Cum să asculți un podcast când nu îți găsești starea

Durata: 5 minute

Vrei să asculți un podcast cu mine? Astăzi îți propun să ne uităm la podcast-uri ca să vedem evoluția lor, la cine ce mai ascultă de pe piață și cum să asculți un podcast când nu îți găsești starea.

Podcast-urile nu sunt o tendință creativă de moment. Am aflat că acest mediu digital există de prin anii ’80, când cocheta cu publicul sub numele de audio-blogging. Cu toate acestea, formatul actual s-a dezvoltat mai mult în ultimii cinci ani. Profesioniștii, celebritățile și investițiile marilor companii, precum Spotify, Apple, YouTube și Google au ajutat.

Realitatea este că numărul podcast-urilor este în creștere. Un studiu american arată că se vor lansa cu aproximativ 16% mai multe în fiecare an. Iar acum este acel moment în care te voi lovi cu multe statistici.

Studiile arată că la începutul anului 2020 existau aproximativ 850.000 de podcast-uri, iar în 2021 numărul a urcat la 1.9 milioane în lume. Pandemia a ajutat. Publicul care a adoptat acest produs digital se află cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. Majoritatea aleg să asculte acasă sau în timp ce conduc, iar peste jumătate o fac utilizând un gadget.

În România, un studiu arată că peste 35% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 50 de ani, respectiv 3 milioane de useri, consumă conținut audio în format podcast. Publicul majoritar este masculin și preferă să petreacă timp ascultând, în această ordine, pe YouTube, Facebook, Spotify și apoi restul. Din documentarea mea reiese și faptul că mulți ascultă în română, dar sunt câțiva care le preferă pe cele din afară, în engleză.

Femei fac un podcast

Ce este un podcast?

Zilele trecute i-am auzit pe părinții mei, care au peste 60 de ani, vorbind despre podcast-uri. Mai mult, când gătește, mama își lasă YouTube pe fundal și ascultă diferite interviuri. Clar, statisticile nu mint, podcast-urile sunt mainstream. Dar ce sunt aceste podcast-uri?

Podcast-urile sunt un fel de radio online „la cerere”, o transmisie audio digitală mai fină, pe care o poți accesa când dorești. Oricine poate înregistra episoade pe care ascultătorii le pot descarcă și asculta pe telefon, tableta sau laptop. Există episoade tematice – de la meditație și imunitate, la marketing și politică – sau interviuri și discuții între prieteni.

Eu încerc să îmi conving soțul să facem un podcast seara – STOLUL de SEARĂ – când ne delectăm papilele gustative cu un pahar de vin. Nu de puține ori s-a lăsat cu „trebuie să facem asta” sau „trebuie să filmăm asta pentru TikTok”.

Numele se pare că vine de la iPod („portable on demand”/portabil la cerere) și „broadcast” (difuzat), adică de la compania Apple, și a apărut pentru prima dată prin 2014. Spre deosebire de un blog sau un vlog, un podcast nu are elemente vizuale, tot ce trebuie să faci este…să asculți. Teoretic, acest detaliu îl face mai ușor de consumat…dacă ai stare.

Aici întâmpin eu dificultăți. Oricâte aplicații mobile de meditație mi-aș instala și după multe ore de practică, tot îmi este greu să stau și să fac un singur lucru. Creierul meu de maimuță este sponsorul acestui articol.

De ce să asculți un podcast?

Înainte de a trece la câteva recomandări, vreau să subliniez de ce să le asculți. În primul rând, pentru inspirație. Majoritatea sunt nișate și descoperi lucruri noi. În plus, informațiile par livrate mai personal față de emisiunile radio.

În al doilea rând, sunt o sursă de distracție și relaxare. Este important să ne uităm la podcast-uri ca la o modalitate de informare în timp ce faci altceva sau ca sesiuni de meditație, când ne detașăm de lumea exterioară – mare grijă totuși dacă le asculți când conduci.

Intimitatea vocii, interactivitatea digitală și conveniența portabilității fac din podcast-uri un vis pentru media tradiționale. Toate aceste noi unelte vin cu versatilitate și mult feedback care le fac să crească exponențial. Tu ce ai ascultat frumos astăzi?

Prieteni asculta podcast

Cum să asculți un podcast?

Realitatea mea este că deși mi-ar plăcea să merg cu valul, îmi este foarte greu să ascult podcast-uri.

  • Nu pot să le ascult în mașină spre muncă sau când mă plimb pe străzi, pentru că stau mai mult acasă. Aș putea să o fac atunci când merg la cumpărături, dar atunci de obicei mă cert mintal cu toate personalitățile mele.
  • Nu o pot face în timpul curățeniei pentru că nu aud nimic, de altfel nici să las pe fundal când trebăluiesc prin casă cu un copil mic care face vocalize și un cățel-senzor care latră la orice zgomot de afară.
  • Nu îmi place să ascult în pat înainte să mă culc pentru că îmi este greu să mă concentrez (în plus, atunci este timpul meu cu Netflix).
  • Nu pot asculta când merg prin parc pentru că sunt cu familia și s-ar supăra dacă m-aș retrage în carapacea digitală.
  • Nu pot asculta când fac sport deoarece fac yoga în timp ce mă uit la un video pe YouTube.

Așa că am făcut o listă cu recomandări de cum să asculți un podcast când nu îți găsești starea.

  • Dacă podcast-ul este și video, de multe ori îmi iau notițe, desenez sau colorez ca să îmi mențin mintea pe subiect, fără să se ducă spre alte gânduri.
  • Dacă podcast-ul este audio și ai nevoie de un video relaxant, recomand să asculți în timp ce te uiți la acest clip cu meduze.
  • Dacă îți dorești să asculți podcast-uri și să încerci un fel de meditație, încearcă să respiri, să numeri 1 pe inspirație, 2 pe expirație și tot așa până la 10.
  • Al doilea tip de meditație este să întinzi mâna în față și să trasezi cu degetul arătător de la cealaltă mână conturul ei…sau poți să îți faci singur masaj la mâini, brațe, umeri, gât, apoi tălpi. #selflove
  • Ascultă un podcast cu altcineva în timp ce vă relaxați, beți un pahar de vin sau mâncați un popcorn. Poți să o faci cu partenerul, dar și cu un prieten digital.

Asculta podcasturi

Ce podcasturi să asculți?

  1. Joe Rogan este primul nume care îmi vine în cap (al doilea este Serial care a fost super popular acum câțiva ani, dar nu l-am văzut) atunci când se vorbește despre podcast-uri. Se uită soțul, eu m-am delectat pur informativ, dar poate ție o să îți placă mai mult.
  2. Anatomia unei relații, cu terapeutul Irina Doiciu, este un podcast românesc pe care l-am ascultat la începutul anului.
  3. Terapeutul Esther Perel are mai multe podcast-uri, unul despre muncă și altul despre relații, în engleză.
  4. Mame este un podcast găzduit de jurnalistele Oana Sandu și Ana Maria Ciobanu, iar fiecare episod prezintă o mamă și relația ei cu munca.
  5. Aplicația mea preferată de meditație este Headspace (dar am folosit și Calm), creată de Andy Puddicombe, care are și podcast.
  6. Pe Deplin este cel mai recent podcast pe care l-am ascultat, găzduit de Andreea Mănescu și Mara Cristina, despre imunitate, biologie și spiritualitate.
  7. Dacă vrei ceva diferit pe partea de lifestyle, poți încerca podcast-ul lui Oprah, Super Soul.
  8. Tot un podcast despre oameni creativi, care să te inspire, dar în română, găzduiește și Andreea Vrabie – Pe bune.
  9. Dacă vrei un podcast despre cultura pop din America, una dintre prietenele cele mai bune care locuiește acolo mi-a recomandat asta pentru tine.
  10. În final, dacă vrei ceva care să te facă să râzi și pe care să-l poți urmări ca un show de stand-up, recomand M.C.N. Podcast.

fotografii via UNSPLASH

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising