Alina Gavrilă-Borțun, în căutare de original, autentic, personal la DIPLOMA Show 2022

Durata: 4 minute

DIPLOMA Show, festivalul care adună între 7 și 16 octombrie 2022, la Combinatul Fondului Plastic din București, noua generație de creatori, se pregătește să își deschidă porțile. Cea de-a noua ediție organizată de The Institute va prezenta cele mai originale lucrări ale absolvenților de la facultățile cu profil artistic din România.

În plus, această ediție o prezintă și pe Alina Gavrilă-Borțun, Creative Director în cadrul Gavrilă Fashion Tellers, divizia agenției Gavrilă&Asociații, în Board-ul Creativ DIPLOMA Show, alături de alți 40 de profesioniști din arte, arhitectură, design, management cultural, printre altele.

Iar dacă anul trecut am avut plăcerea să discutăm despre festival cu designer-ul de interior Omid Ghannadi, astăzi povestim cu Alina Gavrilă-Borțun despre comunicare, modă și FRUMOS.

DIPLOMA Show

CURATORIALIST: Cu ce provocări te-ai confruntat ca profesionist în comunicare? Și cum te motivează experiență de până acum să dai înapoi comunității și să sprijini noile generații de artiști?

Alina Gavrilă Borțun: Una dintre provocările mele preferate este fitting-ul de buget de creație și, de 30 de ani, observ ca mărimea „0” este dezideratul aproape de fiecare dată. Dar acest corset cu o constanță și talie de invidiat nu vine niciodată singur. Proiectul trebuie să fie prêt-à-porter în 48 de ore.

Ar mai fi câteva provocări, cum ar fi explicarea neobosită a importanței „conceptului”, urmată îndeaproape de lupta de convingere împotriva plictiselii de concept: de ce conceptul nu „se poartă” doar o dată, doar un sezon. Cred că e mai bine să mă opresc aici – oricum cele două sunt preferatele mele.

Cât despre motivație, nu e ceva ce se întâmplă „acum”, ea a existat dintotdeauna. Cred în tinerețe, în curajul și manifestarea talentului în acea perioadă. Am lucrat mereu cu tineri la Gavrilă&Asociații, cu art directori, graphic designeri, ilustratori, fotografi, regizori.

Sunt atentă constant la noua generație și îmi place să învăț de la ei, ei de la mine. E un schimb motivant în sine. Îmi plac energia, viteza de reacție, ideile noi, stăpânirea „butoanelor” și, mai spun încă o dată, CURAJUL.

Ai lucrat cu numeroși artiști români, în special cei din domeniul modei. Care sunt pilonii comuni ai operelor, cum crezi că i-a modelat traiul în România și prin ce se afirmă Generația Z?

Cred că sărăcia, lipsa resurselor, birocrația îi învață să facă din rahat bici. Câteodată și pocnește.

Să se întoarcă, să ia aminte și apoi tribut domnului Martin Margiela cu economia de mijloace pe care dumnealui o stăpânea atât de bine. Pentru mine, în modă, dincolo de tendințele pe care le urmărim cu un ochi, cu celălalt suntem în permanență în căutare de original, de autentic, de personal.

DIPLOMA Show

Anul acesta te-ai alăturat Board-ului Creativ DIPLOMA Show, ce rol joacă proiectul în peisajul cultural românesc și cum îți dorești să îți lași amprenta?

Este precum Carlsberg între beri: probabil cel mai bun și amplu proiect dedicat tinerilor artiști din România. Sunt un mare fan al festivalului și de abia aștept să întâlnesc și să cunosc noul val de artiști români.

În anii trecuți am comunicat evenimentul, am făcut, timp de trei ediții, filme de modă cu regizorul Andrei Mîndru și o echipă de creativi unul și unul, aceiași de fiecare dată. Anul acesta voi face un fashion show dedicat studenților expozanți Diploma și cu siguranță voi achiziționa un produs de la unul dintre ei, continuând, astfel, o tradiție personală.

Care au fost criteriile în baza cărora au fost aleși tinerii artiști de la categoria fashion care vor avea oportunitatea să își expună portofoliul în cadrul DIPLOMA Show 2022?

Cât de convingătoare este colecția, prezentarea acesteia, originalitatea și longevitatea ideii.

Ce înseamnă modă sustenabilă pentru tine și care sunt pașii mici prin care încerci să faci o lume mai bună mâine?

Să port în continuare cu plăcere hainele create de străbunica mea, purtate de mama mea, să cumpăr produse vestimentare românești, să organizez câte-un „Garden sale”, unde-mi vând hainele la prețuri studențești. Și pașii mici înseamnă și mai puțin pantofi noi.

DIPLOMA Show

Ai o vastă experiență în comunicare și modă, ce te mai entuziasmează?

Sportul, muzica și dansul, dintotdeauna.

Ce rol au hainele în viața ta? Sunt o joacă, o armură, o ținută devine pânza ta de artist în ziua respectivă? Ce te influențează când compui o ținută eclectică?

Mă bucură. Mă bucură când pot găsi idei/soluții de a purta o haină în mai multe feluri –  e ca și cum le-aș descoperi secretul, ca și cum mi l-au spus numai mie. Mă bucură găsirea armoniei între ceva nou și ceva vechi. Mă tulbură potențarea acestora.

Inspirația vine din interior, nu din exterior.

Ce ai tu FRUMOS astăzi?

FRUMOSUL meu de azi e o idee pentru Diploma Fashion Show, despre care am povestit, pe care o s-o fac să se întâmple.

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising