Biologica – Brandul de cosmetice naturale made in Romania

Durata: 7 minute

Sănătate și frumusețe – de regulă, asta ne dorim să obținem de la produsele cosmetice de îngrijire, iar dacă vorbim despre cosmetice naturale, cu atât mai mult. Nu știu cât de bine cunoașteți brandul Biologica – eu i-am descoperit de curând și mi-am dorit să aflu mai multe din culisele unui proiect antreprenorial românesc în domeniul cosmeticelor naturale.

Mihaela Pipelea este unul dintre fondatorii Biologica, fiind cea care a adus în cadrul acestui proiect cunoștințele și experiența de farmacistă (a absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iași), dublate de o pasiune pentru plante și natură, în general, insuflată de bunica sa.

Citește în interviul de mai jos mai multe despre cum s-a transformat ideea Mihaelei în laborator și brand de cosmetice naturale, ingredientele naturale folosite în produsele Biologica, uimitoarea vitamină B3 și ce ar trebui să cuprindă ritualul nostru de îngrijire a pielii.

cosmetice naturale
Echipa (extinsă) Biologica

Curatorialist: De când te-a pasionat chimia și care a fost parcursul tău până la Biologica?

Mihaela Pipelea: Chimia face, practic, parte din parcursul meu profesional. Încă din liceu (Liceul de Chimie Industrială Piatra-Neamț) la primul contact cu chimia organică, am stiut, am simțit că există o afinitate, o legătură puternică cu ceva din trecut, ceva care trebuie continuat și dus mai departe, perfecționat.

Desigur, rădăcina tuturor acestor alegeri este ancestrală și nu pot să nu aduc în atenție influența constantă a bunicii mele, prin atenția acordata plantelor, florilor, naturii în general. Conexiunea cu TOT a fost modul ei de existență, iar prin observație l-am asimilat, devenind un mod de existență personal.

cosmetice naturale

Când ați lansat brandul Biologica și care au fost circumstanțele care au dus la această inițiativă? Care sunt ceilalți fondatori și ce v-a adus împreună în acest proiect?

Biologica s-a născut, pur si simplu. Pe baza solidă a unei dorințe neexprimate verbal, dar susținută emoțional, existentă în profunzimile sufletului.

S-a întâmplat ca un foarte bun prieten, Stelian Bogza, să mă viziteze și să ia cunoștință cu pasiunea mea, materializată la acel moment printr-un mic laborator. Viziunea lui a făcut ca din acel moment să mergem împreună, ca echipă, pe drumul care definește Biologica.

Bucuria pasiunii împărtășite a dat naștere acestui concept. Ca fondatori, s-au alăturat prieteni talentați, încrezători în viziunea, munca și determinarea noastră. Viziunea și determinarea lor completează echipa ca un tot unitar.

Cum au fost începuturile vieții de antreprenor în domeniul cosmeticelor naturale? Ce ți s-a părut cel mai greu în acest proces?

Domeniul cosmeticelor este unul vast, cu rădăcini antice și ramificații în viețile contemporane. Nevoia de tinerețe veșnică, stă, de fapt, la baza apariției și dezvoltării acestui domeniu. Termenul de NATURAL, cu tot ce presupune acesta, este o provocare, în special în cadrul cosmeticelor, cu preponderență în aceste timpuri.

Ca antreprenor în acest domeniu, provocarea este evidentă: începând de la studiul și aplicarea legislației (strictă, complexă), până la punerea produsului pe piață. Recunoașterea produsului final, ca fiind la înălțimea așteptărilor publicului destinatar, e mai mult decât o recompensă.

Câți oameni lucrează acum în echipa Biologica Cosmetics?

În momentul de față, echipa este cea inițială, păstrându-se într-un cadru restrâns, cu perspective de expansiune: Stelian Bogza, Mihaela Pipelea, Olivian Bezem, Ioana Bogza, Ilinca Ruxandra Pipelea, Iulia Boboc.

Cum se creează rețeta unei creme? Ne poți împărtăși câteva informații din culisele industriei cosmetice?

În orice domeniu, crearea/ lansarea oricărui produs este cerută de piață. Industria cosmetică nu face rabat de la acest concept, astfel că formularea unei rețete cosmetice pleacă de la nevoile firești, neînchipuite ale pielii.

Plecând de la o necesitate se ajunge la un produs; în cazul Biologica, dacă este să exemplificam, să fim exacți, plecând de la nevoia menținerii vitalității pielii, creăm un produs dedicat acestei cauze: ingredientele alese in formularea produsului sunt, nu doar deținătoarele unor promisiuni, ci reprezintă o parte din ființa mea.

De exemplu, Chamomile Day Cream este materializarea dragostei mele pentru mușețel, este o amintire frumoasă, petrecută pe câmpurile invadate de flori ale copilăriei.

Care sunt principalele ingrediente naturale folosite pentru produsele Biologica? De unde provin ele?

Nu am o clasificare a ingredientelor. Le aleg, pur și simplu, după promisiunea lor și legătura mea directă cu ele, singura condiție fiind proveniența lor naturală.

Naturalul este recunoscut, acceptat și metabolizat de piele, cu randament maxim, fără reacții adverse.

Uleiurile vegetale naturale reprezintă o prezenta constantă în formulele Biologica, iar alegerea lor e o consecință a profilului final al consumatorului. Formulele sunt îmbogățite cu extracte botanice, concentrate vegetale bogate în principii active cu proprietăți determinante în alegerea lor (certificate de organismele internaționale din domeniu).

Tușa finală o reprezintă prezența uleiurilor esențiale, adevărate comori  botanice, apreciate nu numai pentru parfumul puternic, profund, dar și pentru adaosul de principii active cu rol determinant.

Textura produsului final este o alta provocare și, în consecință, alegerea ingredientelor ține cont și de acest aspect. Urmărim obținerea de creme lejere, cu textura ușoară, plăcută la aplicare, cu absorbție rapidă, și, desigur, cu proprietățile vizate. Fiind axați pe obținerea cosmeticelor naturale, documentele însoțitoare ale ingredientelor trebuie să dovedească proveniența acestora, ca fiind din surse sigure, sustenabile, certificate de organismele internaționale.

cosmetice naturale

De ce ați ales să faceți produse unisex și nu specializate pentru femei/bărbați? Se poate spune că nevoile pielii sunt aceleași, indiferent de sex?

Exista câteva diferențe esențiale între pielea femeilor și cea a bărbaților, diferențe bazate pe acțiunea diferită a hormonilor specifici, respectiv feminini/ bărbătești.

Biologica, în schimb, se adresează nevoilor esențiale ale pielii (hidratare, nutriție), nevoi similare ambelor sexe.  În dezbaterea acestui subiect plecăm de la ideea de bază că pielea e piele… E un organ – cel mai mare organ al ființei umane, cu aceleași atribute: de protecție, de analiză a mediului la nivel senzorial, de reglarea temperaturii corpului și asta doar numind pe scurt câteva dintre ele.

Studiul structurii pielii, atât a femeilor, cât și a bărbaților, dezvăluie același uimitor mod de structurare: epiderm – derm-hipoderm – de unde aceleași nevoi esențiale pentru o piele sănătoasă.

Utilizăm sintagma UNISEX pentru a încuraja bărbații să utilizeze produse care, prin definiție, sunt destinate femeilor, întrucât bărbații își pun adesea întrebări dacă pot utiliza același tip de produse cosmetice ca și femeile. Alegerea cosmeticelor de către bărbați trebuie să țină seama doar de particularitățile tipului de ten.

cosmetice naturale

Ce ne poți povesti despre Niacinamida (o formă de vitamina B3), unul dintre ingredientele de bază ale produselor Bologica Cosmetics? În ce produse o regăsim și la ce ajută?

Niacinamida, cunoscuta sub denumirea de vitamina B3 sau Nicotinamida, este un ingredient agreat de formulatorii Biologica, datorită provenienței naturale și multiplelor beneficii aduse pielii. Alegerea Niacinamidei se bazează pe efectul anti-radicalar (destinat formulelor anti-îmbătrânire), normalizator al diametrului porilor (pentru îmbunătățirea tenului tern și neuniform), calmant, prin efectul antiinflamator, cu efecte vizibile în atenuarea efectelor negative ale factorilor de mediu și stres.

Cel mai important aspect al Niacinamidei este acela că este stabilă sub acțiunea radiațiilor ultraviolete (unic pentru un antioxidant) și formează complexe stabile, cu efect sinergic, cu alte ingrediente esențiale în formulările biologice, cum ar fi vitaminele E si C.

Un alt aspect important al utilizării Niacinamidei îl constituie faptul că poate fi benefică oricărui tip de ten, chiar și tenului acneic sau cu tendințe acneice. Desigur, trebuie evitat de către persoanele care se știu cu o anumită sensibilitate la acest ingredient (de aici necesitatea de a testa orice produs cosmetic înainte de utilizare). Produsele cosmetice cu Niacinamida pot fi utilizate zilnic, cu obținerea unui efect de întinerire și uniformizare a aspectului general al pielii.

Care este rutina zilnică ideală pentru îngrijirea a pielii?

Termenul de rutină indică un ritual de îngrijire, de igienă a pielii, pentru păstrarea integrității acesteia. Există mai mulți pași în cadrul acestui ritual:

  • Demachierea – indiferent dacă exista sau nu machiaj aplicat, prin procesul de demachiere se urmărește îndepărtarea oricăror reziduuri care au aderat la suprafața pielii. Este obligatoriu și dimineața, și seara.
  • Curățarea – utilizând un gel de curățare sau săpun, imediat după procesul de demachiere. Se recomandă atât dimineața, cât și seara, având în vedere faptul că în timpul somnului, pielea continua să secrete sebum. Se are în vedere alegerea unui produs destinat tipului de ten.
  • Exfolierea – cel puțin o dată pe săptămână, pentru îndepărtarea celulelor moarte, în scopul pregătirii pielii pentru absorbție maxima a nutrienților aplicați ulterior.
  • Masca – recomandată o dată pe săptămână, după exfoliere. Masca se alege în funcție de nevoile pielii (calmante, hidratante, purificatoare, anti-pete). Această etapă are rolul de refacere a filmului lipidic, esențial în restabilirea vitalității pielii.
  • Tonifierea – recomandată imediat după demachiere/curățare, atât dimineața, cât și seara, și asigură îndepărtarea ultimelor impurități ramase
  • Serul – cu efect de acțiune în profunzime- recomandat în rutina avansată, ca tratament. Alegerea serumului se face în funcție de nevoile tenului. De obicei, se asociază cu o crema cu aceeași specificitate (ser hidratant + cremă hidratantă).
  • Crema contur ochi – necesară pentru hidratarea/ hrănirea intensă a zonei din jurul ochilor, zona predispusă la uscăciune, și, deci, ridare excesivă.
  • Hidratarea – după aplicarea serului, crema hidratanta este necesara pentru menținerea supleței și strălucirii pielii.
  • Protecția solară – este un pas esențial în rutina zilnică, indiferent de zona unde locuim, chiar și iarna.

O piele sănătoasă este o piele frumoasă fără machiaj.

Adoptând o rutină zilnică, asigurăm sănătate pielii.

Ce sfaturi ne dai pentru a ne păstra frumusețea și fermitatea pielii cât mai mult timp?

Ca sfaturi de bază în menținerea frumuseții și fermității pielii un timp îndelungat, recomandăm adoptarea și respectarea cu rigurozitate a rutinei zilnice de îngrijire a pielii, utilizarea produselor specifice tipului de ten, consumul de alimente naturale, hidratare interna și evitarea factorilor nocivi.

Ce factori consideri că afectează cel mai mult starea pielii noastre?

Fiind un factor de protecție, pielea este cea mai expusă la agresiunea mediului exterior. Ca factori agresivi din partea mediului se numără radiațiile UVA, UVB cu efect cumulativ, conducând la distrugerea testului conjunctiv din structurile superioare, cu îmbătrânire prematură, aspect tern, lăsat, lipsit de fermitate, fără substrat de susținere. Pe lângă radiațiile solare, praful, frigul și poluanții atmosferici constituie alți factori externi.

Ca factori de natura internă, putem menționa dieta săracă în nutrienți, vitamine și enzime, excesul de zahăr și alimente procesate, lipsa somnului eficient, schimbările hormonale. Stilul de viață, factor cu rol determinant asupra aspectului pielii, face referire la consumul de băuturi alcoolice, fumat, stres.

Cum vezi piața cosmeticelor naturale din România în prezent?

În expansiune, din fericire. Prin înțelegerea rolului pielii, prin educație, consumatorii au înțeles rolul naturalului în alegerile cotidiene.

Ce planuri aveți pentru viitorul apropiat?

Biologica își propune educarea publicului consumator de cosmetice în înțelegerea importantei produselor naturale, aceasta fiind una dintre valorile noastre principale.

fotografii: Biologica

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.