteți integra pernuțe colorate cu forme și modele diverse într-un living bazat pe culori neutre.

Piesele de mobilier sunt, în general, piese statement, definite de forme simple. Acestea se completează prin texturi care aduc căldură amenajării și cu decorațiuni. Cele din urmă pot să fie de orice fel și să exprime personalitatea individului.

Stilul contemporan se bazează pe simplitatea formei, așadar este acompaniat de modele geometrice, prezente, de exemplu, pe tapet, pe țesături sau în operele de artă integrate.

În plus, se recomandă covoare cu modele simple și/sau geometrice pe pardoseli din lemn masiv.

Minimalism

amenajări interioare

Stilul minimalist provine din dorința de a avea doar lucrurile care chiar îți sunt folositoare, fără a încărca spațiul. Cei care preferă acest stil pun valoare pe pace, ordine și calm.

Mai puțin este mai mult când ne dorim o amenajare minimalistă. Din aceste principii s-a născut un stil de amenajare care pune accent pe simplitate, funcționalitate, materiale de calitate și o cantitate restrânsă de mobilă și decorațiuni.

Minimalismul favorizează spațiile deschise și lumina naturală din belșug. Doar piesele esențiale și statement rămân la vedere. În consecință trebuie încorporate suficiente spații de depozitare. Ca și decorațiuni, putem folosi pernuțe, vaze, opere de artă, covoare sau plante, ici și colo.

Pentru minimalism se folosește o paletă de culori neutră, împreună cu materiale naturale. Se pot adăuga accente expresive, prin folosirea culorii, texturii sau accesoriilor, fără a încărca spațiul.

Scandinav

amenajări interioare

Stilul scandinav este cald, minimalist, comod, funcțional, luminos și bazat pe folosirea materialelor naturale. Acesta s-a dezvoltat ca un mod de păstrare a stării de bine în timpul iernilor lungi scandinave, luminând și aerisind spațiile de locuit.

Cromatica este una deschisă și liniștitoare, fiind compusă din culori neutre. Se pot adăuga și accente de culoare, atâta timp cât acestea nu sunt vibrante.

Lemnul finisat, deschis la culoare este foarte căutat, fiind folosit la pardoseală și mobilier. În plus se poate folosi piatra și textilele naturale, împreună cu accente de metal negru sau cupru.

Se folosesc forme simple și se pot integra plante, pentru a aduce natura în casă și a adăuga o pată de culoare.

Maximalism

amenajări interioare

Acest stil este opusul minimalismului. Maximalismul nu are reguli. Nu veți întâlni un stil care să vă permită mai multă libertate de exprimare decât acest stil. Este pur și simplu o colecție eclectică care își ia inspirația din mai multe surse și în care puteți integra orice doriți, de la culori, la obiecte, la texturi.

Se axează foarte mult pe decorațiuni de orice fel și poate folosi orice paletă de culori. Se folosesc modele îndrăznețe (tapet, cuverturi, covoare), culorile vibrante, diverse texturi, plante și orice obiect decorativ care vi se pare interesant, fie el nou sau vintage.

Dezavantajul stilului maximalist este că poate foarte ușor să arate dezordonat, haotic și înghesuit, în special în spațiile mici. Când decorăm în acest stil, este bine să alegem câteva piese cheie și să decorăm în jurul acestora, pentru a nu aglomera excesiv. Putem să alegem și un element decorativ în jurul căruia să amenajăm, cum ar fi o cameră plină cu plante sau un perete umplut cu artă. Folosiți biblioteci, măsuțe lipite de perete, polițe, rafturi decorative, suprafața pereților pentru a decora în straturi, creând dimensiune și evitând aglomerarea într-un singur loc.

În spațiile mici, pentru a păstra senzația de aerisire, puteți opta pentru amenajarea tavanului, cu un mural din lavabilă sau un candelabru, dar aveți grijă la nuanțele foarte închise pentru că acestea dau adâncime și alterează impresia de spațialitate pe care e bine să o încurajăm.

Boem/Boho Chic

amenajări interioare

Popularul trend Boho Chic este un stil artistic, maximalist, cald, jucăuș și colorat. Ne încurajează să ne exprimăm personalitatea prin colecționarea și armonizarea obiectelor culturale, artistice, decorative și naturale.

Stilul boem este definiția eclecticului. Literalmente, aceste consistă în realizarea unei colecții decorative cu influențe din mai multe culturi. Acest aspect îl face și unul dintre cele mai accesibile și permisive stiluri din această listă, putând fi ușor combinat și cu unul sau mai multe din stilurile menționate mai sus.

Când decorați în stil boem puteți folosi culori deschise sau pastelate, culori vibrante sau o combinație între acestea. Am văzut amenajări boeme în culori închise care mi s-au părut foarte reușite. Cum am mai spus, acest stil este foarte permisibil când vine vorba de exprimare individuală.

Când ne gândim la Boho Chic, ne gândim la ornamentare din plin. Se decorează cu obiecte din lemn, rattan sau textil, care pot să provină din târguri de antichități, dar și cu plante din belșug, cărți, lucrări de artă, elemente handmade, pernuțe, păturici, fotografii, postere sau chiar leagăne și hamace . Pentru a aduce un element spiritual, putem integra și cristale sau prinzătoare de vise (dreamcatchers).

Industrial

amenajări interioare

Stilul industrial a pornit de la dorința de a da o nouă viață clădirilor industriale, în orașe precum New York sau Londra. Din acest motiv, amenajările în stil industrial constă într-o suprafață open space, de tip studio sau loft.

Caracteristica definitorie a stilului este vizibilitatea elementelor structurale ale clădirii: beton, cărămizi, țevi, stâlpi, structuri metalice sau din lemn, tavane neterminate. Ideea de nefinisat se aplică și în partea decorativă a acestui stil. Folosim culori neutre și tonuri pământii.

Pe partea de decorare se adaugă becuri vizibile, accente metalice (negru, cupru), mobilier din piele sau vintage, materiale naturale și nefinisate. Culorile vibrante se pot folosi ca și accente în acest stil.

Dacă nu ne putem muta într-o fostă fabrică, atunci o aducem la noi acasă, unde putem construi pereți falși nefinisați din cărămidă. Microcimentul și lemnul se pot adăuga și ele, ca și pardoseală sau tavan, pentru a recrea acest stil.

Aveți grijă când amenajați spațiile mici în stil industrial. Folosirea nuanțelor închise va micșora și va înghesui spațiul. Ca soluție, zugrăviți pereții în alb, folosiți cărămidă și/sau lemn nefinisat și continuați cu decorarea în stil industrial, așa cum voi o doriți.

Rustic

Stilul rustic se remarcă prin folosirea texturilor naturale și ambientului cald și primitor. Paleta de culori este cât mai naturală, chiar dacă dorim să adăugăm accente de culoare. Acesta poate să vină în diverse variații, cele mai cunoscute fiind rusticul cottagecore, cel franțuzesc sau cel italian. Desigur, acestui stil i se poate adăuga și o tușă contemporană.

Se folosesc structurile de lemn și piatră naturală ale clădirii, sau se adaugă în plus la spațiul ales. În acest stil lucrăm cu lemn nefinisat și lăsăm texturile să fie cât mai naturale.

Ca și decorațiuni putem adăuga elemente făcute de mână, de la artizani locali, elemente de rattan și accesorii etnice.

În funcție de ce variație a stilului rustic alegem, este indicat să investim într-o grădină pe măsură. Pentru un rustic în stil Italian, putem să ne creăm o grădină de plante aromatice. Dacă preferați stilul cottagore, investiți în plante, în special în cele cățărătoare care vor împodobi și exteriorul.

Fotografii: Diandra Agapie

Diandra Agapie este o tânără vizionară multidisciplinară. Plecată în Olanda la 14 ani, aceasta a studiat management în artă și patrimoniu cu specializare în curatorship la Maastricht University. A lucrat ca și asistent de galerie și curatoare la galeria PontArte din Maastricht, înainte să înceapă să simtă dorul față de țara în care s-a născut.

Întoarsă după 9 ani din străinătate, aceasta s-a mutat la București unde a început să studieze o nouă profesie, designul de interior, pe care dorește să o practice. Diandra își privește profesia dintr-o perspectivă multidisciplinară. Designul de interior nu este de sine stătător, iar pentru a obține rezultate maxime, aceasta îl combină în proiectele sale cu elemente din diverse domenii, ca și psihologia, artele vizuale, studii culturale, neuroștiința, fashion-ul și istoria.

 

Instagram: @diandraagapie | Facebook: Diandra Agapie

Curator
Curatorhttps://www.curatorialist.ro/
Oameni cu care împărtășim aceleași viziuni, oameni pe care îi admirăm și ale căror păreri și voce contează pentru noi. Oameni savvy în domeniul lor sau, pur și simplu, cu pasiuni și experiențe extraordinare, de dat mai departe.