Farfurii mai mari sau mai mici, vaze, căni, boluri asimetrice, frumos colorate în nuanțe vegetale și marine, dar și nuanțe îndrăznețe de roșu și galben ori culori diafane precum crem sau roz, acesta este universul în care își desfășoară activitatea artista Victoria Cojocariu.
Brandul de ceramică dezvoltat de Victoria se numește “Victoria Finală”, acesta fiind numele de alint pe care soțul i l-a dat când s-au cunoscut și despre care crede că e enigmatic și ușor memorabil.
După alte inițiative de antreprenoriat care nu au reușit, Victoria și-a găsit adevărata vocație în lucrul cu ceramica. Aici, în brandul Victoria Finală, mărturisește ea, “este toată creativitatea mea materializată în obiecte ceramice. Și, pentru că sunt făcute din pasiune, este un brand viu și autentic, care mă reprezintă”.
Un vis devenit realitate
Victoria a început efectiv să lucreze ceramic în propriul atelier din anul 2017, dar crede că adevăratul început a fost mai devreme cu câțiva ani, timp în care a admirat obiecte de ceramică făcute de alți artiști: “După câțiva ani de visat, am decis să îmi cumpăr un cuptor mic, lut și glazuri, și am început să învăț singură și să fac primele mele obiecte. Pasiunea s-a transformat repede în activitatea mea principală și în profesia mea”.
Lucrul cu ceramica, jocul cu lutul și glazurile care se pot combina în atât de multe feluri, îi oferă o sursă inepuizabilă de inspirație, la care se adaugă mediul în care își desfășoară activitatea, departe de agitația urbană.
“Experimentez mereu cu noi forme și culori și, pornind de la rezultatele experimentelor, mă inspir în crearea colecțiilor. Dar cred că și faptul că locuiesc la țară, înconjurată de natură și liniște, e o sursă mare de inspirație. Am o grădină frumoasă și locuiesc într-o zonă pitorească în Bărăgan, înconjurată de lacuri și câmpii în care cele patru anotimpuri sunt foarte frumos conturate în fiecare an”, spune Victoria.
Cum se lucrează ceramica
Fiecare obiect ceramic pe care îl creează Victoria trece printr-un proces creativ complex, cu etape care nu se pot elimina sau face superficial. Nu este ușor, dar cei care și-au găsit în asta menirea, precum Victoria, o fac cu plăcere și măiestrie.
Am rugat-o pe Victoria să ne explice pe scurt care sunt etapele de realizare ale unui produs de ceramică: “Ceramica are un proces lent și precis, în care nu poți sări peste etape. Lutul plastic se modelează în diverse forme de obiecte. Apoi, se lasă la uscat câteva zile, după care se șlefuiește cu grijă ca să fie neted și perfect pentru a intra la cuptor, la prima ardere. Aici se transformă din lut într-un material dur și poros, ca din piatră. Obiectele coapte prima oară se numesc “biscuiții”. Apoi, fiecare obiect se glazurează și mai intră o dată la cuptor, pentru arderea finală, cea de glazurare. În final, se obține un obiect durabil, impermeabil și funcțional care este obiectul ceramic”, povestește ea.
Cel mai mult Victoriei îi place să creeze vaze, pentru că îi oferă o libertate de creație totală, poate pleca la drum fără absolut niciun plan prealabil și este o modalitate bună de reset creativ după o comandă repetitivă. Cât privește creația efectivă, preferata Victoriei este glazurarea.
“Aceasta este pentru mine etapa cea mai interesantă. Mai ales că nu poți vedea rezultatul decât după cele 2 zile ale obiectului în cuptor, așa că, practic, îl pictezi în imaginația ta înainte. Și, atunci, e foarte interesant, să deschizi cuptorul și să vezi ce a ieșit, cât de bine s-a suprapus rezultatul cu imaginația ta anterioară. Cel mai des, e o surpriză totală. Și, pe măsură ce trec anii, e o surpriză placută. Dar, uneori, sunt și dezamăgiri, însă din ele înveți cel mai mult. Deci, oricum o dai, tot e bine”, își explică Victoria alegerea.
Obiectele de ceramică Victoria Finală le găsești în magazinul online sau în showroom-ul din București, deschis de regulă doar sâmbăta, între orele 12-17 (e bine să verifici dacă sunt modificări legate de orarul showroom-ului pe pagina de Instagram).
Tu ce alte branduri de ceramică admiri?
fotografii: Victoria Finală