În perioada 24 septembrie – 16 octombrie 2021, în Parcul Natural Văcărești se desfășoară proiectul Becoming Landscape, o serie de intervenții culturale și dezbateri pe teme post și trans umaniste, pornind de la ideea hibridizării umanului cu tehnologia și natura.
Becoming Landscape este un demers al comunității de artiști Techno|Fields, inițiat de către coregrafa Andreea David și constă într-o serie de intervenții, situații performative, concerte, dezbateri, cu participare liberă.
Delta Văcărești, un spațiu natural protejat, în prezent suspendat în incertitudinea dintre “no man’s land” și periferie, va deveni scenă, topos cultural ocupat de un grup de performeri, muzicieni, artiști vizuali, teoreticieni și specialiști din zona de mediu. Aceștia vor transforma în peisaj multiple limbaje de expresie, de la dans contemporan și land art, la muzică experimentală, cultă sau electronică.
Intervențiile artiștilor sunt neinvazive și nu vor avea impact negativ asupra peisajului, asupra speciilor sau a habitatelor.
Repere din programul Becoming Landscape
-
MICRO-RAVE. Încercări de a deveni peisaj. Vineri, 24 septembrie | Sâmbătă, 9 octombrie | sâmbătă, 16 octombrie.
În relație cu Delta Văcărești, Techno|Fields concepe o serie de situații performative reunite sub tema micro-rave-ului, ca mijloc de a aduce în atenția publică spațiile abandonate ale orașului, acolo unde vegetația își face loc printre crăpăturile betoanelor, creând un ecosistem propriu, cu o logică și un timp aparte.
Artiști: Andreea David, Maria Baroncea, Eliza Trefaș, Maria Mora, Giles Eldridge, Oana Maria Zaharia, Eve Cousins, Sînziana Pintean, Sillyconductor.
-
OUTLANDS – Vineri, 24 septembrie | Sâmbătă, 16 octombrie
Interferând cu spațiul natural care o găzduiește, instalația land art Outlands urmărește teme multiple, de la construcțiile ritualice, la principii de urbanism și teme sociale. Pe parcursul a patru săptămâni, artistele Marina Oprea, Andreea Medar și Mălina Ionescu vor realiza o construcție de mari dimensiuni, printr-o intervenție in situ minimală, o decopertare cvasi arheologică – care dezvăluie ultimele ruine recente, fragmente ale unei realități care a rămas în latență.
Artiste: Marina Oprea, Andreea Medar și Mălina Ionescu.
-
BECOMING LANDSCAPE. BECOMING ANIMAL. BECOMING MACHINE – Vineri, 24 septembrie | Sâmbătă, 9 octombrie.
Raluca Oancea (Nestor), critic, curator și lector UNArte, va modera o serie de dezbateri interdisciplinare deschise publicului, cu teoreticieni, filosofi, artiști, specialiști de mediu, urmărind tematici precum impactul real al artei contemporane asupra societății, noi abordări vizuale ale peisajului (natural sau urban), medierea relației dintre om și natură cu ajutorul artei și tehnologiei în paradigma postumanistă.
Invitați: Dan Bărbulescu, Laurențiu Fuiorea, Raluca Ionescu Paraschiv, Vasile Mihalache.
-
HARMONY OF DISASTER – Sâmbătă, 9 octombrie.
Cântecele păsărilor, densitatea vegetală, lipsa pereților, devin puncte de pornire pentru texturi sonore, ritmuri și secvențe acustice care vor interfera într-o manieră inedită, modelate prin tehnici extinse de compoziție pentru voci și corzi.
Diana Miron – artist de sunet, performer, compozitoare și vocal coach -, alături de compozitorul și sound designer-ul Laurențiu Coțac, vor capta peisajul sonor al Deltei într-o bancă de sunete. Plecând de la aceste texturi acustice de înaltă rezoluție, cei doi vor iniția un concert-experiment în cadrul căruia sunetele Deltei vor întâlni muzica electro-acustică, vocea performerilor și interpretarea cvartetului de coarde Outis.
Muzicieni: Diana Miron, Laurențiu Coțac, cvartetul Outis (violoniști Francisco Miguel Ramonda, David Ursei, violist Mihai Todoran și violoncelist Victor Sandu).
Becoming Landscape este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, produs de Asociația Blend-in Studio, în parteneriat cu Asociația “Parcul Natural Văcărești”, platforma TechnoTransa, Asociația SCAI.
fotografii: Techno|Fields