Sunt Anca Șerban și sunt la o a doua călătorie lungă prin America de Sud, cu lucrat remote și călătorii în cele mai fabuloase locuri. Și dacă e ceva ce iubesc la stilul ăsta de viață, în afară de libertatea pe care mi-o oferă, e că pot trăi ca un localnic într-o țară, în loc să diger totul pe fast-forward în câteva zile așa cum propun agențiile care organizează circuite acolo.
Continentul e foarte mare, distanțele sunt deseori intimidante și sunt atâtea de văzut și de descoperit în America de Sud încât de ce să nu încerci măcar o dată în viață, dacă poți, și varianta lui #LivingAnywhere și #WorkFromAnywhere?
articol pentru Curatorialist de Anca Șerban, om de marketing și blogger de călătorii.
Suntem tot mai mulți cei care facem asta, inclusiv oameni din România, iar tendința a luat amploare o dată cu pandemia, când a devenit clar că pentru mulți dintre noi munca se poate face și de la distanță, nu doar dintr-un sediu fix.
Am ales câteva orașe mari în care îți poți stabili baza ca să poți explora o regiune mai mare fără să trebuiască să renunți la o viață urbană și la confortul unei vieți moderne. Până la urmă America de Sud nu are doar peisaje, ci și cea mai bună cafea din lume, fructe variate și mâncare foarte bună.
Bonus: nu e român care să nu înțeleagă spaniolă fără să o fi învățat, iar asta te va ajuta să te integrezi mult mai ușor.
Bogotá | Columbia
Un oraș cosmopolit în care te poți împrieteni cu altitudinea mai ridicată, specifică continentului. Columbia are prețuri mai mici, o zonă de business modernă și un centru istoric colorat, plin de muzee.
Îți place mâncarea bună? Ești în locul potrivit, Columbia e celebră pentru mâncarea delicioasă și cafeaua sa. Juan Valdez e un lanț de cafenele în care găsești cafea columbiană, iar în Candelaria vei descoperi o mulțime de restaurante mici și cochete, tot timpul pline. Dacă vrei să iei masa într-un restaurant memorabil, încearcă la Andrés, un loc inspirat de Purgatoriul lui Dante și faimos pentru designul său – fiecare etaj are o înfățișare diferită și treci pe rând printr-un decor de Infern, Purgatoriu și Paradis.
După ce te-ai săturat de picturile lui Botero din centrul vechi, ia telecabina până în vârful Monserrate, la 3152 metri altitudine și încearcă niște chicherone con papas, un fel local care se vinde la cârciumile din vârful muntelui. La coborâre o poți lua pe un traseu pietonal (nu-ți face griji, sunt și polițiști din loc în loc), cu vedere spectaculoasă spre oraș.
Plaza de Bolivar de la poalele muntelui te introduce în atmosfera Americii de Sud, cu vânzători ambulanți de mâncare, fructe, dulciuri, sucuri, ce vrei tu, oameni care vând poezii ca să se întrețină și…celebrele lame care acolo sunt doar pentru ședințe foto.
Bogotá are un sistem de autobuze bine pus la punct, Uber e super popular și îl poți lua de la aeroport și e plin de coworkinguri în oraș, spațiile flexibile fiind foarte populare în Columbia, de la unele imense până la spații micuțe, cu cafenea.
Am fost în Bogotá de două ori până acum și în curând voi merge pentru a treia oară, e un loc foarte bun pentru a începe o călătorie mai lungă prin America de Sud.
Rio de Janeiro | Brazilia
Rio e probabil orașul cu cele mai frumoase priveliști pe care le poți vedea în lumea asta, nu mai e niciunul la fel! Plaje, caipirinha de dimineața până seara, o limbă care sună ca o poezie cu zahăr pudră deasupra, multă culoare, mâncare bună și restaurante șic în Santa Tereza. Rio e orașul toleranței, există și un sector LGBTQ+ pe plaja Copacabana, dar e și orașul contrastelor între oamenii foarte bogați și cei extrem de săraci, așa că nu îți propune să îi impresionezi pe localnici cu bijuterii scumpe sau să vizitezi favele izolate fără un ghid.
Dacă îți poți depăși prejudecățile vei descoperi un oraș vibrant, incredibil de frumos, în care o ședere de o lună s-ar putea să ți se pară foarte scurtă. Există un tramvai turistic care se hâțână pe un viaduct, statuia lui Cristos care strânge sub brațele lui oameni din toată lumea și celebrul Sugar Loaf Mountain unde n-o să-ți vină să crezi ce frumoasă poate fi lumea în care trăim. Nu mai zic de plajele care sunt la sud de Rio…dacă mă apuc să povestesc și de ele o să vrei să îți un bilet de avion imediat!
Quito | Ecuador
Un oraș la înălțime, priveliști panoramice, un centru istoric care amintește de colonizatorii din Spania și o cultură andină, asemănătoare cu cea din Peru: Quito e un oraș care te primește cu brațele deschise și cu…mulți nori. Mitad del Mundo e la doi pași de capitală și sunt o mulțime de destinații prin împrejurimi în care să îmbrățișezi vreo alpaca prietenoasă și să te bucuri că ești acolo.
Quito e considerat un oraș mai sigur ca Guayaquil, doar să ai grijă la bagaj dacă te prinde înserarea într-un troleibuz foarte aglomerat.
Nivelul de trai nu foarte ridicat nu îi face pe oameni mai puțin buni, o să primești multe întrebări despre locul din care vii și s-ar putea să ai surpriza ca cineva să-și împartă fructele sau gustarea cu tine doar așa, pentru că vii din îndepărtata Europa.
Bonus: din Quito poți să zbori mai departe în Galapagos, unul din cele mai frumoase locuri vizitate de mine.
Buenos Aires | Argentina
Dacă în Quito sau în Cusco te simți în America de Sud, în Buenos Aires vei avea impresia că te plimbi prin Madrid sau alt oraș european elegant, care prețuiește mâncare spaniolă și răsfățul unei cafele într-o cafenea cu chelneri la costum și note de plată scrise de mână.
Mâncarea e foarte bună și n-o să te poți abține să nu iei câteva restaurante la rând și să te plângi de fiecare dată că porțiile sunt prea mari pentru tine…eh, dacă nu mai poți să mănânci, poți să bei pahar de Malbec și să continui ziua pe Puente de la Mujer, al arhitectului Calatrava.
În Buenos Aires zonele rezidențiale sunt mai cochete decât te-ai aștepta, e plin de cafenele, restaurante și oameni mai tineri sau mai în vârstă care se îmbracă frumos și ies în oraș.
Închiriază un studio prin Airbnb și simte-te ca acasă, iar când te saturi de lucrat remote din casă, ieși pentru câteva ore la unul din multele spații de coworking din cartierul Palermo.
Sau, și mai bine, într-o librărie cu cafenea și Wi-Fi bun, ca să poți lucra printre rafturi cu cărți.
Cusco | Peru
Peru e un pic off limit acum, dar merită să stai cu ochii pe țara asta fabuloasă și să o vizitezi când se liniștesc lucrurile. Cusco reprezintă pentru mine inima Americii de Sud, e un loc în care istoria incașă e la tot pasul, cultura andină e foarte puternică, iar priveliștile te vor cuceri pe vecie.
Dacă n-ai fost încă la o altitudine foarte mare, fă un pic de aclimatizare în altă parte, căci la 3400 de metri Cusco îți va lua răsuflarea. La propriu!
E un oraș bun pentru a-ți servi ca bază pentru vizitarea regiunii, de la Valea Sacră la Machu Picchu sau o drumeție de mai multe zile, ca Salkantay Trek.
Iar prețurile sunt neașteptat de bune, asta dacă nu visezi să îți cumperi o haină din lână de vicuña, pentru asta pregătește-te să scoți mulți bani din portofel, căci e cea mai scumpă lână din lume. Lama și alpaca sunt peste tot și le poți îmbrățișa cât vrei tu, chiar și în centrul Cusco și o să ai surpriza să întâlnești mulți europeni, unii veniți tot pentru a lucra remote de acolo.
Patagonia
Patagonia nu e un loc, ci o regiune vastă, și deși oamenii se duc acolo pentru drumeții și ghețari, o poți lua în calcul și pentru munca de la distanță, internetul e bun indiferent dacă alegi Argentina sau Chile. E o destinația mai scumpă, așa că nu te mira dacă am ales să stau într-o rulotă în El Chalten, un mic oraș între munți cu vedere fantastică spre masivul Fitz Roy. Dacă vrei o experiență mai citadină, cu ciocolaterii artizanale, cafenele și restaurante-muzeu, mergi la capătul lumii, în Ushuaia.
Peisajele te vor impresiona și poți să vezi pinguini pe canalul Beagle sau chiar vreo balenă, dacă ai noroc să treacă pufăind pe lângă barca ta. Argentina e minunată, dar inflația ajunge la 100%, așa că informează-te înainte care e cursul valutar și încearcă să vii de acasă cu dolari de hârtie.
Dacă mergi în Chile nu rata Parcul Național Torres del Paine, unul din cele mai frumoase locuri văzute în viața asta (știu, mi-e greu să aleg unul singur!): lacuri turcoaz, creste cu capul în nori, ba chiar și-un ghețar la final de traseu.
***
Asta e tot? Nu, sunt o mulțime de destinații care merită luate în calcul în America Latină!
Tot ce-ți trebuie e un laptop pe care să-l bagi în priză, un Wi-Fi decent și o profesie care să se poată practica de oriunde. S-ar putea să îți planifici inițial câteva luni pe acolo și să sfârșești prin a sta un an întreg, cum am pățit eu.
Dar va fi un an pe care o să-l ții minte toată viața ?
Sunt Anca Șerban, om de marketing și blogger de călătorii Călătoresc în jurul lumii și lucrez de la distanță în același timp.
Scriu pe www.1001calatorii.ro despre destinații exotice vizitate pe cont propriu, călătorii solo și munca remote.
La 1 august 2020 am început să călătoresc full-time, lucrând și trăind în cele mai frumoase locuri din lume; am început cu țări mai aproape de casă și am continuat în 2021 cu un an în America Latină, apoi în 2022 cu Asia și… aventura continuă.
Lucrez pentru Pluria, un start-up tech care ajută companiile și angajații să lucreze de oriunde și urmăresc îndeaproape cum evoluează modul nostru de a munci și ce înseamnă #workfromanywhere în ziua de azi.