Puține ingrediente au parte de aceeași expunere în industria frumuseții precum acidul hialuronic. Nici măcar retinolul, superstarul care nu trebuie să lipsească din niciun fel de rutină sau vitamina C, antioxidantul suprem, nu reușesc să suscite același grad de interes din partea consumatorilor conform trendurilor de căutare Google.
Ce este acidul hialuronic?
Acidul hialuronic este o moleculă compusă în mare parte din zaharuri (polizaharidă), care se regăsește în mod natural în fiecare țesut al corpului nostru când acesta este tânăr. Este o componentă cheie a cartilajelor, acționând ca un lubrifiant. Pe măsură ce înaintăm în vârstă (și, din punct de vedere biologic, procesul începe pe la treizeci de ani) producția de acid hialuronic scade.
De ce îl iubim?
CAPACITATEA EXTRAORDINARĂ DE A REȚINE HIDRATAREA este superputerea acestui ingredient care probabil v-a invadat feedurile din orice rețea socială.
Și, când zic extraordinară, iată și faptele: 1 GRAM de acid hialuronic poate reține până la 1000 ML de lichid. Concluzia: acidul hialuronic iubește apa, pielea noastra iubește acidul hialuronic.
În termeni de skincare addict, acidul hialuronic este un umectant, agent capabil să atragă și să rețină apa atât din interior cât și din exterior, reușind, în același timp, să încetinească ritmul de evaporare a acesteia, păstrându-ți pielea frumoasă și “plumped”.
DACĂ FERMITATEA PIELII ESTE ASIGURATĂ DE COLAGEN, ACIDUL HIALURONIC ESTE CEL CARE HIDRATEAZĂ ȘI HRĂNEȘTE COLAGENUL.
Unul dintre numeroasele studii realizate despre acidul hialuronic a concluzionat că aplicarea unor formule cu cel puțin 0,1% acid hialuronic duce la îmbunătățirea semnificativă a elasticității și hidratării pielii. În funcție de mărimea moleculelor de acid hialuronic din compoziție (cele mai mici au fost cele eficiente, cele mari se așază la suprafața pielii ca și cum ar fi în concediu) s-a măsurat îmbunătățirea semnificativă a adâncimii ridurilor.
Este unul dintre nutrienții inteligenți deoarece își adaptează rata de absorbție a lichidelor în funcție de umiditatea din mediul înconjurător. Adică păstrează cât îți (îi) trebuie.
În afara de menținerea hidratării, acidul hialuronic are rolul de a îmbunătăți și repara bariera naturală a pielii. Dacă aceasta nu funcționează, pielea noastra arată și este deshidratată, uscată, dură. Iar în aceste condiții nu putem acționa asupra altor probleme cum ar fi ridurile, petele de la soare sau de la acnee.
Există câteva studii ** care au concluzionat că acidul hialuronic are și capacitatea de a vindeca pielea rănită, dar intervin factorii greutate moleculară și concentrație.
ACIDUL HIALURONIC ESTE UN INGREDIENT BENEFIC PENTRU TOATE TIPURILE DE PIELE: CU ROZACEE, SENSIBILĂ, GRASĂ, CU TENDINȚE ACNEICE, nu există restricții de folosire.
Sunt extrem de puține cazurile de iritație, alergie, efect advers, iar acestea țin de particularitățile individuale, nu există vreun studiu sau vreo dovadă a potențialului iritant al acidului hialuronic.
Cum acționează diferitele greutăți moleculare ale acidului hialuronic?
Spuneam mai devreme că acidul hialuronic cu masa moleculară mare nu are efect în ceea ce privește ridurile, însă există alte beneficii chiar și ale acestuia.
– greutate moleculară mică, absorbit instant în straturile adânci ale pielii, oferă hidratare din interior, îmbunătățește aspectul ridurilor (80 – 100 kDa)
– masa moleculară medie, îmbunătățește legăturile de hidratare de la nivelul pielii (800 – 1000 kDA)
– greutate moleculară mare, formează o peliculă hidratantă la nivelul pielii, care netezește aspectul liniilor fine (1000 – 1,500 kDa)
Cum alegem produsul potrivit cu acid hialuronic?
În skincare nu există one size fits all, încercarea este de bază, însă ne putem ghida după cateva reguli generale:
1. Să nu conțină alcool, acesta anulează efectele benefice ale acidului hialuronic.
2. Să conțină obligatoriu acid hialuronic de greutate moleculară mica dacă ne dorim efecte antirid.
3. Să conțină minim 0.1% acid hialuronic pentru rezultate asupra liniilor fine și ridurilor faciale.
4. Un combo de forme de acid hialuronic este de preferat.
Alte informații esențiale:
5. Orice produs cu acid hialuronic trebuie aplicat pe pielea umedă.
6. Acidul hialuronic nu face parte din categoria celor exfolianți, așa că nu are contraindicații de folosire.
7. Nu te lăsa păcălită de orice procent mai mare de 4%, este doar marketing. În concentratii așa de mari, anumiți chimiști susțin că efectul acidului hialuronic ar fi opus celui dorit și anume uscarea pielii. Având în vedere că hialuronatul de sodiu este o sare, dacă un produs ar conține procente așa de ridicate, ar trebui să fie din ce în ce mai solid, ajungându-se chiar la forma de piatră pentru procente de 70-80-90%. Nu există nici o modalitate de a afla care este procentul exact de acid hialuronic sau hialuronat de sodiu din produsele poziționate astfel.
8. Mai scump nu înseamnă mai bun. Nu cheltui o avere degeaba, produsele de 300 de dolari nu funcționează mai bine decât cele de 30 bine formulate. Alegerea inteligentă este investiția în tratamente și proceduri estetice efectuate de către specialisti (de la rejuvenare facială, până la injectabile).
Seruri cu acid hialuronic pentru toate gusturile.
Pentru orice buzunar, formule simple, dar eficiente:
1. The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 Serum
2. Geek & Gorgeous HA Light & Rich
Dermatocosmeticele
3. La Roche Posay fiole
Pentru pasionații de formule complexe.
Smart skincare. Cu diferite tipuri de acid hialuronic, formule completate de alte ingrediente esențiale pentru sănătatea pielii precum ceramide, extracte botanice fermentate, antioxidanti.
4. NIOD multi-molecular hyaluronic complex MMHC2
5. IsnTree Hyaluronic Acid Water Essence
6. Drunk Elephant B-Hydra Intensive Hydration Serum
7. PCA Skin Hyaluronic Acid Boosting Serum
Mass-market, ușor de găsit.
8. L’Oreal Revitalift Derm Intensives Hyaluronic Acid Serum
Produse care îți dau gaură în buget.
Nu merită sa economisești pentru ele, deoarece formulele nu sunt cu nimic mai bune față de prima categorie. Poate doar pentru Instagram.
9. Barbara Sturm Hyaluronic Serum
Studii:
*Department of Dermatology and Allergology, Ludwig Maximilians University, Munich, Germany
*Dermatology and Laser Center of Charleston, Charleston, South Carolina
**Double-blind, randomized clinical study comparing hyaluronic acid cream to placebo in patients treated with radiotherapy, V Liguori 1, C Guillemin, G F Pesce, R O Mirimanoff, J Bernier – Efectuat pe 152 de pacienți, acest studio a constatat că aplicarea cremei cu 0.2% acid hialuronic de 0,2% de două ori pe zi a ajutat la vindecarea rănilor provocate de radioterapie.