Alin Dumitrescu – creator mobilier la Arbre Design: „mi-am dorit să fac altceva, ceva diferit, greu de realizat”

Durata: 5 minute

Când vezi pieselor de mobilier din lemn create de Alin Dumitrescu de la Arbre Design, zici că ai pășit în tărâmul fermecat din Alice în Țara Minunilor. Mobilier ca din povești, cu forme curbate, fluide, colorate și vesele.

Alin este din Craiova și, când era copil, până pe la 10 ani, visa să devină polițist. Însă, de când a început să urmeze cursurile Liceului de Artă din Craiova, și-a dat seama că este sortit unei cariere în domeniul artelor, indiferent de forma concretă pe care ar fi luat-o aceasta. Liceul a fost și momentul în care a avut primul contact cu lemnul: a început să construiască șasiuri pentru pânze și să pregătească bucăți de lemn pentru pictură.

În 2001, Alin a venit în București ca să studieze Design Industrial în cadrul Universității de Artă București. După ce a terminat facultatea și un master, s-a angajat în domeniul publicității, la fel ca majoritatea colegilor săi.

Bibliotecă Lovey-Dovey

Începutul

Proiectul Arbre Design s-a născut din necesitate, la care s-au alăturat dozele necesare de ambiție și viziune: „Aveam nevoie de un scaun, pe care voiam să îl fac eu și să nu fie ceva banal. Așa că, în 2019, după aproape 10 ani de schițe, proiecte și făcut mobilă în casă și la țară, mi-am luat inima în dinți, mi-am dat demisia și am pornit Arbre Design„, povestește Alin.

Noptieră Nosy Jack

Denumirea proiectului provine din cuvântul francez „arbre” (arbore). „Creditul pentru nume este al soției :)”, precizează Alin.

De ce lemn curbat?

În cei 4 ani de facultate, tot ce am desenat a fost drept, mă cam săturasem de linii și unghiuri, așa că mi-am dorit să fac altceva, ceva diferit, greu de realizat.

Alin spune că inspirația curbelor și a liniilor fluide provin din curentul Art Nouveau. Când a realizat primul corp de mobilier, a făcut mai întâi doua matrițe cu ajutorul cărora a făcut nenumărate teste până când a obținut curbele pe care și le imaginase.

Masă FutterWalcken

Portofoliul Arbre Design

În atelierul său, un spațiu pe care îl împarte cu un prieten care lucrează, de asemenea în domeniul mobilei, Alin creează piese de mobilier și jucării. Mobilierul este împărțit în două colecții: Wonderland (care cuprinde 6 prototipuri de mobilier) și Under the Sea (nou-lansată, are momentan o singură piesă).

Taburet Lazy Boy

Ceea ce contribuie și mai mult la atmosfera de poveste este și faptul că mobilierul are denumiri simpatice, precum și câte o poezie drept descriere. De exemplu, comoda roșie curbată, cu un sertar și picioare înalte, se numește „Shy Lady” și descrierea ei sună delicios:

Pare firavă domnița timidă

Dar lemnul îi e tare și ea

E solidă

O piesă de bază, în hol la intrare

Cu loc în sertar pentru fiecare„.

Comoda Shy Lady

Jucăriile Arbre Design sunt de tipul micilor vehicule din lemn (mașini, locomotive, autobuze) și jucării tip Montessori (puzzle, planetarium, pușculiță, bending board). Din această ultimă categorie, mi s-a părut super-simpatic setul de pantofi cu șireturi care ajută copiii să deprindă „arta” dificilă a legării șireturilor.

În acest moment, Alin creează doar la comandă piese conform prototipurilor din magazinul online și nu are stocuri pentru că nu are spațiu suficient încât să depoziteze piesele de mobilier, așa că dacă te tentează o comandă, trebuie să ai puțină răbdare :).

Tehnică

Pentru a reuși să facă acest tip de design, Alin folosește lemn multi-stratificat, de cele mai multe ori fag și mesteacăn, care provine de la furnizori interni.Totul se realizează manual, mai puțin partea de decupare, care este facilitată de CNC (Computer Numerical Control, un utilaj care frezează placa de lemn după un program dat).

Etapele de realizare a unei piese de mobilier Arbre Design urmează acest tipar: „Mai întâi schița, proiectarea obiectului, programarea și tăierea cu CNC-ul . Apoi urmează asamblarea, șlefuirea și vopsirea„.

Una dintre dificultățile care au intervenit în ultima vreme în activitatea sa este că lemnul provenit de la furnizorii autohtoni și-a cam dublat sau triplat costul, ceea ce îl face să-și pună problema aducerii lemnului din afară. Alta ar fi legată de forța de muncă: „Mâna de lucru se găsește greu, eu am lucrat singur o bună perioadă de vreme și m-am ocupat de toate aspectele afacerii. Spre norocul meu am alături de mine prieteni care mă îndrumă în zonele pe care eu, ca designer de mobilier, nu le stăpânesc – parte de finanțe și birocrație„, spune Alin.

Alin a participat cu proiectul său și la emisiunea Arena Leilor, care însă nu s-a finalizat cu o finanțare și a rămas doar o altă experiență din viața sa: „A fost o experiență care mi-a folosit, pentru că m-a expus privitorilor, dar nu mi-a schimbat în vreun fel viața și nici nu mi-a adus beneficii uriașe„, mărturisește el.

În prezent, Alin continuă să creeze mobilier de poveste și jucării din iubire pentru lemn pe care îl definește drept „esența„. Esența Arbre Design.

fotografii: Arbre Design

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.