Bubble tea este o băutură pe bază de ceai, la care se adaugă lapte sau suc de fructe, plus perle de tapioca. Se poate servi rece sau cald în pahare transparente și cu un pai larg, prin care să treacă și perlele de tapioca de la baza băuturii.
Varietatea impresionantă de posibile mixuri, texturi și arome face ca bubble tea să devină un adevărat fenomen în toată lumea. Așa se explică marile cozi care se formează la micile localuri de bubble tea.
Origini
Deși pare un trend recent, bubble tea (pe care îl mai găsești și sub denumirile de „boba tea” sau „pearl tea”) a apărut în Taiwan, în anii 1980. A căpătat rapid în poluaritate în țările asiatice și apoi a devenit iubit în întreaga lume.
Inițial, termenul „bubbles” se referea la bulele care se formau la suprafață după mixarea intensă a ceaiului cu laptele. Acum, cei mai mulți asociază „bubbles” cu perlele de tapioca sau alte elemente „explozive” (precum jeleuri din fructe, popping boba, bile din taro etc) pe care le poate conține băutura.
Perlele din tapioca – cea mai obișnuită adiție în bubble tea – sunt din amidon de manioc, o plantă tropicală cultivată pe scară largă în Africa, Asia și America Latină. Tuberculii de manioc sunt bogați în hidrați de carbon, în principal amidon. În țările tropicale, maniocul este o sursă importantă de carbohidrați, pe locul 3 după orez și porumb.
De ce iubim bubble tea
Bubble tea este o băutură surprinzătoare, care nu te poate lăsa indiferent. Iată aici câteva motive pentru care este atât de iubit.
- au un element surpriză care îți stimulează simțurile – fie că e vorba de perlele de tapioca, de bile explozive, jeleu de fructe sau altele.
- sunt atât de multe sortimente încât nu ai timp să te plictisești și e imposibil să nu îți găsești preferatul.
- Sunt colorate, aromate și… distractive!
Te-am făcut curios? Iată 3 localuri din București unde poți încerca un bubble tea (dacă nu ai făcut-o deja).
Bubble T
Bubble T a fost deshis de Sorin, un barman cu 15 ani de experiență și care, în urmă cu 2 ani, a fost cucerit de fenomenul bubble tea pe care l-a văzut pe site-urile asiatice. S-a asociat cu prietenul său, Marian și au deschis împreună Bubble T, inițial în zona Gării de Nord (bd. Gheorghe Duca nr 1) și, de curând, în Berceni (bd. Alexandru Obregia nr 25).
În meniul lor de bubble tea, vei găsi o mulțime de sortimente:
- Bubble tea clasic (ceai verde/negru/de turmeric și lapte)
- Bubble espresso, pe bază de cafea (Bubble espresso, Vanilla bubble espresso)
- Bubble smoothie (ne-au făcut cu ochiul cel cu mago, cu măr verde și cel fructe de vară)
- Vegan bubble – în care laptele este înlocuit de o variantă vegană (soia)
- Bubble Lemonade (în care sunt folosite sirop sau piure de fructe, precum cireșe, căpșuni, mango sau fructul pasiunii).
Din shop-ul online de pe site poți achiziționa ingrediente să îți prepari acasă propriul bubble tea!
Zebra Cat
În zona Amzei (Tache Ionescu nr 8A), îi vei găsi pe Zebra Cat. Este fain că poți alege să îți personalizezi băutura pe mai multe paliere: cât vrei de dulce, dacă vrei gheață și cât de mult, dacă vrei perle de tapioca sau nu. În plus, dacă ai o dietă specială, poți solicita de pildă lapte vegan sau înlocuitori pentru zahăr.
Poți alege din sortimentul bogat de bubble tea de la Zebra Cat: varianta clasică de bubble tea cu lapte (au mai multe tipuri de ceai disponibile), unele pe bază de matcha și diferite arome (ai putea încerca unul cu creme brulee sau căpșuni), Zebra Cat Specials (trebuie degustate cele cu turmeric, cu fructul pasiunii sau cu banană coaptă), cele pe bază de fructe ori Korean Cloudy Lemonade (cu mandarine sau mojito).
Chaya Boba Tea
Chaya Boba Tea este sora mai mică a ceainăriei Chaya TeaHouse, fiind deschisă în iulie 2021. Are două locații centrale, una în Piața Amzei (Tache Ionescu 8B) – vecini cu Zebra Cat, iar cealaltă în zona Universității (str. Academiei nr 17, vizavi de Facultatea de Arhitectură).
Aici vei găsi bubble tea pe bază de lapte (au arome interesante precum lavanda, apa de trandafiri sau taro), sortimente fără lapte (pe bază de ceai și piure de fructe), cu matcha și piure de fructe sau bubble lemonade (ceaiul este înlocuit de suc de lămâie plus piure/sirop de fructe și perle de tapioca sau popping).
Cele mai solicitate tipuri de bubble tea de la ei sunt: Matcha Latte, Taro, White Bounty (cu ciocolată albă și cocos) și Rose Latte.
fotografii: paginile de Facebook ale localurilor prezentate, Shutterstock (foto principală)